maandag 6 juni 2022

Wat leeft er op het wad?

Wat leeft er op het Wad?
‘Wat leeft er op het wad?’ is een boek van Ilka Sokolowsky en Janine Czichy. Een oneindig verre horizon, het ritme van ruisende golven, een fris briesje en de zilte geur van de zee – zo beleven wij mensen het Waddengebied. 
Maar ook dieren kunnen dit natuurlandschap waarderen. Boven en onder water, bij de vloedlijn, in de duinen en in de lucht: overal wemelt het van de unieke wezens. 

Met dit uitbundige en levensecht geïllustreerde prentenboek leer je heel verschillende waddenbewoners kennen in hun leefgebieden: van de kreeft tot de bruinvis en van de strandloper tot de zeearend. Vele van hen kun je bij een wandeling op het strand of de wadden spotten. Hoe en waar? Ook dat ontdek je in dit boek!

Het is een fantastisch mooi getekend boek, met ter zake kundige informatie over de grote en kleine dieren van de Waddenzee. Vooral het water is waanzinnig op papier gezet. Je ziet land, lucht, zee en je gaat onder water met de prenten in dit boek. Mijn favoriete dubbele pagina is die over de bruinvis. 

 

Het boek spreekt van Nederlandse Waddeneilanden, Oost-Friese Waddeneilanden en Noord-Friese Waddeneilanden. De Oost-Friese Waddeneilanden zijn Duits en de Noord-Friese zijn voor een deel Duits en voor een deel Deens. 
De tekst spreekt over het unieke landschap en de illustraties onderstrepen de woorden. Het is duidelijk dat de oorspronkelijke uitgave Duits is. Wat er aan herkenbare Waddeneilanden is te zien zijn de Halligen, de piepkleine Duitse eilanden die bij de Noord-Friese Waddeneilanden horen. Tevergeefs zoek je naar de Brandaris of de rood-witte vuurtoren van Ameland. Toch mag de uitgave op het Ameland Boeken blog. Achterin staan namelijk 'Tips en adressen' en een van die adressen is van het Natuurcentrum Ameland in Nes. Daar kun je nog meer informatie halen over het leven op en rond het wad.

De oorspronkelijke titel van het prentenboek vol informatie is 'Wildes Leben Im Watt'. De Duitse versie kwam in 2020 uit.

Het is een prachtig boek voor junior wadgidsen. Met een kleuter op schoot is er zat aan te wijzen en benoemen en kinderen vanaf 6 jaar kunnen er zelfstandig veel kijk- en leesplezier aan beleven en hebben er een mooi naslagwerk aan.


Koop het boek in de Amelander boekhandel of bestel het via deze link.

  • Wat leeft er op het wad?
  • Ilka Sokolowsky - Tekst
  • Janine Czichy - Illustraties
  • Uitgegeven door De Vier Windstreken
  • ISBN 9789051168969
  • € 16,99 
  • Juni 2022

Een dubbele pagina met een Hallig op de achtergrond

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.


Geen opmerkingen: