zaterdag 30 september 2023

GrootSneek - FaceToFace Leo Pieter Stoel

In het maandblad GrootSneek van september staat een groot artikel over burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland. 

Ik heb zo'n krant, wie hem wil toevoegen aan zijn Ameland verzameling kan het gratis ophalen. Maar even reageren.

  • FaceToFace Leo Pieter Stoel
  • Maandblad GrootSneek
  • 11e jaargang nummer 119
  • September 2023


Column - Eskimoland en XR

Bioloog Niko Tinbergen reisde in 1932 met zijn vrouw Lies Rutten naar Groenland, verbleef er meer dan een jaar en schreef er een boek over met de titel Eskimoland. Niko en Lies vonden het in Groenland prachtig, zowel het landschap als de bewoners en de dieren. Ze woonden maandenlang in een tent en onderzochten vogels, leerden kajakken en aten robbenvlees. Niko Tinbergen vergelijkt de schoonheid van het Groenlandse landschap met de Boschplaat van Terschelling, waar hij ook lyrisch over is. Hij kende waarschijnlijk het Oerd en de Ho’n niet, want anders had hij die vast in één adem genoemd met het oostelijke puntje van ons buureiland. In een recent krantenartikel werden juist deze Boschplaat en de Ho’n genoemd als eerste lokale prooien van de zeespiegelstijging.

Velen en ook de mensen van Extinction Rebellion, letterlijk vertaald ‘rebellie tegen het uitsterven’, maken zich zorgen over de klimaat- en ecologische crisis en het leven op Aarde. Ik reageer soms op Facebook of tik een column, XR demonstreert. Geweldloos. Gewone mensen uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden. Veel te vaak worden ze “werkschuw tuig” en “klimaatradicalen” genoemd. Nepnieuws wordt verspreid, als zouden ze dik betaald worden voor hun aanwezigheid. Alle agressie van de tegenstanders wordt samengebald in het begrip “idioten”. Je hoeft niet eens diep in de sociale media te graven om over dit soort kreten te struikelen. Een Amelander politicus schrijft zelfs dat de brandslang met kokendheet water op de demonstranten moet worden gericht. Het Amelander CDA had daar natuurlijk allang tegen op moeten treden.


Ik ken twee op Ameland geboren XR-demonstranten die regelmatig aanschuiven op de A12. In beide gevallen zeker geen werkschuw tuig. Het zijn hardwerkende oud-Amelanders die voor eigen rekening tijd vrijmaken om te demonstreren, omdat ze zich zorgen maken over het leven op onze planeet. Ze willen dat de overheid stopt met kortingen en subsidies aan fossiele bedrijven.

Monaco gletsjer Spitsbergen - Foto Jeanet de Jong
Op Groenland, waar Niko en Lies Tinbergen zaten, was ik nog nooit. Ik zat afgelopen juni iets noordelijker, op Spitsbergen. Daar zag ik de Monaco gletsjer in de Liefdefjord, een grote gletsjer die zijn naam kreeg door Prins Albert I van Monaco, de betovergrootvader van de huidige prins Albert. Albert I was enorm geïnteresseerd in oceanografie en bezocht Spitsbergen een aantal keren. Hij maakte foto’s van de Monaco gletsjer. Prins Albert II volgde nog niet zo lang geleden dat spoor en ging ook naar Noord-Spitsbergen. Hij vergeleek de foto’s van Albert I met die hij zelf knipte en zag dat de gletsjer zich in de tussenliggende honderd jaar kilometers had teruggetrokken. Vandaag de dag storten met enige regelmaat enorme brokken gletsjerijs in de Liefdefjord.

Eskimoland

Het boek Eskimoland is geschreven in een tijd dat eskimo’s nog op traditionele wijze leefden en op robben joegen, toen winters nog echte winters waren. Niko maakte zich zorgen of de traditionele leefwijze bestand zou zijn tegen de veranderende tijd. De zorgen van de bioloog blijken terecht te zijn geweest. Over temperatuurstijging met alle consequenties van dien rept hij niet. Dat speelde in de jaren 30 van de vorige eeuw nog niet zo nadrukkelijk.

Ondertussen slaapwandelen wij verder naar de afgrond, zoals Greta Thunberg dat zo helder verwoordt, en vraag ik mij af wie er nu werkelijk stompzinnig is. Die twee XR-demonstranten van Amelander afkomst zeker niet. Mooi boek, overigens, dat Eskimoland.


Jeanet de Jong

vrijdag 29 september 2023

De Walvisvaart in de 17e en 18e eeuw

In de schaduw van de VOC gingen talrijke Hollandse zeelieden jaar in, jaar uit naar barre, noordelijke contreien. De wateren rond Spitsbergen en Groenland waren in die tijd het decor voor de walvisvangst. Oorlogen en misoogsten verstoorden de fabricage van plantaardige oliën. Walvistraan bleek een goede aanvulling te zijn op de olie die van oliehoudende zaden werd gewonnen. Holland verkreeg in de eerste decennia van de 17e eeuw al snel de heerschappij in de walvisvaart. De walvisvaart werd op deze wijze een belangrijke loot aan de uitgebreide portfolio aan Hollandse handelsactiviteiten. Een sleutelrol vervulden de commandeurs. Dat waren de bevelhebbers van de walvisvaarders die behalve de schipperstaken ook de regie over de walvisvangst voerden. De jaarlijkse tochten waren vaak een avontuur dat lang niet altijd goed afliep. Een ijscatastrofe, een schipbreuk, een vijandige ontmoeting met kapers of een ijsbeer, de strijd met en om de walvis, alles kon zo maar als ongewenst gerecht op het bord van de commandeur verschijnen. Talloos zijn de aktes die bij de notaris werden opgemaakt om het leed van een tocht vast te leggen.

In dit boek wordt aan de hoofdrolspelers een naam gegeven. Reders, rederessen en commandeurs die in de 17e en 18e eeuw actief in de walvisvaart zijn geweest, worden benoemd. Vele verhalen krijgen in dit boek een plaats. En de echte hoofdrolspelers een troon. Wie was bijvoorbeeld commandeur Matthijs Jansz Hoepstock uit Rotterdam ook al weer? In de eerste decennia van de 17e eeuw was hij voor menigeen een held zoals we nu onze topvoetballers aanbidden. De echte ‘Gelukkige Mathijs’ was echter Mathijs Pietersz uit Föhr. Dankzij zijn grafschrift weten we dat hij 373 walvissen gevangen heeft.

Ook onder de reders en rederessen treffen we bijzondere mensen aan. Zo hebben vier alom bekende Admiraals enige tijd de rol van walvisreder uitgeoefend. Het waren Michiel Adriaansz de Ruyter, Willem Bastiaensz Schepers, Philips van Almonde en Mattheus van den Brouck. Of neem de Amsterdamse familie van Pieter Jansz van Tarelink die zijn activiteiten als handelaar in oliehoudende zaden ging combineren met de handel in walvistraan. Dat was een slim besluit. Het zou een van de grootste rederijen van ons land worden met circa 300 walvisvaartuitredingen. De keizer onder de walvisreders was echter de familie Mol uit Jisp en Zaandam. Leden van deze familie organiseerden tussen 1659 en 1743 ten minste 550 walvisvaartuitredingen.

Rederessen waren er ook. Maria Willemsd Schepers is zo’n voorbeeld. Als dochter van de bekende Rotterdamse walvisreder én luitenant-admiraal Willem Bastiaensz Schepers organiseerde zij na de dood van haar man 14 jaar lang zelfstandig 58 walvisvangsttochten.

Net zoals tegenwoordig waren er oplichterspraktijken in de walvisvaart. We laten ze niet onbesproken.

Als kers op de taart wordt in dit boek een financieel model gepresenteerd. De walvisvaart blijkt met name voor de grotere rederijen winstgevend te zijn geweest. 

Met een vrijwel volledige lijst van commandeurs, walvisreders en walvisrederessen.

Op 15 november komt Klaas Oosterling naar Ameland om in Ons Hol op een Ouwe Pôlle avond te vertellen over dit onderwerp.

Koop het in de boekhandel of bestel het via deze link.

  • De Walvisvaart in de 17e en 18e eeuw
  • Karel Oosterling
  • Uitgeverij Omdenoost
  • ISBN 9789464813791
  • September 2023
  • € 39,99

TE KOOP - Boeken over Ameland - 5 -

De nummers 13, 14 en 15 in de rubriek TE KOOP. Neem contact op via Facebook of via het e-mailadres bovenin de rechterkolom.

Bekijk hier de nummers 1, 2 en 3.

Bekijk hier de nummers 4, 5 en 6.

Bekijk hier de nummers 7, 8 en 9.

Bekijk hier de nummers 10, 11 en 12.

13. Logboek van een vliegveld. € 10,-- Vliegveld Ameland in de periode 1916 - 2007. Door Bjørn van den Brink en Ina Nagtegaal. Nieuw boek.

Vliegveld € 10,--

14. Uit de geschiedenis van de Amelander kerken. € 7,50. 
Boek ziet er goed uit.

€ 7,50

15. Drie is te veel. Lees hier meer over dit boek voor de jeugd dat op Ameland speelt. 
Boek is als nieuw. - VERKOCHT - 
VERKOCHT


donderdag 28 september 2023

Busverhaal - Ameland op ontploffen


Dit is een van de busverhalen. Deze was van 1 juni tot 1 september in de bus te horen na scannen van een qr-code die op een sticker op de busramen is te vinden. Inmiddels zijn we aan serie 2 toe, nieuw verhalen die op dezelfde manier in de bus en bushaltes op Ameland te beluisteren zijn. Busverhalen zijn verhalen van ongeveer twee minuten lang. Ze zijn de opmaat naar het internationaal vertelfestival Expeditie Ameland, a storytelling adventure dat op 16 november begint met een voorstelling van topvertellers uit Wales, Vlaanderen en Südtirol. Op 17 november is er een verhalentocht door Hollum en op 18 november een Verteldiner in Sier aan Zee. Kijk op www.expeditie-ameland.nl/ voor meer informatie. Wil je alvast reserveren? Dat kan ook via die website.

TE KOOP - Uitgaven over Ameland - 4 -

De nummers 10, 11 en 12 in de rubriek TE KOOP.

Bekijk hier de nummers 1, 2 en 3.

Bekijk hier de nummers 4, 5 en 6.

Bekijk hier de nummers 7, 8 en 9.

10. 'Ameland-Impressies' is een map met 14 tekeningen van Herman van Wissen. De voorkant is de 15e. Uitgegeven in 1982. € 30,-- 

Bekijk hier meer prenten uit deze map.

Map Ameland-Impressies € 30,--

11. 'Van Oerd tot Mokkebank', een boek over onder meer het Oerd, geschreven door S.J. van der Molen met foto's van Paul Vogt. Tweedehands exemplaar in redelijke staat. - VERKOCHT - 

Van Oerd ... € 4,-- VERKOCHT

12. 'Herder op Ameland - Het leven en werk van Pastoor Scholten'.
Geschreven door Hedwig de Jong-Amkreutz. - VERKOCHT - 

VERKOCHT

Ut Moaiste Woa'd - Krimme'nakkech

Krimme'nakkech

Wie krimme'nakkech is voelt zich wat stijf en stram en loopt daardoor wat gebrekkig. Je kunt hier ook het woord kre'bintech voor gebruiken. Krimme'nakkech wordt vooral op het westeind van het eiland gebruikt.

Ut moaiste woa'd van deze keer vinden we in het Woa'deboek. Reageren kan via 'reactie' (Waar 'geen opmerkingen' staat, onder dit bericht, komt na jouw reactie '1 opmerking' te staan. Daar krijg ik dan weer melding van en iedereen kan zien wat je over het woa'd hebt te melden. Van harte uitgenodigd.) Of mail via Contact, rechtsboven in de rechterkolom.

Suggesties zijn welkom. Klik op moaiste woa'd bij 'Labels' en je krijgt alle moaiste woa'den die tot nu toe zijn gepubliceerd.

Wie plezier aan dit blog beleeft en er ook wel eens waardevolle informatie uit haalt, kan eens een kopje koffie doneren. Het kan via het blauwe baniertje met het witte kopje met rode hartje. Dank alvast. 💟

woensdag 27 september 2023

Zeekraal in de herfst


De gloeiende herfstkleuren van een veld zeekraal.|

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

dinsdag 26 september 2023

Podcast Leen een Fries - Pieter Jan Borsch

Pieter Jan is geboren en getogen in Hollum. Hij is voorzitter van de Juttersvereniging op Ameland. Jutten betekent eigenlijk dat je aangespoelde dingen van het strand opraapt. Als je geluk hebt is het ook nog iets waardevols. Daar kan Pieter Jan alles over vertellen. Er spoelt namelijk nogal eens wat bijzonders aan op het strand.

Welke schatten spoelen er zoal aan? Wat gebeurt er met deze spullen? En waarom vindt Pieter Jan het belangrijk om te jutten? Hij vertelt erover in de podcast van Leen een Fries.

Beluister hier de podcast.

TE KOOP - Boeken over Ameland - 3 -

Op plank staan Ameland boeken waarvan ik sommige dubbel heb. Die bied ik te koop aan. Het zijn de nummer 7, 8 en 9 van. Kijk hier voor de nummers 4, 5 en 6

Bel 06 21 218 213 of mail naar jeanet.de.jong@knid.nl als je eigenaar wilt worden van een van de boeken.

7. Zicht op Ameland

Zicht op Ameland is een uitgave met tekst en fraaie foto's over de leukste restaurants, café's, winkels, boetieks en galerieën op Ameland. Met tekst van Vincent Robijn.

Tweedehands exemplaar in goede staat. € 8,--. Lees hier meer over deze uitgave. - VERKOCHT - 

VERKOCHT

8. 
175 jaar Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Een boek van Hans Vandermissen, Siep Zeeman en Kees Brinkman. Dit exemplaar ziet er goed uit. € 8,--. Lees hier meer over dit boek.

Redders - € 8,--
9. Roomsche Schoonheid

Het boek Roomsche Schoonheid is van een grote schoonheid. Een dikke en zware pil, geschreven door een vriend van Jan de Jong, de Amelander die later kardinaal zou worden, gebaseerd op wandelingen en tochten die ze samen maakten toen ze in Rome studeerden. Met prachtige foto's van het Rome en Italië van rond 1910. € 38,-- Lees hier meer over dit boek en bekijk de fantastische foto's. 

Roomsche Schoonheid - € 38,--





Spreeuwenvergadering


Ameland Vandaag filmt de spreeuwenvergadering in de Westerlaan in Hollum. 

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

maandag 25 september 2023

Het Sorgdragerhuuske in restauratie


De nieuwe panlatten zitten er aan de Herenweg kant al op.
Je kunt zelf eigenaar worden van een Sorgdragerhuuske voor niet meer dan drie euro. Dan moet je hem wel zelf nog even bouwen. Het Sorgdragerhuuske is een van de Ameland Huuskes. Bekijk ze hier allemaal.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

zondag 24 september 2023

Pa vertel es - Seizoen 2 aflevering 3

In de podcast 'Pa Vertel Es' vertelt Theo Faber over wat hij heeft meegemaakt. De podcast is opgenomen door zijn dochters. Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Dit is de derde aflevering van 'Pa Vertel Es' van seizoen 2. Pa vertelt hoe het oranje comité in Soestdijk belandde. 

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 3 van seizoen 2.

zaterdag 23 september 2023

Streektaalatlas 2022

Het Amelands wordt van alle streektalen in provincie Fryslân het meest gebruikt door de respondenten van een onderzoek van de provincie naar de streektalen. Ook het Stavers Bildts en in Hylpers wordt nog volop gebruiktDat blijkt uit een enquête die gehouden is voor de Spreektaalatlas 2022. In totaal hebben meer dan 8.172 Friezen de vragenlijst ingevuld. Ruim de helft van hen geeft aan vaak in de streektaal aangesproken te worden. Maar de verschillen tussen regionale talen zijn groot. De provincie geeft de Streektaalatlas uit als onderdeel van het beleid om de Friese taal en streektaal te stimuleren.

Op Ameland wordt het Amelands vaak gebruikt, ook in de winkel of op het gemeentehuis.
In 2020 werd de Wadden Grimm uitgegeven, waar enkele sprookjes van Grim in het Amelands in zijn opgenomen. Lees er hier over.
  • Streektaalatlas 2022 - Streektalen in beeld
  • Provincie Fryslân
  • 22 september 2023

vrijdag 22 september 2023

Tames Oud in Museum Belvédère


Alleen nog dit weekend is de tentoonstelling van de op Ameland geboren kunstenaar Tames Oud te zien in Museum Belvédère in Oranjewoud. Het tweede deel van de expositie Eland van Verlangen is in Museum Sorgdrager te zien. Die loopt nog tot en met 23 oktober.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

woensdag 20 september 2023

TE KOOP - Boeken over Ameland - 2 -

Het boek Acht eilanden in de literatuur bied ik te koop aan. Ik heb hem dubbel. Een van de acht eilanden is Ameland. Gerrit Krol schreef er een hoofdstuk over vol. En dan zijn er nog een paar uitgaven die ik aanbied. Bekijk via deze link de boeken 1 tot en met 3. 

Heb je belangstelling voor een boek dat te koop wordt aangeboden, neem dan contact op via het contactformulier rechts op dit blog, via 'opmerkingen' onder deze post of via Facebook JeanetFdeJong

4. Acht eilanden in de literatuur - Lees via deze link meer over dit boek. € 8,50

5. Jongensjaren van Martin Bril - Lees via deze link meer over dit boek. € 8,--

6. Ameland - Friesland in prent, proza en poëzie - Lees hier meer over deze bijzondere uitgave. € 12,--

€ 8,50

€ 8,00


€ 12,00

maandag 18 september 2023

151.509

Ja hoor, we zijn over de 150.000. Dik zelfs. Het bezoekersaantal staat al op 151.509 (en wie naar beneden scrolt en in de rechter kolom de teller opzoekt, ziet dat daar alweer lezers bij zijn gekomen). Daar komen wekelijks honderden bij en soms zijn er zelfs dagen met vele duizenden bezoekers. Ze vinden allemaal iets interessants op dit blog over boeken, aangevuld met columns, posts over verhalen en vertellen en over muziek. Deze week zijn de liedteksten van Ons ideale oord en Dit is ons eiland toegevoegd. Ook een mooi nummer over Amelands duinen staat nu app dit blog en ik heb de melodie weten te vinden. De melodie van het Amelander papegaaienlied heb ik nog niet gevonden. Weet je het toevallig, laat het me dan graag weten.

Het publiceren van boeken die ooit zijn uitgegeven gaat gewoon door. Zowel recente als oudere uitgaven vinden een plekje op dit blog. Elke week wordt er wel iets gepost. Hou dit blog dus maar goed in de gaten.

Heb je een aanvulling, een uitgave die er nog niet op staat, stuur dan de gegevens op. Ik ben blij met elke tip en aanvulling. 

Heb je ook plezier aan de verzameling en raadpleeg je hem soms of zelfs dikwijls? Dan kun je me steunen door een kopje koffie te doneren. Dat kan via het blauwe bannertje met het witte kopje koffie met rode hartje erop. Het staat rechts bovenin. Klik maar eens op die link (of op deze), dan zie je hoe het werkt. Dank alvast, want ik ben niet alleen gek op Ameland Boeken, columns schrijven, trekharmonica spelen en vertellen, maar ook op koffie. Op naar de tweehonderdduizend bezoekers en daarna door naar de drie.

Zorgcentrum Ameland in aanbouw


Woonzorgcentrum Ameland in aanbouw, aan de Oranjeweg. 

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

Steenlopertjes bij Holwert


Steenlopertjes, doortrekkers of wintergasten. In winterkleed.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

zondag 17 september 2023

Pa Vertel Es - Seizoen 2 aflevering 2

In de tweede aflevering van seizoen 2 van 'Pa Vertel Es' de Podcast praat The Faber met zijn dochters over hét motorevenement van het jaar, de TT in Assen. Theo bezoekt dit spektakel al jaren en hij heeft er dus ook van alles meegemaakt. 

zaterdag 16 september 2023

Column - Nova Zembla-effect

De lucht speelt soms rare spelletjes met ons. Afgelopen week zat ik op het strand van het Suudwest. Ik zat er gewoon wat te zitten, wat om me heen te kijken en te genieten van het zonnetje, het zand en het water. Aan de horizon ontwaarde ik een fenomeen dat we hier wel vaker zien, waardoor we het als gewoon beschouwen terwijl het best bijzonder is. Luchtspiegelingen lieten Terschelling boven de kim zweven en ook de Friese kust lag los van de einder. Het is een grapje van moeder natuur.

Het komt door luchtlagen die verschillen van temperatuur of, zoals in het geval met de Waddenzee, door een lucht- en zeeoppervlak met een heel verschillende warmtegraad. De warme luchtlaag buigt het licht anders af dan de koude waardoor de beelden wat in de war raken.
Het is op Ameland vooral in het najaar te zien, als het Waddenwater na een lange zomer is opgewarmd. Het onderste deel van de hemelkoepel lijkt zich te verheffen en er lijkt ruimte te ontstaan tussen het water en ons buureiland en ook tussen de Waddenzee en de Friese kust van Sint Anne en Oudebildtsiel. Het is zinsbegoocheling, we worden voor het lapje gehouden. Het is de atmosfeer die als een slechte lens werkt.


Ik moest meteen aan Nova Zembla denken en aan het Nova Zembla-effect. Het was Gerrit de Veer die het als eerste beschreef, toen hij in 1597 met buurman Willem Barentsz op Nova Zembla was gestrand. De mannen snakten na een lange poolwinter naar zonlicht. Ze hadden veel kennis van navigeren in huis en konden nauwkeurig berekenen wanneer de zon weer boven de kim zou verschijnen. Op 24 januari 1597 schrijft De Veer in zijn dagboek dat de zon zich tot hun grote verrassing al liet zien, twee weken eerder dan volgens hun berekening. “Kan niet waar zijn”, zeiden de mensen later thuis. “Jullie hebben je vergist, een foute berekening gemaakt, een verkeerde kalender gebruikt.” Maar het was wel waar. Shackelton zag het ook, in 1915 op de Zuidpool. Pas in 1998 werd een sluitende verklaring voor het fenomeen gevonden. Het is een arctische luchtspiegeling, die Nova Zembla-effect is genoemd. Het lijkt alsof de zon opkomt, maar ook Gerrit de Veer en Willem Barentsz werden in het ootje genomen door de lichtbreking van zonlicht tussen verschillende luchtlagen.

Met één gedachtensprong zit je van het Suudwest op Nova Zembla. Intussen is De Witte Swaen vaargereed. De reis om de noordoost kan nog eens gedaan worden, nu met gps. Het drijfijs levert vast minder problemen op.

Jeanet de Jong


Bekijk op YouTube kanaal Ameland Vandaag het filmpje over de Fata morgana op het wad

Hier staat hij ook.

donderdag 14 september 2023

Fata morgana op het Wad


Luchtspiegelingen boven de Waddenzee.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

woensdag 13 september 2023

TE KOOP - Boeken over Ameland

Sommige boeken die een plaatsje op dit blog hebben bied ik te koop aan. Omdat ik ze dubbel heb, bijvoorbeeld. Mijn doel van dit Ameland Boeken & Blog is om zoveel mogelijk uitgaven over Ameland te verzamelen en sommige schaf ik daadwerkelijk aan. Niet alle, lang niet alle. En sommige verkoop ik ook weer. Voor de liefhebbers. Ik plaats ze hier en verwijs er via Facebook naar. Heb je belangstelling voor een boek dat te koop wordt aangeboden, neem dan contact op via het contactformulier rechts op dit blog, via 'opmerkingen' onder deze post of via Facebook JeanetFdeJong

1. Het Reddingswezen - Lees via deze link meer over dit boek. € 10,--

Reddingswezen € 10,--

2. Ein Spaziergang durch Alt-Ameland. Het titelblad is Nederlands, maar de inhoud is in het Duits. Een leuke misdruk, dus, maar de inhoud is alleraardigst. € 2.--

Spaziergang € 2,--


3. Ameland in de verte - lees via deze link meer over deze bijzondere uitgave - € 10,-- 

Ameland in de verte € 10,--


dinsdag 12 september 2023

Cranberries van Ameland


Voor de liefhebbers: cranberry's van Ameland.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

De Hollumer

Ergens eind jaren '60 heb ik al eens een krantje uitgegeven. Het was volledig met de hand geschreven en getekend en dat dan een paar keer met de hand gekopieerd. Hoe hoog de oplage was weet ik niet meer precies, maar denk in de orde van grootte van 5. Ik verkocht ze in de buurt voor een dubbeltje. Er zijn een paar nummers van verschenen, maar ik heb alleen de eerste nog. Er staan verhaaltjes in, een strip, een puzzel, een tip over een muziekinstrument van glazen, knutseltips, een kaartspelletje en een tekening. Te leuk: deze bewaar ik nog maar even. 

  • De Hollumer
  • Jeanet de Jong
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • Jaren '60
  • 10 cent
Kruiswoordpuzzel

Stripverhaal over dubbeltje en kwartje

Over de krant en een knutseltip

Tip over muziek maken, kaartspelletje en strip


maandag 11 september 2023

Spreeuwen in de vijgenboom


Schreeuwen hebben de vijgenboom ontdekt. De boom staat ergens in Hollum in een achtertuin. Is dit de enige vijg op Ameland of staat er nog meer?

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

Zonsopkomst 11 september 2023


Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

zondag 10 september 2023

Dorpswandeling door beschermd dorpsgezicht

Rondleiding door beschermd dorpsgezicht
Twee dorpswandelingen door beschermd dorpsgezicht tijdens Open Monumentendag, met leuk en geïnteresseerd publiek, stralend weer, particuliere monumenten waar je anders niet zomaar naar binnen kunt stappen voor een kijkje, omlijst met verhalen. Het waren twee mooie dagen. Volgend jaar weer, de tweede zaterdag en zondag van september.

Bezoek aan de kamer met de bijbelse tegels 


Opening Open Monumentendag 2023


De opening van Open Monumentendag 2023.

Bekijk hier het programma van 9 en 10 september.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer.

Podcast Pa Vertel Es - Seizoen 2 aflevering 1

De dochters van Theo Faber maken samen met hun vader een podcast. Op 10 september beginnen ze aan seizoen 2. In de eerste aflevering van het tweede seizoen vertelt Theo in 'Pa Vertel Es' over zijn maritieme avonturen.

donderdag 7 september 2023

Ameland Vertel! op Open Monumentendag

Aukje van Dijk
Vertellers van Amelander Vertel! staan tijdens de Open Monumentendag van 9 en 10 september op diverse plekken een verhaal te vertellen dat links- of rechtsom geïnspireerd is op een monument. Zo vertelt Joke Mosterman in Museum Sorgdrager op zaterdag en zondag over de commandeurswoning. Aukje van Dijk vertelt zaterdag in de tuin van het museum bij de put over water en over de put. Op zondag vertel ik, Jeanet de Jong, in het museum bij het portret van Hidde Dirks Kat over de laatste reis van de commandeur naar Spitsbergen en Groenland. De bij het verhaal passende attributen zijn in het museum te zien en het museum is op Open Monumentendag gratis te bezoeken. Dat verhaal is op zondag te horen aan het begin van de dorpswandeling door beschermd dorpsgezicht van Hollum. Die begint om 13:30 uur. 

Joke Mosterman
Sorgdragermuseum

  • Museum Sorgdrager op 9 september
  • 14:00 uur Joke Mosterman
  • 14:00 uur Aukje van Dijk
  • Museum Sorgdrager op 10 september
  • 14:00 uur Joke Mosterman
  • 13:30 uur Jeanet de Jong

Dorpswandeling

Op zaterdag- en zondag middag is er een dorpswandeling door beschermd dorpsgezicht, gelardeerd met bijzonderheden over de lanen, straten, gevels, boerderijen, scholen en eilanders van toen. De wandeling duurt een uur tot anderhalf uur.

  • Dorpswandeling door beschermd dorpsgezicht op 9 september
  • start bij Museum Sorgdrager om 13:30 uur
  • Jeanet de Jong
  • Dorpswandeling door beschermd dorpsgezicht op 10 september
  • start in Museum Sorgdrager om 13:30 uur met verhaal van Kat
  • Jeanet de Jong

Heerskamer

Jeanet de Jong
Op zaterdag- en zondagavond wordt er in de monumentale Heerskamer van Herberg De Zwaan verteld. Uiteraard over De Zwaan, over de beheerder, de bezoekers en andere wetenswaardigheden die zijn losgeweekt van de muren, die in de afgelopen eeuwen vele verhalen hebben opgenomen. Ameland Vertel! laat de muren spreken. Tzeitl Locher vertelt hier over walvisvaarders en walvissen en Jeanet de Jong heeft haar oren tegen de muren te luister gelegd en vele anekdotes gehoord. De verhalenavond begint om 19:30 en de twee vertellers willen bij voldoende belangstelling om 20:30 uur van harte hun verhalen nogmaals vertellen. In de Heerskamer staat een Hoge Hoed voor een vrije bijdrage.

  • Tzeitl Locher
    Heerskamer Herberg De Zwaan op 9 september
  • 19:30 uur en 20:30 uur met Tzeitl Locher en Jeanet de Jong
  • Heerskamer Herberg De Zwaan op 10 september
  • 19:30 uur en 20:30 uur met Tzeitl Locher en Jeanet de Jong

Ameland Huuske Herberg De Zwaan

Ameland Huuskes

Van een aantal van de op Open Monumentendag te bezoeken monumenten is een Ameland Huuske gemaakt, een bouwplaatje van het pand op A5 kaart formaat. Via deze link kun je ze allemaal zien. Zou je een paar willen aanschaffen, geef een seintje, dan neem ik ze zaterdag en zondag mee op de dorpswandeling.