zaterdag 25 juni 2022

EW Weekblad - De Amelanders houden stand

'De Amelanders houden stand', dat is de titel van een artikel in EW Weekblad. Eric Vrijsen reisde ervoor naar het eiland om er een productie voor het 4000ste nummer van EW van te maken. Reyer Boxem maakte de foto's.

We hebben 4000 inwoners, schrijft Vrijsen in de inleiding, om dat in de eerste zin van de tekst terug te brengen naar 3760. Hij sprak met Richard Kiewiet, een paar anoniemen, Pieter-Jan Borsch, Benno Hesselink en burgemeester Leo Pieter Stoel en daar komen vermakelijke uitspraken uit. "Ik woon hier al vierhonderd jaar," zegt Richard bijvoorbeeld en over het vrijheerschap van Willem-Alexander: "[...] daarmee doen de Oranjes verder weinig en dat is absoluut niet erg." Pieter-Jan vertelt dat 95 procent van de Amelanders familiebanden met elkaar hebben. "Vaak zonder dat ze het van elkaar weten." 

Benno meent dat Ameland langzaam zijn ziel verliest. Het is, tot zijn teleurstelling, een ultra korte weergave van het gesprek dat hij met de interviewer had. 

In vier pagina's met vijf foto's en een kaartje van het eiland wordt de vaste oeververbinding besproken, varen op tij, de gemeentepolitiek, het verenigingsleven, opleiding en carrière mogelijkheden, projectontwikkelaars, Natura-2000 en gemeentelijke herindeling.

Vrijsen laat met een enkel woord blijken uit welke hoek zijn wind waait. Zo heeft hij het over "Natura-2000 regeltjes die weerzin wekken" en "Jagen - beter gezegd stropen [...] mag niet meer". Dat je niet mag stropen heeft niets met Natura-2000 te maken, natuurlijk. Stropen mocht nooit. Stropen betekent namelijk: 'diefstal van jacht- en natuuropbrengsten'. En kwelders zeegras maaien? Hebben wij zeegras rond Ameland? Ik denk dat de schrijver hier abuis is en een ander grasje bedoelt. En hoeveel hekken zien we op Ameland rond broedende vogels op een zandheuveltje? Ik zie wel eens een ge- of verbodsbord, maar hekken kom ik zelden tegen. Dat laatste deel van het artikel is daarmee nogal tendentieus. 

Het stuk eindigt met Pieter-Jan Borsch en het werk van de Juttersvereniging. Dat is dan weer een aardig stukje op de kwalificatie van beschermers van de natuur na. Het staat er niet als citaat, dus komt het uit de koker van Vrijsen: "milieufreaks". Woorden doen ertoe en dat weet Vrijsen ook. Hij eindigt met de vraag of er een gemeentelijke fusie met de andere Waddeneilanden aan zit te komen. Volgens burgemeester Stoel werkt dat niet en wie wil weten waarom dat niet gaat werken, moet het blad maar even halen bij een van de tijdschriftenhandelaren op het eiland. Conclusie van Vrijsen nog even: "De vierduizend Amelanders blijven fier, eigenwijs en onafhankelijk." Wel ja, laten we dat dan maar zo houden.

  • EW Weekblad nummer 25 (4000) -78ste jaargang - 25 juni 2022
  • Eric Vrijsen - tekst
  • Reyer Boxem - foto's
  • Uitgeverij OneBusiness
  • ISSN 0922-3444
  • 25 juni 2022
  • € 6,99


Geen opmerkingen: