maandag 30 december 2019

Column - Schamel en schandalig

Vuurwerk, wat is het toch prachtig, die in de lucht uit elkaar spattende en naar kruit ruikende bloemen van kleurig vuur. Sprookjesachtig en een markering van een tijd: oud en nieuw. Zo’n slordige 75 miljoen geven we er dit jaar voor uit. Nou ja we, aan mij verdient de vuurwerkhandel niet zoveel. Jarenlang waren het hooguit wat sterrenregens die in het winkelmandje belandden. Dit jaar zit ik voor grote uitgaven en draai ik elke euro drie keer om. De sterretjes komen er dus ook niet meer in en persoonlijk zal ik daar geen traan om laten. Ik ben er een van #geenvuurwerkvoormij. Nou ja, een vuurwerkshow om gezamenlijk van te genieten zie ik nog wel zitten. Er moet immers toch een overgang van een oud naar een nieuw jaar gevierd worden.

Vuurwerkliefhebbers verdedigen hun ‘traditie’ te vuur en te zwaard en dat is vreemd. Iedereen die terugdenkt aan zijn of haar jeugd, of dat nu drie of zestig jaar geleden is, weet dat die traditie heel erg veranderd is in de loop der tijd. Die verandering zit voornamelijk in de hoeveelheid die we de lucht in schieten. We geven veel en veel meer geld uit aan knal- en siervuurwerk dan een halve eeuw geleden. We hebben geld over en dat moet ergens heen. Dan maar de lucht in, lijkt het wel.

Wie niet onder een steen leeft of in een hardnekkige ontkenning zit weet van de klimaatverandering, weet dat er gif in vuurwerk zit, weet wat voor rotzooi er na afloop overblijft, in de berm in het gras spoelt, in de waterzuivering belandt. Iedereen is er inmiddels van doordrongen dat voor mensen met luchtwegproblemen de periode rond oud en nieuw een hel is. Huisdieren worden panisch van het geknal, hondjes zitten als sidderende natte dweilen in een hoekje en paarden slaan op hol. De eerste uit- en afgerukte ogen en handen van volwassen kerels haalden al het Journaal en de eerste kinderen met plofschade liggen inmiddels in het ziekenhuis. Nog geen jaar geleden liepen we met velen uren over het strand om de plastic rommel van MSC Zoe op te rapen en deze dagen wordt er met knetterballen eenzelfde hoeveelheid of meer aan plastic het milieu in geknetterd.

En dan dat van de traditie. Friesland lijkt een waanzinnige evenementenprovincie te worden waar gezonde mensen zich de vellen van de voeten zwemmen voor een goed doel. De Elfstedenroute wordt meer en meer een evenementenroute en, let op mijn woorden, het gaat met de Elfstedentocht net als met Sinterklaas: zodra de landelijke televisie er brood in ziet en het feest overneemt om er een jaarlijkse televisieshow van te maken, is het gebeurd met het kleinschalige, komen er protocollen en stijlvoorschriften, komt Omrop Fryslân vanwege sponsorafspraken niet meer in de buurt van de langeafstand zwemmer en is het feest uit handen gegeven of uit handen genomen. Het hele gedoe rondom Zwarte Piet laat zien waar dat toe leidt. Overigens heb ik het altijd van den zotte gevonden dat er geld opgehaald moet worden met een zwemtocht in met poepbacteriën vervuild water. Als toch eens een deel van het geld dat aan het knallende, giftige en vervuilende vuurwerk wordt uitgegeven, gedoneerd zou worden aan kankeronderzoek. Dan hoeft Maarten niet opgeblazen en wit uitgeslagen uit de Bonkevaart te klimmen en kan hij gezond en wel bij vrouw en kinderen blijven en blijft Nederland verstoken van heel wat kankerverwekkende kruitdampen. Met zijn ongezonde tocht haalde Maarten ‘maar’ 6,5 miljoen op, schamel vergeleken met de 75 miljoen voor een paar minuten plezier. Ziekmakend, schamel en eigenlijk ook wel een beetje schandalig.

Voor wie het vuurwerk al in huis heeft gehaald: voorzichtig met aansteken, denk om jezelf en de mensen en dieren om je heen.
Een goed uiteinde gewenst.

Jeanet de Jong

zaterdag 28 december 2019

Column - Wat is dit?

“Mevrouw, mag ik u wat vragen? Wat ís dit?” Een dame met een grijze bos en een wat kalende meneer, elk een fiets aan de hand, aanschouwen de sliert van duizenden mensen die via de Tjetteweg het dorp Hollum verlaat. Zoveel mensen op de been, zo’n lange stoet die zich richting de dijk beweegt: daar moet wel iets bijzonders aan de hand zijn!

Het stel kijkt de ogen uit en ik verbaas me op mijn beurt dat er nog altijd eilandbezoekers zijn die niet weten van de paardenreddingboot, die geen activiteitenagenda’s van Ameland bestuderen, die geen VVV site bezoeken, die doof waren voor het geluid van de stoomfluit, die de stunt hebben gemist van de Amelander reddingboot die op 30 april 1979 met paarden en al in het defilé van Soestdijk meeliep, aan wie in 1979 het nieuws over de paardenramp voorbij is gegaan, die in 2013 toevallig niet op het strand van Katwijk waren, die geen Paardenkracht Mannenmoed hebben gezien, die in augustus 2019 elders waren toen op Ameland de herdenking werd gehouden en die op die dag ook geen Journaal hebben gekeken, die nog nooit over de laatste actieve paardenreddingboot hebben gehoord of gelezen, die niet op de hoogte zijn van toeristische attractie numero uno van Ameland.

Natuurlijk heb ik ze uitgelegd wat er aan de hand was en ze geadviseerd óók naar het strand te gaan omdat de lancering in de Waddenzee een schitterend gezicht is. Als twee van de laatsten van de duizenden die achter de Abraham Fock aanliepen zag ik ze richting Suudwest gaan. Ze ploegden door het schone witte zand dat op de pas bestrate Tjetteweg was gestrooid en begaven zich in de menigte. Ik zou ze graag nog eens tegenkomen om te vragen hoe ze het vonden, die laatste demonstratie van de paardenreddingboot van 2019.

Jeanet de Jong

vrijdag 13 december 2019

WPDetails #10

WPDetails is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg passagiersdiensten. Het blad komt huis aan huis op Schiermonnikoog en Ameland. 

In dit nummer is 'Passie' het thema met artikelen vol passie en plezier, Drie mensen, drie visies: Tast een vaste verbinding met Ameland het eilandgevoel aan? En ook Monniken voelen zich thuis op Schiermonnikoog.

  • WPDetails #10
  • Jaargang 4
  • December 2019

zaterdag 7 december 2019

Ameland kalender 2020

De Ameland kalender 2020 is de notitiekalender van Faber-Wijnberg Installatietechniek BV., die het bedrijf voor de 15e keer uitgeeft. De activiteitenkalender valt in december bij alle postadressen op Ameland op de mat. De kalender is gratis op te halen in de winkel aan de Fabrieksweg in Hollum.

  • Ameland kalender 2020
  • Faber-Wijnberg Installatietechniek BV
  • December 2019

vrijdag 8 november 2019

Column - Vervuilende vredesduifjes

Je hebt een feestje en je wilt daar een paar mooie feestelijke foto’s van. Dan bestel je een zak metallic pvc confetti om mee te strooien. Of je hebt een herdenking en wilt dat vredig afsluiten met het rondstrooien van goud- en zilverkleurige duifjes.

Die duifjes lagen bij de strandopgang aan het einde van de Badweg bij Hollum. Doorgaans liggen daar alleen wat hondendrollen in het zand en wat sigarettenpeuken van rokers die het bord van het rookverbod niet zagen, dat aan het begin van het pad op het hek hangt. Deze keer lagen er tussen de drollen en peuken ook confetti vogeltjes. Dat lijkt op het restant van een fotoshoot die moest worden opgeluisterd met glimmende, door de lucht dwarrelende, papiertjes. Voor twee tientjes koop je een zak vol van dat spul. Hartstikke leuk, maar om dat nu in de duinen, op het strand of op een strandovergang te gaan strooien is als het spannen van het paard achter de wagen.

Schoolklassen staan in de krant omdat ze samen met de Juttersvereniging paraffine van het strand hebben gehaald. Vele vrijwilligers bukten zich afgelopen tijd de rug moe om piepschuimen bolletjes uit de duinen te rapen en de plastic troep uit de MSC Zoe staat ons allemaal nog levendig voor de geest. Het zorgde voor een algehele verontwaardiging over de onveilige containervaart, de wegwerpmaatschappij en de massa’s plastic die we gebruiken en het drukte ons met de neus op het feit dat ook het schone strand van Ameland kwetsbaar is voor vervuilende calamiteiten. Om zelf bewust aan die vervuiling bij te dragen, of het nu als herdenking is of als feestje, is dan wel een beetje van den zotte.

Ballonoplatingen kunnen niet meer, omdat we allemaal weten dat vogels en vissen de restjes aanzien voor eten en met de maag vol sterven aan ondervoeding. We weten allemaal inmiddels dat die lintjes verschrikkelijk traag ontbinden. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die de ballonoplating verbieden. Ameland was niet de eerste gemeente, maar in 2018 wel een van de eerste die de ballon in de ban deed. Laten we hopen dat de vredesduifjesconfetti een eenmalige vergissing was van mensen die een goed doel voor ogen hadden, maar de weg er naartoe wat minder scherp voor de bril hadden en onbedoeld het zand vervuilden met metallic figuurtjes.

Er schijnt trouwens erg leuk afbreekbaar confetti te zijn. Zie je, geen enkel feestje hoeft confettiloos te zijn. En die prachtige goud- en zilverkleurige vredesduifjes? Strooi ze binnen. Hartstikkene leuk!

Jeanet F. de Jong


Het filmpje is van Ameland Vandaag, het YouTubekanaal waar je gratis op kunt abonneren om geen filmpje meer te missen. Abonneren kan hier: @AmelandVandaag

Column - Vloek van de zwarte steen

Er zijn van die onderwerpen waarover je maar beter je snuit kunt houden, waarvoor je maar beter geen slapende honden wakker kunt maken. Als de hond eenmaal wakker is (“Waken!” zou een familielid koude kant verbeteren bij elke keer dat iemand “wakker” zegt), dan is hij moeilijk terug te krijgen in zijn mand. Dat ervoer een Amelander die een huis bouwde in commandeurstijl.


Om een huis moet een tuin en van de tuin naar de straat waar de gebakken donkerrode en paarse klinkers in visgraat formatie liggen, moet natuurlijk een oprit. Nu staat het huis in beschermd dorpsgezicht en in dat deel van het dorp is de oprit, de aansluiting met de openbare weg, vergunningplichtig. In het gemeentehuis kijkt men dan of wat jij in je hoofd hebt past bij het straatbeeld.

Deze Amelander had een zwarte betonsteen op zijn wensenlijstje. Sterker nog, hij had verzuimd een omgevingsvergunning aan te vragen (wie weet dat dat moet?) en de bestrating al aangebracht. Nu is dit niet een kwestie van een slapende hond wakenmaken, want de kleur detoneert zo verschrikkelijk en het is zo ontzettend veel steen om het huis, dat een beetje ambtenaar er nog over zou struikelen, zelfs met de ogen op slaapstand. Het kan je zelfs verbazen dat de buurt niet te hoop is gelopen met spandoeken vol leuzen en tomaten in het mandje. In één woord, wat er is neergelegd is ver-schrik-ke-lijk. Persoonlijke opinie, maar dit is dan ook een column.

Toch heeft de Amelander een punt. Hij fotografeerde de opritten in het mooiste deel van Hollum en kwam tot 44 die niet voldoen aan de eisen waar hij nu voor gesteld wordt. Het zal in de andere dorpen niet veel beter zijn, vermoedt de huizenbouwer en daar heeft hij vast en zeker gelijk in. Nooit is er publiekelijk op gewezen dat er even iets kortgesloten moest worden met de gemeente en er werd al helemaal nooit gehandhaafd. Het is de vraag of een gemeente dan nog recht van spreken heeft en niet de vloek van de zwarte steen over zich af heeft geroepen.

Jeanet de Jong

maandag 21 oktober 2019

Ameland InZicht 23

Ameland InZicht 23
Ameland inZicht 23 is het herfst en winternummer van 2019. De website ia www.amelandinzicht.nl Facebook amelandinzicht, Instagram ameland_inzicht. Kevin Kiewiet is de uitgever en Pepijn Pluim doet de coördinatie.

Redactie: Jolanda de Kruyf (eindredactie), Roelof Tienkamp en Jeanet de Jong, Jantina Scheltema (fotografie) en Mark Kiewied (vormgeving). Verder werkten aan dit nummer mee: Ingrid Fischer, Kees Vreugdenhil, Marjan Veenendaal, Bernard Kostwinner, Nicole Nagtegaal, Klaas Smit, Amelanderhistorie.nl, Willemjacob.nl, The Sunset, Johanna Oud en Rob Ruiter. 

In dit nummer:

  • Lex Kiewied: wervelwind op wielen
  • Roemrucht café klaar voor de toekomst
  • Afke Boven: vanaf dag één thuis op Ameland
  • Spoken van de nacht scheren over het eiland
  • Het verzwolgen dorp Sier
  • Duurzaam Klein Vaarwater
  • Bewuste Keuken, pure smaken - Smaaksensatie in 't Koaikershuus
Ameland InZicht is in de eilander tijdschriften handels te koop en online te verkrijgen in de webshop van VVV Ameland.
  • Ameland InZicht 23
  • Herfst/ winter 2019
  • € 5,95



zondag 22 september 2019

Kraakhelder

'Kraakhelder' is het boek dat Leida Jongbloed schreef naar aanleiding van de verhalen van haar moeder en grootmoeder. Ze waren echte Leeuwarders van de Turfmarkt. Oma had een heel geschikt pand om een drukkerijtje van het illegale blad De Koerier te herbergen; de meubelzaak was een perfecte dekmantel. Kraakhelder gaat over de oorlog, over de kraak op 8 december 1944 in het Huis van Bewaring, de Blokhuispoort, en over de banden van moeder en oma bij het Verzet.

Leida Jongbloed was jarenlang leraar economie aan de Burgemeester Walda School in Nes. Nu ze met pensioen is vond ze tijd om te schrijven. Leida Jongbloed woont in Hollum. 

Het boek is grotendeels op Ameland gemaakt en er komt ook Ameland in voor. Niet het eiland zelf, maar de naam van een steeg in Leeuwarden, een hof en een huis.
Het boek is in diverse boekhandels op Ameland en in Leeuwarden, in het Historisch Centrum Leeuwarden en in het Fries Verzet Museum te koop. Ook is het aan te schaffen bij Leida Jongbloed in Hollum. Haar mailadres is a.jongbloed8@kpnplanet.nl .

Lees hier over de presentatie van het boek op 22 september 2019.
  • Kraakhelder
  • A.R.H. Jongbloed
  • ISBN 9789090321554
  • € 20,--

woensdag 31 juli 2019

De Wadden

Ruben Smit is een waddenliefhebber. Hij maakte en er een fantastische film over en veel foto’s van. Hij wijst op het geluid van eb en vloed, op de sterrenhemel en de spectaculaire zonsopkomsten. De Wadden gaat niet alleen over Ameland, maar over het hele waddengebied van Nederland; de Waddenzeen de Waddeneilanden en de Waddenkust van het vasteland van Groningen, Friesland en Noord-Holland.

Ruben Smit is gepassioneerd ecoloog, natuurfotograaf. 

vrijdag 19 juli 2019

WPDetails #09

WPDetails is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg passagiersdiensten. Het blad komt huis aan huis op Schiermonnikoog en Ameland. 

In dit nummer is 'klimaat' het thema met artikelen over Het klimaat en de wadden, Drie mensen, drie visies: Klimaat dreigt de Waddenzee te verdrinken of te verdrogen? En ook de werkplek van kapitein Simon Visser.

  • WPDetails #09
  • Jaargang 4
  • Juli/ Augustus 2019

vrijdag 12 juli 2019

Van tenthuisje tot duinvilla

Jan de Koning (1950), leraar ethiek in ruste, komt al van kinds af aan op Ameland. Eerst in een tot vakantieverblijf omgetoverd schuurtje dat achter Onder ’t Stroodak stond, toen in een van de eerste stenen huisjes van BV De Holm en daarna in een caravan op Boomhiemke. Hij schreef er een boek over: Van tenthuisje tot duinvilla. Het boek heeft als ondertitel ’70 jaar kampeerplezier onder het licht van de toren.m

Het boek barst van de leuke anekdotes, mooie en ook droevige herinnerin. Het kampeerplezier en de eilandliefde springt boven alles uit.

 

Het boek ‘Van tenthuisje tot duinvilla’ is te koop in de boekhandels op Ameland, bij Wagenborg Plaza in Holwerd en bij Boekhandel Van der Velde in Dokkum. Het kost € 18,90.


Lees hier uitgebreid over het boek en de schrijver.

zaterdag 6 juli 2019

Ameland vier seizoenen van boven

Ameland vier seizoenen van boven
'Ameland vier seizoenen van boven' is een fotoboek. De foto's zijn van maritiem luchtfotograaf Herman IJsseling.

  • Ameland vier seizoenen van Boven
  • Herman IJsseling
  • Uitgever Flying Focus Castricum B.V.
  • Juli 2019
  • € 24,50

Koop het boek in de Amelander boekhandel of via deze link.

maandag 1 juli 2019

Een zee van traan

Een zee van traan
Er is sinds de publicatie van 'Geschiedenis van de oude Nederlandse walvisvaart' in de jaren 70 veel onderzoek gedaan naar allerlei facetten van het Nederlandse walvisvangst verleden. Naast het gebruikelijke werk in archieven en bibliotheken werd nu voor het eerst ruimschoots aandacht besteed aan het culturele erfgoed, de materiële cultuur en de ecologische aspecten van de walvisvaart. Zo ontstaat een beter samenhangend beeld van deze voorbije bedrijfstak en zijn belang voor de nationale economie en het maatschappelijk leven in specifieke regio’s van ons land.


Van Ameland komen we Cor Gransbergen (Een walvis als boterham) en Anton Schols (Ter walvisvaart) tegen in dit boek en meer namen worden genoemd. Ook Hidde Dirks Kat (Dagboek) en Marten Jansen (Kort, doch echt verhaal) ontbreken niet. 


Een bijzonder fraai boek met vele foto's en illustraties.

Koop het boek via deze link of in de boekhandel.

  • Een zee van traan - Vier eeuwen Nederlandse walvisvaart 1612 - 1964
  • Jaap R. Bruijn en Louwrens Hacquebord
  • Uitgeverij Walburg Per B.V.
  • ISBN 9789462493650
  • 1 juli 2019
  • € 34,99
Cor Gransbergen onder de walviskaak

zaterdag 29 juni 2019

Aangespoelde Verhalen

Aangespoelde Verhalen
Schrijfweken op het eiland leveren mooie verhalenbundels op. In juni 2019 organiseerde Marelle Boersma van Droomvallei Uitgeverij een schrijfweek op Ameland, zoals ze al eerder had gedaan. 'Paal 15' is het eerste groepswerk en het leverde enthousiaste schrijvers en lezers op. 

De aangespoelde verhalen zijn geschreven door Elly van Driel, Esther van der Ham, Marianne Leerkes, Guido Mortelmans, Lucy Neetens, Guus Norden, Rinske Oenema, Tinke van der Poll, Janine van de Raadt, Alexander Roessen, Melania Somers, Titia Schut, Marieke Simons, Remda Spoelstra en Joke Zwaal.

 

Aangespoelde verhalen

Droomvallei Uitgeverij

ISBN 978-94-92844-61-3
€ 12,50

zondag 23 juni 2019

Genealogie familie Gerben Pieters de Jong van Ameland

Henk Nota schreef over de familie van kardinaal De Jong. Hij was vijf jaar met het familiealbum bezig. Kardinaal de Jong is geboren en getogen op Ameland.  

Het boek wordt in beperkte oplage uitgegeven en is niet in de boekhandel te koop. 


Lees hier meer over het boek.



maandag 17 juni 2019

De Eilanden

Suzanne Vermeer schreef korte verhalen. over eilanden, van Ameland tot Bali, van Cyprus tot Curaçao, van Mallorca tot Pampus. Tien verhalen werden gebundeld in deze paperback De Eilanden.

Inclusief het winnende verhaal van Suzanne Vermeers ‘Schrijf je eigen vakantiethriller’-schrijfwedstrijd. Ideaal voor op het strand of in een duinpannetje.

  • De Eilanden
  • Suzanne Vermeer
  • A.W. Bruna uitgevers
  • ISBN 789400511347
  • Juni 2019
  • 9,99

dinsdag 11 juni 2019

Column - Pas maar op in het vervolg

"Pas maar op in het vervolg," schreef iemand uit Amsterdam. Die plaats stond in de mail, maar verder geen naam of mailadres. Het bericht was via het contactformulier van Persbureau Ameland verstuurd en het onderwerp was een 'tip'. Dit was het bericht: “ALLE op het filmpje "Graafwerkzaamheden voor aanleg P De Hagen" voorkomende personen hadden om toestemming gevraagd moeten worden ingevolge de nieuwe privacywetgeving. Dus pas op in het vervolg....”. Heeft de schrijver hier een punt? Hoe ver strekt de AVG? De AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming, geldt voor bedrijven, stichtingen, verenigingen, overheid en voor de gevallen waarin persoonsgegevens openbaar gemaakt worden op bijvoorbeeld social media. YouTube is zo’n publiek platform. Als iemand herkenbaar in beeld is gebracht, is dat in principe een persoonsgegeven. Op het filmpje over de graafwerkzaamheden komen verschillende mensen voor. Hadden die dan echt om toestemming gevraagd moeten worden?

Voor journalistiek werk bestaat een uitzondering, de journalistieke exceptie. Voor journalistieke doeleinden kunnen persoonsgegevens, ook met de nieuwe AVG, gebruikt worden. Anders zou er van geen enkel evenement of demonstratie meer een foto gemaakt kunnen worden. Een journalist hoeft volgens de nieuwe wet op de privacy geen onevenredige inspanning te leveren. Zij hoef niet alle passanten op het parkeerterrein van de Coop in Hollum te identificeren en om toestemming te vragen, om maar even het voorbeeld aan te halen waar de anonieme tip op sloeg. Wordt er een beeldverslag van een klein evenement gemaakt, de Vertelfietstocht bijvoorbeeld, dan vraagt de filmer aan dat groepje of ze bezwaar hebben om op de film te komen. Het is niet verplicht om alle mensen die toevallig op het terras van De Zwaan zitten en op de achtergrond misschien in beeld komen, aan te klampen. Hoe kleiner de groep, hoe gemakkelijker een toestemming te verkrijgen is. En als het kan moet je ook toestemming vragen.

De journalistieke exceptie geldt als er sprake is van een gerechtvaardigd belang. Verslag doen van de ontwikkelingen rond het parkeerterrein bij de Coop is zo'n gerechtvaardigd belang. Mocht de meneer of mevrouw uit Amsterdam nog een waarschuwing hebben dan hoor ik dat wel.

Jeanet F. de Jong

maandag 10 juni 2019

Pôllepraat juni 2019

Pôllepraat juni 2019
De Pôllepraat is een uitgave van stichting De Ouwe Pôlle Ameland. Het is het donateursorgaan, dat ook los te koop is in de boekhandels op Ameland.

In het juni 2019 nummer staan de volgende artikelen:

- Herinneringen van Jitse Hofker
- Barend Jacobs Duijf
- Terschellinger gevel op Ameland
- Schenkingen
- Feestelijke opening expositie 'Ameland in Silhoet'
- Ameland tijdens de Franse tijd (1795 - 1813)
- Ameland tijdens de Eerste Wereldoorlog
- Konijnenplaag in de Rijksduinen in 1864
- Zoekplaatje
  • Pôllepraat juni 2019
  • Jaargang 32 nummer 88
  • Uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland
  • Los nummer € 5,--

Ameland InZicht 22

Ameland InZicht 22
Ameland inZicht Magazine nummer 22. Het blad van Ameland is online in de webwinkel van VVV Ameland te vinden. Kosten: € 5,95 voor uren lees- en kijkplezier. Een bewaarexemplaar, een magazine met de dikte van een boek.

Editie 22 heeft een nieuwe look. Dat krijg je als de roerganger wisselt. Kevin Kiewiet van Wad's Up heeft nu volledig het roer overgenomen. Het magazine ging voor deze editie de lucht in met Taryadi Boelens. De vliegenier vertelt over zijn vliegen en hij toont de vele mooie plekjes van het eiland, die er van boven verrassend anders uitzien dan wanneer je met beide benen op de grond staat.

Het magazine zocht wijnmeester Ronnie Brouwer op in Amsterdam en zat bij Tante A'n aan tafel. De Molenzicht make-over staat prominent in het blad en de redactie sprak met duurzame mannen. MadNes, Exoten, Day Design Boutique, de roeisters van Geen zee te hoog, vertellers van Ameland Vertel!, een Amelands begrip, fashion en de straatnaam.  Een beroemde tweeling uit Nes; de vaste fotograaf van Ameland inZicht kreeg ze kenmerkend voor de lens. Zodendijkjes, exoten en duinsoaren; zweven langs de duinen op de thermiek van Ameland.

  • Ameland InZicht 22
  • Uitgever Kevin Kiewiet
  • € 5,95

vrijdag 17 mei 2019

Lot en Bas naar Ameland

Lot en Bas naar Ameland
‘Lot en Bas naar Ameland’ is een rijk geïllustreerd boek met korte teksten op rijm, foto’s en liedjes. Het gaat over twee kinderen die met hun ouders op vakantie gaan naar Ameland.

Het boek is gemaakt naar een idee van Nel Verbeek, die geboren en getogen is op Ameland. Nel was aan het verhaal begonnen, maar ze heeft het niet af kunnen maken. In 2014 overleed ze plotseling.

Joke Pars nam daarna het initiatief om het prentenboek af te maken. Joke zorgde verder voor de tekst, Nel's vader Gert Jan Verbeek verzorgde de foto's en Annelotte Verweij, een vriendin van Nel, maakte de illustraties.

 

Het resultaat is een kleurrijk prentenboek, dat laat zien hoe leuk en spannend het is om naar het eiland op vakantie te gaan. In het boek zijn ook verwijzingen te vinden naar jeugdherinneringen van Nel en de familie Verbeek. 

 

'Lot en Bas naar Ameland' kost € 12,50.

De opbrengst is volledig bestemd voor de Stichting Klei & Zand, opgericht door de familie Pars en de familie Verbeek. De stichting biedt op allerlei manieren hulp aan kinderen en jongeren met psychische problemen.

Lot en Bas zijn te volgen via een eigen Facebookpagina.




maandag 6 mei 2019

Ameland

'Ameland, Strand, duinen en de Wadden' is een catalogus vol schilderijen, tekeningen en prenten uit de collectie van oud-tandarts op Ameland Gerbrand Caspers. Wat in de catalogus staat biedt hij te koop aan. Caspers woont inmiddels in Sneek. Hij verzamelde vele werken in verschillende technieken die een link hebben met het eiland. 

  • Ameland, Strand, duinen en de Wadden
  • Catalogus
  • Gerbrand Caspers
  • Mei 2019












Hartmama

Hartmama
Ik ken je niet persoonlijk en toch ken ik je. Tot op het bot, zou ik bijna zeggen. Als ik je aankijk, zie ik het in je ogen. Jouw kracht, die huist in jouw verdriet. Ik zie het verdriet, omdat ik het ken. Vertel eens, hoe oud was jij toen jouw mama overleed? Heb je herinneringen aan haar? Weet je nog hoe ze naar je keek, hoe ze lachte, welk verhaaltje ze aan je voorlas? Weet je hoe ze voelde, hoe ze rook? Op jonge leeftijd geconfronteerd worden met de dood van een ouder is traumatisch, ook al noem je dat zelf misschien niet zo. De auteur neemt je mee in haar persoonlijke verhaal en laat je zien wat jij zelf kunt doen om het grote gemis te aanvaarden. Door voorbeelden uit de praktijk en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt, helpt dit boek je om te helen en weer meer te genieten van het leven. Over de auteur Susan van der Beek (1962) is schrijver en systemisch coach. Aan haar moeder heeft zij geen herinneringen, omdat ze pas twee jaar was toen haar moeder op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker overleed. In haar praktijk voor coaching en familieopstellingen werkt zij met het thema jong ouderverlies.

Ameland
En waarom staat dit boek op dit blog? De schrijfster vertelt de geschiedenis van Heiltje Sparrius, wier vader geboren werd in Hollum. Susan bracht vakanties door op Ameland en hoorde haar vader en tante liefdevol over het eiland spreken. Met dit boek wil ze haar moeder terugbrengen naar het eiland. In De Amelander van maart/ april 2023 staat een interview met de schrijfster.

Bestel het boek in de eilander boekhandel of online via deze link

  • Hartmama
  • Susan van der Beek
  • Cor de Jonge - illustraties
  • Den Boer - de Ruiter uitgeverij
  • EAN 9789079875856
  • 6 mei 2019
  • € 22,50

zaterdag 4 mei 2019

Column - Arrivederci

Ze kwamen met een donkergrijze Renault, een oud en grijs hondje, een bleke lange man, een pipse dochter van een jaar of 9 en een mama met iets meer kleur. Dat kwam door het Italiaanse bloed, zo bleek. “Wat spreekt u eigenlijk voor taal?” vroeg ik, toen het gezinnetje het paadje naar het vakantiehuisje opliep en zij iets onverstaanbaars tegen hem zei. Het was dus Italiaans, dat ik niet zo gauw herkende. Ze hadden de fietsen mee. Als ze het dorp in gingen, had hij het hondje op de arm. Het diertje was klein genoeg om zo te dragen en het beestje was stokoud, dovig en zag niet meer zo goed. Maar hij houdt wel van strand, verzekerde het baasje me, op mijn vraag of het hondje bekend was met zand en water.

De eerste week was het warm, zodat ze de tuinstoelen naar buiten sleepten, al werden de dagen grotendeels op het strand doorgebracht. Alle gezinsleden kregen een kleurtje alsof ze drie weken Canarische Eilanden hadden gedaan, maar het was het kleurtje dat je krijgt na veelvuldig wandelen en fietsen in de Amelander buitenlucht. De tweede week was het koud. Ze zaten nog regelmatig buiten, maar dan met de jas aan. “We hebben alle musea op het eiland bezocht. En de vuurtoren beklommen.” Ze vonden het fantastisch en op de vuurtoren was het net even helder geweest, zodat ze ver hadden kunnen kijken. In het Juttersmuseum hadden ze hun gastvrouw nog gezien, op een filmpje, in de rol van Jantje Jans. Ze vonden het allemaal geweldig en het huisje was ook nog eens top! Eigenlijk wilden ze helemaal nog niet naar huis, maar plichten van school en werk riepen.

Zo heerlijk, zulke enthousiaste gasten. Geef me daar een hele zomer vol van. Arrivederci! 

Jeanet F. de Jong

donderdag 2 mei 2019

Column - Ajax

Wat een wedstrijd! Genoten hebben we, van Tottenham tegen Ajax. Na een vol geplande dag aan de wal hadden we zin in ‘voeten op het bankje en kijken naar een mooie wedstrijd.’ En een mooie wedstrijd werd het.

De dag na al dat voetbalplezier tik ik mijn iPhone open en scrol ik even door de NOS-app. Wat is er in de wereld gebeurd? Wat moet ik later op de dag verder lezen in de papieren krant die nog in de bus moet vallen?

Op het schermpje lees ik dat journalisten tot ‘aangeschoten wild’ zijn bestempeld door voetbalfans. De F-side roert zich op verschillende manieren en deze keer moeten de journalisten en fotografen het ontgelden. De supporters willen niet op de foto of film, want ze hebben zich bij hun baas ziek gemeld om de wedstrijd van Tottenham tegen Ajax te kunnen zien en daarna nog een feestje te kunnen bouwen met hun makkers.

Als de beelden, waar de schatjes op staan op de landelijke tv worden vertoond, of als de foto’s van de lieverdjes op de voorpagina of in het sportkatern van de kranten verschijnen, zou hun baas kunnen zien dat ze helemaal niet ziek zijn. Dan volgt er natuurlijk een sanctie van de werkgever. En daar hebben de voetbalfans geen zin in. Want het zijn leugenaartjes die niet betrapt willen worden. En het zijn nog bedreigende liegbeesten ook, die “Jullie zijn vanaf nu aangeschoten wild!” roepen.

Het lijkt me niet verstandig om de manier waarop wedstrijden en hun randverschijnselen in het nieuws worden gebracht in handen te leggen van F-siders. Gelukkig reageert Ajax kordaat: “Iedereen moet met een veilig gevoel naar het stadion kunnen gaan. En de media moeten gewoon hun werk kunnen doen.” En zo is het. Wil je een wedstrijd zien, dan regel je dat op een fatsoenlijke manier met je baas. De cameraman, cameravrouw en fotograaf mag gewoon foto’s van de voetbalfans maken door zich te beroepen op de journalistieke exceptie. Die uitzondering voor journalistiek werk is nodig om als maatschappij een evenwicht te vinden tussen de gelijkwaardige grondrechten van privacy en vrijheid van meningsuiting. Die F-siders hebben ook vrijheid van meningsuiting, maar bedreiging hoort daar toch echt niet bij. Dat wisten de stoere fans, die slappe medewerkers blijken te zijn, zelf eigenlijk ook wel.

Ik kijk alvast uit naar de returnwedstrijd en de beelden van fraaie fotoverslagen in de krant. Hup, Ajax, hup!

Jeanet de Jong

dinsdag 30 april 2019

Geschiedenis van de Wadden - Canon van de Waddeneilanden

Geschiedenis van de Wadden
'Geschiedenis van de Wadden – Canon van de Waddeneilanden' is de eerste uitgave die vijftig historische hoogtepunten en hoofdzaken van de Nederlandse Waddeneilanden weergeeft. In hun samenhang en apart. Van Texel, Vlieland en Terschelling tot Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog. Voor deze canon werd er overlegd met tal van kenners van de eilanden zelf om een evenwichtig en compleet beeld te scheppen. Een rijk geïllustreerde uitgave over de totale geschiedenis van de Waddeneilanden in hoofdzaken.

  • Geschiedenis van de Wadden
  • Anne Doedens en Jan Houter
  • Uitgeverij Walburgpers
  • 9789057304293
  • April 2019
  • € 29,95

vrijdag 26 april 2019

Vereniging Amelander Molens Jaarverslag 2018

'Vereniging Amelander Molens Jaarverslag 2018' beschrijft wat er in 2018 bij de De Verwachting en De Phenix is voorgevallen, wat er allemaal is geproduceerd, wat er is verkocht en welke plannen er voor de molens zijn gemaakt. Vooral voor De Phenix staat een en ander op stapel. In 2019 wordt hij grondig gerestaureerd en dan staan er nog meer mooie projecten voor deze molen op stapel. Het jaar 2018 was een jaar met de hoogste productie en verkoop van de producten ooit, is in het voorwoord te lezen. In dit jaarverslag verder verhalen over Amelander bakkers met veel aandacht voor Jan en Marie van der Laag die hun bakkerij in Hollum op de Driesprong hadden. Het jaarverslag geeft ook een overzicht van de activiteiten in 2018 en van de bezoekersaantallen. Bij De Phenix was het tamelijk rustig met bezoekers; vanwege de restauratie was de molen gesloten. De Verwachting had in 2018 11.300 bezoekers, de meeste sinds de molen is opengesteld voor publiek. 

De officiële uitnodiging voor de leden- en donateursvergadering op 26 april 2019 staat ook in dit jaarverslag, samen met het zakelijke jaarverslag en de jaarrekening en begroting.

  • Vereniging Amelander Molens Jaarverslag 2018
  • Uitgegeven door Vereniging Amelander Molens
  • Uitgave nummer 5 van april 2019

donderdag 25 april 2019

Ameland Schateiland

Sander Kiewied (an Ontwerpbureau Anders) en Peter Kienstra (schoolmeester op de Kardinaal de Jongschool) hebben samen doeboekje over Ameland gemaakt en uitgegeven. Het heet Ameland Schateiland en het is in de Amelander boekhandels en supermarkten te koop.

Ameland Schateiland is een vakantie doeboek, voor badgastenkinderen en voor eilandertjes. Er is van alles te beleven en te doen met dit boekje en het ziet er nog fantastisch uit bovendien. Kleurplaten, puzzeltjes, spelletjes, zoekopdrachten en grapjes; het boekje staat er vol mee. Het is een kijkboekje en tegelijk een kleurboekje, spelletjesboekje en leesboekje. Je kunt met je familie of je vriendjes het Schateiland bordspel spelen, dat in het midden van het boekje staat.  Leuk en leerzaam, gezellig en mooi.


Het boekje kost € 7,50. 

donderdag 18 april 2019

Voetstappen in het zand

Voetstappen in het zand
Het foto- en tekstboek 'Voetstappen in het zand' gaat over Rixt van het Oerd en is een herinnering aan Kunstmaand 2019. Kunstenaar Luc ten Klooster had in november 2019 een Rixt van het Oerd-project dat tot in maart 2020 in het Landbouw- en juttersmuseum Swartwoude te zien was. Het boek is in een beperkte oplage uitgegeven en staat vol met foto's en teksten, waaronder ook de originele legende-tekst in het Frysk van P. J. Braaksma. Het boek is tweetalig Nederlands-Duits. 

Het boek is te koop in Museum Swartwoude in Buren.

  • Voetstappen in het zand
  • Luc ten Klooster
  • € 26,--
  • 2019

maandag 15 april 2019

Ronald trilogie

Ronald Trilogie: Op weg naar morgen, Voorbij de horizon, Als een bloem in het gras.

Deel 1, Op weg naar morgen: De muzikale Ronald krijgt verkering met de lieftallige Rosalyn. Maar zij wordt door een ernstig auto-ongeluk uit zijn leven weggenomen. Dit zet zijn leven op een tweesprong. 

Deel 2, Voorbij de horizon: Op het Waddeneiland Ameland ontmoet Ronald Sasja, die haar vriend Marcel door een ongeneeslijke ziekte kwijtgeraakt is. Samen spreken ze over de vraag: ‘Kan een God Die zoiets droevigs laat gebeuren wel een God van liefde zijn?’ 

Deel 3, Als een bloem in het gras: Tussen Ronald en Sasja ontstaat een steeds hechtere liefdesband.

  • Ronald trilogie
  • A.C. Drost-Brouwer
  • Uitgeverij de Ramshoorn
  • ISBN 9789461151421
  • 2019

vrijdag 12 april 2019

WPDetails #08

WPDetails is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg passagiersdiensten. Het blad komt huis aan huis op Schiermonnikoog en Ameland. 

Thema van dit nummer is Gastvrijheid. In het aprilnummer van 2019 staan artikelen over Gastvrijheid is nooit af, Drie mensen, drie visies - Gastvrijheid: geen luxe maar broodnodig, De werkplek van herma de Vries.

  • WPDetails #08
  • Jaargang 4
  • April 2019

zaterdag 30 maart 2019

Column - Cadeautje

De Engelsmanduun, het rietplak, het strand, het Suudwest, het zijn allemaal plekken waar ik regelmatig loop. Elke dag probeer ik een wandeling te maken, de ene keer wat langer dan de andere. Gisteren werd het een lange loop; de Engelsmanduun op en via het Herderpad naar het strand. Daarna volgde rondje vloedlijn, schelpen zoeken en af en toe wat plastic rapen. Dat hoort er tegenwoordig een beetje bij, nou? Via opgang paal 3 ging ik weer richting binnenduinen, over het pad langs het rietplak. Daar, het is niet fijn om over te schrijven, maar het lag er nu eenmaal te glinsteren dus laat ik het maar even noemen, passeerde ik een enorme flats. Een niet te missen hoop. Iemand moest kennelijk erg snel uit de broek en had geen beschut plekje meer kunnen vinden. Er lagen wel vier papieren zakdoekjes bij die als billendoekje hadden gediend. Hier had een poeperd gezeten die hecht aan hygiëne. Maar genoeg hierover, zand erover! Het was tot zover een mooie wandeling en ik wist nog niet hoe mooi die zou eindigen.


Op ongeveer twintig meter van die hoop zag ik twee jonge mensen turen en heel voorzichtig bewegen. En toen zag ik ze ook, twee reeën die naar de top van een duin liepen. Ze namen hier en daar een hapje, snuffelden wat en stonden zo nu en dan stil met de oren recht omhoog, om even ergens naar te luisteren. Slechts het ruisen van de zee en het piepen van wat rietvogeltjes klonk. Wij, die twee badgasten en ik, waren zo stil als een muisje. De dieren namen de tijd, verdwenen achter het duin om er een paar tellen later weer bovenuit te komen. De ene was een donkere en de andere een wat lichtere. Een stelletje, schat ik, dat heerlijk door de lente dartelde en straks de zorg draagt voor een kleintje. Maar nu nog niet. Nu genoten ze samen van het zonnetje en de lekkere hapjes op het duin.

De jongelui liepen door en even later kwam er een wat ouder stel aan. Ze hadden het naar hun zin en keuvelden maar raak, tot ze mij in het vizier kregen. Ik had mijn vinger tegen de lippen en wees naar het duin. Ze zagen het meteen en bleven ook staan kijken. Toen ik ze iets later passeerde, fluisterde hij: “Mooi hè?” En de vrouw zei zachtjes tegen me: “Dat was een cadeautje.” En dat was, het cadeautje van de dag.

Jeanet de Jong

maandag 18 maart 2019

Drie is te veel

Martine Kamphuis houdt van de Waddeneilanden en dat komt in haar boeken naar voren. Ze schreef al eens een geschiedenis die op Vlieland en Terschelling speelt en twee boeken die zich op Ameland afspelen. Ze schrijft boeken voor volwassenen en spannende verhalen voor kinderen. In haar derde jeugdboek speelt Ameland een hoofdrol. Het heet 'Drie is te veel' en is een spannend verhaal van drie kinderen die vriendschap sluiten op het eiland en een avontuur van jewelste beleven. Drie lijkt in het begin van het verhaal te veel, maar blijkt gaandeweg helemaal niet te veel te zijn.

'Voor Jikke & Pim' staat voor in het boek.

Lees hier meer over Drie is te veel


Hier staat een mooie tweedehands te koop.

  • Drie is teveel
  • Martine Kamphuis
  • Uitgeverij Ploegsma
  • ISBN 9789021679570 
  • 2019
  • € 14,99


donderdag 14 maart 2019

Column - De Mannen

Ze werden door hun raadgever de Mannen van het Slot genoemd en dat is een prachtige geuzennaam voor het clubje van vijf dat zich op het Camminghaslot heeft gestort.

Het is een mooi plan, dat ze voorleggen, een fantastisch plan, een plan haast te mooi om waar te zijn. En dus zoeken we naar een verwijzing naar 1 april. Eén van de plannenmakers heeft mij een paar jaar geleden ook al eens voor het snotje gehouden met een verhaal dat een 1 aprilgrap bleek te zijn, dus ik ben op mijn hoede. Zeker in de weken voorafgaande aan de eerste van de komende maand.

De redacteur van de Leeuwarder appt me meteen na lezing van het stuk. “Mooi project, dat slot, maar zou het een 1 aprilgrap kunnen zijn?” Hij pluist de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel na en komt tot een Stichting Camminghaslot die onder nummer 73855502 daadwerkelijk staat ingeschreven. Zouden de Mannen van het Slot hun grap zover doorgevoerd hebben dat ze zelfs aan de Kvk-inschrijving hebben gedacht? Gisteravond noemden zij trouwens de stichting Herbouw Camminghaslot. Stinkt die vergissing in naam naar de misdaad?

Redacteur Koos van het Nieuwsblad van Noordoost Friesland had dezelfde ingeving: “Dit is geen vervroegde 1 aprilgrap hè?” Hij sluit af met een lachebekje. Nou Koos, zeker weten doe ik het nog steeds niet, maar ik heb in alle informatie geen verwijzing naar 1 april kunnen vinden. Geen bewonersavond in café Nobel of Camminghahuus, geen aanmelden voor het een of ander, geen symbolische eerste steenlegging op het land naast het gemeentehuis. Als het toch een grap blijkt te zijn, dan zal ik niet schateren maar denken: “Wat jammer, het was zo’n mooi plan.”

Jeanet de Jong


Abonneer op YouTube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Klik hier om gratis te abonneren: @AmelandVandaag.

maandag 4 maart 2019

De Grijpma's - Een familiegeschiedenis

Aukje van Dijk, die een groot deel van het jaar op Ameland woont, schreef dit boek over haar jeugd en bovenal over haar pake en Beppe in Menaam. Ze heeft zoete herinneringen aan de tijd dat ze als Lytse Auk vanuit de bedstee luisterde naar de verhalen die volwassenen in de woonkamer met elkaar deelden. In dit boek beschrijft ze de levensverhalen van twee generaties Grijpma's. 
Voor het schrijven het het boek deed Aukje van Dijk research en er kwamen verrassende feiten over de familie van moeders kant aan het licht. En passant geeft het boek een tijdsbeeld van een groot deel van de twintigste eeuw. 

Het boek werd op Ameland geschreven. Het kan besteld worden bij de auteur via aukjevandijk9@gmail.com. De eerste oplage is uitverkocht, er wordt een tweede druk overwogen.
  • De Grijpma's - Een familiegeschiedenis
  • Aukje van Dijk
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • 2019
  • € 6,50