zondag 15 december 2024

Recensie Ontmaskerd

November 2024
'Ontmaskerd' is een spannend verhaal dat voor het grootste deel op Ameland speelt, tijdens Sunneklaas. Deze traditie kwam volop in het nieuws in 2022 en 2023, toen media uitdagend het mysterie van het feest in beeld wilden brengen. Dat ging niet zonder slag of stoot en de aandacht ontplofte in de Amelander gezichten. In aanloop naar het feest van 2024 kwam 'Ontmaskerd' uit. 


De schrijfster heeft zich goed voorbereid en met drie Amelanders gesproken over de bijzonderheden en details van Sunneklaas. 'Ontmaskerd' blijft fictie en de auteur heeft naast negentig procent gedegen informatie over het feest elementen ingevoegd die bezijden de waarheid zijn. Sommige details zijn gewoonweg fout en de vraag is hoe zij aan die informatie is gekomen en waarom ze het nodig vond die in te voegen. Het gebruik van stemvervormers, om een voorbeeld te noemen, door de mannen achter het masker. Hun stemmen moeten onherkenbaar zijn, want tijdens Sunneklaas draait het om onherkenbaarheid. Het vervormen van de stem gebeurt door een kopstem op te zetten, zonder gebruik te maken van zoiets als een stemvervormer. 


De sunneklazen blazen op een toeter (roeper of buffelhoorn) om met hun geluid boze geesten te verjagen en iedereen die niet op straat mag schrik aan te jagen. Tijdens het opjagen en bij een achtervolging, wordt er zeker niet op een toeter geblazen. Het risico van struikelen met de toeter aan de mond is veel te groot en daarmee het risico tanden te verliezen. Tijdens hardlopen wordt er, anders dan Berkleef schrijft, niet getoeterd. 


Ook sluiten groepen niet aan bij een klopjacht. Is er iemand ontdekt die 'de jaren nog niet heeft' dan brengt de groep die hem ontdekt heeft de jongen naar huis. Andere groepen sluiten zich daar niet bij aan, maar blijven op gepaste afstand. De groep die de jongen heeft ontdekt krijgt de eer. 


Ook wordt er geen café binnengevlucht, als je gesnapt bent. Wie buiten ontdekt wordt, tijdens tuuntke slupen bijvoorbeeld, wordt naar het huis gebracht waar die persoon thuishoort. Hier of daar aanbellen, of een café binnenvluchten, helpt dan niet. Aanbellen is sowieso niet aan de orde. Wil je ergens binnenvluchten, dan pak je de achterdeur, waarvan je weet dat hij open is.


De Amelanders worden een 'zonderling volkje' genoemd door Berkleef. Dat is een zonderlinge opmerking. Het is geen volk, het is een verzameling mensen op een eiland, die in de loop der tijd hebben weten vast te houden aan een oud gebruik. Voor het boek mag het begrip 'zonderling' natuurlijk worden gebruikt, maar het had niet gehoeven. Met alle informatie die wel klopt is dit een dissonant. 


Dat er met minachting wordt gekeken naar vrouwen die 'in het pak' durven te stappen en mee durven te doen is wat mij betreft de grootste blunder in het boek. Vrouwen die 'in het pak' durven en al dan niet worden betrapt worden juist na afloop met respect tegemoet getreden. Het wordt dapper en mooi gevonden dat de vrouwen dit doen. Het maakt het spannend voor zowel de meisjes en vrouwen als de jongens en mannen die proberen de vrouwen 'in het pak' te ontdekken. Niks geen minachting, dus. 

En dan de verkrachting. Het gebeurt, maar ook op Ameland wordt verkrachting verafschuwd. Als je in het pak gaat neem je een risico, maar je vraagt niet om verkracht te worden. Niemand op het eiland denkt zo over Sunneklaas en over 'vrouwen in het pak'. Berkleef maakt hier een offer aan de fictie, een offer dat in mijn ogen de plank misslaat. Het verhaal is spannend genoeg. 


Er staan nog wat storende missers in het boek: er is nog nooit met Sunneklaas een auto in brand gestoken, er is nog nooit met Sunneklaas een strandtent in vlammen opgegaan. Het verhaal had best zonder deze excessen gekund. Paal 81 bestaat niet in de Kooiduinen en paal 45 moet vast en zeker 48 zijn. Dat Sunneklazen hun spel beginnen in het bos is puur uit de duim gezogen: het bos speelt in het hele spel geen enkele rol.


Misleidend is de melding 'Winnaar Gouden Strop' op de voorkant van het boek. Niet dit boek is de winnaar van de Gouden Strop 2024, maar 'De Duiker' van Mathijs Deen. Overigens net als 'Ontmaskerd een Waddenthriller. De schrijfster won met een andere titel eerder wél een Gouden Strop. Om dat op deze manier op de cover van 'Ontmaskerd' te drukken is vals. 


Het is een spannend boek met een verrassend einde. Met al het onderzoek dat Berkleef voorafgaand aan het schrijven heeft gedaan, is het jammer dat enkele missers in het stadium van redactie er niet zijn uitgehaald. Het had het verhaal nog mooier gemaakt. 'Ontmaskerd' is evenzogoed een aanwinst voor de boekenkast. Als er dan toch een boek over Sunneklaas geschreven moest worden, dan kan Ameland zijn handen dichtknijpen met deze van Bernice Berkleef.


Lees hier over ISBN en prijs van het boek.

Column - Ontmaskerd

Zaterdag heb ik in één dag een boek van respectabele dikte uitgelezen. Het is ‘Ontmaskerd’ van Bernice Berkleef. Een paar weken terug kreeg ik vanuit Amsterdam, van oud-Amelander I, al een tip. Het was er nog niet van gekomen om het te lezen en toe te voegen aan het Ameland Boeken & Blog, maar dit weekend sleepte mijn logé I, zelfde naam, andere I, het mijn huis in. I is de violiste van DoDo & Friends, dus ze was veel van huis om lange noten en napikken te repeteren en meer van die dingen. Dat gaf mij alle tijd om op de bank te plakken met haar boek op schoot. Het werd een lange bankplakdag en om half twaalf die avond was het boek uit. Het is een thriller die rond Sunneklaas speelt. Natuurlijk schrijf ik nog een recensie. Ik kan al vertellen dat die best positief uitvalt en wat positiviteit kunnen we wel gebruiken. 

Zondag zat De Amelander in de brievenbus met daarin de tenhemelschreiende bevindingen van R uit Buren. We wisten wel, dat de folder van de NAM die een paar maanden geleden in de brievenbus gleed en vol stond met halleluja kreten, bezijden de waarheid was. Toch? Ik heb me altijd gestoord aan het pochen over het zogenaamde aanslibben dat de bodemdaling zou bijhouden. Als er al aanslibbing plaatsvindt dan is het aan de kwelderkant en niet in het diepste van de kom op het Oerd. In het midden van de Vennoot en het Oerd is geen sprake van aanvulling van het hoogteverlies door slib. Daar blijkt nu de bodemdalingskom dertig jaar sneller op minus 42 centimeter te zitten dan ons eerder werd voorgehouden. En als je het stuk in De Amelander leest dan weet je dat ons diverse malen quatsch is verkocht. De Vennoot is de grote verliezer, zegt R. We wisten al dat van Nederland het de prachtigste gebieden als de Boschplaat en de Ho’n zijn die het eerste ten prooi vallen aan de zeespiegelstijging. Die stijging van het zeewater komt bovenop de ingezette bodemdaling.

De Ho’n, de Vennoot, het Oerd; we gaan ze verliezen, we zijn ze al aan het verliezen. De NAM is ontmaskerd, maar zelfs zonder masker gaan Shell en ExxonMobil door. Voor Ameland had de NAM geduld en dat zal het bedrijf ook voor Ternaard hebben. De bodemdaling die daaruit voortkomt zal Ameland nog eens extra treffen.

Op donderdag 19 december houden de basisscholen van Hollum een Kerstwandeling door het dorp. Laten we er maar een sfeervolle avond van maken. Nu kan het nog.


Jeanet de Jong


Lees hier over De Amelander van december 2024.


Lees hier over 'Ontmaskerd'.

De Amelander - 2024 nummer 11

 

De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van december 2024 en januari 2025 is het elfde nummer van dit jaar. 

In dit nummer onder meer aandacht voor de Vennoot en de bodemdaling waar dit mooie stukje eiland aan ten prooi valt.

Het blad wordt gratis huis aan huis bezorgd op Ameland. In de winkel kost het magazine nog geen drie euro.

In dit nummer verder:

  • Weerzien met Wim Nobel
  • Geschiedenis Hotel de Jong
  • Gezondheidsmarkt
  • Veertig jaar babyclub
  • Programma De Ouwe Pôlle
  • Spierkracht der gestaalde braven
  • Organisatie Triumph Treffen
  • Inspiratie in Drenthe
  • Onafhankelijke Fysiotherapeut
  • Tweede in de VriendenLoterij
  • Duurzaam Ameland
  • Exposities Musea
  • Nat zand
  • Van de melkboer
  • Agenda
  • Hoog- en laagwatertijden
De Amelander is op veel plekken op Ameland te koop.

  • De Amelander - December en januari
  • Uitgever Klaas Touwen
  • December 2024
  • Jaargang 60 nummer 11
  • € 2,80

zaterdag 14 december 2024

Ontmaskerd

Aan de vooravond van de jaarlijkse Sunneklaas-viering neemt de spanning op Ameland toe.
De eilandbewoners bereiden zich voor op de met mysterie omhulde traditie. Mannen popelen om de straat op te gaan, vrouwen blijven angstvallig binnen en buitenstaanders worden geweerd. Maar dit jaar voelt het anders, onheilspellender. Er is iemand die haar gram wil halen voor een afschuwelijke gebeurtenis uit het verleden. 

Op de avond van het heidense feest zelf, als niemand het eiland op of af kan, nemen de gebeurtenissen op het anders zo rustige Ameland een bizarre wending.

Het speelt grotendeels tijdens Sunneklaas in Hollum. IJzingwekkende spanning op Ameland, schrijft de uitgever. 

Lees hier de recensie.

  • Ontmaskerd
  • Bernice Berkleef
  • Uitgeverij The House of Books
  • ISBN 9789044367621
  • 5 november 2024
  • € 21,99

zondag 8 december 2024

Column - Service

De mooie avondjes zijn achter de rug en wat is er genoten! Ook is er heel veel over gezegd, geschreven en op filmbeelden vastgelegd. Omrop Fryslân heeft trouwens een bijzonder lezenswaardig stuk op de website staan over Sinterklazejeien op het Friese vasteland. 

Vrijdag was de dag van schuur schoonmaken en met z’n allen nog een keer koffiedrinken en napraten. Ik was na twee dagen feesten zo fit als een hoentje, tot mijn eigen verbazing. De volgende dag was dat wel anders. Toen kwam de terugslag. Zaterdag had ik een afspraak in Zwolle en om op tijd te zijn zat er niets anders op dan met de half negen boot naar de overkant te gaan. Dat viel deze dag niet mee. Voor het eerst duurde het tot ver na het vertrek van de veerboot dat het ochtendgloren wat licht in de duisternis bracht.


Op de heenreis reed de trein een heel stuk op halve snelheid. Ik weet niet waarom. Het is wel omgeroepen, maar ik was niet zo scherp dat ik het heb verstaan. Het was een voorbode van wat er aan treinperikelen zou volgen. De aankomst in Zwolle was wat laat, maar zonder nare consequenties. Het werd pas spannend tijdens de terugreis. Op perron 7b werd aangekondigd dat de trein naar Leeuwarden later zou vertrekken. Vijftien minuten vertraging kon ik wel hebben hebben, maar toen ik weer keek stond de teller opeens op plus 25. Dat werd wel heel erg krap. Er bleven maar een paar seconden over voor de overstap van aankomst in Leeuwarden en vertrek van bus 66. 


Uiteindelijk bleek die trein helemaal niet te gaan. Iets met kapotte locomotief en seinstoringen. We moesten uitstappen, oversteken naar perron 6 en in een overvolle trein plaatsnemen. Ik bemachtigde een klapstoeltje op het balkon, samen met een jong stel, waarvan hij een knalgele big bag bij zich had. Er zat een enorme doos in. Het bleek een lego-kasteel te zijn. De jongen van 18 raakte in gesprek met mijn buurman, een man van tussen de 40 en 50. Heel, heel toevallig ook een lego-fanaat. De twee spraken verder in het jargon van de Legotaal en hadden het bijzonder naar hun zin. Het maakte de reis aangenaam ondanks de spanning of ik de bus naar de laatste boot wel zou halen. Hoe snel we ook reden en hoe kort de stoppen in Meppel, Steenwijk en Heerenveen ook waren, ik was er alles behalve gerust op.

Tot ik op de wand boven het hoofd van de jongen NS-informatie zag staan, met een nummer van de klantenservice erop. Via dat nummer kreeg ik het nummer van de klantenservice van Arriva te pakken en daar kreeg ik een allervriendelijkste man aan de lijn die voor mij met lijn 66 ging bellen. Die chauffeur wachtte een paar minuten. De bus kwam al aanrijden toen hij mij hardlopend uit het station zag komen. Dat rennen zat nog in de benen, ik had het de avonden daarvoor ook gedaan. Het was toen goed gegaan en ook nu kwam het goed. Ik heb de chauffeur heel hartelijk bedankt en het nummer van de klantenservice opgeslagen. Nog een week, dan hebben we een andere vervoerder. Ik ga meteen hun klantenservicenummer opzoeken en opslaan. Voor nu: Arriva, bedankt voor de service!


Lees hier het artikel van Omrop Fryslân: Het Friese vasteland had ooit ook zijn mysterieuze sunneklazen


Jeanet de Jong



maandag 2 december 2024

Diatonisch Nieuwsblad 151

DN 151
Diatonisch Nieuwsblad is het kwartaalblad voor de liefhebbers van trekharmonica en andere diatonische/wisseltonige muziekinstrumenten met doorslaande tongen, zoals mondharmonica, concertina en bandoneon. DN is een uitgave van Stichting Volksmuziek Nederland (SVN). Het blad verschijnt vier keer per jaar. Jeanet de Jong van Ameland is eindredacteur van Diatonisch Nieuwsblad.

Een abonnement op DN kost € 19,50 voor Nederland en € 25 voor abonnees uit het buitenland.

In dit nummer:

  • Jetske Veenstra is gek op balfolk
  • Trek in Kunst
  • Noordelijke samenspeelgroepen spelen samen
  • Bladmuziek - vier nummers in uitneembaar katern
  • Veldhoven viert de harmonica
  • Speelman op Sunderum
  • Museumstuk - Schippersklavier van een visserman
  • Agenda en Trekkertjes - vraag en aanbod
Voor abonneren maak je (met vermelding van naam en adres) het abonnementsgeld over op DN IBAN-nummer NL67 INGB 0000 37793 te Lies. BIC-code is INGBNL2A. Een los nummer bestellen kan ook.
  • Diatonisch Nieuwsblad
  • Jan Kamphuis - hoofdredacteur
  • Uitgegeven door Stichting Volksmuziek Nederland
  • ISSN 0169-0353
  • Nummer 151 van jaargang 40
  • December 2024
  • € 7,50 los nummer