zaterdag 6 mei 2006

Column - Politiek en pers

Een Amelander politieke groepering is boos op verslaggevers. De helft van de Nieuwsbrief nummer 5 van Ameland ’82 werd volgeschreven over vermeende onzorgvuldige praktijken van journalisten. De inhoud van het artikel ‘Pers en politiek’ trekt ten strijde tegen de pers. De journalisten die over de Amelander gemeentepolitiek schrijven zouden moeite hebben met de waarheid en zich soms zelfs bezondigen aan waardeoordelen. 

De Nieuwsbrief noemt voorbeelden die zijn aangepast om in het verhaal van A’82 te passen. Citaten worden veranderd, artikelen worden verdraaid. Onduidelijk is welk citaat waar vandaan komt waardoor suggestieve combinaties worden gemaakt. Wat raadsleden tegen elkaar zeggen en elkaar aandoen wordt de journalist aangerekend. 
A’82 zit bovenop de verslaggeving. Journalisten worden benaderd om de plannen van hun partij eens door te spreken. Bij elke kritische opmerking of minder positief naar voren komend citaat volgen mailberichten en telefoontjes ter verklaring, verduidelijking en rechtzetting. De partij predikt dat reageren op persberichten zonde van de tijd is terwijl er geen politieke stroming op Ameland is te noemen die meer tijd steekt in het bewerken van de pers. 
Discussiëren over persberichten kan waardevol zijn. Fouten kunnen worden rechtgezet en informatie kan worden aangevuld. Reageren op persberichten is dus alles behalve zonde van de tijd. Woorden die zijn gezegd kunnen worden herhaald, afgezwakt of teruggenomen waardoor we dichter bij de waarheid komen. 
Wethouders en raadsleden houden zich met het besturen van de gemeente bezig. Kritisch volgen van de wethouders is niet een taak van één raadslid. De hele gemeenschap, die met hart en verstand in maart gestemd heeft, let op de ontwikkelingen en de pers zit daar bovenop. Als de politiek bovenop de pers gaat zitten, wordt het diffuus wie zich met het besturen van de gemeente bezighoudt. 

Jeanet de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten