vrijdag 1 juli 2022

Rafels - een recensie

De debuutroman van Marianne Schenderling heet 'Rafels'. Het is een soft cover boek met een aquarel van twee mensen op de voorkant. De twee mensen kijken elkaar aan en er is bij de een een zweem van een glimlach te herkennen. Het boek gaat over het echtpaar Frits en Lina, dat in de problemen zit, een relatiecrisis heeft en bij een therapeut terechtkomt. Stukje bij beetje worden hun beider geschiedenissen, angsten en verdrieten ontrafeld. Het wordt de lezer wel duidelijk waar het misging en hoe makkelijk het mis kan gaan. De therapeut heet Jeanette. Ze is vakkundig en heeft natuurlijk een doos tissues op het tafeltje staan. Marianne Schenderling levert ontroerende beschrijvingen van twee mensen die elk op hun eigen manier pootje zijn gehaakt door het leven. 

Ik kreeg het boek toegestuurd van de uitgever en heb het in een zondagmiddag uitgelezen. Het is niet een al te dun boek, 225 pagina's en ik ben absoluut geen snelle lezer, maar ik kon het slecht wegleggen. Zo'n boek is het. Je wilt weten wat er nu precies gebeurd is in die levens en hoe Frits en Lina zich, met die therapie vol goeie vragen en tips, uit de afgrond omhoog werken. Het boek staat vol mooie zinnen, is doorspekt met humor en grijpt je af en toe naar de strot. De titel verwijst naar de rode draad die de twee echtelieden op advies van Jeanette moeten ontwarren. Ze vrezen dat die draad gebroken is, in ieder geval gerafeld. Het boek geeft inzicht in hoe je kunt graven naar emoties die onder een dikke laag van angsten, woede en verdriet verborgen liggen, om er met omdenken, vragen, vertellen en spitten in je herinneringen grip op te krijgen. Een leerzaam boek dus ook, voor mensen die even moeilijk in hun relatie zitten. En een hoopvol boek. Frits en Lina komen wel wat stappen verder na de bezoekjes aan Jeanette en na een vakantie op Ameland. 

Frits en Lina hebben een huis op Ameland, dat ze het Eilandhuis noemen. Daar gaat deel 2 van het boek over. Deel 1 speelt zich in Haarlem af en wie die stad kent zal de straten en cafeetjes herkennen. Het eiland blijkt louterend te werken en 'Rafels' is een heerlijk boek om op het strand of achter in de tuin te pakken en niet meer weg te leggen.

'Rafels' is verkrijgbaar in de boekhandel, ook op Ameland. Marianne Schenderling heeft nog een prijsvraag: Weet jij het Eilandhuis op het eiland te lokaliseren en er een foto van te maken? Dan maak je kans op een gratis 'Rafels' als je de foto naar de auteur stuurt. Je moet het boek er wel eerst voor aanschaffen om het uit te kunnen vogelen; dat gratis exemplaar is dan een mooi cadeauboek. Marianne Schenderling is via Twitter te bereiken onder de naam @letustango.

Lees hier de basisinformatie over 'Rafels'.

Koop het boek in de boekhandel of via deze link.

  • Rafels
  • Marianne Schenderling
  • € 20,--

Geen opmerkingen:

Een reactie posten