Hoe is het om op en met de zee te leven? Hoe heeft de relatie tussen de Nederlanders en de zee zich de afgelopen decennia ontwikkeld? En wat betekent dat voor ons zelfbeeld?
Langs de kust is het levendige, persoonlijke verslag van een zoektocht naar wie we zijn: kustbewoners die de zee opnieuw moeten ontdekken.
Thijs Broer (1970) studeerde rechten en geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Hij is redacteur van Vrij Nederland en maakt zeiltochten over de kustwateren.
Het motto van het boek is een uitspraak van Piet de Jong, oud-onderzeebootcommandant en oud-premier: "Voor sommige mensen is de kust het einde van het land, voor anderen het begin van de wereld."
De zeiler doet ook de Waddeneilanden aan. Hij schrijft over het walvisprotocol, de vuurtorens, bemand en onbemand, laat een kaart zien van de eilanden van 1574, toen Amelandt nog met dt werd geschreven, noemt het Amelander gat 'erg link'. Op Ameland doet hij café Nobel aan, net voor sluitingstijd komt hij binnen, en schrijft daarover: 'Zelden had het zeilersleven zo heldhaftig gevoeld, en het café zo geborgen.' De schrijver fietst naar de vuurtoren en terug naar Ballum en passeert het doopsgezinde kerkje. Het had niet veel gescheeld of hij was op Ameland opgegroeid; zijn vader had aan het eind van zijn studie theologie in dat kerkje proef gepreekt. Hij was er niet blijven hangen. Ook schrijft Thijs over de laatste vuurtorenwachter, André Ruygh. Hij zat met een spreekverbod hoog in de toen, schrijft Thijs over zijn bezoek in 2004. De schrijver die bezig was met een stuk over de vuurtorens voor Vrij Nederland, mocht niet eens binnenkomen. De vuurtorenwachter had anders problemen gekregen. negen jaar later is Thijs weer in de vuurtoren. Nu zit André achter een loket kaartjes te verkopen aan vuurtoren beklimmers en zat bovenin de toren een etalagepop. Thijs vond het een ontluisterend tafereel.
Het boek is in het tweedehandscircuit, in Boekwinkeltjes bijvoorbeeld, nog wel te vinden. En als e-book te koop.
- Langs de kust - de Nederlanders en de zee
- Thijs Broer
- Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker
- ISBN 9789035141421
- 30 april 2014