maandag 31 oktober 2022

Film - Grutto!

Grutto!
De natuurdocumentaire Grutto! is deels opgenomen op Ameland. Vandaag start de rubriek Films op het Ameland Boeken blog. De films die in het verleden op het eiland zijn gedraaid worden nog toegevoegd. Die kleur van de films is groen, blauw is Ut Moaiste Woa'd en geel is muziek. De boeken zijn gewoon in zwarte letter op wit blad.

Grutto!

De reis van onze nationale vogel

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van goudenkalf-winnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

 Film op Ameland

De film Grutto! wordt in de herfst van 2022 vertoond op Vakantiepark Klein Vaarwater. 

Kijk in deze agenda om te zien wanneer.

Tickets: € 10,00 per stuk.

 

Kaartverkoop: Online via VVVameland.nl, aan de balie van VVV Nes en VVV Hollum en bij Vakantiepark Klein Vaarwater.

zondag 30 oktober 2022

Ut Moaiste Woa'd - Sin'jeur

Ut moaiste woord van deze week is Sin'jeur. Als je er 'rare' voor zet, een rare sinjeur, dan betekent het 'een vreemde snuiter'. 

Klik op het label moaiste woa'd om alle mooiste Amelander woorden te zien die tot nu toe gepubliceerd zijn.

Heb je ook een woord dat je heel erg mooi vindt? Stuur hem op. Dan maken we daar Ut Moaiste Woa's van volgende week van.

Wie veel plezier aan dit blog beleeft en er ook wel eens waardevolle informatie uit haalt, kan eens een kopje koffie doneren. Het kan via het blauwe baniertje met het witte kopje met rode hartje. Dank alvast. 💟

zaterdag 29 oktober 2022

Honderdduizend bezoekers

Het blog over boeken die over Ameland gaan, op Ameland zijn geschreven of die ergens een koppeling hebben met het eiland, gaat naar de honderdduizend bezoeken toe. Inmiddels worden de posts over de uitgaven wekelijks zo'n duizend keer bekeken. Nog steeds staan niet alle uitgaven die tot nu zijn verschenen op het blog. Het is monnikenwerk, een gigantische klus en soms zelfs een heidens karwei, maar het is vooral interessant en zoals het de ware verzamelaar betaamt: als je er eenmaal aan begonnen bent, dan komt er steeds meer op je pad dat past bij de verzameling. 

We posten dus nog maar even door. Heb je een aanvulling, een uitgave die nog niet te vinden is in dit blog maar er wel thuishoort, stuur dan de gegevens op. Ik ben blij met elke tip en aanvulling.

Heb je ook plezier aan de verzameling en raadpleeg je hem soms of zelfs dikwijls? Dan kun je me steunen door een kopje koffie te doneren. Dat kan via het blauwe baniertje met het witte kopje koffie met rode hartje erop. Het staat rechts bovenin. Klik maar eens op die link, dan zie je hoe het werkt. Dank alvast, want ik ben niet alleen gek op Ameland Boeken maar ook op koffie. Op naar de honderdduizend bezoekers en daarna in rap tempo door naar de tweehonderdduizend.

Column - Een punt

Vroeger was het ook wel eens warm in oktober. Horen jullie dat ook mensen om je heen zeggen? Klopt helemaal, vroeger was het ook wel eens warm in oktober. Voor dat feit is het niet nodig je hoofd, hand of neus aan een kapitaal schilderij in een van onze topmusea te plakken of jezelf vast te lijmen op de tafel van een praatprogramma op de nationale tv. De klimaatactivisten voeren hun actie om de klimaatverandering, gepaard gaande met steeds lastigere, wredere en dodelijkere extremen, nu eens écht op de agenda te krijgen. Op de een of andere manier wil het er bij ons nog niet zo goed in dat we geen pelletkachel moeten aanschaffen, waarvoor oerbossen worden gekapt om in de houtkorrels te voorzien en dat we niet op het terras gaan zitten en dan verlangen dat er een warmtelamp gaat branden als de temperatuur onder de 18 graden komt.

Klimaatactivisten hebben wel een puntje. Een heel scherp puntje, waarvan we allemaal best wel weten hoe scherp dat is en dat het eigenlijk van de zotte is dat we staan waar we nu staan. Dat we het maar steeds hebben laten gebeuren en daar mee doorgaan. Elke activist zou vanzelfsprekend van het meisje met de parel en de zonnebloemen af moeten blijven. Je moet er toch niet aan denken dat ze met tomatensoep en aardappelpuree plus secondelijm onze Tames Oud gaan besmeuren en beplakken. Een Vermeer heeft nog een glasplaat als bescherming, maar de schilderijen van Tames Oud hebben dat niet. Zijn lino’s wel, maar ik ben er niet gerust op dat de soep niet door de naadjes gaat sijpelen, waarna de lino alsnog bederft.

Wat mij betreft: sympathie voor de actie is nul. Je blijft van ons nationaal erfgoed af. Het waarom van de actie is mij urgent genoeg. Daar hebben ze een punt.
Vol verbijstering las ik het ontluisterende artikel in de Leeuwarder Courant van dit weekend: ‘De terrasverwarming blijft aan’. Klimaatactivisten hebben echt een punt.

Jeanet de Jong

De Amelander November/December 2022

Nummer 10 van 2022
De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van november en december 2022 is het tiende nummer van dit jaar. 

In dit nummer onder meer:

  • Onderwatervlieger gaat Ameland van elektriciteit voorzien
  • De zeldzame visarend gefotografeerd op Ameland
  • 't Dassenhuis in Hollum: een bijzonder monument
  • Inspiratieavond circulair Ameland
  • Vrouwen op Ameland vinden elkaar in voetbalteam
  • Proefroute Ameland 2022
  • Lezing plantaardige extracten, de kracht van sap
  • Waddengastronomie
  • Kunstmaand Ameland 2022 heeft veel Smoel
  • Met kleine maatregelen valt veel te besparen
  • BWS viert 75-jarig bestaan in april
  • Harverwarmende ontmoetingen bij kaarslicht
  • In gesprek met Joke Ket, Wad-kunstenaar
  • Pop-up Store Kunst & Handwerk
  • Horizonte-Reizen bestaat 40 jaar
  • Nat Zand
De Amelander is op heel veel plekken op Ameland te koop. De Amelander postadressen ontvangen hem zonder kosten in de brievenbus.

  • De Amelander November/December 2022 
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Eind oktober 2022
  • Jaargang 58 nummer 10
  • € 2,40
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

vrijdag 28 oktober 2022

Pôllepraat November 2022

Nummer 98
Magazine Pôllepraat is het orgaan van Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. Het blad verschijnt drie keer per jaar. Op de voorpagina van dit nummer is Kardinaal de Jong te zien. Hij kreeg postuum de Yad Vashem medaille toegekend en daarom is een groot deel van deze Pôllepraat aan de kardinaal gewijd. Het waarom van de toekenning en de dag dat de medaille en oorkonde werd uitgereikt aan de familie, staat uitgebreid in deze Pôllepraat, met diverse foto's. Ook de achterzijde is verluchtigd met acht foto's van Kardinaal de Jong. Lees via deze link meer over de kardinaal en zijn Yad Vashem.

Wat mij persoonlijk raakt in deze editie is een beschrijving van een herinnering aan de boerderijbrand van 30 juli 1967. De schrijfster van het artikel, Susan van der Kort-Van der Meij, herinnert het zich nog goed. Ik herinner het mij ook nog heel goed. Lees hier mijn column Brand. Het artikel is geïllustreerd met een drietal foto's die ik nog niet kende en met een stukje uit de krant. 'Badgasten op Ameland door brand verrast' zegt het stukje. Reken maar dat de boer, mijn vader in dit geval, ook verrast was door de brand. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, gelukkig. De brand wordt genoemd in het artikel 'Herinneringen aan een eiland', een deel uit de serie artikelen die is uitgespreid over verschillende nummers van Pôllepraat.

In deze editie verder:

  • Voorwoord van Meinte Bonthuis, voorzitter van Stichting De Ouwe Pôlle Ameland
  • Kroeme vies en keutels
  • Redding Wadlopers
  • Reciteren onder theetijd
  • Ameland als pleister
  • Museumnieuws 
  • Exposities in de Amelander musea
  • Schenkingen
  • Winterprogramma van stichting De Ouwe Pôlle 2022-2023

Herinneringen aan een eiland
De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische stichting, die in 1957 is opgericht. De stichting heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij museum Sorgdrager, museum Swartwoude, boekhandel Enjoy Books in Hollum en boekhandel Van den Brink in Nes.

  • Pôllepraat November 2022
  • Jaargang 35 nummer 98
  • 5,--
  • Eind oktober 2022

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

By ús

By ús
By ús is het cliëntmagazine van KwadrantGroep, de zorguitvoerder in woonzorgzorgcentrum De Stelp in Hollum. Afdeling communicatie van KwadrantGroep verzorgt de uitgave met nieuws, tips en verhalen. 

In het oktobernummer staat een grote foto met bijschrift over Wim de Boer van Ameland, de oudste man van het eiland. Wim de Boer woont in De Stelp en hij vertelt in de rubriek 'Mijn prachtplek' wat hij een prachtige plek vindt op het eiland. Hij prijkt op de voorkant en staat in het midden van het magazine. 

  • By ús
  • Jaargang 5 - nummer 13
  • Afdeling communicatie KwadrantGroep
  • Uitgave van KwadrantGroep
  • Oktober 2022
Wim de Boer in de Ballum

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.



maandag 24 oktober 2022

Pieter Oberman - De man en de mythe

Piet Oberman
Hessel de Walle schreef een biografie over Piet Oberman, een verzetsman die vlakbij Dokkum wordt geboren. Oberman maakt deel uit van een welvarende familie van houthandelaars, dominees en bestuurders, met een sterk gereformeerde inslag. Hij maakt zich er los van, maar blijft er tegelijk sterk mee verbonden.
Als hij zesendertig jaar oud is, gaat hij als Friese KP-leider op 8 december 1944 zijn mannen voor bij de geslaagde kraak van de Leeuwarder gevangenis. Ze weten zonder bloedvergieten eenenvijftig mensen te bevrijden. 

Oberman toont zich in zijn leven een man met vele gezichten. Zo is hij een dwarsliggende jongeling, een avonturier, een eenling, een 'fuifnummer', populair bij de vrouwen, een snelheidsduivel op de motor en in zijn Amerikaanse sleeën, een Fries verzetsleider, een geslaagd ondernemer, een zeezeiler, een echtgenoot en vader van vier zoons.

Hoewel over de oorlogsjaren van Oberman al veel bekend is, komt in deze biografie toch veel nieuwe informatie over deze tijd naar voren. Zo wordt voor het eerst de opmars van de Canadezen naar het noorden van Friesland in april 1945 minutieus in beeld gebracht en verschaft het boek nieuwe details over het zakelijke bestaan van Oberman voor diens intrede in de KP in 1944, met name over de handel in generatorhout.

Oberman kwam na de oorlog wel op Ameland en verbleef dan in vakantiehuis de Terrorist. Dat was een barak die door de Duitse bezetter was gebouwd en na de oorlog werd gebruikt voor weduwvrouwen van verzetsmensen en hun kinderen. 

Auteur Hessel de Walle op Twitter
In 1999 maakte Omrop Fryslân een reportage over de Terrorist. Die is via deze link te bekijken.

Lees ook hier over de Terrorist, die nog steeds op Ameland staat, maar dan op een andere plek en onder een andere naam.

Het boek 'Piet Oberman - De man en de mythe' verschijnt op 18 november 2022, maar er is nu al op intekenen. Intekenen kan via deze link.

Je betaalt pas na levering van het boek, via een bijgesloten factuur. De intekenactie wordt gesloten op 10 november 2022. Wie intekent betaalt geen verzendkosten.

  • Piet Oberman - De man en de mythe
  • Hessel de Walle
  • Uitgeverij Wijdemeer
  • 18 november 2022
  • € 35,--
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

zaterdag 22 oktober 2022

Column - Terschelling

"Het is een verschrikkelijke dag." Dat zei burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling. Vrijdag, net na hoogwater en nog voor zonsopkomst botsten snelboot en watertaxi op elkaar, met desastreuze gevolgen. Op de Waddenzee gebeuren dit soort ongelukken eigenlijk nooit. De veerboten zijn stevig en de diepte is niet enorm en wie te water raakt kan altijd nog naar een boei zwemmen of op een wadplaat schuiven. Maar wat als het pikkedonker is, met de stroming van net na de kentering en je gewond bent geraakt door een aanvaring? Dan zijn je kansen klein en heb je een afschuwelijk ongeluk. Vlak onder buureiland Terschelling zijn mensen gewond geraakt en vonden reizigers de dood. Twee van hen zijn nog spoorloos. Mijn gedachten gaan uit naar de opvarenden, de gewonden, de families van de mensen die het niet gered hebben, naar de kapiteins van de sneldienst en de watertaxi en naar de familie van de twee die nog niet zijn gevonden.

Afgelopen week was ik in Zwolle voor een trekharmonica workshop. De zonsondergangen mogen op Terschelling en Ameland dan mooi zijn, daar bij Zwolle kunnen ze er ook wat van. Het was een geweldig verblijf, een leerzame workshop, afgesloten met een vlammende lucht. Bij de zonsondergang van afgelopen vrijdag dacht ik niet meer aan Zwolle, maar aan de jongen van 12 en de man, die een fantastisch reisje hadden op de snelle watertaxi met ongetwijfeld een mooie dag op Terschelling in het verschiet. We kunnen niet anders dan hartverscheurend concluderen dat die twee niets meer in het verschiet hebben. De eerste zonsondergang is geweest, de tweede zit er aan te komen en ze liggen nog in zee, ergens, en nog niemand die weet waar. Het was een verschrikkelijke dag.

Jeanet de Jong

Dijk van een Verhaal

Dijk van een Verhaal 
Baukje Fennema, verhalen-verteller en theatermaker (ITHAKA) uit het dorpje Oostmahorn, maakte in 2017 een wandeltocht van Lauwersoog tot de Afsluitdijk. Ze noemde haar reis op de kop van de dijk, een ‘Pelgrimstocht met een knipoog’.

In de zomer van 2018, tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad, reed ze opnieuw langs de Deltadijk, maar nu met woonwagen en tractor. Tijdens die reis vertelde ze verhalen, verwerkt in performances, die ze in 2017 had opgehaald. 

Tijdens beide reizen, te voet en met de tractor, ontstond er een verhaal in haar hoofd, wat beschreven staat in 'Dijk van een Verhaal'. Met de nodige zelfspot beschrijft ze haar tocht met drie onzichtbare reisgenoten: Bauke Scheffer, haar vader Teatse Fennema en jeugd-liefde Sjoerd Janzen. 'Dijk van een Verhaal' beschrijft een helende reis, waarin Baukje Fennema op een andere manier naar de dood leerde kijken.

Ameland komt nadrukkelijk in het boek voor. Baukje komt er regelmatig om voorstellingen te spelen, voor kinderen of volwassenen, zoals 'De Vuurtorenvrouw'. Een geweldige voorstelling die ze in 2019 in Sier aan Zee, onder het vuurtorenlicht, opvoerde en tijdens de Kunstmaand van dat jaar ook nog een paar keer in De Plaats speelde.

Lees hier over de presentatie op 4 november 2022.

Dijk van een Verhaal - Pelgrimstocht met een knipoog

  • Baukje Fennema - tekst
  • Susanne Dittler-Janzen - tekeningen en steendrukken
  • Annet Hogenesch - fotografie 
  • Uitgeverij Ithaka
  • 4 november 2022
  • € 25,--
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

Podcast seizoen 1 aflevering 15 - Kattenkwaad

In aflevering 15 van seizoen 1 vertelt Theo Faber voor de podcast 'Pa Vertel Es' over kattenkwaad

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 15 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

donderdag 20 oktober 2022

Zeevaarders in de Gouden Eeuw

Zonder zeelieden was de Gouden Eeuw er nooit geweest. Zonder door hen bedreven handelsvaart en visserij was de unieke bloei van Nederland in de zeventiende eeuw nooit tot stand gekomen. Dit boek gaar over die zeevarenden, vooral in Europa. Wie waren zij, de schepelingen van de Oostzeevaarders, de IJslandvaarders, de walvisvaarders en alle anderen die op de Noordzee, het Hoge Noorden, de Oostzee en de Middellandse Zee actief waren? Ze konden slachtoffer worden van de woeste elementen, van kaperij, piraterij en oorlogsgeweld? Hoe was hun lot als ze slaaf werden gemaakt? In dit boek komen niet alleen deze vragen aan bod, maar wordt ook ingegaan op de rol van vrouwen en het leven van de achterblijvenden. Zo veel mogelijk met getuigenissen uit de tijd zelf.

Het is een bijzonder informatief boek, met diverse illustraties in kleur en zwart wit. De twee auteurs richtten zich vooral op de westelijke Waddeneilanden en dan met name Vlieland, maar als je schrijft over zeevaarders van de Waddeneilanden ontkom je niet aan het benoemen van de andere eilanden uit de TVTAS. En zo komt Ameland er ook in voor. 

Jan Houter, Jan van Vlieland, heeft het boek niet meer in handen gehad, hij overleed een aantal maanden voor uitkomst, in februari 2022.

Koop het boek in de boekwinkel of bestel het via deze link.

  • Zeevaarders in de Gouden Eeuw
  • Anne Doedens & Jan Houter
  • Waanders Uitgevers
  • ISBN 9789462624283
  • 20 oktober 2022
  • € 23,95

zondag 16 oktober 2022

Column - Heimwee

Het was de week van Expeditie Ameland, a storytelling adventure, met het thema Treasures of the Tradition. Normaal gesproken spuug ik op al die Engelse termen waar prima Nederlandse woorden voor bestaan, maar in dit geval mag het. Het is een internationaal verhalenfestival met deelnemers uit Nederland, Engeland en Zweden. De workshops werden gegeven door S uit Engeland en omdat ons Engels over het algemeen beter is dan haar Nederlands, spraken we af in het Engels met elkaar te converseren.

Een van de programmaonderdelen was een Treasure Hunt, een schatzoektocht. De man van S uit Engeland is taalkundige en met informatie en foto's van ons maakte hij de mooiste rijmraadsels, die op de schatkaart ook in het Duits en Nederlands waren afgedrukt. Twee van de vijf schatten werden niet gevonden, waaronder deze, behorende bij dit rijmpje: Buiten bij een huis vol wonderlijke dingen, op een hoge stoep waar de zilte wind waait, laat de zon iedere lente kaarsen branden in de lucht. De handen die iedere lente de kaarsen vasthouden, houden vandaag de schat vastDe schat lag in de oksel van de kastanje, voor Zilt aan de hoge stoep in Hollum. Goed ingepakt in plastic en vastgebonden doorstond hij de regen en harde wind. 

Van S uit Engeland kreeg ik een doos met lekkernijen. Tai Mochi, zijn het, bolletjes van rijst dat na bewerking een zachte en taaie massa is geworden. De Tai Mochi hebben in het centrum een blubje rode bonen, groene thee of pindakaas. Op de bolletjes zit poedersuiker, sesamzaad of kokosstrooisel. Een lekkernij dat als dessert wordt genuttigd en ik had er nog nooit van gehoord, had het nog nooit gezien en dus nog nooit geproefd. Als ik ze niet lekker vond, mocht ik ze wel aan S teruggeven, sprak ze, want zij is er gek op. Deze week smikkelde ik er elke dag drie van en vandaag is het laatste drietal aan de beurt. "I am sorry," zei ik na het eerste trio, "I like them." Het speet me natuurlijk helemaal niet. S kreeg op haar beurt Amelander mosterd en honing mee naar Engeland en daar was ze heel erg blij mee. De week was al geslaagd en dan moest de workshop nog beginnen. Die lessen over vertellen van verhalen waren inspirerend. "Weet alles wat je vertelt," hield S ons voor, "maar vertel niet alles wat je weet." Maar dan in het Engels, vanzelf.

Alles, maar dan ook alles aan deze week was de moeite waard: de lessen, de groep, de lunch en het diner in Sier aan Zee, de presentjes die over en weer werden uitgedeeld (we kregen op de laatste dag van een van de Amelander deelnemers een brokje barnsteen mee naar huis!) en de zwemsessie met A en H. De twee zwemmen veel in open water en wilden nu wel eens in de zee van Ameland hun schoolslag doen. Gedrieën doken we op 13 oktober het Amelander Gat in.

De slotavond van het evenement was in De Plaats, ook al zo'n mooie plek voor een geweldige avond vol verhalen. Kortom, nu iedereen weer is uitgezwaaid heb ik wat last van heimwee. 

Jeanet de Jong

maandag 10 oktober 2022

Crossbill Guides Wadden

Deze complete natuurgids over het waddengebied (eilanden én vastelandskust) bevat routes, achtergronden over landschap, flora en fauna, en tips om planten en dieren te vinden. Het boek wordt begeleid door een route-app, die te downloaden is in appstore en playstore (zoek op crossbill).

De 28 mooiste wandel- en fietsroutes;
Tips om zeehonden, vogels, vlinders, flora, reptielen en amfibieën te vinden;
Natuur in gaan met kinderen;
De beste plekken om te wadlopen, om wadvogels te spotten, eenzame zwerftochten te maken, de kwelder te zien bloeien en nog veel meer;
Uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna;
De hotspots in ieder jaargetijde.

Koop hem in de boekhandel of via deze link.

  • Crossbill Guides Wadden
  • Dirk Hilbers
  • Uitgegeven door KNNV, Koninklijke Ned Natuurhistorische Vereniging
  • ISBN 978-94-91648-23-6
  • 10 oktober 2022
  •  € 27,95

zondag 9 oktober 2022

Column - Vernacheld

"Hoor jij ook al bij de club?" Het is de buschauffeur die in Nes op de veerdam vol verbazing ziet dat ik mijn Wagenborg pasje ophoud. Ja, ik hoor al bij de club van 65 plus die gratis op Ameland met de Arriva bus mag reizen. Om jullie de waarheid te zeggen heb ik net vorige maand mijn eerste AOW mogen ontvangen en dat kreeg ik een jaar en zeven maanden na mijn 65ste verjaardag. "Ach ja," vervolgt de chauffeur, "ik moet altijd nadenken hoe oud ik zelf ook alweer ben." Dat heb ik ook, al is het met het ijkpunt dat ik onlangs bereikte iets gemakkelijk geworden.

Deze vrijdag reisde ik op en neer naar Leeuwarden voor een interview in Op & Ut van Omrop Fryslân. Over ons vertelevenement en de Treasure Hunt van Expeditie Ameland, a storytelling adventure. Ik mocht met Roelof Louwsma en Douwe Heeringa praten over de schatzoektocht en een fragment van het verhaal over Olfert Pieters Lap vertellen. Roelof ken ik alleen van de Friese tv en Douwe heb ik vele jaren geleden gezien op Ameland toen hij in De Oude School in Nes optrad met zijn programma Douwe Heeringa zingt Brel. Wat een prachtige voorstelling was dat en in wat een mooie ambiance. Inmiddels is hij alweer jaren presentator - elke zondachtochend luister ik naar zijn muziekprogramma - voor de Omrop en in De Oude School kun je nu spijkerbroeken kopen.

Joke Tjalsma kwam na mij aan tafel om met Theun Plantinga te praten over hun voorstelling Bijke. Dat lijkt me een geweldige voorstelling. Bijke is een hondje en de voorstelling gaat over eenzaamheid. Joke speelt de wat oudere Agnes die alleen woont, met Bijke. Theun speelt haar buurman van een paar deuren verder. Wat Joke daar aan tafel met Douwe en Roelof zei trof me. Ze vindt dat we niet vooroordelend moeten denken dat alle oudere alleenstaanden zielig zijn. Naarmate je ouder wordt gaat je tijd sneller, zei ze nog. En ze voelt zich regelmatig vernacheld door die tijd. 

Driekwart dag onderweg met bus, boot, trein, stukje lopen en dat vice versa voor twintig minuten live radio. Het was geweldig om te doen, je ontmoet nog eens interessante en leuke mensen en je hoort nog eens wat, maar die avond lag ik gevloerd op de bank bij te komen van weer een drukke dag. Het is wel duidelijk, ik ben geen 30 meer en hoor bij 'de club'. En ja, ik voel me soms ook vernacheld door de tijd.

Jeanet de Jong

Podcast 'Pa Vertel Es' - Seizoen 1 aflevering 14

In de 14e aflevering van  seizoen 1 vertelt Theo Faber in de podcast 'Pa Vertel Es' over K.D., een bijzondere en sympathieke medewerker, met wie Theo is opgegroeid en velen jaren mee heeft gewerkt. Deze jaren waren dan ook vol met plezier én gezelligheid! 

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 14 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.

maandag 3 oktober 2022

Wadden in Beeld 2021

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft op 3 oktober in het Friese Nes het eerste exemplaar van ‘Wadden in Beeld 2021’ in ontvangst genomen. Dit gebeurde  tijdens het symposium van  “Wat zijn de waarden van de Waddenzee” van de Waddenacademie. Linda-Rose Santhagens, directeur bij Rijkswaterstaat, overhandigde het jaarlijkse overzicht namens alle partijen van de Basismonitoring Waddenzee.

In de inmiddels 7e editie van het jaarboekje Wadden in Beeld wordt een aantal opvallende trends en ontwikkelingen beschreven rondom de Waddenzee. Dit biedt beheerders de mogelijkheid een vinger aan de pols te houden.

Bruinvissen en mosdiertjes

De massale stranding van bruinvissen op de stranden van de Waddeneilanden, met pieken in augustus en september, sprak zeer tot de verbeelding. Er spoelden vorig jaar 190 bruinvissen aan in 10 dagen. Onderzoek wijst nu in de richting van een bacterie, al is daar verder nog weinig over bekend.
Ook het aanspoelen van miljarden harig mosdiertjes, die een kniehoog, stinkend tapijt op de stranden vormden, viel op. Dit gebeurde de laatste drie jaren op rij, terwijl het in de laatste honderd jaar daarvoor slechts één keer eerder voorkwam: in 1965. Deskundigen zijn er nog niet over uit wat de oorzaak is en of klimaatverandering er iets mee te maken heeft.

Zwevende slibdeeltjes

De niet-levende natuur komt aan bod via de resultaten van een 30 jaar lange meetreeks van voorkomende slibdeeltjes in de Waddenzee. Als er te veel zwevende slibdeeltjes in het water zitten is dit niet goed voor de onderwaternatuur. Uit de meetreeks blijkt dat de Waddenzee sinds 1990 niet aantoonbaar troebeler is geworden. Wel kunnen de concentraties slibdeeltjes die in het water zweven over meerdere jaren bezien sterk variëren.

Waarde van het Wad

Tenslotte aandacht voor een onderzoek naar de economische waarde van de Wadden. Voorop staat natuurlijk dat de natuur niet is gemaakt voor de mens en een unieke, intrinsieke waarde heeft. Het in waarde uitdrukken daarvan is lang niet altijd mogelijk en ook niet altijd wenselijk. Toch leveren de ecosystemen in het Waddengebied ook belangrijke baten op. Een goed inzicht hierin, kan helpen bij het maken van keuzes in het beleid en beheer. De onderzoekers becijferen met hun methodiek bijvoorbeeld een economische (?) waarde voor de kwelders. Per hectare leggen kwelders bijna 6 ton per jaar aan CO2 vast. Voor de internationale Waddenzee, met 40.000 hectare aan kwelders, betekent dit een waarde van 9 tot 37 miljoen euro per jaar.

Basismonitoring Waddenzee

Wadden in beeld 2021 is een uitgave van het Kernteam Basismonitoring Wadden, waarin samenwerken: ministerie Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, It Fryske Gea, Het Groninger Landschap, Landschap Noord-Holland, provincies Groningen, Fryslân, Noord-Holland, NAM en de Waddenacademie.

Via deze link is Wadden in Beeld 2021 te lezen

  • Wadden in Beeld 2021
  • Uitgave van Waddenzee.nl
  • Oktober 2021


De Amelander oktober 2022

De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van oktober 2022 is het negende nummer van dit jaar. 

In dit nummer onder meer:

  • Vrijwilligers zijn altijd welkom
  • Op pad met Theo Kiewiet - De Ballumer vlinders
  • Bij Risje
  • Muzikale Amelander avond
  • Gas, stroom, btw en wol
  • Kamerkoor Zestien Wad
  • Exposities
  • Vriendenbankjes voor scholen
  • Het wil nog niet vlotten op de broedvlotten
  • MagicalWalks
  • Wolmuseum
  • De kerken op Ameland
  • Yad Vashem voor kardinaal De Jong
  • Kinderen in Nieuw Zeeland met Amelander roots
  • Nat Zand
  • Van de melkboer
De Amelander is op heel veel plekken op Ameland te koop. De Amelander postadressen ontvangen hem zonder kosten in de brievenbus.

  • De Amelander Oktober 2022 
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Oktober 2022
  • Jaargang 58 nummer 9
  • € 2,40

zondag 2 oktober 2022

Podcast 'Pa Vertel Es' - Met de jongens op pad

In de 13e aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' vertelt pa over zijn avonturen met zijn vrienden in Rüdesheim. Op hun klompen gingen ze naar de wijnfeesten en ze belandden er zelfs in een vliegtuigje. 

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 13 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.


zaterdag 1 oktober 2022

Column - Kans pakken

“Is het spannend?” Een onbekende meneer is naast me komen zitten op het rode bankje in de kooi op de veerdam bij Holwerd. De boot is een half uur te laat, dus we gaan in de wachtstand. Dat is helemaal niet zo’n drama, want het is mooi weer: het is droog, er is een zwak windje en het zonnetje schijnt. “Nou nee”, zeg ik over het boek dat ik aan het lezen ben en dat het wachten nog aangenamer maakt. “Is het dan romantisch?” wil de wat oudere man met witte sik en snor weten. “Nee, dat ook niet echt,” geef ik naar waarheid als antwoord. Ik heb ‘Water pakken’ van Kirsten van Santen in handen en ik wil het allerliefst rustig doorlezen. Ik ben aan het laatste hoofdstuk toe en dat gaat over De Grote Oversteek van Terschelling naar Ameland. Kirsten heeft vorig jaar het Amelander Gat overgezwommen!

Ik laat de man zien wat ik lees en vertel hem erbij dat ik het een prachtig boek vind. Geen thriller, geen tranentrekker of zwijmelarij, maar een boek over zwemmen. Een goed boek verdient altijd reclame, dus laat ik hem de voorkant zien en vertel ik hem waar het over gaat. Dat laatste hoofdstuk komt straks aan boord wel aan de beurt, denk ik bij mezelf. De witte sik houdt ook van zwemmen en hij vertelt dat hij eens bij het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika het water in is gedoken. “Zo’n kans moet je natuurlijk pakken,” zeg ik, refererend aan de titel van het boek. We keuvelen nog wat over het heerlijke weer en ik merk dat hij contact heeft met een groepje van vier op de belendende blauwe bank. Het is mijn beurt om vragen te stellen en ja, hij is met zijn familie op stap: vrouw, kinderen en kleinkinderen. Gezellig een paar dagen Ameland.

Het is niet de bedoeling dat de kleinkinderen, leeftijd puber, de hele dag met hun telefoon bezig zijn, merk ik aan de reactie van zoon. “Ja maar”, zegt kleindochter, “weet je wel dat ik net anderhalf uur heb zitten slapen! Toen zat ik dus mooi anderhalf uur niet op mijn telefoon.” Opa witte sik naast me moet er onbedaarlijk om lachen. “Pubers,” zegt hij, in de veronderstelling dat het daarmee allemaal wel gezegd is.
Dat komt wel goed, met dat gezellige weekend. Ze stappen voor mij in de bus naar Ballum-Hollum en als ik op de Herenweg uitstap, blijven zij zitten. Ze hebben geen idee waar ze naartoe moeten, maar de chauffeur geeft wel een seintje, heeft hij beloofd. “Fijne dagen nog!” werp ik ze bij het uitstappen toe. Opa witte sik gaat ‘Water pakken’ lezen, heeft hij beloofd.

Jeanet de Jong

Podcast Pa Vertel Es - Seizoen 1 aflevering 12

In deze aflevering van de podcast 'Pa Vertel Es' praten Paula en haar pa Theo we over de familieverhalen van Theo en zijn gezin. Aflevering 12 van  seizoen 1.

De podcast is opgenomen door zijn dochters, Paula, Anne Christina en Eva Faber.

Mail reacties naar pavertelesdepodcast@gmail.com.

Luister hier naar aflevering 12 van seizoen 1.

Klik onder deze post label Podcast of Pa Vertel Es aan om meer podcasts te horen.