dinsdag 31 januari 2017

Column - Een vaste brug

We reden vanuit Leeuwarden naar Holwerd, zetten ons neder bij Land en Zeezicht en zagen de boot van verre aankomen. Op tijd. Heerlijk, de boot was op tijd. We hadden een spannende dag achter de rug en snakten naar ons eigen huis, de eigen stoel en een warm kopje thee op onze eigen bank.

De overtocht ging voorspoedig maar toen kwam het aanmeren. De brug kwam niet naar beneden en daar zaten we in ons autootje, dat steeds kouder werd. Moeten we nu de motor aanzetten? Is het zo opgelost? Of gaan we naar beneden nog een kopje koffie halen? We wisten het niet en we zagen alleen maar dekpersoneel dat liep, stond, keek en iets deed. Maar de brug kwam niet naar beneden en de ene na de andere automobilist stapte uit om poolshoogte te nemen.

Wagenborg is een modern bedrijf, van vele communicatiemiddelen voorzien. Een omroepsysteem bijvoorbeeld, waarmee je passagiers kunt informeren als er iets bijzonders aan de hand is. Niet dat dit vaak wordt gebruikt. Amelanders moeten de hartelijke welkomstgroet van de kapitein ontberen net als het sympathieke “Wel thuis voor de eilanders en een fijn verblijf voor de gasten”, dat je op veerboten naar Vlieland, Terschelling en Texel kunt horen. Elke keer is dat weer een verrassing. Een heel klein warm bad.

Kunnen of durven onze kapiteins dat niet? Mogen onze kapiteins dat niet? Willen onze kapiteins dat niet? Een ontkenning op de middelste vraag kan ik me niet voorstellen, maar het is natuurlijk mogelijk. Als het om durven, kunnen en willen gaat dan is zachte dwang van de werkgever en desnoods een schopje onder de kapiteinskont een middel. En anders is er nog uit de wereld aan workshops en cursussen te kiezen die van harte een paar stoere zeebonken het spreken in de microfoon bijbrengen.

Bij een calamiteit, ook al is hij niet groter dan een brug die niet naar beneden wil, hoort een berichtje van boven, vanuit de stuurhut. “Beste mensen, we hebben een storing in de brug. Hij wil even niet naar beneden. We doen onze uiterste best er zo gauw mogelijk beweging in te krijgen zodat u naar huis kunt. Het zal nog wel enkele minuten duren.” Dat laatste kunnen ze noemen op basis van ervaring, want de brug blijft wel eens vaker plakken. Is dat moeilijk? Nee, dat is niet moeilijk. Is het nuttig? Zeer! Is het nodig? Nou en of! De mensen aan boord snakken naar informatie over de vertraging. Ze willen weten wanneer ze naar huis kunnen, naar het bankje en het warme kopje thee. 

Jeanet de Jong

Vereniging Ameland Molens Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2016
De vereniging Ameland Korenmolens, die gaat over molen De Verwachting in Hollum en Phenix in Nes, maakt elk jaar een jaarverslag met daarin verantwoording en wetenswaardigheden. Het is een waardevol boekwerkje voor vrienden van de molens, vrijwilligers, medewerkers en donateurs.



woensdag 25 januari 2017

Broedvogelverslag Lange Duinen Noord 2016

Broedvogelverslag LDN 2016
Vogelwacht Hollum geeft een stand van zaken betreffende broedvogels in de Lange Duinen Noord. Het verslag gaat over 2016. De inventarisaties zijn uitgevoerd door vogelwachters. Soorten en territoria zijn geteld en die aantallen worden vergeleken met eerdere jaren. Ook wordt de historie van de inventarisaties in de Lange Duinen Noord beschreven, het gebied zelf en hoe te werk wordt gegaan. 

  • Broedvogelverslag Lange Duinen Noord 2016
  • Vogelwacht Hollum-Ballum
  • Uitgebracht in 2017

maandag 23 januari 2017

100 jaar ijsvereniging "Met Frisschen Moed" 1917 - 2910

'100 jaar ijsvereniging "Met Frisschen Moed" 1917 - 2910' is een uitgave van de ijsvereniging van Nes. Op 23 januari 1917 was de eerste Algemene vergadering. Sindsdien kijkt Met Frisschen Moed elke winter naar de lucht, voelt de temperatuur en schat wanneer de Russische Beer komt. Want dan willen ze hun ijsbaan klaar hebben zodat jong en oud ijsplezier kan hebben. Het boekje zit vol met foto's van honderd jaar schaatsplezier uit Nes.

maandag 16 januari 2017

Rust

'Rust' is een gedichtenbundel van Lenze L.Bouwers. En dit is niet zijn eerste. Bouwers komt graag op Ameland - hij beschouwt het eiland als zijn tweede vaderland - en dit eiland is dan ook in deze bundel vertegenwoordigd. Hij schrijft over zijn liefde voor de natuur, heeft aandacht voor het zwakke en zoekt liefde tussen mensen. In 'Rust' beschrijft Bouwers een diep doorleefd gevoel van confrontatie en geestelijke aanvaarding, een soort toewijding. Op het moment dat het boekje uitkomt is hij 77 jaar oud, ook wel de leeftijd van de twee seizen genoemd. Hij verwoordt het ouder worden. 

Bouwers is een kinder- en jeugdboeken schrijver en was van 2007 tot 2009 stadsdichter van Zwolle.

'Rust verscheen als nummer 47 in de Bordeaux-reeks van Uitgeverij Liverse.

Het boekje is in het tweedehands circuit nog wel te koop. Op Boekwinkeltjes.nl staat het (januari 2022) voor 9 euro, op Bol.com voor voor dik over de 50 euro. 

Ik ben in het bezit van een door lenze gesigneerd exemplaar.

  • Rust
  • Lenze L. Bouwers
  • Uitgeverij Liverse in Dordrecht
  • ISBN 978 94 92519 25 2
  • 2017
  • € 20,95



dinsdag 10 januari 2017

InselTrip Ameland

‘InselTrip Ameland’ is een Duitstalige reisgids. Het vertelt over de bijzonderheden van het eiland, het lange zandstrand en de boeiende natuurgebieden. Het verhaalt over het echte genieten van het echte eilandgevoel aan de voet van de vuurtoren, tegen de wind in fietsen, oude commandeurshuizen bewonderen en eindeloos wandelen. Ook zonaanbidders en sporters komen aan hun trekken, want Ameland staat bekend als paardeneiland en watersportparadijs, volgens Ulrike Grafberger. Ze geeft winkel- en eettips, selecteert accommodaties en laat zien welke evenementen op het eiland spelen.

Het boekje heeft ook een kleine taalhulp voor de Duitsers, met de belangrijkste woordenschat voor alle dag. In de uitgave is een vouwkaart bijgevoegd.

 

  • InselTrip Ameland
  • Ulrike Grafberger
  • Reise Know-How Rump Gmbh
  • Duits
  • € 11,95
  • Januari 2017