zondag 4 april 2021

Doggerland

Doggerland
'Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee' vertelt het verhaal van één van de belangrijkste, maar minst bekende archeologische vindplaatsen van Europa: Doggerland. Onze stranden liggen namelijk aan de rand van een enorm verdwenen landschap. Doggerland gaat dan ook niet over Ameland, maar over het land dat er was voordat Ameland een eiland was.

Doggerland is een prehistorische wereld die bijna een miljoen jaar menselijke bewoning documenteert en die gedurende het grootste deel van die tijd droog lag. Het is de plek waar meer dan 900.000 jaar geleden de eerste voetstappen van vroege mensachtigen in Noord-Europa werden achtergelaten. Daarna was het honderdduizenden jaren lang het toneel van ijstijden: de wereld van wolharige mammoeten en neushoorns, paarden en rendieren en de succesvolle Neanderthalers, waaronder Krijn – de eerste van Nederland, die erop jaagden. De eerste moderne mensen aan het eind van de laatste ijstijd lieten hier eveneens hun sporen achter, waaronder een schedelfragment van de oudste mens van Nederland en de vroegste kunst uit onze streken. 

Doggerland was vooral ook het gebied dat met het aanbreken van het Holoceen, ons huidige tijdperk, in toenemende mate werd geconfronteerd met klimaatverandering en zeespiegelstijging, net als nu. De mesolithische jager-verzamelaars leefden er in een rijke, maar constant veranderende wereld, waarbij een enorme tsunami rond 6150 voor Christus een eerste genadeklap vormde. Enkele eeuwen later verdwenen de laatste eilanden onder water en daarmee ook Doggerland. Dit boek haalt deze verdwenen wereld weer boven water. 

Het boek hoort bij de tentoonstelling Doggerland in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, die in de zomer van 2021 is te zien.

Koop het boek in het museum in Leiden of via deze link

  • Doggerland
  • Redactie Luc Amkreutz and Sasja van der Vaart-Verschoof
  • Uitgever Sidestone Press
  • ISBN 9789464260076
  • April 2021
  • € 19,95

Geen opmerkingen: