zondag 8 mei 2022

Column - Regen

Kosjes
Het is al weken droog en het eiland ligt te snakken naar water. Telkens raadpleeg ik de weer app om te kijken wanneer er nu eindelijk regen komt, of er al regendruppen onderaan een wolkje hangen. Het ene uur voorspelt die app dat het over twee dagen gaat spatten en over drie dagen gaat spoelen en het volgende moment vertoont hij een droog wolkje met een half zonnetje erboven en de dag dat hij beloofde dat het goed zou gaan regenen tekent hij niks voorstellende spettertjes. De voorspellingen wijzigen soms per uur en als je echt uitkijkt naar hemelwater is het teleurstelling op teleurstelling. Eindelijk regende het dan toch, gisternacht. De regentonnen zijn inmiddels weer voor een derde gevuld.

In mijn piepkleine schuurtje staat een handgrasmaaiertje. Het ding doet het geweldig, maar ik wacht nog maar even met maaien. Als je maait tijdens droogte blijft er een woestijn over en dat moeten we niet hebben. Als het niet regent gooi ik al mijn biogroente waswater over de planten en zo geef ik mijn pas gezaaide kosjes een steuntje in de rug. De opzet is dat er rondom mijn witte huisje een krans groeit van gele, oranje en rode klokken van kosjes. Dat lijkt me prachtig!
Behalve die kleine ronde blaadjes van ontspruitende kosjes tegen de muur zie ik allerlei plantjes tussen het gras. Geen onkruid, want ze doen stuk voor stuk hun best om te bloeien, showen hun knalgele straalbloemen, vouwen hun minuscule bloemetjes open of laten hun lange aren zien. Op mijn telefoon heb ik naast de weer app ook een determinatie applicatie en grasduinend door mijn enkele vierkante meters metende voor- en achtertuin ontwaar ik schoonheden met de prachtigste namen: kruipende boterbloem, vogelmuur, margriet, fluitenkruid, duizendblad, wit vetkruid, grote brandnetel, gewoon barbarakruid, ridderzuring, robertskruid, kleine veldkers, hoenderbeet, mannetjesvaren, gewone melkdistel, hondsdraf, grote vossenstaart, bijvoet, grote klaproos, gewone raket, dagkoekoeksbloem, krulzuring, kleefkruid, zandraket, winterpostelein, kleinbloemige amsinckia, duinvogelmuur en de paardenbloem. En Obsidentify identificeerde ook de kleine groene en ronde blaadjes die ontsproten zijn uit zaden die ik zelf zaaide. Die app geeft heel wat minder teleurstelling dan de weer app. Voor komende dinsdag belooft die ons 40% kans op regen. We zullen zien of het ervan komt.

Wat kosjes zijn is hier te lezen

Jeanet de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten