dinsdag 24 november 2009

Bruiloft op Ameland

‘Bruiloft op Ameland’ is een kort verhaal van Marion Pauw. Het werd uitgegeven in de Literaire Juweeltjes serie. Het is een heel spannend verhaal dat zich afspeelt op Ameland. Het verhaal is ook gepubliceerd in de Libelle.

Marion Pauw werd geboren in Tasmanië. Ze emigreerde op haar zesde naar Nederland en werkte onder meer als freelance journaliste voor het dagblad Amigoe (Curaçao) en als columniste voor Flair. Ze is copywriter voor reclamebureaus. 

  • Bruiloft op Ameland
  • Marion Pauw
  • 2009



vrijdag 13 november 2009

Column - Ron Jans houdt het voor gezien

Ron Jans op een sportdag op Ameland
Het moet er maar weer eens van komen. Ameland heeft het een hele tijd zonder column moeten stellen en dat kan eigenlijk niet. Waar moet je over kletsen als er niet een column is om over te bomen? We gaan er wat aan doen.

FC Groningen is een dankbaar onderwerp.
De club moet zo langzamerhand wanhopig zijn.
Eerst moeten ze Suárez missen die intussen bij Ajax de sterren van de hemel speelt, toen vertelde Ameland dat het niet meer wilde sponsoren, daarna werd er bijna geen wedstrijd meer gewonnen en als klap op de vuurpijl zegt Ron Jans dat hij er mee stopt. De sympathieke trainer van de FC, die nog met Amelander Ignatia in de klas heeft gezeten, houdt het na dit seizoen voor gezien. Tegelijk met Ameland neemt hij afscheid.

Vanaf volgend seizoen rollen er geen tonnen meer naar de voetbalclub van de Euroborg. Voor Ameland is die iets minder dan twee ton per jaar een aderlating waarvan slechts in marketing termen voor te spiegelen is hoeveel baat het eiland er bij heeft. Zoveel seconden televisie met Ameland in beeld heeft een reclamewaarde van zoveel euro, zeggen de marktmeesters. Daar heb ik zo mijn twijfels bij. Die ene keer dat Ameland echt breed en duidelijk in beeld was, zag je de iets gebogen rug van een uit het veld gestuurde speler. Na een grove overtreding kreeg hij rood. Met het hoofd tussen de schouders en een gekromde rug liep hij het veld uit. Het paarse shirtje zat prachtig strak om zijn bovenlijf. Ameland was seconden lang in beeld en stond er gekleurd op. De weg naar de catacomben was lang.

Intussen is het eiland bij zinnen gekomen na het kwajongensavontuur vol euforie en dromen die wensen werden.
Laten we eerlijk zijn, het sponsorcontract had zijn leuke kanten. We zagen Ron Jans en Koen van de Laak en de andere jongens regelmatig op het eiland. Het heeft een paar centen gekost, maar die ontmoetingen nemen ze ons niet meer af.
Ameland kan uit de catacomben kruipen en haar pijlen op een ander doel gaan richten.
FC Groningen wensen we heel veel sterkte en Ron Jans alle geluk van de wereld.

Jeanet F. de Jong


zondag 8 november 2009

Van Zuidland tot Ameland

'Van Zuidland tot Ameland - Een tocht door de geschiedenis van de landinrichting' geeft een persoonlijke kijk op de geschiedenis van de inrichting van het Nederlandse landschap. Het boek beschrijft een wandeltocht van zes auteurs, in dertien etappes. De tocht voert hen dwars door Nederland, van Zuidland naar Ameland. Etappebeschrijvingen worden afgewisseld met herkenbare impressies, herinneringen en vakmatige beschouwingen op de inrichting van het landelijk gebied. De auteurs studeerden allen cultuurtechniek aan Wageningen Universiteit.

Van Ameland wordt een hoofdstuk gewijd aan de ruilverkaveling. 'Ruilverkaveling en de Moderniteit' wordt het genoemd.

Het boek is nog (november 2022) bij de uitgever te koop en is af en toe in het tweedehands circuit te vinden. 

  • Van Zuidland tot Ameland Een tocht door de geschiedenis van de landinrichting
  • Wim de Haas, Ben Hermans, Rob Heldens, Kees Muilwijk, Otto Westerink en Helmer Wieringa
  • Uitgeverij Landwerk
  • ISBN 789077824122
  • 2009
  • € 12,50
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.