vrijdag 30 september 2022

Ameland InZicht 29

Ameland InZicht nummer 29 is verschenen. Het magazine ligt in de winkels op Ameland en is online via de webshop van VVV Ameland te koop voor € 9,99. Nergens op de wereld hoeft de Amelandliefhebber dit mooie en informatieve blad te missen. Abonneren op Ameland InZicht kan via Abonnementenland, te bereiken via e-mail klantenservice@aboland.nl.

Nummer 28 kwam in april 2022 uit en dat was net zo'n boekdik nummer.   

Nummer 29 heeft als thema 'Eigen'. "Zodra de dagen korten maken de Amelanders zich op voor een nieuw seizoen. Voor momenten van samenzijn. Het verenigingsleven floreert weer. Na een heerlijke, warme zomer vol vertier en een stroom aan gasten is er ook weer volop tijd om onder elkaar te zijn, om buurtgenoten op te zoeken en de eigen gebruiken en tradities te koesteren. Zo blijft het unieke karakter van Ameland behouden." schrijft uitgever Kevin Kiewiet in zijn voorwoord. Ameland InZicht 29 zit vol eigenheid en herfsttinten. En wil je weten hoe het Kabouterdörp in het Hollumer bos is ontstaan? Haal hem dan vlug in de winkel of vraag hem voor je verjaardag of voor in het körfke. In de rubriek Rimpeling staat het hele verhaal.

 

In nummer 29 staan verhalen over:

  • Zorgen om levensader van Ameland: Ger van Langen, Jan Visser, Klaas Nagtegaal, Klaas Touwen, Theo Faber, Marjan Bosscha
  • Amelander taal: ogen
  • Amelander wol
  • Van Amelander bodem: Jan Bruin
  • Mijn Ameland: Frans van Seumeren
  • Food
  • Bijna een halve eeuw op het wad: Simon Visser
  • Duurzaam: Vijftien jaar eerder van het gas af dan de rest van Nederland
  • Amelander tradities
  • Erepodium voor tijdloos ambacht: wolmachine in museum Buren
  • Vuurtoren: een beauty in gietijzer
  • Adempauze in de natuur
  • Savoureren bij Mr. Sandman: Shared dining, feestje op je bord
  • De vrolijke visdief
  • Buurder steiger
  • Henk Baker: de boer die eigenlijk geen boer was, maar wel van trekkers hield
  • Amelander Canon: Commandeur Kat, Kakebiënen, Witte Paard
  • Marten Janszenstraat in Nes
  • Aangespoeld: Amelands eigen Oekraïne, Herdruk Ameland aan Tafel, Voetbalvrouwen van Ameland
  • Rimpeling - Kabouterdörp
  • Max Kiewiet: respect voor dier en natuur
  • Uit welke gevel komt steen 16ZZ?
  • Kunstmaand Ameland ook podium voor lokaal talent: Door Kiewiet-Metz, Rinnie Wijnstra en Trees Beijaard
Ameland InZicht kost bijna een tientje, maar daar heb je dan ook uren leesplezier voor met de mooiste foto's en illustraties. Oudere nummers, met verhalen die mooi blijven, zijn op te vragen via de VVV.
  • Ameland InZicht 29
  • Uitgever Kevin Kiewiet
  • Najaar 2022
  • € 9,99
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

zondag 25 september 2022

Column - Broglie

De appels aan mijn appelleibomen worden door de regen en af en toe een zonnetje steeds groter, sappiger en roder. Oogsttijd is oktober, maar mijn handen jeuken. Er zijn al wat appels geplukt en geproefd en bij plukrijpe appels moet ik altijd denken aan het gedichtje dat de kinderen van boer en boerin H en G in het dorpje Broglie in Normandië moesten leren van hun schoolmeester. Die kinderen zijn nu eind 40, begin 50, zo lang is het geleden. Ik was in Frankrijk om Frans te leren. Dat vond ik altijd al een mooie taal en waar kun je beter Frans leren dan in het land zelf! Dus organiseerde ik een verblijf bij een boer en boerin met drie kinderen, een heleboel koeien, kippen, konijnen en met doperwtjes en mais op de akkers. Een gemend bedrijf in Normandië.

Uiteindelijk leerde ik er Fries én Frans. G was een volbloed Friezin. H was evenzogoed een volbloed Fries, maar geboren in Frankrijk. Zijn ouders, die wij pépé en mémé noemden, waren in de crisisjaren naar Frankrijk vertrokken. Pépé eerst. Hij ging er als boerenknecht werken, tot hij zoveel had verdiend dat hij een eigen pleats kon kopen. Toen kon mémé overkomen uit Friesland, trouwden ze en kregen ze drie kinderen, waaronder H, die Frans sprak als de Fransen en het Fries van zijn ouders overnam.
Toen H als jongeman naar Friesland ging voor een zomercursus in Kortehemmen, ontmoette hij G. Ze werden verliefd, trouwden, gingen in Broglie wonen. Ook zij kregen drie kinderen: zoon J, dochter A en zoontje H. Bij dat gezin kwam ik in huis, werkte in de huishouding, paste op de kinderen en speelde met ze, voerde de kippen en konijnen, plukte boontjes en artisjokken in de groentetuin en was boerenhulp als er stro binnengehaald moest worden. H en G praatten Fries met elkaar, met pépé en mémé werd een mengeling van Frans en Fries gesproken en de kinderen spraken perfect Frans en redden zich prima met het Fries. Het was een mooie tijd bij fijne mensen en van beide talen werd mijn talenkennis gevoed.

Voyez les pommes rouges
Là-haut sur le pommier
Pas une qui ne bouge
De crainte de tomber


Het gaat over mooie rode appels die boven in de appelboom hangen. Ze bewegen niet, bang om te vallen.
In de krochten van het geheugen liggen pareltjes, zoals dit gedichtje dat als huiswerk moest worden geleerd. Ik heb A meermalen overhoord, tot ze het kende. En ikzelf toen ook. Vandaag heb ik een pomme rouge gesmikkeld en Broglie was erbij.

Jeanet de Jong

Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflevering 11

In deze aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' vertelt Theo Faber over zijn jaren bij brandweer. Hij vertelt hoe hij is begonnen tot aan zijn afscheid. Een lange aflevering deze keer.

Aflevering 11 van  seizoen 1.

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 11 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

vrijdag 23 september 2022

De Welvaart in Ameland aan Tafel


De Welvaart komt ook in de herdruk van Ameland aan Tafel te staan. De Welvaart, die kroeg met Amelander gezegdes op de balken, aan het einde van de Burenlaan in Hollum, waar je zo lekker kunt drinken en zo gezellig kunt eten. De Welvaart is een van de bedrijven die de heruitgave van Ameland aan Tafel mogelijk maakt.

donderdag 22 september 2022

Friese Dijken

Friese Dijken
Op heldere wijze wordt de dijkenbouw en de complexe gelaagdheid van de vele honderden verschillende Friese dijken uiteengezet. In deze beschrijving wordt het accent gelegd tussen bredere geografische patronen en processen én het verbeeldende detail van de plek. Vernieuwend is de bewerking van het verhaal van de dijksystemen, zoals deze destijds door Rienks en Walther in kaart zijn gebracht. Hierin is op een fraaie wijze het Actueel Hoogtebestand Nederland als derde dimensie aan de handschetsen van Rienks en Walter toegevoegd. Tevens wordt een compleet overzicht gegeven van de verschillende Friese landschappen met de karakteristieke dijken, dijktypen en het watererfgoed en laten overtuigend zien dat de Friese dijken een archeologische archief van onschatbare internationale waarde zijn. Deze beschrijvingen zijn de basis voor het denken over de rol van de dijken in de toekomst. De betekenis van de dijken in het verleden, heden en de toekomst als gevolg van ingrijpende effecten van bijvoorbeeld verzilting en verzoeting, klimaatveranderingen en de zeespiegelrijzing is nu actueel.

Het onderzoek ten behoeve van de publicatie is uitgevoerd door NO.ORDPEIL- landschap.erfgoed en Varenius - bureau voor geografie, geschiedenis en ruimtelijke planning.


Friese Dijken is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Provinsje Fryslân, Tresoar, Wetterskip Fryslân, Fryske Akademy, Waddenacademie, Boersma-Adema Stichting, Noordpeil landschap en erfgoed en Bureau Varenius. 


Op welke wijze Amelander dijken in dit boek voorkomen laten we nog weten. 

  • Friese Dijken 
  • Els van der Laan - Meijer, Meindert Schroor, Willemieke Ottens, Jelmer Bokma 
  • Uitgeverij Noordboek
  • ISBN 978 90 561 5779 1 
  • 22 september 2022
  • € 34,90 

maandag 19 september 2022

Duinafslag

Duinafslag

Het verhaal van ‘Duinafslag’ speelt grotendeels op Ameland. Esmee krijgt een maand Ameland cadeau van haar moeder die kortgeleden is overleden. Het is leuk om naar Ameland te gaan, maar ook confronterend, omdat ze er nooit meer met haar moeder naartoe zal kunnen gaan. Op de veerboot ontmoet ze Finn, een jonge eilander. Ze maakt ook kennis met zijn vriend Daan, die op het eiland een hotel heeft, en de drie raken bevriend. Tussen Esmee en Finn groeit meer dan vriendschap, al gaat dat niet zonder slag of stoot. Finn is een jongeman die zich na een traumatische gebeurtenis heeft afgesloten. Het verhaal gaat over de ontwikkeling van de relatie tussen Esmee en Finn, die hoge pieken en diepe dalen kent. 


Het boek leest vlot en door de indeling in niet al te lange hoofdstukken kun je tussen de bedrijven door snel nog even een hoofdstuk doen. Het begin van het boek viel mij wat koud op m’n dak en de uitdrukking ‘herinneringen maken’ deed me gruwen. Wie doorzet naar het hoofdstuk dat begint met de reis van Esmee naar Ameland en de kennismaking met Finn komt terecht in een mooi verhaal dat het boek de moeite waard maakt. De vrijpartijen tussen de twee zijn erg fraai uit de pen gekomen.

Een paar kritische kanttekeningen heb ik wel bij ‘Duinafslag’. Welke jongeman zegt bij een eerste kennismaking met een jonge vrouw ‘Hoi, ik ben Daan. Met wie heb ik het genoegen?’ Deze binnenkomer komt vaker in het boek voor en hij doet gekunsteld aan. Lelijk vind ik het wederkerig gebruik van het werkwoord bedenken. ‘Ik bedenk me’ staat vaker in het boek dan mij lief is. Volgens de taalregels is het goed, maar het wordt in dit verhaal net te vaak gebruikt. Meermalen had een niet wederkerige versie mooier uitgepakt en hadden variaties in taalgebruik het boek lezenswaardiger gemaakt. Wat variatie op het woord 'hoewel' had mij ook deugd gedaan. Het 'hoewel' misstaat veelal, vooral aan het begin van een zin. Tot slot staan er een paar schrijffouten in: dubbele woorden, een d die een t had moeten zijn, een die in plaats van een dat en een niet kloppende uitdrukking, zoals ‘op een haar en een snaar na’. Die laatste is een niet zo fraaie variatie op de mooie uitdrukking ‘op haren en snaren.’ 

Lichte ergernis komt bij mij als Amelander opzetten als een schrijver een verhaal laat afspelen op Ameland zonder dat de feitelijkheden over dat eiland kloppen. Om te beginnen zeggen eilanders ‘op Ameland’ en niet ‘in Ameland’. Verder kan er geen auto mee op de snelboot en ga je vanaf het eiland niet ‘aan land’ maar ‘naar het vaste land’. Een eilander zal ook nooit zeggen dat hij ‘in het dorpje Hollum’ woont. Een eilander heeft zoveel respect voor zijn woonplaats dat hij het altijd als ‘dorp’ zal kwalificeren. Als schrijver moet je wel je onderzoek doen en eens in de kroeg gaan zitten en met de eilanders praten. Daar had het boek bij gewonnen. Wie in tien minuten van de boot naar Boomhiemke rijdt, om nog een voorbeeld te noemen, heeft zeker de maximum snelheid overtreden en het vakantiehuis dat via Boomhiemke gehuurd wordt heeft echt geen uitzicht op zee. Er bestaat wel een huisje met uitzicht op zee, Huisje Duin, maar dat wordt door Sier aan Zee verhuurd. Dat zijn, wat mij betreft, onvergeeflijke missertjes. Van een schrijver die een verhaal op Ameland laat afspelen mag je op z’n minst verwachten dat het decor klopt en Ameland echt Ameland is en niet een fantasie eiland. 

Het is fijn om te merken dat Ameland een inspiratiebron is voor schrijvers en het is jammer om te zien dat lang niet al die schrijvers het eiland recht doen. Politiethriller Getuige is een voorbeeld hoe dat verkeerd uitpakt. Zo erg is het met 'Duinafslag' niet, maar dat het eilandser had gekund, staat als een strandpaal boven water. 

Op Vraag & Aanbod Ameland staat een tweedehands exemplaar te koop.

Duinafslag

  • Ryanne Veldkamp
  • Uitgeverij Hartklopper
  • ISBN 9789083081687
  • September 2022
  • € 18,95
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

zondag 18 september 2022

Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflevering 10

In de tiende aflevering van 'Pa Vertel Es' de podcast praat Theo Faber met zijn dochter Paula over zijn tijd in Dokkum. Hier heeft hij veel beleefd en de fietstochten erna toe waren ook zeker niet zonder een avontuur. 

Aflevering 10 van  seizoen 1.

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 10 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

zaterdag 17 september 2022

Huuskes in Ameland aan Tafel

De Ameland Huuskes komen ook in de herdruk van Ameland aan Tafel te staan. Op dit moment zijn er 9 verschillende Huuskes, maar er zijn meer in de maak. Haal ze bij Enjoy Books in Hollum of bestel ze via de uitgever. Serie 2 van de Ameland Huuskes komt begin 2023 uit. Ameland aan Tafel ligt dan al in de winkels.

De advertentie is weer gemaakt door Charming Stories. Klik hier rechts op haar banner om meer over Charming Stories te lezen.

Lees hier meer over de Ameland Huuskes en bewonder de maker van de bouwplaatjes.


 

Column - Neven en nichten

"Je gaat er nu zeker wel een column over schrijven," zei pleegneef R tijdens het heerlijke en gezellige etentje aan een grote vierkante tafel in uitspanning De Welvaart. Pleegneef R is een van de Braafjes, een club van mensen van de ome Bram en tante Aafke tak; kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen, pleegkinderen en hun levensgezellen. Al maandenlang reageerden een paar van de Braafjes op mijn publicaties over het Verhalenpad van Hidde Kat. Of dat niet wat was voor het Braafjes weekend, of de Braafjes doordeweekse dagen. In de maand waarin mijn tante en hun moeder geboren was, plegen de nazaten en pleegkinderen op Ameland bijeen te komen voor een gezellig samenzijn. De meesten zijn niet op Ameland geboren of groot geworden, maar hebben door de jaren heen een sterke band met het geboorte-eiland van hun ouders gehouden. Twee van die neven en een nicht hebben de liefde voor het eiland omgezet in een permanent verblijf; ze wonen alweer jaren in Hollum.

"Ja natuurlijk, is dat wat voor de Braafjesdag", riep ik meteen. "Dat gaan we doen!" Afgelopen donderdag was het zover. Niet alle Braafjes konden mee, het is toch een wandeling van anderhalf uur en vanwege beroerde knieën, heupen of anders wat bleven er een paar thuis. Acht Braafjes liepen mee, en nog een man en vrouw die al 25 jaar op Ameland komen en nu heel graag dit wilden meemaken. Ik stelde de club van acht voor als mijn neven en nichten, zes neven en twee nichten. "Wij zijn ook nichten", zei zwager J over hemzelf en mijn broer, "dus is het mooi vier om vier." En zo ging ik op pad met tien mensen, drie vrouwen en zeven mannen, waaronder vier neven en vier nichten.

Het Verhalenpad viel goed, vooral ook omdat de Braafjes net zo familie van Hidde Kat zijn als dat ik ben. Mijn vader was de broer van hun moeder, kinderen van onze opa IJnse de Jong, nazaat van de nicht van Hidde, Mincke, die trouwde met Jan IJnsen de Jong. Daar stammen wij De Jongen en de Braafjes rechtstreeks van af. Ik vertelde ook wat Amelander geschiedenis deskundige PJB zei, toen ik hem vroeg waarom die beroemde Hidde Dirks Kat, die tijdens zijn leven toch veel geld heeft verdiend, het met zo’n eenvoudige grafsteen moet doen. "Dat zou wel eens aan jouw familie kunnen liggen," zei PJB. Hidde woonde de laatste jaren van zijn leven in bij onze verre opoe Mincke. Wat er precies is voorgevallen in 1824 weten we niet, maar zij heeft in ieder geval niet voor een stele met een walvisjacht tafereel in reliëf gekozen. Ik zag de oogjes van mijn toehoorders glimmen, de mondhoeken omkrullen van plezier en af en toe hoorde ik ze zelfs hardop lachen. Het Verhalenpad van Hidde Kat met al die neven en nichten en de twee extra deelnemers viel goed, heel goed zelfs. We hebben er na afloop nog een lekkere borrel op genomen. Et voilà, R uut Knoal, hier is de column.

Jeanet de Jong

Plastic in de Waddenzee

Plastic in de Waddenzee
Waddenacademie brengt op World Cleanup Day de quickscan “Plastic in de Waddenzee: probleemverkenning en mogelijke oplossingsstrategieën” uit.

Op zaterdag 17 september is het World Cleanup Day, die sinds 2018 elk jaar wordt georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie, met als doel het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd, waarbij ook veel waardevolle informatie is verkregen over het soort afval dat in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. 

Voor de Waddenacademie is World Cleanup Day 2022 een goed moment om de quickscan over plasticvervuiling in de Waddenzee, opgesteld in opdracht van het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied, naar buiten te brengen. 

Doel van de quickscan

De quickscan is een eerste (en zeker niet complete) analyse van de plastic problematiek in de Waddenzee. Doel van de quickscan is het leveren van een bijdrage aan de discussie over de meest effectieve en efficiënte oplossingsstrategieën om plasticvervuiling in het Waddengebied te voorkomen en te verminderen , met inzet van middelen vanuit het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied. Een helder kader voor de afweging en een sterke samenhang tussen alle initiatieven binnen het beoogde programma is daarbij essentieel.

Bram van Duinen voerde de quickscan uit, met begeleiding van de hoogleraren Van Sebille (UU), Koelmans (WUR) en Van Wezel (UvA), onder eindverantwoordelijkheid van de Waddenacademie. De quickscan geeft een overzicht van de literatuur rondom het probleem van plasticvervuiling in de Waddenzee en van mogelijke oplossingsstrategieën hiervoor op basis van gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek en andere onderzoeksrapporten. 

De bronnen van plastic, de samenstelling ervan, de ecologische risico’s en mogelijkheden om de bedreigingen van het plastic te verminderen komen in de quickscan aan de orde. 

Voorstel Wadden-breed programma

De Waddenacademie komt op basis van deze quickscan met een voorstel  voor een Wadden-breed programma.  Katja Philippart, directeur Waddenacademie: “Preventie van vervuiling door alle soorten plastic is hierbij belangrijk omdat voorkomen (van ecologische schade) altijd beter is dan genezen. Daarnaast zou het opruimen van met name grote delen plastic prioriteit moeten krijgen omdat het opruimen van groot plastic relatief weinig ecologische schade aan het milieu toebrengt, er snel en tegen relatief lage kosten grote massa’s verwijderd kunnen worden, en hiermee ook voorkomen wordt dat die grote delen plastic uiteindelijk in grote hoeveelheden micro- en nanoplastics worden omgezet. Het aanpakken van de bronnen van vervuiling die binnen de reikwijdte van beleid en beheer van het Waddengebied vallen (zoals het terugdringen van lokaal gebruik en het beperken van lokale verliezen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen en toepassen van plasticvrije alternatieven) is ook een kansrijke maatregel.

De quick scan is via deze link te lezen:

Plastic in de Waddenzee: probleemverkenning en mogelijke oplossingsstrategieën

  • Plastic in de Waddenzee
  • Uitgave van de Waddenacademie
  • 17 september 2022


vrijdag 16 september 2022

Primera in Ameland aan Tafel



Primera komt ook in de herdruk van Ameland aan Tafel te staan. De winkel vol tijdschriften, knutselspullen, leuke hebbedingetjes, lekkere drop, service èn boeken aan de Hoofdweg in Buren maakt mede deze herdruk mogelijk. Primera stond ook al in de eerste druk en verkocht Ameland aan Tafel tot het uitverkocht was. Met deze herdruk is er een nieuwe kans voor al die mensen die Ameland aan Tafel nog in hun boekenkast missen.

Kerkblad Herfst 2022

De Hervormde Gemeente Ameland en de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland geven in september 2022 voor het eerst een kleurrijk blad uitgaat het kerkblad op A4 formaat vervangt. De gezamenlijke uitgevers hopen dat dit blad in kleur en op handzaam A5 formaat de gemeenteleden nog meer met elkaar gaat verbinden. 

Het Kerkblad staat vol informatie over wat er te gebeuren staat en wat er gebeurd is. Vele foto's illustreren wat er in de gemeenten gaande is. Mensen worden bedankt en er wordt stilgestaan bij de leden die zijn overleden. Op de achterkant staan de kerkdiensten voor de komende weken op een rij. eHet Kerkblad is een handzame uitgave boordevol waardevolle informatie voor de gemeenteleden.
  • Kerkblad Herfst 2022
  • Uitgegeven door Protestantse kerkenAmeland
  • September 2022

Osorio in Ameland aan Tafel


Osorio aan de Strandweg bij Nes met haar Wordl's Kitchen komt ook in de herdruk van Ameland aan Tafel. Dit restaurant, waar je zo heerlijk kunt eten, past helemaal in het boek van Ria Evers-Dokter. Zij schrijft over de heerlijkste gerechten van Ameland, de lekkerste gebruiken en de smakelijkste verhalen. 
Ameland aan Tafel? Bestel hem alvast, bij Boekhandel van den Brink, Primera of bij de uitgever. Het boek wordt uitgegeven door Ameland Pers uitgeverij.

 

maandag 12 september 2022

Verhalenpad van Hidde Kat

 

Verhalenpad van Hidde Kat
In de herdruk van Ameland aan Tafel komt ook een pagina met een advertentie van Verhalenpad van Hidde Kat. Donderdag 15 september is er een ingelast Verhalenpad, voor wie het nog wil meelopen. De dorpswandeling vol verhalen is gebaseerd op het dagboek van commandeur Kat. Dat dagboek en meer over Hidde Dirks Kat staat vanzelfsprekend op dit blog. Tik maar een Hidde Kat in bij Zoeken in dit blog.

zondag 11 september 2022

Column - Kermis geweest

Het is onmiskenbaar nazomer met dauwslierten, stilte, spinnen, mager zonnetje, kwetterende vogeltjes en een best wel lekker temperatuurtje. En dat na een week die toch al mooi was. Op sommige vlakken dan. Het verscheiden van de Queen was een dieptepunt. Het moest een keer gebeuren en toch is het raar dat ze er niet meer is. Mijn hele leven was zij er als koningin van ons buurland. Zo lang ik me kan herinneren heb ik me vergaapt aan haar kledij met bijpassende hoed. Van very pink naar helder blauw en van fluorescerend groen tot zacht roze, mintgroen en pastelgeel. Als het maar één kleur had en effen was. Ze kon het hebben. Je moet het maar durven en zij had er 'de darmen' voor.

Het was een mooie week en het is weer kermis geweest, uit te spreken met een harde g. Er waren weer Forza Musica oliebollen, de klank van Buwalda vulde de lucht en er werd touwgetrokken en gedanst. Het spijt me heel erg dat ik de stoelendans heb moeten missen; ik moest naar Nes voor een interview en dat kon niet anders dan op dat tijdstip. Ik had me nog zo voorgenomen om een filmpje te maken van de ruiters die, in het wit en hoog te paard, vanaf de Driesprong naar de molen reden. Nee, op dat moment fietste ik terug van Nes, iets voorbij de hoge diek, een wolk vliegjes in. Die waren na de nattigheid gevolgd door warmte massaal uit hun eitjes gekropen voor hun levensdans. Laten we vliegen, vliegen alsof ons leven ervan afhangt, moeten ze gedacht hebben. Eindelijk vliegjes, dacht ik, zoveel hebben we daar deze zomer niet van gezien.

Zodra die beestjes het lage luchtruim kiezen vallen ze ten prooi aan grotere vliegbeesten die er een lekker maaltje in zien. Voor de overleving van de soort mogen we hopen dat er wel een paar tot paren en leggen van eitjes zijn gekomen, voor de levensdans van de volgende generatie. Eén vliegje heeft dat zeker niet gered. Dat is het beestje dat zonder waarschuwing in mijn oog vloog. Het was pijnlijk en vervelend en mijn traanklier schoot zonder dat ik er invloed op had in de reactie. Even zag ik de wereld door een waas van traanvocht, begon te slingeren en had moeten stoppen, ware het niet dat het beestje eruit spoelde. Daar waren de tranen voor. Het vliegje bewoog niet meer.

Bij terugkomst in Hollum, zag ik nog net de winnaars in hun witte blouses een ereronde maken met hun bekers voor de eerste-, tweede- en derde prijs in de hand, triomfantelijk in de lucht stekend. Gefeliciteerd!
De nazomer is heerlijk. Deze zondagochtend is heerlijk. Er is één dissonant en dat is het geluid van het meest overgewaardeerde en totaal onzinnige apparaat dat bladblazer heet. Het geluid van de kermis is verstomd, want het is kermis geweest.

Jeanet de Jong

Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflevering 9

In deze aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' zit  pa Theo Faber op de biechtstoel. Samen met zijn oudste dochter heeft Theo leuke gesprekken over enkele ongemakken met de auto.

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 9 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

zaterdag 10 september 2022

Willem Hendriks de Boer en Ytske Tjeerds Visser

Willem Hendriks de Boer en Ytske Tjeerds Visser beschrijft het leven van kapitein Willem de Boer en zijn vrouw Ytske in de 1770 - 1885. Gert van de Kamp geeft aan de hand van foto's en feiten een overzicht van het leven van de kapitein en zijn vrouw. Hij beschrijft de jeugdjaren, hun huwelijk, het leven van Ytske na de dood van Willem en het boek wordt aangevuld met wetenswaardheden uit die tijd.

Leer hier over Douwe Dirks de Boer en Risje Barends de Boer 1867-1947.

Lees hier over het deel dat over het leven van Willem de Boer en Wopje de Boer 1886-1984 gaat.

  • Willem Hendriks de Boer en Ytske Tjeerds Visser 1770 - 1885
  • Gert van de Kamp
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • September 2022


Charming Stories in Ameland aan tafel




En wie maakt die mooie advertenties? Dat doet Charming Stories. Als sponsor van Ameland aan Tafel komt Charming Stories zelf ook in de herdruk te staan. Zo kun je haar makkelijk vinden als je iets wilt op tekst- of vormgeving gebied, wanneer je iemand voor de redactie of communicatie zoekt. Charming Stories staat ook met een banner op dit blog, ergens rechts van deze post, soms moet je even scrollen, en als je daarop klikt kom je op de website met nog meer informatie en foto's. Charming Stories dus. Een naam om te onthouden.

Ameland aan Tafel? Lees er hier meer over.

 

vrijdag 9 september 2022

Warenhuis van den Brink in Ameland aan Tafel


Dit is de advertentie van Warenhuis van den Brink, van de boekhandel die de uitgave van Ameland aan Tafel mede mogelijk maakt. Nog even en jullie kunnen daar in Nes aan de Van Heeckerenstraat een exemplaar van dit fantastische boek van Ria Evers-Dokter aanschaffen. Van den Brink heeft een grote collectie Ameland boeken. Als het goed is zijn ze allemaal opgenomen in dit Ameland Boeken blog. Op de foto zijn onder meer Tim en het mysterie van Ameland te zien en Storm wil naar zee. Heerlijke boeken voor de kinderen, leuke cadeautjes voor verjaardag of pakjesavond.
De advertentie is trouwens gemaakt door Charming Stories. Klik op de banner van haar website, hier rechts.

 

donderdag 8 september 2022

Ameland Boeken blog

Ameland Boeken blog
In de herdruk van Ameland aan Tafel komen een aantal pagina's van sponsoren en adverteerders. Die van Ameland Boeken blog is daar een van. Charming Stories heeft hem gemaakt. Op de website van Charming Stories kom je via de banner die in de rechter kolom van deze pagina staat.
De boeken die op de foto staan zijn:

 

zondag 4 september 2022

Column - Max

Deze week kan door een stralende trouwerij niet meer stuk. Wel heb ik me verbaasd over de uit de zinderende lucht vallende decoratie van Max Verstappen. De racer is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje uit handen van minister Conny Helder van Sport. Wie? Conny Helder, die ook minister van Langdurige Zorg is, de minister die een rem wil op de groei van zorgpersoneel. Die Conny Helder. Zij mocht met Max op de foto omdat hij regerend wereldkampioen van de Formule 1 is. Dat verdient een lintje, vond ook zij. Hij krijgt hem niet vanwege zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap, niet omdat hij vrijwilliger is geweest, nee, daar heeft Max helemaal geen tijd voor. Hij is gedecoreerd om het feit dat hij zó goed kan racen dat hij er wereldkampioen mee is geworden. Max, nog maar net droog achter de oren, spreekt zich niet uit over zaken als mensenrechtenschendingen, klimaatproblematiek of institutioneel racisme, hij racet net zo lekker in Quatar als in Monaco. Hij verdient er miljoenen mee waar hij nauwelijks belasting over betaalt, want hij woont niet in Nederland. Wel verbrast hij vele liters fossiele brandstof en stoot hij, samen met zijn mede-racers, ongelooflijke hoeveelheden CO2 uit. Al met al behaagde het de Koning, het zal ook niet, hij houdt wel van snelheidsduivels, hem te eren met een lintje. “Een Koninklijke onderscheiding is een hele eer. Daarvoor is een lange weg afgelegd door de voorsteller en de mensen die het voorstel ondersteunen,” schrijft de officiële Lintjes-website. De weg van Max kan niet anders dan kort zijn geweest, hij is nog maar 24 jaar. De F1 lobby werkt verbijsterend goed.

Op Ameland lopen heel wat mensen rond die heel wat meer voor de gemeenschap hebben betekend en duizend maal eerder een lintje verdienen dan deze jongeman die weliswaar goed is in het aanbieden van spelen maar van het delen van brood nog geen kaas heeft gegeten. De Amelanders die een lintje kregen verdienden dat voor hun jarenlange inzet bij de brandweer, voor vrijwilligerswerk op verschillende fronten of decennia raadslidmaatschap en zij werden Lid in de Orde van Oranje Nassau. Snaak Verstappen wordt in één keer Officier.
In de sportwereld streeft alleen Ireen Wüst hem voorbij, zij is Commandeur.
Dat doet mij meteen denken aan commandeur Kat, maar dat is een ander verhaal. Aan Max verspil ik geen inkt meer.

Jeanet de Jong

vrijdag 2 september 2022

Noorderland - Ontdek de smaak van Ameland

Noorderland is het lifestylemagazine van Noord-Nederland. Noorderland schrijft al 16 jaar over het goede (buiten)leven in Friesland, Drenthe en Groningen. Acht keer per jaar genieten lezers van reportages over verrassende bezienswaardigheden, schitterende natuurgebieden, culturele hoogtepunten, leuke uittips en interviews met bijzondere noorderlingen. 

In het september nummer van 2022 staat een reportage met de titel: Ontdek de smaak van Ameland. Het Amelands Produkt wordt in het zonnetje gezet. Je kunt een fietsroute volgen langs de heerlijkste adresjes: Amelander bier, thee van eigen bodem, biologisch vlees, kaas, boerenijs, eilander kroketten en bitterballen, mosterd en meel, kokkels en vis, worst, bonbons, roggebrood, duinkonijn, piepers, meerval, eilander wol, olie en zeep. Om je vingers bij af te likken (en daarna te wassen met het eilander zeepje).

Noorderland is te koop bij de eilander tijdschriftenhandelaren.

  • Noorderland
  • Ontdek de smaak van Ameland
  • Uitgegeven door Pijper Publishing BV.
  • Nummer 6
  • September 2022
  • € 5,99


Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflvering 8

In deze aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' vertelt Theo Faber over de kermis en hoe hij samen met zijn vriendengroep het dorpsfeest nieuw leven in blies. De aflevering heet 'Liëver do'st as sinas.'

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 8 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

Terebinth - Funeraire fietstocht op Ameland

Terebinth is een magazine voor iedereen die geïnteresseerd is in funerair erfgoed in Nederland. Het behoud van begraafplaatsen, grafmonumenten en gedenktekens staat centraal. Ook vind je er artikelen over de historische, juridische en maatschappelijke context van begraafplaatsen en kerkhoven en van personen die daar begraven zijn en herdacht worden. Het blad verschijnt vier keer per jaar.

In het septembernummer van 2022 staat een funeraire fietstocht op Ameland, langs waardevolle monumenten op de dodenakkers van het eiland. Ooit van het Doademansdiekje gehoord? Of van de duingraven op Engelsmanduun? De Funeraire fietstocht van Terebinth vertelt erover. De tocht gaat langs het paardengraf, langs Hidde Dirks Kat, langs grafstenen van commandeurs en hun vrouwen en vertelt over Tjalling, die als Calixtus Menalvus Valerius de Rotte op het kerkhof van Hollum ligt. De tocht voert langs de begraafplaats in Ballum en gaat naar de verschillende begraafplaatsen in Nes, waaronder die met de oorlogsgraven. "Zo zijn we van de graven van walvisvaarders uit de achttiende eeuw gefietst naar de grafmonumenten van de oorlogsslachtoffers uit de twintigste eeuw. Hun band is de zee, steeds weer de zee.."

Wil je alleen dit nummer van Terebinth bestellen, dan kun je een proefexemplaar aanvragen voor € 5,--.

Bezoek via deze link de website van Terebinth.

  • Terebinth
  • Funeraire fietstocht op Ameland
  • Korrie Korevaart - Tekst en Foto's (tenzij anders vermeld)
  • Uitgegeven door de Stichting voor funerair erfgoed
  • September 2022
  • Proefnummer € 5,--
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

donderdag 1 september 2022

Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflevering 7

In deze aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' praten de dochters met hun pa over de verhalen die de dochters het meest zijn bijgebleven. Van kamperen bij de TT tot motorrijden in Spanje. De aflevering heet 'Drie dochters'.

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 7 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.