maandag 6 juli 1992

Strandjütten auf Ameland

Het is een schattig kleine uitgave, felgeel kaft en twee nietjes in de rug, het boekje van P. Heslinga over strandjutten. Heslinga noemt zich in het voorwoord amateur historicus en Ameland mag blij zijn dat deze man zoveel heeft beschreven. We hebben (september 2022) in het Juttersmuseum de Duitse versie aangeschaft, omdat de Nederlandse is uitverkocht. En ik snap wel waarom. Het is een schatje, met interessante weetjes en mooie verhalen over de praktijk van het jutten en de jutters, acht pagina's dun en toch zeer de moeite waard. Er zijn ook een paar fraaie foto's van jutters en strandingen afgedrukt. Op de voorpagina prijkt jutter Frits Metz. De mooiste foto is die van S'Jacobs Dirk, doe we op z'n gemak met de voeten op tafel zien zitten; hij kijkt recht in de lens en de kijker kijkt tegen zijn voeten gehuld in sokken aan. Het ziet er heel gemakkelijk en ontspannen uit. S'Jacobs Dirk neemt het er even van na een inspannende tocht over strand.

De jutter is uitgestorven, zegt Heslinga, want wat de eilanders tegenwoordig - en tegenwoordig is dan 1992 - doen met hun jeepjes en ander technische hulpmiddelen, heeft niet meer het karakter van het jutten van vroeger. Wat Heslinga betreft mag het ook geen jutten meer heten. Het neigt naar piraterij, hebzucht en nijd. Nee, dan het jutten van weleer, daar was de mores duidelijk en leidend en het werk zwaar.

Het boekje is in het Juttersmusem Swartwoude in Buren te koop. Waarschijnlijk in 2023 de Nederlandse versie ook wel weer.

  • Strandjütten auf Ameland
  • P. Heslinga
  • Uitgegeven door Landbouw- en Juttersmusem Swartwoude
  • Juli 1992
  • € 1,80