zaterdag 30 juli 2022

Column - Epibreren

Kennen jullie het Waddeneiland Epibreren? Het is een fictief Waddeneiland, bedacht door twee Groningse mannen die zich Dichters van Epibreren noemden. Voor hun optredens vol muziek en dichtkunst kregen ze in 2003 de Johnny van Doornprijs toebedeeld. Het klinkt als een eiland om te willen leren kennen.

Epibreren is ook een werkwoord en het is het mooiste werkwoord dat ik deze week las. Op Twitter. Daar kom je een hoop bagger en ook een baaierd aan pareltjes tegen. Zoals deze. Epibreren. “Epibreren?” dacht ik, “mooi woord, maar wat is het?” En dus zocht ik het op. Het woord komt uit een verhaal van Simon Carmiggelt. De schrijver had het eens gehoord van een ambtenaar en gebruikte het daarna dankbaar in een Kronkel. Het verhaal staat in de bundel Ping pong.
‘Ik wou eens vragen,’ zei ik moeilijk, ‘u sprak zoëven van epibreren… het zal wel erg dom van me zijn, maar wat is dat eigenlijk?’
Een gemompel van bijval ging door de rijen en ook de ambtenaar keek licht ontroerd, toen hij mijn hand greep en sprak: ‘Dit is werkelijk een heel bijzonder ogenblik, meneer.’
‘Waarom?’ antwoordde ik.
‘Omdat u vraagt wat het betekent,’ zei de man. ‘Het betekent namelijk niets. Het is gewoon maar een woord. Ik heb het zelf verzonnen. Op een dag was er een lastige heer aan het loket, die ons haast wilde laten maken met een kwestie, die zijn tijd moest hebben. Ik zei: ‘Meneer, u hebt groot gelijk, maar geef ons nog een weekje om de zaak te epibreren. Het woord kwam vanzelf uit mijn volheid tevoorschijn. En het werkte uitnemend: de man ging getroost heen.’


Dit is toch een woord dat je wilt gebruiken! “Ik moet dit effe epibreren, hoor!”
Voor Ameland InZicht magazine zit ik voor een deadline. Een van de interviews deed ik al eind juni. Dat stuk ben ik dus al weken aan het epibreren.

Jeanet de Jong

De Amelander augustus 2022

De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van augustus 2022 is het zevende nummer van dit jaar. 

In dit nummer onder meer:

  • Fries paarden zetten beste beentje voor op keuring
  • Natuurfotograaf Rinnie Wijnstra
  • 'Falsspeulerij in de dunen'
  • Rijstal Le Cheval viert lustrum
  • Volop activiteit voor de Amelander jeugd
  • Vier de zomer in De Plaats
  • Hoogzomer! Het mooiste deel van het jaar voor de gewone zeehond
  • Start innovatief project duurzaam vrachtvervoer
  • Nieuwe pedicure praktijk in Buren
  • Galerie November
  • Manuele Praktijk Metz
  • Wad een journaal
  • Retreats in De Vlindertuin
  • Hoe Edmund Janssen Ameland ontdekte
We gaan De Amelander hier verder niet behandelen, koop hem maar en lees het zelf. Toch wil ik één artikel uitlichten, namelijk dat over Manuele Praktijk Metz. Het artikel vertelt veel en ook weer weinig, het maakt nieuwsgierig en wekt interesse in de praktijk van Jits Metz. Ze kweekt, plukt en droogt kruiden om er thee en olie van te maken. Dat alleen al vind ik reuze interessant. En dat Jits en passant een oplossing voor de stikstofproplematiek aandraagt is vanzelfsprekend geweldig. Ze is gevoelig voor negativiteit en heeft daarom Facebook afgezworen. Daar kan ik inkomen, want door de bank genomen overvleugelt de onderbuik, het complot en de brutale negativiteit het van de inspirerende en vrolijk stemmende posts. Jits doet dat verstandig en beschermt zichzelf. Het belang van goede voeding en ontspanning, door bijvoorbeeld een heerlijke strandwandeling, in combinatie met massages en andere behandelingen en aandacht voor natuur en omgeving: ik zie er wel wat in. Jits, zet hem op. Goed bezig!

De Amelander is te koop in de winkels op Ameland en bij de VVV.

  • De Amelander
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Augustus 2022
  • Jaargang 58 nummer 7
  • € 2,40

vrijdag 29 juli 2022

Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflevering 2

In deze tweede aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' bespreken Theo Faber en zijn dochters de rol van het geloof in het leven van pa Theo. Ook worden jeugdherinneringen opgehaald, zoals over Cola de pony. 

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 2 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

zaterdag 23 juli 2022

Column - Ruitjes

Het is zaterdag, columndag. De plissé gordijnen zijn naar beneden en hier en daar staat een raam en deur open. Als het heel erg heet is gaan overdag de ramen dicht en 's nachts zowel boven als beneden open, zodat het huis als een schoorsteen de lucht ververst. Die tip las ik in een van de berichten over hoe het beste om te gaan met smoorhitte. Sommigen vinden dat betuttelend, maar ik had er wat aan. Dat je niet in de zon moet bakken weet ik ook zonder de adviezen van hogerhand en zondeskundigen, maar je ziet om je heen dat er best wel mensen zijn die wat betuttelingen hadden kunnen gebruiken. Met ruggen als kreeften zo rood gingen ze een heel zware nacht tegemoet. Een ieder moet zelf maar uit de adviezen halen waar hij iets aan heeft en bij eigenwijsheid op de blaren zitten, maar laat de boodschapper met rust! Die brengt de berichten uit deskundigheid en verantwoordelijkheid. Gelukkig is het niet meer zo warm als aan het begin van deze week. 

Op de NOS volg ik het nieuws over het Nederlandse onderzoek op Spitsbergen, van mannen en vrouwen die daar in T-shirt hun werk doen, omdat de temperatuur daar harder is gestegen dan waar ook in de wereld. In de Volkskrant lees ik een artikel over Salt Lake City en het Salt Lake, dat nagenoeg is opgedroogd en giftige stofwolken over de miljoenenstad blaast. Het stuk gaat ook over hardnekkige Republikeinse senatoren die maar blijven ontkennen dat er iets met het klimaat aan de hand is en daarom Democratische plannen dwarsbomen en tegenwerken. Het zijn geen berichten om vrolijk van te worden, vooral ook omdat die ondermijnende trend zich in ons land openbaart.

Om niet in een negatieve spiraal te belanden besluit ik met wat aandoenlijks. Sinds een tijdje verzamel ik uitgaven van Ameland, over Ameland, op Ameland gemaakt of met een link naar Ameland. Het is inmiddels een verzameling van bijna 800 uitgaven geworden en ik heb er bijzonder veel aardigheid aan om boeken en tijdschriften op te sporen en nieuwe uitgaven toe te voegen. Verschillende mensen helpen daarbij, bijvoorbeeld door hun verzameling aan mij te tonen. Fantastische werken kom ik tegen en het laatste juweeltje dat ik heb toegevoegd is een boekje over gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk, wapenglazen met teksten en schepen erop. Dat boekje gaat niet alleen over de kerk en de kerkramen, maar haalt er ook verschillende andere gebeurtenissen bij die minstens zo lezenswaardig zijn. Wisten jullie bijvoorbeeld dat er in 1801 een schip is gestrand bij West-Terschelling, waarvan de lading werd geborgen door Amelander vissers? Dat schip zat vol glas dat een half jaar later bij opbod werd verkocht. "Heel Ameland en ook de kerk van Hollum zal toen opnieuw van glas zijn voorzien", schrijft auteur Arend Jan Hakman. Een ander feitje uit datzelfde boekje gaat over de beu's, de praatplek voor mannen en jongens naast de kerk. In 1875 klaagde de kerkvoogdij over vandalisme. Jongens gooiden soms van die prachtige gebrandschilderde ruitjes kapot en er was geen geld voor nieuwe. Een ingeslagen ruitje werd vervangen door blank glas. Zonde natuurlijk van die gebrandschilderde ruitjes, maar op een vreemde manier ook geruststellend dat vernielzucht van alle tijden is.

Jeanet de Jong

Pa Vertel Es

'Pa Vertel Es' De Podcast. De eerste podcast over pa Theo Faber, opgenomen door zijn dochters. Paula, Anne Christina en Eva Faber zijn de interviewers.

De eerste aflevering van 'Pa Vertel Es' De Podcast is een testaflevering en de dochters praten over hoe Pa zijn naam heeft gekregen en over zijn jeugd. 

Reacties en suggesties kunnen gemaild worden naar pavertelesdepodcast@gmail.com

Luister hier naar de eerste aflevering.


Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

woensdag 20 juli 2022

Nota kerkenvisie Ameland

Foto Gemeente Ameland
De 'Nota kerkenvisie Ameland - Visie op het religieus erfgoed' is een boek dat is samengesteld in opdracht van de gezamenlijke kerken van Ameland. Om de visie op te kunnen stellen werd financiële steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gevraagd. Een gespecialiseerd bureau heeft dit proces begeleid en de teksten opgesteld. De kerkgemeenschappen van het eiland willen inspelen op de veranderende positie van de kerk. De opgestelde visie geeft handvatten voor de toekomst en een kader en basis voor de eerste overleggen voor veranderingen in gebruik van de kerkgebouwen.

Op Ameland zijn drie kerkgemeenschappen met in totaal zeven gebouwen. 

  1. Hervormde Gemeente Ameland (3 kerkgebouwen);
  2. Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland (3 kerkgebouwen);
  3. Katholieke kerk (1 kerkgebouw).

Op 18 juli 2022 werd de werkgroep met vertegenwoordigers van de gezamenlijke kerken afgesloten met de gedrukte versie van de Nota kerkenvisie Ameland.

Op de foto van links naar rechts: Burgemeester Leo Pieter Stoel, Dukke Boersma (scriba Hervormde gemeente) en Henk Nota (pastoor-rector Clemenskerk). Nanne van der Meulen (scriba Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland) staat niet op deze foto.

  • Nota kerkenvisie Ameland - Visie op het religieus erfgoed
  • Uitgegeven door de gezamenlijke kerken van Ameland
  • 18 juli 2022

zondag 17 juli 2022

WPDetails #18

WPDetails #18
'WPDetails' is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg Passagiersdiensten. Het thema van nummer 18 is Kleurrijk. En wat een kleurrijk nummer is het geworden. WPDetails is een zeer lezenswaardig blad dat een inkijkje geeft in de praktijk van een veerdienst en kennis laat maken met medewerkers en reizigers. Ook is er aandacht voor een collega rederij, in dit nummer is dat Northlink Ferries Scotland.

Maya Wildevuur is wel een van de kleurrijkste geïnterviewden in nummer #18. De kunstenares woont in Groningen; haar link met de eilanden ligt in het feit dat ze op zowel Schiermonnikoog als Ameland heeft geëxposeerd. In rubriek 'Oertocht' komen reizigers aan het woord, kleine stukjes tekst die aanstippen waarom de mensen aan boord stappen en wat ze er zo mooi aan vinden. 

De kleermaker van de kapiteins heeft een artikel. Van der Gang Herenkleding heeft de gezagvoerders van de veerboten in een nieuw jasje gestoken. Eshter Oud maakte een testvaart en vertelt dat ze respect heeft gekregen voor de mensen van Wagenborg. In het artikel 'Ruiken aan een kleurrijk verleden' wordt verteld over de grondleggers van het concern Wagenborg: Egbert Wagenborg en Abelina Lukkina Vegter. We zijn dan eind 19e eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw beland. 

In de rubriek 'Ondernemer in beeld' is het de beurt aan Osorio, het restaurant aan de Strandweg van Nes, met Daniëlle en Ricardo aan het roer. "Wereld aan kleuren en smaken op de bord" heet het stuk een daar is niets aan gelogen. Een aan te bevelen restaurant. Eilandbewoners, natuurbeheerders en medewerkers komen aan bod en ook directeur Ger van Langen staat, behalve met het voorwoord, in het blad. Ger kreeg eind april namelijk een lintje en is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat mocht vanzelfsprekend niet onvermeld blijven. Rondje Ameland, Shantykoor en theater van Sameland worden in het zonnetje gezet. Sameland, het gezelschap dat fantastische producties opvoerde is niet van het toneel verdwenen, kunnen we lezen in deze WPDetails. We verheugen ons al op wat ze nu weer tevoorschijn toveren. Jacoba Oud staat als 'Vaste reiziger in beeld' op de achterkant. Deze editie is weer een bijzonder informatief blad geworden. Petje af.

WPDetails wordt gratis huis aan huis bezorgd op de eilanden Schiermonnikoog en Ameland. Op Vraag & Aanbod Ameland wordt een exemplaar gratis aangeboden. Wie het eerst komt ...

  • WPDetails #18
  • Uitgegeven door Wagenborg Passagiersdiensten
  • Jaargang 7 - Juli 2022

zaterdag 16 juli 2022

Column - Zing

Jenny Arean begon met ‘Zeur niet’. Je kon er gif op innemen wat er daarna zou komen. Brigitte Kaandorp hing tegen het tafeltje en begon aan ‘Ik heb een heel zwaar leven’. Een paar regels was genoeg om de toon te zetten. Jenny Arean en Brigitte Kaandorp in de enige zaal die nog niet van Roompot is. Chargeren kunnen we aan La Kaandorp overlaten, maar tussen al dat overdrijven door maakte ze mooi een paar punten. En zong ze.

Het was een magistrale avond, daar in de sportzaal van Klein Vaarwater. Niks geen professionele theateraccommodatie, maar dat maakte niet uit. De liedjes klonken en raakten zielen. Dat het podium, volgens Kaandorp dan, bijna instortte en dat ze in kieren en naden bleef steken met haar hakken, deed daar niks aan af.
Het is heerlijk dat er zulke artiesten bestaan en dat ze voor ons op willen treden. Ameland liet zich van zijn beste kant zien door de zaal helemaal uit te verkopen. De twee speelden samen met hun vijf muzikanten de zaal warm. Dat de wereld dit heeft voortgebracht is meer dan de moeite waard. Kaandorp en Arean zijn een goed duo, maar het aller- allermooist vind ik Jenny Arean die samen met Adèle Bloemendaal door Amsterdam zwerft en de liefde voor Mokum bezingt. Nasaal zoals alleen zij dat hebben, niet te benauwd de strotten open te gooien. Maar dat gaat niet meer gebeuren, want Adèle is er niet meer.

We zetten vandaag even geen argumenten tegenover de Te Gast van filosoof Bodelier in de LC, geven even geen commentaar op Plasterk, zeggen niks over stomme boerenacties en klagen zelfs niet over de hond en zijn baasje die vannacht een enorme hoop in mijn voortuintje achterlieten. Nee, vandaag zingen we. Het was wat mij betreft het mooiste lied van de avond, daar op Klein Vaarwater: ‘Zing dan.'
‘Zing dan, al zit je alles tegen. Zing dan een lied. Zing dan, bij winter, storm of regen of bij verdriet.’ Zing!

Jeanet de Jong

dinsdag 12 juli 2022

Ameland aan Tafel herdrukt

Ameland aan Tafel van Ria Evers-Dokter wordt herdruktAmeland aan Tafel is het fantastische boek van Ria, vol gerechten, recepten en verhalen rond eten en drinken op Ameland. Begrippen in het dialect worden uitgelegd en gezegdes van Ameland staan er met verklaring en al in. Het draait allemaal om wat er op Ameland op Tafel stond en nog regelmatig staat. Wie houdt er bijvoorbeeld niet van bóffe'd of bolster? En lekkernij die op west Ameland net iets anders is dan om oast. Linda Vloedgraven maakte er de leukste illustraties bij. De eerste editie kwam in 2015 uit en was in korte tijd uitverkocht. De tweede editie van Ameland aan Tafel gaat in de winkel € 19,90 kosten.

1 - Wil je verzekerd zijn van een exemplaar, bestel hem dan nu. Laat het weten via het Contactformulier in de rechter kolom van deze pagina. Je mag ook een mail sturen naar de uitgeverij: info@persbureau-ameland.nl Je komt op de lijst nadat je € 19,90 hebt overgemaakt op het bankrekeningnummer dat via deze link te vinden is, onder vermelding van 1-je naam, 2-e-mailadres en 3-Ameland aan Tafel

2 - Bedrijven kunnen paginagroot in het boek komen te staan. De kosten daarvoor zijn € 225,--. De pagina moet kant en klaar worden aangeleverd in pdf op een staand formaat van 148 x 210 mm. Er zijn 7 pagina's beschikbaar voor zo'n advertentie. Bedrijven die al in de eerste editie staan en ook in de heruitgave present willen zijn betalen € 175,-- als de advertentie onveranderd geplaatst kan worden. 

3 - Wederverkopers kunnen zich melden om het boek, tegen redelijke boekhandelskorting, in grotere aantallen te bestellen. Neem daarvoor contact op met Jeanet de Jong van Ameland Pers uitgeverij, te bereiken via telefoonnummer 06 23 218 213 en via e-mail jeanet.de.jong@knid.nl 
Illustraties van Linda Vloedgraven





zondag 10 juli 2022

Column - Miljoen

Krijgen jullie ook wel eens van die mailberichten waarin je wordt voorgeschoteld dat je een erfenis in het verschiet hebt van een onbekende mevrouw of meneer, die jouw mailadres heeft geselecteerd? En dat er miljoenen op je liggen te wachten en dat je daarvoor alleen maar even je gegevens moet doorgeven en op een linkje klikken? Afgelopen week was ik uitverkoren voor een slordige 17 miljoen. Wat ik daar allemaal wel niet mee zou kunnen doen? Mijn gedachten gaan op de loop en met de poet aan de haal om wat gedesillusioneerd terug te keren tot de werkelijkheid. Je kunt met die miljoenen geen tijd kopen, geen gezondheid. Je kunt heel praktisch mensen blij maken met een financiële bijdrage, zodat ze kunnen doen of kopen wat ze al zo lang willen maar nooit konden. Je kunt er onderzoek mee steunen, maar daarmee is geen enkel virus of nare ziekte meteen de wereld uit. Je kunt wat royaler leven. Oké, dat is wel wat, maar die 17 miljoen stopt geen oorlog, doet niks aan grofgebektheid, laat de zeespiegel niet langzamer stijgen en maakt de vergraste duinen niet biodiverser. Die 17 miljoen helpt zelfs de Amelander boeren niet, boeren die last gaan krijgen van het nieuwe stikstofbeleid, maar desondanks niet mee protesteerden in Stroe en op 4 juli niet de veerdam blokkeerden. Ze hadden het te druk op het land en ik verdenk ze ervan dat ze met acties vóór hun sector niet de toerismesector wilden duperen en dat valt ze te prijzen. Wat er verder over boeren in deze tijd nog gezegd kan worden heeft Youri met zijn ‘Van de melkboer’ op pagina 31 van de nieuwste Amelander treffend verwoord.

Over boeren op Ameland schreef ik in 2010 het boek ‘Boeren op Ameland’ in opdracht van LTO-Noord afdeling Ameland. Wat een project was dat! Ik mocht aanschuiven aan keukentafels - aan menig tafel werd koffie gedronken uit mokken en bekers met boerentaferelen erop, geschilderd door Wiebe van der Zee uit Sneek, de lieverd die bij mij in de HAVO-klas zat - en de verhalen van veehouders, boerinnen, schapenboeren, hobbyboeren, vleesveehouders, veearts, veekoopman, kaasmakers, mensen van het loonbedrijf, hoeder, paardenhouder en aardappelboer optekenen. Er kwamen gouden uitspraken naar voren: “Je moet je niet gek laten maken en een ander ook wat gunnen” en “Goed contact met je veestapel loont.” Wat te denken van deze: “Kinderen worden rijker door de computer, maar armer omdat ze niet meer in het land komen.” In totaal 43 hoofdstukken met portretten van de boerenstand van 2010 en cursiefjes over allerlei onderwerpen die daarbij horen: ’t Fenoat, ruilverkaveling, paardenreddingboot, korenmolens, Rôggefeest, skó’stiënrecht en nog veel en veel meer. Het boek is overigens nog te koop. Wil je iets weten over de boerenbranche op Ameland, dan is dit een boek voor jou. Het kost nu tien euro en is bij mij aan de Westerlaan 8 in Hollum nog op voorraad (vast niet lang meer).
Ik klik maar niet op dat linkje om aanspraak te maken op die 17 miljoen. Kopen jullie maar een boerenboek, dat vind ik veel leuker.

Jeanet de Jong

De Amelander Juli/ Augustus 2022

De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van juni en juli 2022 is het zesde nummer van dit jaar. 

In dit nummer onder meer:

  • Succesvolle schoolopdracht ligt nu in de schappen
  • Boeren zijn onmisbaar
  • Dagtochten
  • EK voetbal bij SC Amelandia
  • Bakker Bote Jan Rijpstra
  • Douwe van Piet de Bakker
  • Amelander weidevogels
  • Rôggefestival
  • Tânne en kaaksen
  • Van de melkboer
  • Campagne Liefde voor Ameland

De Amelander is te koop in de winkels op Ameland en bij de VVV.

  • De Amelander
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Juli/ Augustus 2022
  • Jaargang 58 nummer 6
  • € 2,40

dinsdag 5 juli 2022

Hidde Kat en het Arctisch Kookboekje

Jeanet de Jong en Hidde Kat
Op 11 juli starten de zomeredities van het Verhalenpad van Hidde Kat. Het verhalenpad is een wandeling door Hollum vol verhalen, anekdotes en informatie over de walvisvaart en commandeur Kat. Over zijn belevenissen is een aanbevelingswaardig boek verschenen, met een in modern Nederlands hertaald dagboek van Kat en nog aanvullende informatie, geïllustreerd met prachtige tekeningen en foto's. 

Het boek is in Museum Sorgdrager in Hollum te koop. Lees hier meer over dat boek. Op dit boek en op andere uitgaven met de walvisvaart als onderwerp, is het Verhalenpad gebaseerd. 

Tijdens de wandeling komt ook het eten van ijsberenvlees aan bod; waarom je dat wel of juist niet moet eten. Over ijsberenvlees, blauwe bessen, mosselen, zeehondensoep en meer is een schitterend geïllustreerd Arctisch Kookboekje verschenen, dat ook een rol speelt in het Verhalenpad van Hidde Kat. Dat boekje is voor vijf euro bij vertelster en rondleidster Jeanet de Jong te koop.

Het Verhalenpad van Hidde Kat is te boeken via telefoonnummer 06 23 218 213 en via VVV Ameland.

Lees hier meer over het Verhalenpad van Hidde Kat.

zaterdag 2 juli 2022

Column - Anders

De laatste tijd reis ik veel met het openbaar vervoer. Het is best een aangename manier van reizen. Op vertragingen en in de verkeerde trein stappen na, dan. Als je vanuit Groningen naar Leeuwarden gaat om de bus naar de boot te halen, moet je niet in de stoptrein stappen, want die is te laat binnen voor de bus naar Holwerd. Afgelopen week zaten er bovendien drie moeders met drie zeer luidruchtige kinderen in de coupé. Dat leverde drie kwartier gillen, krijsen, janken en hard naar elkaar roepen op. “Maar de kinderen luisteren niet,” zei een van het volwassen trio, toen ze werd aangesproken op het wangedrag. Columnist Eva Hoeke schreef vorige week een stuk over prinsjes en prinsesjes die geen “nee” verdragen. Ze kreeg op social media heel wat bagger over zich heen, maar ik zeg: "Hulde aan @EvaHoeke."

Buiten dit soort ongemakkelijkheden is de bus, de boot en de trein een fijne manier van verplaatsen. Je slaat een boek open, leest een hoofdstuk en voor je het weet heb je ‘bestemming bereikt’. Of je scrolt eens lekker door Twitter of Facebook, immer een leerzaam tijdverdrijf. Reis je met je tweeën dan kun je op het treinpluche de dag nog even doornemen. Deze week heb ik de podcast van Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen ontdekt. Ik was al fan hun televisieprogramma ‘Media Vandaag’, maar hun podcast ‘Weer een dag’ mag er ook zijn. Elke aflevering is over de actualiteit en hoe ze dat doen is om te snikken van het lachen. Kortom, openbaar vervoer is zo raar nog niet. Laten we daar vooral níet op bezuinigen, maar juist in investeren. Dat kan tevens een hoop fileleed wegnemen.

In de kooi op de veerdam valt soms het wachten reuze mee. Deze keer was er genoeg te zien. Het was weer donderdag en als er in het weekeinde een evenement op het eiland is, komen de eerste enthousiastelingen al op de donderdag. Het waren honderden met petjes, hoedjes, dikke rugtassen, werptentjes, bolderkarren vol bagage, skateboards en hier en daar een cello, gitaar of paar rolschaatsen. Het was het publiek van MadNes dat gezellig in kleine groepjes stond te keuvelen en dollen. Toen we aan boord konden dook ik de eerste bank links bij het raam in, want ik had stroom nodig voor mijn telefoon en daar zit een stopcontact, weet ik. Een paar minuten later schoven drie mannen moet hoedjes, kleurige shirts en veel inkt in de armen aan. Ze vroegen het eerst en ja, natuurlijk mochten ze daar gaan zitten. Ze zetten een enorme radio op tafel. Hij stond uit. We raakten aan de praat, over MadNes, wat zij er gaan doen en of ik echt van Ameland ben. “Hier is toch ook een rugby festival? Hoe gaat dat dan?” vroeg een van de drie vanuit het niets. “Anders”, zei ik, nadat ik eerst naar adem had gehapt, “anders.” 

Jeanet de Jong

vrijdag 1 juli 2022

Rafels - een recensie

De debuutroman van Marianne Schenderling heet 'Rafels'. Het is een soft cover boek met een aquarel van twee mensen op de voorkant. De twee mensen kijken elkaar aan en er is bij de een een zweem van een glimlach te herkennen. Het boek gaat over het echtpaar Frits en Lina, dat in de problemen zit, een relatiecrisis heeft en bij een therapeut terechtkomt. Stukje bij beetje worden hun beider geschiedenissen, angsten en verdrieten ontrafeld. Het wordt de lezer wel duidelijk waar het misging en hoe makkelijk het mis kan gaan. De therapeut heet Jeanette. Ze is vakkundig en heeft natuurlijk een doos tissues op het tafeltje staan. Marianne Schenderling levert ontroerende beschrijvingen van twee mensen die elk op hun eigen manier pootje zijn gehaakt door het leven. 

Ik kreeg het boek toegestuurd van de uitgever en heb het in een zondagmiddag uitgelezen. Het is niet een al te dun boek, 225 pagina's en ik ben absoluut geen snelle lezer, maar ik kon het slecht wegleggen. Zo'n boek is het. Je wilt weten wat er nu precies gebeurd is in die levens en hoe Frits en Lina zich, met die therapie vol goeie vragen en tips, uit de afgrond omhoog werken. Het boek staat vol mooie zinnen, is doorspekt met humor en grijpt je af en toe naar de strot. De titel verwijst naar de rode draad die de twee echtelieden op advies van Jeanette moeten ontwarren. Ze vrezen dat die draad gebroken is, in ieder geval gerafeld. Het boek geeft inzicht in hoe je kunt graven naar emoties die onder een dikke laag van angsten, woede en verdriet verborgen liggen, om er met omdenken, vragen, vertellen en spitten in je herinneringen grip op te krijgen. Een leerzaam boek dus ook, voor mensen die even moeilijk in hun relatie zitten. En een hoopvol boek. Frits en Lina komen wel wat stappen verder na de bezoekjes aan Jeanette en na een vakantie op Ameland. 

Frits en Lina hebben een huis op Ameland, dat ze het Eilandhuis noemen. Daar gaat deel 2 van het boek over. Deel 1 speelt zich in Haarlem af en wie die stad kent zal de straten en cafeetjes herkennen. Het eiland blijkt louterend te werken en 'Rafels' is een heerlijk boek om op het strand of achter in de tuin te pakken en niet meer weg te leggen.

'Rafels' is verkrijgbaar in de boekhandel, ook op Ameland. Marianne Schenderling heeft nog een prijsvraag: Weet jij het Eilandhuis op het eiland te lokaliseren en er een foto van te maken? Dan maak je kans op een gratis 'Rafels' als je de foto naar de auteur stuurt. Je moet het boek er wel eerst voor aanschaffen om het uit te kunnen vogelen; dat gratis exemplaar is dan een mooi cadeauboek. Marianne Schenderling is via Twitter te bereiken onder de naam @letustango.

Lees hier de basisinformatie over 'Rafels'.

Koop het boek in de boekhandel of via deze link.

  • Rafels
  • Marianne Schenderling
  • € 20,--