maandag 13 juni 2022

Rafels

'Rafels' is de debuutroman van Marianne Schenderling. De hoofdpersonen zijn gevangenen van hun eenzaam verdriet. Beiden raken verstrikt in emoties en geheimen, waardoor hun huwelijk op de klippen dreigt te lopen. Het is een aangrijpend verhaal en dat zich deels afspeelt in Haarlem en deels op Ameland. 

De auteur beschrijft vanuit twee perspectieven zowel de scherpe kanten van verdriet als de karakters van de personages. Onverwerkt hartzeer, schaamte, teleurstelling, jaloezie, maar ook liefde slingeren zowel onder de oppervlakte als daarboven door de roman.

Het Verhaal

Na een dramatische gebeurtenis raken de twee hoofdpersonen steeds verder van elkaar verwijderd. De vrouw is niet bij machte haar verdriet en wantrouwen te delen en verzandt in zwijgzaamheid. De man vlucht in de armen van een jongere vriendin, maar komt er uiteindelijk achter dat hij niets liever wil dan zijn vrouw terugkrijgen. Wanneer zij aangeeft te willen scheiden, raakt hij in paniek en probeert haar over te halen in therapie te gaan. Uiteindelijk stemt ze schoorvoetend toe, voor Anna, hun dochtertje. In negen sessies werken ze zowel ervaringen uit hun eigen jeugd als hun gezamenlijke leven door en beseffen dat ze vergeten zijn hun emoties en herinneringen te delen. In een heldhaftige poging om op zijn minst vrienden te blijven, besluiten ze te proberen nader tot elkaar komen.

 

Over de auteur

Marianne Schenderling (1953) schreef op haar elfde, in grote hanenpoten, haar eerste boek: Leiden in de tachtigjarige oorlog. Na een studie Geschiedenis en Nederlands ging ze naar de School voor Journalistiek, waar ze het schrijf-ambacht leerde. Van haar hand verschenen uiteenlopende artikelen, reportages, interviews, twee non-fictieboeken en blogs over diverse onderwerpen. Na jaren schrijven voor haar brood vond ze eindelijk de tijd voor haar debuutroman Rafels. Een vertelling voor iedereen die van lezen houdt, herkenbaar is voor paren die te kampen hebben met verlies en/of een relatiecrisis, therapeuten en psychologiestudenten. Inmiddels werkt ze aan een tweede boek met werktitel: Van huis_weg 

 

De lancering van deze relatieroman vindt plaats op 19 juni in Amsterdam.

Lees hier de recensie.

  • Rafels
  • Marianne Schenderling
  • Uitgegeven door Ambilicious Breda
  • ISBN 978 94 93275 28 7
  • € 20,--
  • 19 juni 2022

2 opmerkingen:

Schen ziet en schrijft zei

Inmiddels is Rafels gepubliceerd en verkrijgbaar in de boekhandel, ook in die die van Ameland. Kan jij het Eilandhuyis uit de roman lokaliseren, laat het de auteur weten en maak met een mooie foto ervan kans op een gratis exemplaar van Rafels,

Wad Verteller zei

Dat ga ik bekend maken, die win-actie. Ik heb nog een recensie klaarliggen. Wordt vanavond (30 juni) of morgen geplaatst. Daar zet ik dan de win-actie bij. Voorschotje: ik heb het met plezier gelezen.