dinsdag 9 mei 2006

GeoSaison - Ameland Nordsee zum durchatmen: Auf der Insel der Seligen

In het Duitse magazine GeoSaison van mei 2006 staat een artikel over Ameland. 'Ameland Nordsee zum durchatmen: Auf der Insel der Seligen' is een rijkelijk met foto's geïllustreerd artikel over de geneugten van het eiland. Strand, zee, dorpen, paarden en wijdse blikken waaien de kop leeg en jagen de stress weg. Dat schrijft Katja Senjor. Gooi Visser is geportretteerd en natuurlijk staat er een bladvullende foto van de vuurtoren in. Timo Mank, Klaas Hofker, Richard Kiewiet en Pieter Jan Borsch zijn ook geïnterviewd. Het artikel geeft daarna op een pagina tips die een bezoek waard zijn. 

  • GeoSaison - Ameland Nordsee zum durchatmen: Auf der Insel der Seligen
  • Katja Senjor - Tekst
  • Joachim Ellerbrock - Foto's
  • Mei 2006
  • € 4,80 (in Duitsland) 

maandag 8 mei 2006

Polar News - Der Walfänger

'Der Walfänger', aangekondigd op de voorpagina, is een artikel in Polar News, een Duitstalig magazine dat bij een website hoort waarmee het samen een platform vormt van nieuws over Poolgebieden. Polar News werd in 2004 opgericht. Het blad waar een artikel over walvisvaarder Cor Gransbergen in staat is van mei 2006. Elk jaar verschijn één magazine. De website is te vinden op www.polar-news.com.

In het artikel 'Der Jäger und sein Schützling' vertelt Cor Gransbergen uit Nes over zijn ervaringen op de Willem Barentsz, waarop hij in de jaren '50 voer naar de Zuidelijke Oceaan. Cor was aangesteld in de kombuis, om voor de bemanning te bakken een koken. Hij ontpopte zich na zijn Willem Barentsz tijd als beschermer van de walvissen. 

  • Polar News - Der Walfänger
  • Uitgegeven door Polar News
  • Mei 2006




zaterdag 6 mei 2006

Column - Politiek en pers

Een Amelander politieke groepering is boos op verslaggevers. De helft van de Nieuwsbrief nummer 5 van Ameland ’82 werd volgeschreven over vermeende onzorgvuldige praktijken van journalisten. De inhoud van het artikel ‘Pers en politiek’ trekt ten strijde tegen de pers. De journalisten die over de Amelander gemeentepolitiek schrijven zouden moeite hebben met de waarheid en zich soms zelfs bezondigen aan waardeoordelen. 

De Nieuwsbrief noemt voorbeelden die zijn aangepast om in het verhaal van A’82 te passen. Citaten worden veranderd, artikelen worden verdraaid. Onduidelijk is welk citaat waar vandaan komt waardoor suggestieve combinaties worden gemaakt. Wat raadsleden tegen elkaar zeggen en elkaar aandoen wordt de journalist aangerekend. 
A’82 zit bovenop de verslaggeving. Journalisten worden benaderd om de plannen van hun partij eens door te spreken. Bij elke kritische opmerking of minder positief naar voren komend citaat volgen mailberichten en telefoontjes ter verklaring, verduidelijking en rechtzetting. De partij predikt dat reageren op persberichten zonde van de tijd is terwijl er geen politieke stroming op Ameland is te noemen die meer tijd steekt in het bewerken van de pers. 
Discussiëren over persberichten kan waardevol zijn. Fouten kunnen worden rechtgezet en informatie kan worden aangevuld. Reageren op persberichten is dus alles behalve zonde van de tijd. Woorden die zijn gezegd kunnen worden herhaald, afgezwakt of teruggenomen waardoor we dichter bij de waarheid komen. 
Wethouders en raadsleden houden zich met het besturen van de gemeente bezig. Kritisch volgen van de wethouders is niet een taak van één raadslid. De hele gemeenschap, die met hart en verstand in maart gestemd heeft, let op de ontwikkelingen en de pers zit daar bovenop. Als de politiek bovenop de pers gaat zitten, wordt het diffuus wie zich met het besturen van de gemeente bezighoudt. 

Jeanet de Jong

woensdag 3 mei 2006

Column - Hollum en het verenbombardement

Tijden veranderen. Jaren geleden zaten wij met kinderen uit de buurt met Koninginnedag op de feestwagen. In de avondoptocht reden we met verlichting. Lampionnen, lampjes en jampotten met waxinelichtjes verlichtten de wagens. Dat is nu anders. Kinderen gaan georganiseerd met de eigen klas op de wagen en verlichting is er niet meer bij.

De optocht van 2006 gaat de boeken in als de optocht van het verenbombardement. Het hele dorp ligt vol met witte kippenveren. Tijdens de Koninginnedagoptocht blies het confettikanon 300 kilo veren van een feestwagen over de menigte kijkers. Hollum zal daar nog maanden plezier van hebben. Leuk, denk je eerst. Leuk bedacht. Het kleedt de optocht ook een beetje aan. Vaak is die toch wat aan de saaie kant. De jongens van de kar brengen wat leven in de brouwerij.
Behalve veren wordt er hooi van de wagens naar de kijkers gegooid. Iets minder leuk. Behalve veren en hooi worden er bierflesjes op straat gekeild. Helemaal niet leuk. Dronken jongelui hangen op hun wagen. Ze maken een genante vertoning van een optocht die een uiting van een feestelijk gevoel hoort te zijn. Weinig feestelijks blijft over van het mengsel van hooi en veren dat ’s nachts door jongens die boven hun theewater zijn op straat, tussen huizen, in brand wordt gestoken.
Het wordt tijd voor een nieuwe tijd. Het wordt tijd om nieuwe regels aan de optocht te verbinden. Geen bier en geen gelal en wie rotzooi maakt ruimt het zelf weer op. Laten we eens kijken hoeveel dappere dodo’s er dan een feest van weten te maken. En de verlichting willen we ook terug.

Jeanet de Jong