dinsdag 26 januari 2021

Crisis en catastrofe

‘Crisis en catastrofe - De Nederlandse omgang met rampen in de lange negentiende eeuw’ is een boek waar Hans Beelen aan meewerkte. We kennen Hans Beelen onder meer van ‘Walvissen groot en vet’. In het boek over rampverwerking wordt de ramp van 1777 – 1778 aangehaald, de ramp waar 14 schepen bij vergingen en honderden mannen het leven verloren. Dat hoofdstuk is van de hand van Hans Beelen. Commandeur Kat en commandeur Marten Jansen uit Nes schreven over die reis van robbenvangst en walvisjacht en over de overwintering op Groenland, onder meer bij de eskimo’s. Over die rampreis verschenen 23 publicaties, in het Nederlands, Duits, Deens, Engels en Frans.  Twee daarvan zijn van Kat en Jansen. Het lijkt een fantastisch boek, waarbij bij een eerste vlotte lezing al nieuwe opvalt. Zodra ik het boek heb gelezen plaats ik er op dit blog een recensie over.

De uitgever over het boek: “Het historisch onderzoek naar rampen en rampverwerking heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Door de dreiging van klimaatrampen en pandemieën groeit het besef dat rampen een grote invloed hebben op de ontwikkeling van gemeenschappen.

In de periode 1755-1918 deden zich ook tal van rampen voor die de Nederlandse samenleving raakten, zoals de Leidse buskruitramp van 1807, verschillende cholera-uitbraken en grootschalige rivieroverstromingen. In de koloniën waren vulkaanuitbarstingen en watersnoden terugkerende fenomenen. En dan waren er nog grote internationale rampen, zoals de aardbeving in Lissabon van 1755 en de Spaanse griep in 1918.


Crisis en catastrofe gaat in op de invloed van deze catastrofes op het geloof in God, solidariteit en liefdadigheid, en lokale en nationale identiteitsvorming. Ook is er aandacht voor de culturele representatie van rampen in literatuur, schilderijen en gedenkboeken.”

  • Crisis en catastrofe - De Nederlandse omgang met rampen in de lange negentiende eeuw
  • Hans Beelen en anderen, onder redactie van Lotte Jensen
  • Amsterdam University Press
  • ISBN 978 90 48554423
  • € 24,99
  • 26 januari 2021

 

donderdag 14 januari 2021

Vaarwijzer Waddenzee

Met deze Vaarwijzer ontdek je de vaargebieden tussen Den Helder en Sylt met de nieuwe editie van 'Vaarwijzer De Waddenzee'. De Vaarwijzer De Waddenzee is al tientallen jaren het naslagwerk voor alle watersporters die willen varen tussen Den Helder en Sylt. Dit vaarwater, hoe mooi ook, kan erg veranderlijk zijn. 

Deze editie van 2021 is vormgegeven in de nieuwe huisstijl van de Vaarwijzer-serie en weer helemaal bijgewerkt en up-to-date. De Hollandia Vaarwijzers zijn voor de Nederlandse en Belgische watersporter een begrip. Vele duizenden watersporters hebben de afgelopen jaren geslaagde vaartochten en vakanties beleefd aan de hand van deze praktische gidsen. De serie wordt samengesteld door routiniers in het betreffende vaargebied. De auteurs willen lezers inspireren en hun daarbij alle noodzakelijke informatie verschaffen om een tocht goed te kunnen voorbereiden.

Jan Heuff woont en werkt op Terschelling en zwerft al zijn hele leven over de wadden. Tijdens zijn vaartochten houdt hij de veranderingen van geulen, wantijen en havens nauwlettend in de gaten. De vaarwateren rond Ameland en de jachthaven bij Nes hebben in dit boek een plekje.

Koop het boek in de boekhandel of bestel het via deze link.


  • Vaarwijzer Waddenzee
  • Jan Heuff
  • Uitgegeven door Hollandia
  • ISBN 9789064107191
  • 14 januari 2021
  • € 37,99

vrijdag 8 januari 2021

Column - E.T.

Geen restaurant open, geen tafeltje om na een lange wandeling even aan te hangen en een hete choc te drinken, geen deur van café die opent om binnen te kunnen warmen. Toch genoten mensen afgelopen kerstvakantieweken volop van het eiland. Tenminste, die mensen die ik gezien heb, wandelend, keuvelend, schelpjes zoekend en luisterend naar de zee, de vogels en de brullende zeehonden.

In de Hollumerduinen kwam ik een jong stel tegen. Ze stonden in een bijzondere pose. Rechts op de achtergrond zag ik het topje van de vuurtoren en dat was precies waar hun focus lag. Hij stond op het duin en zij op het pad, iets lager. Met een smartphone, zag ik toen ik naderde. Zij maakte een foto van hem en hij maakte het E.T.-gebaar, een wijsvingertje vooruit gestoken, op zoek naar contact. Het gebaar zit op m’n netvlies gebrand vanwege een serie die ik afgelopen weken op televisie zag. Niet vanwege de film zelf, want zo geweldig vond ik die niet. Ik mag hem graag zien, maar dat is dan vanwege dat schattige meisje dat er in speelt, de kleine Drew Barrymore. Het gebaar ken ik vooral van Wende Snijders en Ramsey Nasr, die als Connie Palmen en Ischa Meijer de sterren van de hemel spelen in de serie I.M..

Dát deed die jonge vader, dát gebaar maakte hij. Zij had een heel klein baby’tje in de draagzak voor zich. De jonge papa en mama vermaakten zich op die frisse dag in de Hollumerduinen. Ze lachten. “Is hij leuk?” vroeg ik, toen ik passeerde. Ze bekeken samen de foto en lachten nog harder. Ja, de foto was leuk geworden. Hij drukte met zijn E.T.-vingertje zogenaamd tegen de zijkant van de vuurtoren aan, zoals toeristen in Pisa doen, waarbij het lijkt of ze de scheve toren omduwen of juist tegenhouden.

Een frisse dag, een winterjas en een warme muts. Verder een gezonde dosis humor en een camera om de gein te vereeuwigen. Meer heb je niet nodig voor een geweldige tijd op Ameland. En ben je weer thuis en is er niks op de buis? Ga naar NPOStart en klik I.M. aan. Fenomenaal!

Jeanet de Jong

dinsdag 5 januari 2021

De zomerhuizen op Ameland in het duingebied tussen Nes en Buren

Zomerhuizen tussen Nes en Buren
Auke Jongbloed uit Purmerend komt al vele jaren op Ameland. Zijn opa en oma kochten in het duingebied tussen Nes en Buren een bouwkavel en lieten er een huisje bouwen. Dat werd Bonte Piet, waar Jongbloed fijne vakantieherinneringen aan heeft. Inmiddels heeft hij op het eiland zijn tweede huis, De Parel, waar hij en zijn vrouw weken achterelkaar te vinden zijn.

Jongbloed is al meer dan 65 jaar betrokken bij de zomerhuizen in het duingebied tussen Nes en Buren. Samen met zijn vrouw Aaltje Jongbloed-van Altena stelde hij een digitaal een fotoboek samen en brengen ze verleden en de ontwikkelingen van het gebied in beeld.

Via de link is het digitale fotoboek door te bladeren: De zomerhuizen op Ameland in het duingebied tussen Nes en Buren
  • De zomerhuizen op Ameland in het duingebied tussen Nes en Buren
  • Auke Jongbloed
  • Digitaal fotoalbum in eigen beheer
  • Januari 2021
  • Gratis online te bekijken