zaterdag 10 augustus 2024

Column - Patat met sla

Vriendin J van dochter C was op Ameland. Ze logeerde een paar dagen in mijn huisje. Altijd gezellig. Ze is al sinds het begin van haar basisschooltijd in Ulrum in ons leven en ik volg haar met belangstelling: haar vervolgopleiding, haar eerste baan, haar vriend (een lange jongen, een volleyballer), haar eerste eigen huis en sinds vorige week haar geregistreerde partnerschap met de volleyballer. Ze loopt wat die kernmomenten in de stroom het leven betreft ongeveer gelijk op met dochter C. Tijdens haar bezoek kwam aan de orde wat zij zich herinnert van die keren dat ze als klein meisje bij ons thuis kwam, speelde in ons Noord Groningse huis en mee-at aan de grote tafel. Het was verrassend wat er van die tijd was blijven hangen en ik kan er om blijven grinniken. 

Wat zet je op tafel als er vriendjes en vriendinnetjes mee komen eten? Meestal zijn dat geen spruitjes en ook groentes als spinazie of tuinbonen laten we dan voor wat het is. Pannenkoeken of patat, dát verhoogt de feestvreugde. Wat J zich heugt als de dag van gisteren is dat er van mij altijd groente bij moest. Een grote bak sla met van alles erin dat kinderen lekker vinden was een noodzakelijk bijgerecht naast de vette hap. J heeft meer onthouden van mijn adviezen en tot mijn grote plezier komen die zo heel af en toe aan de oppervlakte. 

Tijdens de strandwandeling van de dames C en J maakte J haar vriendin er nog maar een keer deelgenoot van. Ten eerste is dat de groente, iets met vitamine, bij een lekker maar verder niet speciaal gezond maal, ten tweede is dat de goede gewoonte om bij elke strandwandeling minstens drie dingen op te rapen en op te ruimen; nettenpluis, plastic of glas. J en C raapten tijdens die strandwandeling verschillende troepjes uit de vloedlijn. Het derde is van levensbelang: ga nooit zwemmen in zee als de boei naar buiten, naar de Noordzee, overhangt. Dat dit zich in het kinderbrein heeft genesteld, om zich op gepaste tijden te manifesteren, laat mij dan weer glunderen.

Als J terug is in Assen en samen met haar lief in een friettent een snelle hap bestelt, stuurt ze een foto naar C van het bakje sla naast de frieten. Begeleid door een glimlach van oor tot oor.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten