maandag 2 februari 1970

1913 - Roomsche Schoonheid

Roomsche Schoonheid
Roomsche Schoonheid, 525 pagina's, verluchtigd met 83 illustraties Het is prachtig werk voor wie geïnteresseerd is in de kunstgeschiedenis van Rome en de rest van Italië en het is een schat voor wie van bloemrijke taal houdt. Molkenboer was een getalenteerd schrijver. Meer dan een eeuw nadat het boek op de markt kwam is het heel goed te lezen, op een enkele tijdgebonden observatie na. Waarom staat dit boek over Rome, Florence, Siena en Venetië eigenlijk op het Ameland Boeken blog? Molkenboer was bevriend met Jan de Jong, de Amelander die na de Tweede Wereldoorlog kardinaal zou worden. De twee jonge mannen studeerden in Rome en maakten in hun vrije tijd veel wandelingen door de stad. Het werd voor Molkenboer de bron voor dit kilo's zware en meer dan 500 pagina's dikke boek over Rome en de ommelanden van de Italiaanse hoofdstad. 

Op pagina 275 wordt Jan de Jong genoemd als "een jong priester uit Ameland" met wie Bernard Molkenboer een driedaagse tocht door de bergen van Midden-Italië maakte. Bernard uit Leeuwarden en Jan uit Nes konden goed makkeren. "Wij genoten van die goddelijke prachten als kinderen van een sprook en bleven staan om het schuimende bruisen te horen van verren waterval, doorklonken van een nachtegaal met zoet en schel gepijp." De twee vrienden vertrekken uit Rome met de trein en leggen het laatste deel van hun toch op de rug van een ezel af. Het is de enige manier om boven te komen. 

Het boek is van een grote schoonheid, van een stad en een land in de tijd dat het nog niet overspoeld werd door toeristen. Vanwege die rust en schoonheid zou je heimwee krijgen naar die tijd. De fenomenale paginagrote foto's versterken dat heimwee gevoel. Het Sint Pieter Plein en de Sint Pietersbasiliek, zonder de duizenden bezoekers, zonder hekken en touwen om het publiek te geleiden; het zijn juwelen van foto's. Bernard Molkenboer studeerde kunstgeschiedenis in Rome en zijn liefde voor kunst en architectuur spat van de pagina's. 

De link naar Ameland blijft beperkt tot een enkele opmerking zoals over de jonge priester van Ameland. Als Bernard over 'wij' schrijft bedoelt hij zichzelf en zijn vriend Jan de Jong. In de tijd dat de verhalen door Molkenboer zijn geschreven was Jan de Jong ongeveer 25 jaar oud en Bernard Molkenboer zelf begin 30. 

Anne de Jong schreef voor Amelander Historie een bijzonder fraai artikel over de reizen in Italië van Jan de Jong en Bernard Molkenboer. Dat artikel is hier te lezen. Daarin ondermeer een brief van Jan de Jong aan zijn vader in Nes, waarin hij ook de tocht naar Subiaco op ezelsrug beschrijft.

Tik Kardinaal de Jong in bij Zoeken in dit blog om meer over de kardinaal te lezen.

Het boek van antiquarische waarde staat hier te koop.

  • Roomsche Schoonheid
  • B.H. Molkenboer
  • Uitgever Paul Brand Bussum
  • 1913



Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Geen opmerkingen: