donderdag 29 april 2021

Tim wordt ingepakt en opgestuurd

Het boek is gedrukt en het wordt vandaag ingepakt en opgestuurd. Wie tot en met vrijdag 30 april 2021 een boek bestelt bij de schrijver, maakt kans op een gratis kaartje voor de vuurtoren (die hopelijk snel weer open mag). De drukker stuurt bijgevoegde foto van het boek. Klaar om verscheept te worden naar Ameland.

Lees hier hoe je kans maakt op een gratis kaartje voor de vuurtoren.

dinsdag 27 april 2021

Eerste vuurtorenkaartjes uitgedeeld

Er zijn al zoveel voorintekenaars op het boek Tim en het mysterie van Ameland, dat de eerste vuurtorenkaartjes kunnen worden uitgedeeld. Verzeker je ook van een boek en maak ook kans op een gratis toegangsbiljet van de vuurtoren door voor € 12,50 in te tekenen op het boek. Bestel meteen een paar extra, dan heb je nog eens een leuk cadeautje. En je maakt meer kans op een gratis vuurtorentripje. Voorbestellen kan via dit mailadres: dhrmarinus@gmail.com met de vermelding van het aantal exemplaren van 'Tim en het mysterie van Ameland' onder vermelding van je naam en telefoonnummer. Intekenen kan nog deze week, tot en met vrijdag 30 april 2021.

Elke 25ste intekenaar mag gratis de vuurtoren op (zodra die weer geopend is).

Je kunt het boek vanaf vrijdag ophalen op Westerlaan 8 in Hollum. Even bellen is handig: 06 23 218 213.

Lees hier ook over het boek Tim en het mysterie van Ameland door Meindert Marinus.

dinsdag 20 april 2021

Aan zee

‘Aan zee - Een kroniek van de kust’ is een boek van Martin Hendriksma, dat over de Nederlandse kust gaat en daarbij ook een beetje over Ameland. 

Van al onze landschappen houden we het meest van de kust, stelt Hendriksma. En geef hem eens ongelijk. Het strand vormt een laatste plek waar jong en oud, arm en rijk elkaar tegen het lijf lopen. De schrijver schetst hoe een onherbergzame zandwoestijn, voortdurend bedreigd door het water, kon uitgroeien tot favoriet oord van ontspanning. Lotgevallen van kleurrijke kustbewoners en historische gebeurtenissen smeedt hij aaneen tot een keten van zilte verhalen, die zich uitstrekt van Cadzand tot Rottumeroog.

 

‘Aan zee’ is een royaal geïllustreerde kroniek van vijfhonderd jaar kustbeleving. Van watervloed, slavernij, armoede en oorlog, maar ook van vrijheid en zorgeloos geluk. Gedreven vanuit de vraag: hoe houden we onze kwetsbare, soms overvolle ‘gouden rand’ in de toekomst leefbaar?

‘Hendriksma voert je mee langs onze kust, als een banketbakker langs zijn taartjes’, zegt schrijver en journalist Pieter Waterdrinker over ‘Aan zee’. Het boek ligt klaar om gelezen te worden en dan zal ik u melden of ik het met hem eens ben. Zo op het eerste oog lijkt dat wel goed te komen.

Het boek is ook als e-book verkrijgbaar. Koop het in de boekhandel op Ameland of elders of bestel het via deze link

  • Aan zee
  • Martin Hendriksma
  • Uitgeverij De Geus
  • ISBN 9789044541311
  • € 24,99
  • 20 april 2021

zondag 18 april 2021

Column - Bling bling

‘Eksters houden van bling bling en andere lariekoek vakkundig ontleed’ ontmaskert natuurwetenschappelijke mythes op een luchtige, grappige manier. Je hoort het je moeder zeggen voor je de tulpen in de vaas zet: “Schuin afsnijden!” Dat weet toch iedereen, dat je snijbloemen schuin moet afsnijden. Dit boekje haalt die mythe vakkundig onderuit. Helemaal niet nodig, dat gepiel van steel voor steel afschuinen. Met een scherp mes een paar centimeter van die tulpenstelen afjassen volstaat. En zo staat het boek vol met van die weetjes, waarvan we menen dat het zekerheden zijn, die we onze kinderen leren en in onze omgeving eindeloos herhalen. Dat eksters van bling bling houden en dat je puistjes krijgt van chocolade, dat je blind kunt worden als je op je stuitje valt en dat je in je slaap spinnen eet. Allemaal larie en apekool, net als het glaasje water naast een kopje koffie, omdat je van koffie zou uitdrogen. Kortom, een vermakelijk boek dat beargumenteerd ogen opent. Het maakt maar weer eens duidelijk dat je niet alles moet geloven wat oma ooit zei.

Ik had juist een boek over huis-, tuin- en keukenwijsheden nodig, want sinds deze week hebben mieren mijn huisje ontdekt. Allereerst sloeg ik daarom het boekje ‘Eksters houden van bling bling’ erop na. Over miertjes vond ik niks, maar Google wist raad. Wat je allemaal niet ter hand kunt nemen om mieren te verjagen of verdelgen. Mijn doel is niet om de diertjes te vernietigen, maar ik bind wel de strijd met ze aan. Ik wil ze niet in mijn keuken, niet op mijn kastje, niet op de plint en eigenlijk ook niet in het halletje. Uit alle adviezen koos ik een milieuvriendelijke: oude centen en stuivers op de route van de mieren leggen. Ze schijnen niet van koper te houden. Toevallig heb ik nog een blikje met oude en buitenlandse munten. Er zaten niet zoveel stuivers in, wel wat centen en Engelse penny’s en half penny’s. Gisteravond langs de plinten gelegd. Vanmorgen marcheerden colonnes mieren naar mijn keukentje. De geur van abrikoosjes was klaarblijkelijk sterker dan hun hekel aan koper. Of ik heb koperminnende miertjes, dat kan natuurlijk ook. Iemand nog een goeie tip? Een wijsheid van oma?

Jeanet de Jong

vrijdag 16 april 2021

Elke 25ste inschrijver mag gratis vuurtoren op

 


Gratis de vuurtoren op? Elke inschrijver maakt kans op gratis entreebewijs voor de vuurtoren. Het verhaal speelt zich grotendeels op Klein Vaarwater en het Oerd af, maar Tim en zijn vader beklimmen ook de vuurtoren. Schrijf alvast in op het boek en als je nummer 25 of 50 of 75 of 100 bent dan mag je gratis de toren op.



woensdag 14 april 2021

Tim en het mysterie van Ameland

'Tim en het mysterie van Ameland' is een kinderboek dat eind april uitkomt. Het is een spannend avontuur over de jongen Tim, die met zijn ouders op Klein Vaarwater zit.  Met zijn metaaldetector struint hij over het strand en door de duinen en zo komt hij op het Oerd terecht. En dan gebeurt het!

De schrijver is Meindert Marinus, de illustraties zijn van Linda Vloedgraven.

Je kunt nu al intekenen op het boek door je naam, e-mailadres en telefoonnummer onder vermelding van 'Tim en het mysterie van Ameland' en het aantal exemplaren dat je wilt bestellen door te geven. Je kunt het boek, zodra dat op Ameland is aanbeland (eind april), afhalen bij de uitgever op Westerlaan 8 in Hollum. Het boek kost € 12,50 en is spannend voor eilandkinderen en vakantiegangers (en voor hun ouders en opa's en oma's). 

Intekenen is gesloten, het boek is op diverse adressen te koop.


Het is zijn eerste boek. Meindert Marinus (51) uit 't Harde werkt als persoonlijk begeleider met ouderen en mensen met een beperking. Met zijn onderneming Anziani stelt hij hen in staat langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Als hij dan tijd heeft voor vakantie en ontspanning, brengt hij die graag op Ameland door. Al van kleins af aan spendeert hij zijn vakantiedagen op vakantiepark Klein Vaarwater. Toen hij als volwassene het Oerd bezocht was het gebied gehuld in een dikke mist, voor hem de inspiratie voor ‘Tim en het mysterie van Ameland’.

‘Tim en het mysterie van Ameland’ is een spannend kinderboek. Hoofdrolspeler Tim Kleijn neemt je mee op een avontuur met zijn metaaldetector. Hij gaat naar Ameland op vakantie en is ervan overtuigd is dat hij met zijn metaaldetector een schat zal vinden. Maar wat als die schat niet gevonden had mogen worden?
Tim moet beslissen wie hij kan vertrouwen. Misschien is die zonderlinge, oude man niet zo gek als iedereen beweert.
En wat heeft Ritskemooi, de Oerdheks hier toch allemaal mee te maken? Tim zijn vader zegt hem steeds dat heksen en betoveringen niet bestaan. Zeker niet op een prachtig, rustig eiland als Ameland. Wat als hij ongelijk heeft?
Aan Tim de taak om het mysterie op te lossen voordat hij en zijn familie een wel heel lange “vakantie” op het eiland tegemoet gaan.

Het boek is avontuurlijk en heeft een uiterst verrassend slot, zo verrassend dat het verhaal ook voor volwassenen leuk om te lezen is. 

Het boek is te koop bij:

- VVV Ameland Nes en Hollum
- Boekhandel van den Brink in Nes
- Primera in Buren
- Galerie Ameland in Nes
- Enjoy Books in Hollum
- de vuurtoren van Ameland
- Museum Swartwoude in Buren
en bij de uitgever op Westerlaan 8 in Hollum
  • Tim en het mysterie van Ameland
  • Meindert Marinus - tekst
  • Linda Vloedgraven - illustraties
  • Ameland Pers Uitgeverij
  • ISBN 9789079945122
  • 30 april 2021
  • € 12,50

maandag 12 april 2021

Ut Moaste Woa'd - Nenezeren

Nenezeeren 

Het betekent afnemen, miniseren. Cornelis Pieter Sorgdrager gebruikt het woord in zijn dagboek. In het Amelander Woa'deboek komt het niet voor. 

Klik op 'geen opmerkingen' onder deze post als je een reactie wilt plaatsen. Na jouw reactie komt daar dan '1 opmerking' te staan. Daar kan ik of kunnen anderen dan weer op reageren.




zondag 11 april 2021

Column - Looky Lion

Zo af en toe maak ik een reisje naar Leeuwarden. Een niet noodzakelijke reis, moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen. In de stad heb ik een speelmaatje voor de trekharmonica opgeduikeld en nu spelen we om de twee weken samen, of met z’n drieën als er nog een Leeuwarder trekzakspeler aanschuift. Eigenlijk is het een wél noodzakelijke reis, want dit soort dingen werken het wegzakken in een diepe coronadip tegen.

Voorafgaand aan het spelen (in een geweldig huis in een voormalig ziekenhuis, het oudste deel van de stad – alleen dat al) bezocht ik de markt op het Zaailand. Het was er heerlijk niet zo druk. Voor de kraam van de Lijnzaadfabriek stond ik plots oog in oog met een wat haveloos uitziende man met een stapel witte papieren in zijn hand. Of dat ik ook een gedicht van hem wilde kopen. Dat wilde ik wel, maar we hebben tegenwoordig geen muntgeld meer in de portemonnee. “Ja, dat hoor ik wel vaker,” zei hij. Een grote man, wild haar, niet eens zo heel erg oud, een stel vriendelijke ogen in het hoofd en een manier van doen waardoor je je niet bedreigd voelt. “Je kunt ook een vijfje geven,” sprak hij bemoedigend. Voor dat geld kreeg ik er nog een brief bij met zijn kijk op de wereld, over zijn schizofrenie en iets over zijn heroïnegebruik. Je hebt ook gelijk ook, dacht ik. Een briefje van vijf had ik wel en dat gaf ik hem. Hij gaf me een gedicht, de brief en een hartelijk bedankje. Het geld ging hij delen met zijn maatjes, zei hij nog. In de brief legt hij uit dat hij nooit alleen gebruikt, wel elke dag. Een beetje wit (cocaïne) of bruin (heroïne) en altijd samsam met zijn maten. Een leerzame brief, ik heb geen ervaring met harddrugs. “Met wit kom ik uit de waas van bewustzijn, word ik zeer helder en kan ik keren, omdraaien in bewustzijn. De bruin geeft me het gevoel weer dat ik leef, dat ik kloten heb.” Samen zijn ze een onmisbaar bestanddeel van zijn dieet.

“Oh, die man ken ik!” zegt vriendin T tijdens een wandeling over strand. Zij had hem pre-corona ontmoet voor de HEMA, toen ze daar aan het loket een broodje wilde kopen. Of ze ook een broodje voor hem wilde kopen, had hij gevraagd. “Doet u dat alstublieft!” had de broodjesverkoopster aanbevolen. “Het is echt een aardige man!”
Een aardige man met een verslaving, eentje waar T en ik hem niet van af kunnen helpen. T had voor hem een belegd broodje betaald.

Hij besluit zijn brief met: “Tot zover mijn verhaal. ’t Is niet zo moeilijk om het mee te denken. Veel geluk beste vrienden wereldwijd!” Tot slot zijn naam. Looky Lion. Looky Lion uit Liwwadden.

Jeanet de Jong 

donderdag 8 april 2021

Presentatie ‘Begraven op Ameland’

Meinte Bonthuis van De Ouwe Pôlle biedt de eerste drie boeken aan de vertegenwoordigers van de drie Begrafenisverenigingen van Ameland aan.

Begraven op Ameland

Op 8 april 2021 kregen vertegenwoordigers van de drie begrafenisverenigingen op Ameland In het Natuurcentrum het boek 'Begraven op Ameland' uit handen van voorzitter van De Ouwe Pôlle Meindert Bonthuis. Piet IJnsen, Tineke Kooiker en Dirk Metz roemen het feit dat de begrafeniscultuur is beschreven, in een mooi boek met hard kaft en vele foto’s. 

Funerair deskundige Leon Bok maakte pre-corona kennis met Ameland via een lezing voor De Ouwe Pôlle. Die lezing viel in goede aarde en van het een kwam het ander. Samen met een werkgroep op Ameland verzamelde de Amsterdammer gegevens, verhalen en foto’s. Het boek verhaalt over eeuwenoude grafstenen van walvisvaarders en andere zeelui, redders, boeren, bekende Amelanders, heren en soldaten en vliegeniers die als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog op het eiland waren aangespoeld of neergestort. Blok beschrijft ook de rituelen en tradities rond begraven op het eiland en hij besteedt aandacht aan de grafcultuur.

Het is een interessant boek. Wel moet je regelmatig zoeken welke tekst nu bij welke foto hoort. Na lezing van het boek is een bezoek aan een eilander kerkhof vele malen boeiender.

Het boek is te koop in de Ameland boekhandels, Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en online te bestellen via Dodenakkers.nl

  • Begraven op Ameland - De geschiedenis van het leven op Ameland verborgen in duizenden namen op grafstenen
  • Leon Bok
  • Uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland
  • ISBN 978-90-805238-0-7
  • € 12,50

zondag 4 april 2021

Hier waait de wind

Hier waait de wind
'Hier waait de wind' is een boek met gedichten van Wadwicht Inge Zwerver. Inge is een Groningse dichter, schrijver en coach uit Onderdendam, die geïnspireerd raakt door de natuur en in het bijzonder het Waddengebied. Ze wil met toegankelijke en heldere teksten, mensen raken, schrijft ze op de website van Wadwicht.

Naast dichter en schrijver is zij Levenscoach, al noemt zij zichzelf liever richtinghelper.

Ze schrijft heldere gedichten waarin ze haar liefde voor het Wad deelt met haar lezers. Wie een door Inge gesigneerd exemplaar wil ontvangen, kan dat via haar website wadwicht.nl bestellen. 

Op Ameland is haar boek te koop bij Boekhandel van den Brink in Nes.

  • Hier waait de wind
  • Inge Zwerver
  • Uitgegeven door Wadwicht
  • ISBN 9789082967814
  • April 2021
  • € 17,50

Doggerland

Doggerland
'Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee' vertelt het verhaal van één van de belangrijkste, maar minst bekende archeologische vindplaatsen van Europa: Doggerland. Onze stranden liggen namelijk aan de rand van een enorm verdwenen landschap. Doggerland gaat dan ook niet over Ameland, maar over het land dat er was voordat Ameland een eiland was.

Doggerland is een prehistorische wereld die bijna een miljoen jaar menselijke bewoning documenteert en die gedurende het grootste deel van die tijd droog lag. Het is de plek waar meer dan 900.000 jaar geleden de eerste voetstappen van vroege mensachtigen in Noord-Europa werden achtergelaten. Daarna was het honderdduizenden jaren lang het toneel van ijstijden: de wereld van wolharige mammoeten en neushoorns, paarden en rendieren en de succesvolle Neanderthalers, waaronder Krijn – de eerste van Nederland, die erop jaagden. De eerste moderne mensen aan het eind van de laatste ijstijd lieten hier eveneens hun sporen achter, waaronder een schedelfragment van de oudste mens van Nederland en de vroegste kunst uit onze streken.

Doggerland was vooral ook het gebied dat met het aanbreken van het Holoceen, ons huidige tijdperk, in toenemende mate werd geconfronteerd met klimaatverandering en zeespiegelstijging, net als nu. De mesolithische jager-verzamelaars leefden er in een rijke, maar constant veranderende wereld, waarbij een enorme tsunami rond 6150 voor Christus een eerste genadeklap vormde. Enkele eeuwen later verdwenen de laatste eilanden onder water en daarmee ook Doggerland. Dit boek haalt deze verdwenen wereld weer boven water. 

Het boek hoort bij de tentoonstelling Doggerland in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, die in de zomer van 2021 is te zien.

Koop het boek in het museum in Leiden of via deze link

  • Doggerland
  • Redactie Luc Amkreutz and Sasja van der Vaart-Verschoof
  • Uitgever Sidestone Press
  • ISBN 9789464260076
  • April 2021
  • € 19,95

donderdag 1 april 2021

De Amelander april/mei 2021

'De Amelander - het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland'. Het april- en meinummer van 2021 heeft verhalen over onder meer:

  • Nieuwe directeur musea
  • De Vennoot
  • Interview met  Lokke Miedema
  • Vooroorlogse zomerhuizen
  • Waddenfotograaf in de prijzen
  • Op pad met Theo Kiewiet
  • Hetty Pouli schrijft boek
  • Begraven op Ameland
  • Van de melkboer
De Amelander wordt uitgegeven sinds 1965 en verschijnt 11 keer per jaar. Het magazine wordt gratis op de Amelander postadressen bezorgd.
  • De Amelander april/mei 2021
  • Uitgever Klaas Touwen
  • € 2,40

Ut Moaiste Woa'd - Har'moänikaspeuler

Har'moänikaspeuler

Har'moänikaspeuler of moänikaspeuler - Trekharmonicaspeler of accordeonist.