woensdag 23 februari 2011

Hollum, Ballum, Nes, Buren Toen & Nu

 




Vier prentbriefkaartenboekjes, uitgegeven door Jan Botte Wijnberg, Hieke van der Laag en Pieter Jan Borsch.

maandag 14 februari 2011

Noorderland februari/maart 2011

In Noorderland van februari/maart 2011 staat een royaal artikel over Ameland onder de titel 'Niemandsland aan zee'. In het artikel van Jolanda de Kruyf is veel aandacht voor het strand, het Oerd en de Ho'n, de Strandexpress en jutter, de wandelaar en paardenliefhebber. Inclusief een wandelroute over het Oerd en met mooie foto's van het eiland.

  • Noorderland
  • Niemandsland aan zee
  • Jolanda de Kruyf - Tekst
  • Andries de la Lande Cremer, Jolanda de Kruyf en Jan Spoelstra - Foto
  • Jaargang 7 nummer 2
  • Februari/maart 2011
  • € 5,25

zaterdag 12 februari 2011

Boeren op Ameland

Boeren op Ameland
Er is twee jaar aan gewerkt, maar nu is het bijna klaar: het boek ‘Boeren op Ameland.’ Het 180 pagina dikke boek brengt de eilander agrariërs in beeld. In 43 portretten in woord en beeld leren we de boeren kennen, zoals we ze niet eerder zagen. De sector laat ons onvermoede passies en enthousiast aangeboorde talenten zien, die de boeren voorstelt als ondernemers, onderzoekers, ontdekkers en ontwikkelaars. Het boek ziet het licht als uitvloeisel van een project van LTO Noord-afdeling Ameland. De boerenbelangenbehartigende organisatie toont met trots de portretten van de voltijd-, deeltijd- en al gestopte boeren op Ameland. 

'Boeren op Ameland' is geschreven door Jeanet de Jong en Tom Wouters maakte de foto’s. Burgemeester Albert de Hoop schreef het voorwoord. Het boek wordt in een beperkte oplage gedrukt en gaat 27,50 euro kosten. In maart volgt de presentatie. Het boek vol met verhalen en prachtige foto’s van de boeren en van Ameland is te bestellen bij Ameland Pers uitgeverij.

De laatste exemplaren van deze uitgave worden via Vraag & Aanbod Ameland aangeboden voor € 10,--.
  • Boeren op Ameland
  • Jeanet de Jong en Tom Wouters
  • Ameland Pers uitgeverij
  • 2010
  • € 27,50

Flessenpost

‘Flessenpost, de zee als postbezorger,’ dat is de titel van een boek vol flessenpost. Wim Kruiswijk vond in de afgelopen 25 jaar zo’n duizend stuks flessenpost. Hij verzamelde de flessen en bestuurde de berichten. Zijn boek Flessenpost is het resultaat.
Win Kruiswijk komt in maart weer naar Ameland. Hij verblijft dan in Stayokay Ameland en doet voor de derde keer mee aan een weekje milieujutten. Wellicht vindt hij dan op Ameland ook weer een fles.
Het boek ‘Flessenpost’ is 104 pagina’s dik en staat vol foto’s.
Het is uitgegeven door Lanasta en kost € 22,95.

>>> in Vraag & Aanbod Ameland staat een tweedehands exemplaar te koop, als nieuw - inmiddels verkocht

donderdag 10 februari 2011

Buiten Beeld - Angrijpende reddingen uit 100 jaar De Reddingboot

Het blad De Reddingboot van de KNRM bestaat 100 jaar. Voor samensteller Edward Zwitser reden een fotoboek uit te geven met de 100 mooist in beeld gebrachte reddingacties in die honderd jaar. Het 320 pagina’s tellende boek geeft een inkijk in het indrukwekkende foto-archief van de Redding Maatschappij: bijna 2.000 foto’s, waaronder veel nooit eerder gepubliceerd materiaal. ‘Buiten Beeld’ is een uitgave van Spidergraphics uit Voorhout. Eigenaar Thomas Steenvoorden van Spidergraphics is vrijwillig reddingbootschipper bij de KNRM. ‘Buiten Beeld’ is bestelbaar via de www.knrmboeken.nl of via de reguliere boekwinkel met ISBN 978-94-90498-07-8. De verkoopopbrengst van het jubileumboek komt ten goede aan het reddingswerk van de KNRM. € 42,50.

25 jaar Ambachtelijke Dag Ballum

Ballum viert in 2011 de 25ste verjaardag van de Ambachtelijke Dag Ballum, het evenement waarbij het hele dorp oogt als de tijd van begin 19e eeuw. De snoepkraam staat er, er wordt wol gesponnen, met paard en wagen gereden en de orgelman speelt.

Het boek staat vol met mooie foto's van de afgelopen jaren Ambachtelijke Dag in Ballum.

Het boek is alleen nog tweedehands te koop.


maandag 7 februari 2011

Pôllepraat februari 2011

Pôllepraat 63
Magazine Pôllepraat is het orgaan van Stichting De Ouwe Pôlle Ameland. Het blad verschijnt drie keer per jaar. Op de voorpagina van dit nummer prijkt een foto van de onlangs gestopte volksdansgroep. Deze Pôllepraat is op A5 formaat.

Voorzitter van De Ouwe Pôlle, Albert de Hoop, schrijft in zijn voorwoord over de inzet van vrijwilligers en over Oene Straatsma, die na 14 jaar noeste arbeid een boek over de boerenstand op Ameland heeft gepubliceerd. Het is het boek Een en al boerderij op Ameland.

In deze Pôllepraat staat een verlag van de lezing van Mathilde Jansen over het Amelander dialect. Tevens staan er brieven in die Ietje van der Meij stuurde naar Jan Visser, vol wetenswaardigheden van Ameland in het jaar 1914. Michiel Zonnevylle schrijft over Hein de Bruin een Pieter Jan Borsch over het Jelle Hansenpad. Het artikel over De dam van Berkhout beslaat vele pagina's. Over die Berkhout en die dam schreef Corine Nijenhuis de historische roman Waddenwolf. Ids Polet schrijft over de oorlogsjaren en Michiel Zonnevylle over Schilders in het Westland. Kortom, weer een uiterst interessante Pôllepraat. Er staat een foutje in: de nieuwe website van Jan Bleeker, die in december 2010 Website van de Maand was, kreeg die titel niet van de VVV maar van Persbureau Ameland, die sinds januari 2010 elke maand een website op of over Ameland uitkiest als WvdM. Bekijk ze hier.

  • Pôllepraat nummer 63
  • Uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle
  • Februari 2011

Ameland in 2010 - het eiland twaalf maanden in het nieuws

Bijna is het boek klaar: Ameland in 2010.

‘Ameland in 2010,’ het is het derde deel in de serie ‘Ameland in …’. Gebeurt er wel genoeg op het eiland om een boek met een jaaroverzicht te vullen? De eerste twee nummers uit de serie ‘Ameland in …’ bewijzen dat er het jaar rond van alles gebeurt dat noemenswaard is. Editie 2010 laat dat ook weer zien. Niet alleen spoelen er soms leuke attributen aan op het strand, maar er gebeurt ook het een en ander in de eilander politiek, het verenigingsleven en met de Amelanders.
Er is zoveel te schrijven en te fotograferen en er is zoveel interessants te ontdekken dat Ameland voorlopig niet uit het nieuws verdwenen zal zijn.

Het jaar van Ameland in 2008 werd het Jaar van het Trotseerloodje. Het jaar 2009 ging als het Jaar van de Bultrug de geschiedenis. Het jaar 2010 kan niet anders dan als het Jaar van Penny’s Shadow de boeken in gaan. Weken was het eiland in de greep van filmopnames. In 2011 kunnen we daar nòg eens van genieten wanneer de film in de bioscopen vertoond gaat worden.

We sommen nog enkele andere nieuwsfeiten op die 2010 tot een gedenkwaardig jaar hebben gemaakt.

- Castingdag in manege De Seelón
- Sneeuwpret
- Arrensleewedstrijd
- Het putincident
- Bevrijdingsfeest
- De nieuwe gemeenteraad
- De blootgelegde bunker

Het is slechts een greep uit de vele nieuwsonderwerpen die worden teruggehaald en hier en daar droogkomisch door de Amelander zussen Antje & Betje worden becommentarieerd.

Vele eilanders en eilandliefhebbers werkten mee aan deze uitgave door hun foto beschikbaar te stellen. Eén gepubliceerde foto is het resultaat van een fotoprijsvraag. Hiekje Bruin uit Hollum zette de mooiste decembersfeer op de plaat. Haar foto van de postbesteller in de sneeuw staat in het boek en op de omslag.
‘Ameland in 2010’ laat ons in vogelvlucht bladeren door een jaar dat voorbij is.

‘Ameland in 2010’ is voor 25 euro te bestellen via info@persbureau-ameland.nl.

Geef uw activiteiten en nieuwsfeiten door aan Persbureau Ameland.
Elk nieuwsfeit maakt kans op publicatie in ‘Ameland in 2011.’
De voorbereidingen voor editie nummer vier zijn gestart.

Ameland te kaart

Jan Bleeker - Brabander met Amelander voorouders - maakte een boekwerkje van oude kaarten van Ameland: ‘Ameland te kaart. Een verzameling historische kaarten van het eiland Ameland.’

Het boekje heeft 54 pagina’s en is op A5 formaat in beperkte oplage uitgegeven.

Liefhebbers kunnen het voor € 9,95 aanschaffen in boekhandel De Hoge Stoep.

Jan Bleeker overleed op 21 februari 2012.
  • Ameland te Kaart
  • Jan Bleeker
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • 2011