woensdag 18 februari 1970

1934 - Ameland - huurt een landhuis

Ameland - huurt een landhuis
Dit is een vooroorlogse brochure vol informatie over het eiland en vooral over accommodaties die worden aangeboden. Het komt uit de jaren '30, al staat het jaar van uitgave er niet zo in. Aan de hand van de reacties van huurders op hun verblijf in een van de accommodaties te zien zou het een uitgave uit 1934 kunnen zijn. Bijzonder is dat op de voorkant dezelfde illustratie staat als op een VVV brochure uit de jaren '30. Die brochure met de titel 'Ameland, duinen, deining en demonen' is via deze link te vinden. Op de voorkant prijkt een vrouw met een strandbal onder haar arm. Ze heeft een chique broekpak aan met een jasje met brandweerstrepen op haar mouw. Op haar borst siert een grote omgekeerde driehoek, een symbool dat staat voor vrouwelijkheid en het water en hun innige verstrengeling.

Het is een mooie brochure, met aandacht voor het eiland en een degelijke omschrijving en zelfs plattegrond en inventarislijst van de huizen. Het gaat om huizen die werden verhuurd door Th. Dijkstra Wzn. (Willemszoon) uit Leeuwarden. De huizen die zij in de verhuur hadden waren Malmö en Tartar, Falka en Aletha en de landhuisjes Rixt, Oerd en Blinkert. De huizen staan op een groot terrein, hebben speelruimte voor de kinderen en vrij uitzicht op de duinen.

"Uw vakantie in eigen land .. En dan naar Ameland" begint de tekst. Het prijst Ameland aan als eiland waar het mooi is en ook rustig, waar je geen casino moet verwachten, maar een rijke flora, prachtige duinen, uitgestrekte dennenbossen, breed en hard Noordzeestrand ("iets wat men in geen andere badplaats vindt") en waanzinnig mooie zonsondergangen. Voor gezondheid en natuurgenieten ga je naar Ameland. Al in de jaren '30 schrijft men dat Ameland een badplaats van betekenis is geworden. Je kunt met de 'Waddenzee' vanaf Holwerd naar het eiland of vanaf Zwarte Haan naar wat ze in deze brochure 'Ballumerhoek' noemen. De brochure is rijkelijk geïllustreerd met foto's van een eiland dat er heel rustig uitziet. Het interieur van de huisjes wordt uitgebreid omschreven en het klinkt modern jaren '30 en fantastisch. Het is een bijzondere brochure van familie Dijkstra die goed voor de bril had hoe je vakantiehuizen aanprijst op een prettige en wervende manier.

  • Ameland huurt een landhuis
  • Uitgegeven door Th. Dijkstra Wzn. Leeuwarden
  • Omstreeks 1934


Geen opmerkingen: