zaterdag 6 januari 2024

Colum - Water en kou

Gisteren maakte ik een filmpje over waterrijk Ameland. De gemeente heeft voor de veiligheid enkele fietspaden afgesloten en dat was niet voor niets. De plassen waren groot en diep, al was het water zo te zien al iets gezakt. Het stemt tot hoop dat we het meeste nat nu wel hebben gehad. Nooit zagen we zoveel ondergelopen land, overvolle dijksloten en plassen van deze omvang als deze winter.

Nu nadert een koufront ons gebied. Er gaan zelfs stemmen op die een lange en koude winter voorspellen. Ook al is de eerste week van januari alweer bijna voorbij, de winter is nog lang niet om. De kou kan ons best tot diep in maart in warme jassen, sjaals en mutsen dwingen. In 2005 was er in maart nog een arrensleewedstrijd op het vliegveld.


Gerrit Hiemstra blijft weerextremen en klimaatverandering onder de aandacht brengen. Het levert hem steevast duivels commentaar op van kop-in-het-zand-stekers en klimaatontkenners. Nu er in Zuid-Noorwegen en Zuid-Zweden enorm veel sneeuw is gevallen roepen zij: “Zie je nou wel! Hoezo klimaatverandering?” Gerrit blijft er serieus op ingaan. “In een warmer klimaat intensiveert de hydrologische cyclus,” legt hij geduldig uit op X voorheen Twitter, “dus grotere kans op extreme sneeuwval.” 


En die kou die eraan komt, dan? Het warme weer laat meer Noordpoolijs smelten. Dat geeft hogedrukgebieden uit noordelijke streken en dat zorgt weer voor lage temperaturen bij ons.


Terwijl ik aan tafel mijn snert van de Sfeermarkt naar binnen zit te slobberen, rijdt er een auto met aanhanger en daarop een arrenslee langs mijn raam. Winter, ik heb er zin in.


Jeanet de Jong


Bekijk hier het filmpje over plas-dras Ameland.


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten