zondag 7 oktober 2001

Recreatieoord Klein Vaarwater 1961 - 2001

In 2001 bestaat Recreatieoord Klein Vaarwater bij Buren 40 jaar. Het stichtingsbestuur neemt het initiatief tot de uitgave over de geschiedenis van het recreatieoord, om de wetenswaardigheden van de eerste veertig jaar te bewaren voor het nageslacht. Het is een jubileumboek geworden, met tal van feiten over de aanleg en het beheer van Klein Vaarwater en anekdotes van medewerkers, bestuurders en gasten. Het beschrijft de ontwikkeling van een recreatieoord, waarbij de boeren zelf met schep en kruiwagen het terrein geschikt maakten voor kamperen, tot een voorziening van belang. Wat in Buren gelukt is met inzet van velen is spijtig genoeg bij Hollum met Boomhiemke mislukt, door het uiteenvallen van de coöperatie. Het jubileumboek laat zien hoe men het in Buren succesvol heeft aangepakt. Gerrit Spoelstra, in 2001 voorzitter van coöperatie Klein Vaarwater, schreef het voorwoord.

  • Recreatieoord Klein Vaarwater  1961 - 2001
  • Uitgegeven door Klein Vaarwater
  • Oktober 2001

maandag 1 oktober 2001

Dora Esser-Wellensiek - leven en werk van een aquarelliste 1917-1995

Dora Esser-Wellensiek geldt als een van de meest vooraanstaande aquarellisten van de twintigste eeuw in Nederland. Haar aquarellen en  tekeningen kenmerken zich door de nadruk op de formele aspecten van de compositie. Zaken als structuur, ritme en kleur prevaleren boven een naturalistische weergave van haar onderwerp, dat desondanks altijd herkenbaar blijft. De belangrijkste thema's van haar schilderkunst zijn vrouwelijk naakt en het Hollandse en Franse landschap. Vanaf de jaren 70 tot aan haar dood in 1995 woonde en werkte zij temidden van het monumentale landschap van de Dordogne. Ze had een voorkeur voor 'het mesjogge in de maatschappij', zoals zij dat zelf noemde; een flatgebouw dat opdoemt aan de rand van een weiland of een opeenstapeling van caravans in een duinpan op Ameland - onderwerpen die andere schilders waarschijnlijk zouden vermijden - hadden op Dora Esser-Wellensiek juist een grote aantrekkingskracht. Al even bijzonder zijn de aquarellen die zij maakte naar aanleiding van tv-beelden. Zo legde zij onder meer de tenniswedstrijden op Wimbledon en Roland Garros vast, alsook de maanwandeling van twee Amerikaanse astronauten in 1974.

Dora Esser-Wellensiek reisde regelmatig naar Ameland om er te schilderen. Haar dochter  Barbara Hofker-Esser, plateelschilderes, trouwde met een Amelander en vestigde zich op het eiland. In het boek staan verschillende aquarellen met Ameland als onderwerp. 

Het boek is tweedehands nog wel te vinden (april 2024), bijvoorbeeld op Boekwinkeltjes.nl.

Klik hier om het werk van Barbara te zien.

Bekijk hier het boek dat over Barbara Hofker-Esser is gemaakt.

  • Dora Esser-Wellensiek - leven en werk van een aquarelliste 1917-1995
  • Piet Esser, Feico Hoekstra, Paul Hugo ten Hoopen
  • Museum Henriette Polak, Stedelijke Musea Zutphen - deel in de Henriette Polak Reeks
  • ISBN 9080575623
  • 2001
Ameland

Landschap met wolken - Storm bij Nes - Pier - Dijk op Ameland

Nacht op het Wad bij Ameland

Winter op Ameland