vrijdag 23 mei 2025

Column - Bar Laat

Dat was me wat, dat optreden bij Bar Laat. Ik mocht aan tafel bij Sophie Hilbrand komen vertellen over Lenie uit Amsterdam, die in 1944 als 9-jarig meisje in het gezin van mijn ouders terechtkwam. Het was allemaal in het kader van 80 jaar bevrijding en de oorlog die op de Waddeneilanden heel anders verliep dan in de rest van Nederland. Winfried Baijens, Marjolein Bax en Marieke de Vries maakten er een podcastserie over, waarvan de eerste aflevering sinds 20 mei online staat. Dat was de datum dat Texel werd bevrijd. De andere eilanden komen nog. Ameland is op 3 juni aan de beurt, omdat 3 juni 1945 de bezetters hier pas vertrokken. 

Bijna ging mijn onderwerp niet door. Winfried Baijens was uitgenodigd vanwege de podcast en ik zou iets over de Amelander geschiedenis vertellen. Het was een mooie dag, ik was vroeg vertrokken, had alle tijd om Hilversum eens te bekijken, me te vergapen aan het Raadhuis van Dudok en alvast een kijkje op het Media Park te nemen om te zien welke deur ik ’s avonds moest hebben. 


Ik werd pas kwart voor negen verwacht, want de uitzending van Bar Laat is bar laat. Henk Krol kwam binnen, Ed Nijpels zette zich aan een tafeltje en ik zag ook Sven Kockelmann. Die drie mannen waren gekomen om herinneringen op te halen aan Hans Wiegel, die de avond daarvoor was overleden. Aan de bar in de ruimte waar de gasten zich verzamelden zaten twee praatjesmakers en Jochem van Gelder. Jochem had zo’n 18 jaar geleden, toen de jonge mannen nog jongetjes waren, het programma Praatjesmakers met hen gemaakt. De sfeer was ontspannen, de redacteuren en andere medewerkers van BNNVARA waren alleraardigst en hulpvaardig. 


Allereerst moest ik naar de visagie. Anita vroeg wat ik wilde: op volle oorlogssterkte of een rustige make up. Het werd zo naturel mogelijk en dat deed ze fantastisch. Ik herkende mezelf nog. We raakten aan de praat en het bleek dat Anita en haar man heel vaak met hun vliegtuigje naar Ameland waren gevlogen. Prachtig vond ze het, ook de wandeling van het vliegveld naar dorp Ballum. Vliegen boven het Waddengebied vond ze het summum. Met zo’n enthousiaste Waddenliefhebber was het makkelijk praten.


Al wie binnenkwam, geen Winfried Baijens. Hij was enkele weken geleden op Ameland, sprak voor de podcast met diverse Amelanders en kwam bij mij thuis om het verhaal over Lenie te horen. Hij vond dat toen zo interessant dat hij mij wel naast zich aan tafel wilde bij Bar Laat. Op het moment suprème stond hij met pech langs de snelweg. Zonder Winfried zou ons onderwerp niet doorgaan. Wij stonden gepland als derde, na Goos de Boer en na de drie mannen die het over Wiegel gingen hebben. Goos is journalist van RTV Noord, hij vertelde over de verdwenen kinderen. Aan het eind van de uitzending kon hij daarover nog net het laatste nieuws melden: er was een auto in het water bij Winschoten gevonden. 


Jochem van Gelder met de Praatjesmaker stond als laatste op het lijstje. Om tijd te winnen kon ons onderwerp nog worden verschoven, maar uiteindelijk was dat niet nodig. Opeens zat Winfried naast me, die me groette door mijn hand vast te pakken en me toe te knikken. Ik was gelukkig niet voor niets naar Hilversum gereisd. De uitzending is via deze link te bekijken. Op 3 juni komt de podcast over Ameland online. Die is via deze link te beluisteren. Op 11 juni komt dan nog een documentaire op de televisie. Ik heb maar de helft van mijn verhaal kunnen vertellen. Hoe het Lenie uit Amsterdam verging is hopelijk te beluisteren in de podcast.

We hebben in de studio natuurlijk nagepraat. Toen Sven Kockelmann afscheid nam kwam hij nog even naar me toe, gaf me een hand en wenste me een goede thuisreis. Tot slot boog hij naar me toe en zei: “Ameland is het mooiste eiland”. Waarmee maar weer bewezen is dat Ameland weliswaar dagelijks in het Journaal op de weerkaart onder het wolkje of zonnetje verscholen ligt, maar in de harten van velen een bijzonder plekje heeft. 

Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

donderdag 22 mei 2025

Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim

Rixt van Donia trouwt met Watze van Cammingha. Zo wordt ze Vrijvrouwe van Ameland. Ze sluit het eiland in haar hart, zoals de eilanders haar in hun hart sluiten. Ze noemen haar liefdevol ‘Oans Mim’. Rixt en Watze en de kinderen beleven de mooiste tijd op de Camminghaburcht in Ballum. Daar spelen zich vrolijke maar helaas ook dramatische taferelen af.

Team Kruiend IJs brengt in 2025 het verhaal van Rixt als muzikaal verhaal, vertolkt door Anne-Meta Kobes (zang en vertellen), Kees Poulus (zang en gitaar) en Jeanet de Jong (Trekharmonica en vertellen).

Kijk in de Agenda voor de voorstellingen.

  • 20 juni 2025 in de Vermaning in Nes, 20.00 uur.
  • 22 juni 2025 in de Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18 in Nes, 15.00 uur.

Kijk ook eens op de website Eiland van Verhalen naar alle vertelactiviteiten (Ameland Vertel!, Expeditie Ameland - a storytelling adventure en Kruiend IJs)

maandag 19 mei 2025

De Amelander Mei - Juni 2025

Nummer 4 van 2025
De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van mei en juni 2025 is het vierde nummer van dit jaar. 

Het is een nummer met veel aandacht voor de activiteiten rond 80 jaar bevrijding en veel aandacht voor de natuur.

Het blad wordt gratis huis aan huis bezorgd op Ameland. In de winkel kost het magazine drie euro. 

In dit nummer:

  • Oorlogstranen op Ameland
  • Grote reis in twee werelden
  • Expositie pater Theo de Jong
  • Zonen Huber en Ente
  • Bunkerdag op Ameland
  • Merijn Knibbe, Wadloopgids
  • Op pad met Theo Kiewiet
  • De broedvlotten voor visdiefjes
  • Jarno Kienstra werd vijfde
  • Exposities Musea
  • Amelander Shantykoor naar Sail
  • Fietstocht langs herinneringen
  • Nat zand
  • Kleine school, groot hart
  • Dânsende flinders
  • Gerenoveerd zwembad
  • Amelander geschiedenis krijgt een gezicht
  • Agenda
  • Hoog- en laagwatertijden
De Amelander is op veel plekken op Ameland te koop.

  • De Amelander - Mei en Juni
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Mei 2025
  • Jaargang 61 nummer 4
  • € 3,00

Trekharmonica Ameland: SamSam festival in Tytsjerk

Trekharmonica Ameland: SamSam festival in Tytsjerk: Wat een geweldig festival in Park Vijversburg in Tytsjerk. Eens in de twee jaar is daar het SamSam festival, met als motto 'Ik ben ander...

vrijdag 16 mei 2025

80 jaar bevrijding en de verhalen

Het Bevrijdingsfestival - in mei en juni - vinden er diverse activiteiten plaats rond dit thema. Tentoonstellingen, een fietsroute, fietsexcursie Verborgen Bunkers, Bunkerdag en vertellingen tijdens de Bunkerdag en op zaterdagen in Maritiem Museum. Ameland Vertel! werkt mee door verhalen te vertellen die verbonden zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Op zaterdag 17 mei vertellen Aukje Wiersma en ik in het museum aan de Oranjeweg. De verhalen zijn met een museumkaartje gratis te beluisteren.

Mijn verhaal van zaterdag 17 juni gaat over Lenie die in 1944 als 9-jarige bij mijn ouders werd ondergebracht, om wat aan te sterken. Het verhaal heet 'Amsterdamse Lenie op Ameland'. Op 4 mei 2025 mocht ik de vijf minuten versie van dit verhaal in de grote kerk vertellen tijdens de dienst ter ere van Dodenherdenking. Op 17 mei vertel ik de lange versie van twintig minuten. 

Aukje van Dijk vertelt 17 mei over de herinneringen van Ids Polet. Haar verhaal heet 'Hoe een Amelander jongen de oorlog heeft beleefd.' De verhalen starten om 14.00 uur en als er veel belangstelling is vertellen we ze rustig nog een keer. Het tweede verhaal is ongeveer om 14.30 uur. De volgende ronde start dan om 15.00 uur.

Neem ook eens een kijkje op de website van Eiland van Verhalen. In de agenda staan de vertelactiviteiten.

  • Bevrijdingsfestival Ameland
  • Zaterdag 17 mei 2025;
  • Maritiem Centrum, Oranjeweg 18 in Hollum;
  • 14.00 uur doorlopend;
  • 'Hoe een Amelander jongen de oorlog heeft beleefd' door Aukje van Dijk;
  • 'Amsterdamse Lenie op Ameland' door Jeanet de Jong.
  • De vertellingen zijn gratis voor bezoekers aan het museum.
Bekijk hier het hele programma van het Bevrijdingsfestival.

Op 20 juni besteedt Bar Laat op NPO 1 aandacht aan de podcast van Wilfried Baijens Waddeneilanden in de Tweede Wereldoorlog.
Op 11 juni wordt er een reportage over dit onderwerp op tv uitgezonden. Ameland en de Bunkerexcursie komen erin voor.

donderdag 15 mei 2025

Rode meidoorn bloeit weer | Voor een lege Stelp |


De rode meidoorn bloeit weer. Voor een lege Stelp, dit jaar.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

Boterbloempjes en gele lissen | Nes Ameland |


Boterbloempjes en gele lissen langs de Bureweg.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

woensdag 14 mei 2025

Amsterdamse Lenie op Ameland

Aukje van Dijk
Komende donderdag is er in het kader van het Bevrijdingsfestival een Verborgen Bunkers fietsexcursie. Aanmelden daarvoor kan bij VVV Ameland of via de website van de Amelander Musea.

Komende zaterdagen worden er door Ameland Vertel! verhalen over Ameland in de Tweede Wereldoorlog verteld in het Maritiem Museum. Kijk hier in de agenda voor deze en andere vertellingen.

Aukje van Dijk vertelt 17 mei over de herinneringen van Ids Polet. Haar verhaal heet 'Hoe een Amelander jongen de oorlog heeft beleefd.' De verhalen starten om 14.00 uur en als er veel belangstelling is vertellen we ze rustig nog een keer. Het tweede verhaal is ongeveer om 14.30 uur.

Jeanet de Jong
Mijn verhaal van zaterdag 17 juni gaat over Lenie die in 1944 als 9-jarige bij mijn ouders werd ondergebracht, om wat aan te sterken. Het verhaal heet 'Amsterdamse Lenie op Ameland'. Op 4 mei 2025 mocht ik de vijf minuten versie van dit verhaal in de grote kerk vertellen tijdens de dienst ter ere van Dodenherdenking. Op 17 mei vertel ik de lange versie van twintig minuten. 

  • Bevrijdingsfestival Ameland
  • Zaterdag 17 mei 2025;
  • Maritiem Centrum, Oranjeweg 18 in Hollum;
  • 14.00 uur doorlopend;
  • 'Hoe een Amelander jongen de oorlog heeft beleefd' door Aukje van Dijk;
  • 'Amsterdamse Lenie op Ameland' door Jeanet de Jong.
  • De vertellingen zijn gratis voor bezoekers aan het museum.
Bekijk hier het hele programma van het Bevrijdingsfestival.




dinsdag 13 mei 2025

Vertel- en Muziek Agenda 2025 - 2026

 

Vertel- en MuziekAgenda 2025

















2026
Oktober
  • 18 oktober 2026 (datum wijzigt waarschijnlijk) - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim in Doopsgezinde kerk in Holwert - 15.00 uur
Februari
2025

November
  • 21 november 2025 - Verhalenavond - Toen ik dapper was
  • 15 november 2025 - Verteldiner in Sier aan Zee
  • 14 november 2025 - Avond vol Verhalen - De Plaats Hollum
  • 13 tot en met 16 november 2025 - Expeditie Ameland, a storytelling adventure - Goede buren, verre vrienden
  • 13 november 2025- Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim - Herenwegkerk Hollum - 20.00 uur
  • 9 november 2025 - Feuerspuren in Bremen
  • 5 november 2025 - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim - Herenwegkerk in Hollum - 20.00 uur
September
  • 13 en 14 september - Open Monumentendag 
Augustus
  • 27 augustus 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 25 augustus 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 22 augustus 2025 - Lap Dag - Geboortedag van Olfert Pieter Lap (1801 - 1854)
  • 20 augustus 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 18 augustus 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
Juli
  • 30 juli 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 28 juli 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 23 juli 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 21 juli 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 16 juli 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 14 juli 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 9 juli 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 7 juli 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 2 juli 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
Juni
  • 30 juni 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 25 juni 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 23 juni 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 20.00 uur
  • 22 juni 2025 - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim in Doopsgezinde kerk in Leeuwarden - 15.00 uur
  • 20 juni 2025 - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim in de Vermaning in Nes - 15.00 uur
  • 18 juni 2025 - Strandpalen Verhalenpalenpad - 14.00 uur
  • 16 juni 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 14 juni 2025 - Boekpresentatie Kantje boord - 20.00 uur in De Plaats in Hollum
  • 14 juni 2025 - Geboortedag Hidde Dirks Kat - Kat Dag (1747 - 1824)
  • 11 juni 2025 - Ameland in WOII op tv, inclusief de fietsexcursie Verborgen Bunkers
  • 9 juni 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
  • 7 juni 2025 - Vocalis  en TreVi concert, Grote kerk Hollum - 20.30 uur
  • 7 juni 2025 - Bevrijdingsfestival verhalen in Maritiem Museum - 14.00 uur
  • 2 juni 2025 - Verhalenpad van Hidde Kat - 14.00 uur
Mei
  • 31 mei 2025 - Bevrijdingsfestival verhalen in Maritiem Museum - 14.00 uur
  • 24 mei - Bunkerdag (van 10.00 - 17.00 ) met verhalen van Ameland Vertel! - 11.00 uur
  • 22 mei 2025 - Verborgen Bunkers fietsexcursie - Besloten groep
  • 20 mei 2025 - Amelander verhalen in Bar Laat op NPO1
  • 18 mei 2025 - TreVi speelt app het Sam Sam Festival in Tytsjerk - 13.00 - 17.00 uur
  • 17 mei 2025 - Vertellen in Maritiem Museum - 80 jaar Bevrijding - 14.00 uur
  • 4 mei 2025 - Vertellen in de grote kerk van Hollum - Lenie uit Amsterdam op Ameland - 19.25 uur
  • 1 mei 2025 - Bunker Fietsexcursie - meer informatie en opgeven bij Amelander Musea
  • mei/juni 2025 - Bunkerdag en Bevrijdingsfeest
April
  • 24 april 2025 - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim - De Plaats - Zonnebloem voorstelling
  • 13 april 2025 - Première - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim - 14.30 uur Herenwegkerk Hollum
  • 10 april 2025 - Pré-Première - Vrouwe Rixt van Donia - Moeder van Ameland, Oans Mim - Besloten voorstelling
Maart

maandag 12 mei 2025

Trekharmonica Ameland: Kennismakingsles Trekharmonica

Trekharmonica Ameland: Kennismakingsles Trekharmonica: Ben je gecharmeerd van de trekharmonica? Wil je wel eens weten hoe dat instrument werkt? Denk je erover om een cursus te volgen, maar weet j...

zondag 11 mei 2025

Column - Songfestival

Weten jullie nog waar jullie waren toen een deel van Enschede de lucht in vloog? Ik woonde toentertijd in Kloosterburen en zat bij de buurmannen naar het Songfestival te kijken. Dat liedjesfestijn is altijd leuk als je het in gezelschap kijkt en heerlijk ongefilterd de nummers, artiesten en het tv-commentaar kunt becommentariëren. Glaasje wijn, lekkere hapjes, goed gezelschap en het Songfestival op de buis staan borg voor een mooie avond. Maar dat liep toen in mei 2000 anders.

De uitzending werd onderbroken door het nieuws uit Enschede. Dramatische beelden van vuurpijlen die de lucht in schoten gevolgd door een verschrikkelijke knal en zwarte rook. Ik ken iemand die daar toen zat. Ze wil er niet over praten, ze wil er niet over lezen en ze wil er zeker geen gedramatiseerde serie over zien. Waar de pijn zit weet ik niet, maar er zit een trauma vuurwerkramp.

In de NRC lees ik een stuk over de kunstroof in Assen. Door de ellendelingen die dat hebben gedaan heb ik die tentoonstelling over het Dacia-goud gemist. Er is overdadig bewijs tegen de rotzakken, maar over waar het goud nu is zeggen ze niets. Een van de verdachten doet alleen het snuitje open om te piepen dat zijn familie er zo’n last van heeft dat zijn foto openbaar is gemaakt. Vooral zijn zusje. Donder op, denk ik dan. De consequentie van deur opblazen, vitrine kapot rammen en kunst roven is dat heel veel mensen daar last van hebben. Inclusief je zuster.

De kracht van de vuurwerkbom die in Assen is gebruikt heeft die van een Cobra 6 of 8 verre overschreden, noemt het OM de Cobra als maat van iets dat een vernietigende explosie teweeg kan brengen. Dat zijn dezelfde Cobra’s die met oud en nieuw als speelgoed worden gezien. De knal in Enschede was er overigens een van 177 ton vuurwerk. In 2000 hadden we natuurlijk meteen een algeheel vuurwerkverbod in moeten stellen en over moeten gaan op mooie, centraal georganiseerde vuurwerkshows. In de afgelopen 25 jaar is die branche volledig uit zijn krachten gegroeid, met ongelooflijk veel overlast, schade en leed voor de gemeenschap tot gevolg en met ‘traditie’ als argument. Ach, die traditie. Een opgeblazen slechte gewoonte is het geworden, een geld verslindende, milieuvervuilende, huisdier terroriserende narigheid.

Kijken jullie dinsdagavond ook weer? Ik zit niet meer op Twitter, maar wat was het leuk om de reacties op dat medium te lezen. Het was het beste alternatief nadat de buurmannen er niet meer waren om bij te kijken. Maar eens zien hoe het Claude vergaat.


Jeanet de Jong


Tik Column in bij 'Zoeken in dit blog' of klik op Label 'column' onder dit bericht om meer columns te lezen.

maandag 5 mei 2025

Ganzen geluk & pullen leed


Ganzengeluk en pullen leed bij de Dieksloat.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

Fluitenkruid weelde


Fluitenkruid weelde bij Buren.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

vrijdag 2 mei 2025

Tetraëder palen langs de Looweg


Palen van versperringdsdriehoeken, je vindt ze her en der op het eiland. Ze stonden in de Tweede Wereldoorlog op het strand. Zo'n versperringsdriehoek wordt een tetraëder genoemd, een constructie met vier vlakken.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

dinsdag 29 april 2025

St. Petruskerk Tjerkwerd

St. Petrustsjerke Tsjerkwert
In het boekje 'St. Petruskerk Tjerkwerd' wordt de geschiedenis van de kerk behandeld. Het betreft een omkeer boek, met aan de ene kant de tekst in het Nederlands en in de andere helft Fries. Het boekje is voor Ameland van belang vanwege de beschrijving van het praalgraaf van Watze van Cammingha en Rixt van Donia. Het monument werd in 1795 deels vernield en wat er nu te zien is betreft een praalgraf dat is samengesteld uit een verzameling fragmenten. In 1989 is het monument zo goed mogelijk geconserveerd voor een latere restauratie. Of die heeft plaatsgevonden maakt dit boekje niet duidelijk. Dat moet dan na 2000 hebben plaatsgevonden. In de wandelgangen is vernomen dat gemeente Ameland niet bij wilde dragen aan de restauratie van het monument. Dit laatste staat niet in het boekje.
  • St. Petruskerk Tjerkwerd - St. Petrustsjerke Tsjerkwert
  • Anny de Jong
  • Voorjaar 2000

zaterdag 26 april 2025

Koningsdag optocht 2025 | Hollum Ameland |


Koningsdag in Hollum.

Abonneer via deze link gratis op You Tube kanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer. Het filmpje is gemaakt met #LiefdevoorAmeland.

woensdag 23 april 2025

WPDetails #25

Nummer 25

'WPDetails' is het personeels- en relatiemagazine van Wagenborg Passagiersdiensten. Het blad verschijnt drie keer per jaar. Nummer 25 heeft als thema 'Gemeenschap'. Op de voorkant staat WPD medewerker Richard die een high five geeft aan een kleine reiziger.


WPDetails laat de lezer in elk nummer kennismaken met een collega rederij, in dit nummer is dat Norden-Frisia, de veerdienst die vaart naar de Oost-Friese eilanden Norderney en Juist.

Hoofdredacteur Bob Rijpstra schreef in deze jubileumeditie het voorwoord. 

In dit jubileumnummer wordt achteruit gekeken en vooruitgeblikt. Ineke van Gent vertelt over de kracht van een kleine gemeenschap. De burgemeester van Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland, vindt Schier een unieke en levendige gemeenschap. Wees trots en zuinig op het waddengebied, is haar boodschap.

In dit nummer:

  • Oertocht
  • Nieuw leven op het eiland
  • Testvaart
  • Juttersvereniging Ameland in actie
  • De Viermaster: een nieuw hoofdstuk voor onderwijs op Schiermonnikoog
  • Werelderfgoedcentrum Waddenzee aanwinst voor regio
  • Nieuwe Wadden Ferry voor Ameland
  • Ondernemer in beeld
  • Samenwerking met Next Generation Shipyards
  • Wat gebeurt er tijdens dokking
  • Familiebanden
  • Klantenpanels Wagenborg
  • Column van Ger van Langen
  • Dorpskracht op de eilanden
  • Wagenborg-medewerkers als vrijwilliger
  • OV-Klantenbarometer

Op de achterkant staat in de rubriek 'Vaste reiziger in beeld' een foto van kinderfysiotherapeut Marije Wiegersma. Ze werkt twee dagen per week op Ameland.

Wagenborg heeft met WPDetails een mooi en informatief nieuwsorgaan.

Het thema voor het zomernummer is 'Geheimen'.

  • WPDetails #25
  • Uitgegeven door Wagenborg Passagiersdiensten
  • Jaargang 10 - Lente 2025
  • April 2025

vrijdag 18 april 2025

Kantje boord - recensie

Als Inge Klinkert 51 is, wordt ze van de ene op de andere dag getroffen door leukemie. Bij die dag begint het boek. Ze komt haar bed niet uit, zo moe is ze. Het is Pinksteren 2014. Wat dan in rap tempo volgt zijn onderzoeken, ziekenhuisopnames en behandelingen. De diagnose is een mokerslag, de behandeling lang en zwaar. In Kantje boord vertelt Inge Klinkert over wat ze ziet en hoort en voelt, hoe het met haar lijf gaat, over haar zorgen om haar twee jonge kinderen, over mooie en droevige herinneringen, over het leven waar ze zo plotseling in verzeild is geraakt en waar ze niks aan kan doen en weinig aan kan veranderen. Ze geeft zich over aan de specialisten, al gaat dat lang niet altijd zonder slag of stoot. Wat de ziekte die haar overkomt betreft, doet ze niet veel anders dan meebewegen, zonder zichzelf in alle ellende te verliezen.
Het is een boek dat zich in één adem uit laat lezen. Wordt het de lezer teveel, dan kun je het ook heel goed even wegleggen. De indeling in niet al te lange hoofdstukken maken het nemen van een leespauze makkelijk.

Diepe bron vol informatie en inspiratie

Velen maken mee wat Inge heeft meegemaakt en weinigen kunnen het zo verwoorden als zij het opgeschreven heeft. Haar boek Kantje boord is een diepe bron vol inspiratie, informatie, mooie taal, gedichten, filosofische gedachten over het bestaan en betekenisvolle muziek. En Julien Clerc, vanzelfsprekend. Inge is fan van de zanger en vertaalde menig chanson van hem en zijn collega chansonniers. Kijk op de website www.ingeklinkert.nl hoeveel Inge al vertaald heeft. Ze leerde er mooi Frans door spreken.

Tuimeltrein

Het boek Kantje boord is een kaartje voor een tuimeltrein aan emoties en daar je dat kaartje bij Inge (maar ook bij BoekScout of de boekhandel) kunt kopen, weet je als lezer dat er een station is waar uitgestapt wordt. Dat is vanaf het eerste woord een geruststellende gedachte. Tussen dat eerste en laatste woord zit het verhaal van Inge, van haar ziekte met aangehaakte behandelingen en golven van angst, paniek, liefde en overgeven aan de voorzienigheid.

Meanderende grijze en zwarte tekst

Het boek leest als een (tuimel) trein en de woorden maken licht wat zwaar is en zwaar wat niet anders dan zwaar kan zijn. In eerste instantie dacht ik met een misdruk te maken te hebben. In mijn exemplaar zag ik stukken tekst die grijs waren in plaats van zwart. Het duurde even voor ik doorhad dat het met opzet zo gedaan is. De in zacht grijs gedrukte teksten betreffen herinneringen. De realiteit van het ziekenhuis is in zwart gezet. De twee meanderen door het boek om elkaar heen. Het is een mooie manier om duidelijk te maken dat het om verschillende tijden en gebeurtenissen gaat. Als de tekst grijs wordt weet je dat het over vroeger gaat.


De achterflap

Op de achterflap staat: “Tijdens haar opname in het ziekenhuis blikt Inge terug op gebeurtenissen in haar leven die haar hebben geraakt en gemaakt tot de vrouw die ze is. Zo vervlecht ze op een knappe manier het heden met het verleden. Kantje boord is daarmee ook een prachtige reflectie op het leven, waar iedereen die met tegenslag te maken krijgt, zich in zal herkennen.” Dat is het en daarnaast is Kantje boord leerzaam voor mensen in de naaste omgeving van een zieke en voor de professionals: verpleegkundigen, artsen en specialisten. Het maakt duidelijk hoe belangrijk invoelen, meevoelen en communicatie is.


Forum Groningen en Ameland

Op 7 april, Inge haar 62ste verjaardag, was de eerste presentatie van het boek. Op grote hoogte, in het filmcafé van Forum Groningen, de stad waar ze met haar man Bert woont, was een grote groep van geliefden, vrienden en zelfs specialisten uit het ziekenhuis samengekomen om het verschijnen van Kantje boord en de verjaardag van Inge te vieren. Het is 11 jaar na de behandeling. Ze is niet zonder chemoschade uit de strijd gekomen, maar ze is er en kan vol trots haar boek presenteren. Sinds Inge niet meer werkt woont ze afwisselend op Ameland en in Groningen. Kantje boord schreef ze op Ameland, in huisje Om Suien aan de Zuiderlaan in Hollum. Het is een boek geworden dat heel veel lezers verdient, van mensen in de zorgsector en lotgenoten, tot familie en vrienden van mensen voor wie het levenspad niet gladjes liep.

Wees aardig. Altijd.

In het boek dat ik op de presentatie mocht ontvangen zit een kaartje met de tekst: “Iedereen die je ontmoet, vecht een strijd waar je niets van weet. Wees aardig. Altijd.”
Het is bij mij tijdens het lezen een boekenleggertje geworden, dat bij elke keer dat ik het boek oppakte, door mijn handen ging. Een kleinood, in de geest van het boek.
Inge organiseert nog een boekpresentatie op Ameland. Wie dan een boek bij haar koopt ontvangt dat kleinood ook. Wees aardig. Altijd. Daarom.

  • Kantje Boord - Het aangrijpende verhaal van een vrouw met leukemie die terugblikt op haar leven
  • Inge Klinkert
  • Uitgeverij BoekScout
  • ISBN 9789465092072
  • € 21,99

Kantje boord op Ameland
De boekpresentatie op Ameland is op 14 juni 2025 in De Plaats, van 20.00 tot 21.30 uur.
14 juni is
Wereld Bloeddonordag. Entree voor de boekpresentatie is een vrije bijdrage. De opbrengst is voor Stichting Matchis, Nederlands centrum voor stamceldonatie. Matchis is altijd op zoek naar donoren en gebruikt het gedoneerde geld om de werving van meer stamceldonoren mogelijk te maken.
Het boek is in De Plaats te koop (en zal na de presentatie in de eilander boekhandels te koop zijn) en Inge is er om het te signeren. Het belooft een verrassende en muzikale avond te worden.


Jeanet de Jong