dinsdag 30 november 2021

Klaas Plaat

Het lied 'Klaas Plaat' werd geschreven naar aanleiding van 30 jaar gezellige muziek in de maand november/ begin december. Klaas Molenaar, Klaas Plaat genoemd, verzorgde al die jaren via de Lokale Omroep Ameland de muziek.

Klaas Plaat

Soa dâ’de week oktober 

Frijdech un uur of zes 

Begint ut weer te krieb’len 
Skeurt Klaas weer naar Nes 

In de studio deer foelt hij um goëd 
De dames zitte klaar voor fersoek of groët 
Voor pakmakers în ut publiek Maestro start nou de mesiek 

Refrein: Klaas în dames 
We sêgge dank jim’ wel 
Veul fersoekjes wat un pracht 
Op de 105.8 
Klaas în dames 
Ut waar un moaie tiid 
Klaas în dames da’ttech jaar 
Maar helaas nou is ut klaar 

Dan om un uur of negen 
The Sunstreams “aan de grens” 
Un instrumentaaltje 
Voor supporters în alle fans 

In de brievebus ok wat voor de dôst 
Slingerolie în un droge wôst 
Tiid cq tèèd voor de top tiën 
Komme ze an van tiën naar iën 

Refrein: Klaas în dames 
We sêgge dank jim’ wel 
Veul fersoekjes wat un pracht 
Op de 105.8 
Klaas în dames 
Ut waar un moaie tiid 
Klaas în dames da’ttech jaar 
Maar helaas nou is ut klaar

Bridge: 
Klaas Plaat kwam met bericht 
Sientjes hangkast gaat nou dicht 
Nooit meer Skotse ruut 
De stekker kin dr u-u-t 

Refrein: Klaas în dames 
We sêgge dank jim’ wel 
Veul fersoekjes wat un pracht 
Op de 105.8 
Klaas în dames 
Ut waar un moaie tiid 
Klaas în dames da’ttech jaar 
Maar helaas nou is ut klaar


Muziek & Productie: Daniël Metz 

Tekst: Gert Jan van der Laag, Mark van der Meulen 

zaterdag 27 november 2021

De Fossiele Schelpen van de Nederlandse Kust

Dit boek over fossiele schelpen is een zeer gespecialiseerd naslagwerk. Ameland komt er in voor, vooral met betrekking tot de schelpen die via zandsuppleties op het Amelander strand belanden.

Weinig mensen realiseren zich dat een opgeraapte schelp van het strand zomaar duizenden jaren oud kan zijn. Op de Nederlandse stranden en uit de estuaria zijn zo'n 700 soorten fossiele schelpen bekend. Deze uitgave brengt de fossielenrijkdom en schelpenfauna van de Nederlandse kust compleet in beeld: 350 soorten fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden. Hoe zien ze er uit, uit welke laag komen ze, hoe hebben ze geleefd? Een prachtig boek voor geologen, verzamelaars en schelpenliefhebbers. Fraai geillustreerd met gedetailleerde tekeningen. Auteur en geoloog Frank Wesselingh: 'We hebben het boek gemaakt voor de echte verzamelaars en schelpenliefhebbers: mensen die het leuk vinden schelpen op het strand te verzamelen en er thuis een naam aan willen geven.'

Het boek is in 2010 uitgegeven en is anno 2021 alleen nog tweedehands te verschalken. Naturalis Biodiversity Center ontsloot het boek in november 2021 online. Het is hier te lezen. 

Het boek is via deze link nog tweedehands te koop.

  • De Fossiele Schelpen van de Nederlandse Kust
  • Samengesteld door P. W. Moerdijk A.W. JanssenFrank P. Wesselingh F.P. Wesselingh G.A. Peeters
  • KNNV Uitgeverij
  • ISBN 978-90-5011-342-7
  • December 2010 
  • November 2021 digitaal ontsloten

vrijdag 26 november 2021

Ellen Spoelstra in Ameland InZicht magazine

Hebben jullie Ameland InZicht magazine nummer 27 al gelezen? Met dat prachtige verhaal over Ellen Spoelstra van Hans en Gerda? Een kosmopoliet wordt ze genoemd, wereldwijs, onafhankelijk, gedreven en toegewijd. "Zeg maar gerust een stoer wijf, dat ver buiten onze landsgrenzen haar mannetje staat en de wereld een klein beetje beter maakt." Dat schrijft Jolanda de Kruyf van Ameland InZicht. Wij van Ameland Boeken blog willen dit nog even onder jullie aandacht brengen, zodat jullie net voor Pakjesavond nog snel even zo'n prachtig blad kunnen halen in de boekhandel of bij de VVV en dat fraai laten inpakken. Voor iemand uit je kringetje die een mooi cadeautje verdient. Een presentje waar de ontvanger lang plezier aan kan beleven.

Lees hier wat er nog meer in nummer 27 is geschreven.

woensdag 24 november 2021

Niet dicht te slaan

'Niet dicht te slaan' is het ontroerende en krachtige verhaal van Rosalie, een jonge vrouw, die na een turbulente periode in haar jeugd op zoek gaat naar zichzelf en de waarde van dit leven. Aan de hand van gedichten neemt zij je mee in haar gedachten, gevoelens en levenslessen die zij heeft geleerd. Met grote liefde voor de natuur, haar geloof dat iedereen uniek is en haar besef dat alles in het leven nauw verbonden is met elkaar, laat zij zien hoeveel kleur de wereld met zich meedraagt. Laat je meevoeren in haar verhaal, kom tot nieuwe inzichten en ontdek hoe liefdevol dit leven kan zijn als je ervoor open staat. Dit is een boek dat je leven kan verrijken.

Rosalie Kuiper (2002) is pas zeventien jaar als zij door omstandigheden haar ouderlijk huis verlaat. Schrijven biedt haar troost, geeft haar de woorden die ze niet kan uitspreken en helpt haar gedachten en gevoelens te ordenen. Ze besluit een boek te schrijven over doorgaan waar opgeven op de loer ligt, het verliezen en terugvinden van de weg die je volgt en de schoonheid van het leven. Zelfs donkere perioden hoeven niet te betekenen dat je je nooit meer vrij en liefdevol kunt uiten over het leven. Het resulteert in de prachtige gedichtenbundel Niet dicht te slaan waarin zelfontplooiing en zijn wie je bent centraal staan. Het boek is niet dicht te slaan.

Rosalie Kuiper is de kleindochter van oud-Amelander Lia Hoekstra. Ameland is het eiland van Rosalies voorgeschiedenis en het eiland komt dan ook in het boek voor. Lia Hoekstra zegt over het boek: "Op 16 november werd haar dichtbundel 'Niet dicht te slaan' officieel uitgegeven; het vervulde deze oma met trots."

Het boek is via deze link te bestellen.

  • Niet dicht te slaan
  • Rosalie Kuiper
  • Uitgegeven via Bookschout
  • ISBN 978-94-645-0046-2
  • 16 november 2021
  • € 16,99

maandag 22 november 2021

Wadden - van Razende Bol tot Rottumeroog

Wadden
'Wadden - van Razende Bol tot Rottumeroog’ is een fotoboek van luchtfotograaf Herman IJsseling. Hij vliegt regelmatig vanaf Texel over de Wadden en legt dan het gebied vast vanuit vogelperspectief. De mooiste opnames van de periode tussen 2016 tot 2021 nam hij op in dit boek. 

De kleurenfoto’s laten Razende Bol bij Texel tot Rottumeroog tussen Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. De foto’s hebben een kort bijschrift en op een klein kaartje wordt de precieze locatie aangeduid. Het zijn prachtige, soms bijna abstracte foto’s van een uniek stukje Nederland. Het wolkenspel, regenbogen, zonnestralen, maar ook de kleurrijke vormen van natuurgebieden en bijna drooggevallen stukken zee. Af en toe is een glimp van bewoning en vuurtorens te zien. 


Flying Focus vloog ook over het wad tussen Buren en Holwerd en maakte de mooiste foto van de restanten van de dam, waar Corine Nijenhuis haar prachtige historische roman Waddenwolf op baseerde. Meest fotogenieke deel van Ameland is toch wel het Oerd met de Oerdsloot. Flying Focus miste het niet.

 

Het grote en vierkante fotoboek geeft een fraai beeld van de Waddeneilanden.

  • Wadden - van Razende Bol tot Rottumeroog’
  • Herman IJsseling
  • Uitgegeven door Flying Focus Castricum B.V.
  • ISBN 9789079716258
  • November 2021
  • € 43,50
Restanten van de dam

Het Oerd


  

woensdag 17 november 2021

OMSTREKEN

OMSTREKEN
Nederland is het beste fietsland ter wereld, aldus Merijn Heijne en Esther de Lange. In ruim 200 foto’s en 12 verkeersluwe routes laten zij zien hoe mooi je kunt fietsen in alle provincies van Nederland. In het boek staan ook diverse foto’s uit Friesland en de Waddeneilanden, onder meer van Ameland, De Friese Meren en Smallingerland. De cover is gemaakt in Tjerkgaast. Sportjournalist en presentator Herman van der Zandt, zelf een fervent fietser, schreef een persoonlijk voorwoord bij deze ode aan Nederland.  

Niet overal in de wereld is het voor fietsers vanzelfsprekend veilig en toegankelijk. Laat staan dat er goed onderhouden fietspaden en duidelijke routes zijn. "Sinds 2018 hebben we tienduizenden kilometers gefietst; door alle 352 Nederlandse gemeenten en ook met veel plezier in het buitenland. Voor ons is er maar één beste fietsland ter wereld en dat is Nederland", zegt Esther de Lange, een van de initiatiefnemers van OMSTREKEN.

 

Inspiratiebron voor beginnende én ervaren fietsliefhebbers
Niet alleen de makers van dit boek vinden Nederland het beste fietsland ter wereld. De Amerikaanse organisatie PeopleForBikes plaatste maar liefst 5 Nederlandse steden in hun wereldwijde Top 7 van ‘Best Cities for Bicycling’. Ook de gezaghebbende Copenhagenize Index plaatst telkens weer een aantal Nederlandse steden hoog op hun tweejaarlijkse ranglijst. Alles wat Nederland tot het beste fietsland ter wereld maakt, vind je terug in OMSTREKEN. Het boek is een inspiratiebron voor zowel beginnende als ervaren fietsliefhebbers, wielrenners en gravelbikers om in eigen land op pad te gaan.

 

Herman van der Zandt: ‘Fietsen in Nederland blijft een ontdekkingsreis’
Presentator Herman van der Zandt deelt het enthousiasme van de makers: ‘Soms denk ik hier alles wel gezien te hebben, dat ik Nederland op de fiets volledig heb uitgespeeld, game over. Het tegendeel is waar. Fietsen in eigen land blijft een ontdekkingsreis. We vinden het in Nederland allemaal maar heel normaal – op de fiets stappen en eropuit gaan – maar dat is het dus niet. Het is juist ongelooflijk bijzonder, die eenvoud.’

 

Fietsen in eigen land populairder dan ooit
Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen gaan fietsen. Dit heeft geleid tot de herontdekking van Nederland als prachtig fietsland. Populaire natuurgebieden en andere plekken zijn hierdoor op sommige dagen druk; bij mooi weer vaak zelfs te druk. Merijn Heijne: "Soms hoor je zeggen dat Nederland volgebouwd is, geen echte natuur meer heeft of dat je nergens nog echt kunt genieten van rust en ruimte. Met OMSTREKEN laten we zien dat er nog genoeg valt te ontdekken. We moedigen iedereen aan om dicht bij huis op zoek te gaan naar bijzondere plekken."

 

Uitnodiging om in beweging te komen
OMSTREKEN nodigt je uit om in beweging te komen en naar buiten te gaan. Om Nederland nóg beter te leren kennen en je telkens weer te laten verrassen door fraaie fietspaden en de schoonheid van rust, ruimte, vergezichten en wolkenluchten. OMSTREKEN gaat over onbekend terrein en laat je met een nieuwe blik kijken naar bekende plekken in de buurt. Het boek neemt je vanaf het zadel mee door 99 gemeenten en 164 verschillende plaatsen in heel Nederland. Pak de fiets en ga mee op pad. De routes zijn via de QR-codes in het boek eenvoudig te downloaden.

Kooiweg in OMSTREKEN
Ameland
En staat Ameland eer in? Ja, natuurlijk, want anders had dit boek niet in dit blog gestaan. In het boek staat een prachtige foto van de Kooiweg. Merijn Heijne: "Ameland was voor mij de 352e en laatste Nederlandse gemeente, die ik heb aangedaan op de fiets. In ons boek Omstreken staat weliswaar geen specifieke route op Ameland, maar wel is er in het hoofdstuk ‘Wat een rust, heerlijk, die stilte’ een foto opgenomen van een prachtig gravelpad in Buren. Herman van der Zandt is in zijn voorwoord ook enthousiast over fietsen op de Waddeneilanden."

Het boek OMSTREKEN is uitgegeven in eigen beheer na een succesvolle crowdfunding. Bekijk hier hun project. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel en online, onder andere via www.omstreken.com.
  • OMSTREKEN
  • ode aan het beste fietsland ter wereld
  • Merijn Heijne, Esther de Lange
  • ISBN 9789090351117
  • € 39,90
  • Verschijnt 28 november 2021

maandag 15 november 2021

375 jaar St. Clemens Ameland

Het boek '375-jarig St. Clemens Ameland' is een jubileumboek, geschreven door pastoor Henk Nota. Het beschrijft de geschiedenis van de parochie op Ameland. Het boek wordt meteen na de Pontificale Hoogmis ter ere van het jubileum op 21 november 2021 gepresenteerd.

 

In 1646 vestigde de Jezuïetenpater Petrus Codde zich definitief in een tot kerkje en pastorie omgebouwde oude bierbrouwerij aan de Ballumerweg in Nes. Dat was het begin van de statie St. Clemens. Tot nu toe hebben 48 pastoors gewerkt aan de opbouw van de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap op het eiland. Daarnaast waren er vele ‘vakantieproesters’ die gezamenlijk met de vele niet te tellen vrijwilligers een mooie parochie-gemeenschap hebben opgebouwd. 

 

In 1853, bij het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie, werd de statie op Ameland een parochie, genoemd naar de H. Clemens. De parochie St. Clemens is per 1 januari 2020 toegetreden tot de fusieparochie Pax Christi, bestaande uit de voormalige parochies H.  Martinus en H.H. Bonifatius en Gezellen te Dokkum, de H. Martinus te Burgum en de statie St. Egbert op Schiermonnikoog. Binnen deze fusieparochie heeft Ameland een eigen status gekregen en werd de parochie omgevormd tot rectoraat St. Clemens. Het rectoraat is binnen het grondgebied van de parochie Pax Christi dus een zelfstandig ‘staatje’ met een eigen priester/rector en een eigen kerkbestuur dat zorgt voor de gebouwen, het kerkhof, de financiën en de administratie.

Dat eigene is de Amelanders niet vreemd. Immers vanaf het ontstaan van Ameland, de tijd van de Hoofdelingen en Heeren van Ameland (Jelmera/Camminga) had Ameland een eigen vissersvloot en walvisvaart en is het eiland altijd onafhankelijk en neutraal gebleven. Vanaf 1704 onder de Prinses van Nassau en haar opvolgers was het een zelfstandig ministaatje. 

 

In 1798 werd Ameland een gemeente van het gewest Friesland en viel het onder het Koninkrijk der Nederlanden. De bevolking was arm en pas in de 20e eeuw kwam er grote verandering door onder meer het toerisme. De werkers in de wijngaard des Heren bouwden achtereenvolgens  drie kerken en drie pastorieën en lieten twee begraafplaatsen aanleggen. Vanuit de kerk stichtte men een eigen lagere school, genoemd naar de grote Amelander zoon Jan de Jong en een kleuterschool. Beide zijn 1980 samengesmolten tot de basisschool.

 

In 2021 bestaat de geloofsgemeenschap op Ameland 375 jaar. Een goede reden om dit  jubileum te vieren met een mooie liturgische viering en de uitgave van een gedenkboek.

 

Het gedenkboek bestaat uit drie delen en bevat 23 hoofdstukken met 354 bladzijden en meer dan 250 foto’s. In deel 1 bestaan de eerste drie hoofdstukken uit de memoriaalboeken van de parochie, met letterlijke aantekeningen van de pastoors te beginnen bij pastoor Scholten. Hij beschrijft de kerstening van Ameland beschrijft, omkleed met vele nieuwsgierige geschiedenisfeiten en beschreef de ontwikkeling van de statie op het eiland. In deel 2 een hoofdstuk gewijd aan de abdij Foswert op Ameland en dan volgen negen beschrijvingen van leven en werk van de priesters en pastoors die vanaf  1646 tot heden in de statie en parochie hun verblijf hebben gehad. De pastoors Pennaert, Artz, Westers en Kaalberg hebben met hun belevenissen een onuitwisbaar spoor achtergelaten. Dat geldt ook voor pastoor Scholten zelf en Kardinaal De Jong die beiden een apart hoofdstuk hebben gekregen.

In deel 3 komen in tien hoofdstukken allemaal onderwerpen aan de orde die nauw verbonden zijn met de parochie St. Clemens: de op Ameland geboren priesters, broeders, fraters en zusters, het werk en verblijf van de zusters Dominicanessen van Neerbosch, een beschrijving van de vele broederschappen en verenigingen, het armbestuur, over de klokken, het orgel en de koren, de Kardinaal De Jongschool, de omgekomen zeelieden van de parochie en de Duitse kindervakantiekampen.

 

Na 21 november is het te koop in de boekhandel of bij Henk Nota te bestellen per e-mail: hnota@home.nl

  • 375 jaar St. Clemens Ameland
  • Registrum Memoriale Parochiae St. Clementis in Insula Ameland
  • Henk Nota
  • ISBN 9789491141225
  • 21 november 2021
  • € 30,--

Weerspiegeld

Weerspiegeld
'Weerpiegeld - Het weer nader verklaard' is het boek van oud KNMI-woordvoerder Harry Geurts.

Op de achterlamp staat: "Nog nooit wisten we zoveel over het weer als tegenwoordig. Via een eindeloze hoeveelheid weerapps kunnen we zo ongeveer van minuut tot minuut het weer nagaan én voorspellen, voor elke plek op aarde. Maar snáppen we het weer ook? We weten allemaal dat het bij glad weer vooral oppassen is op bruggen en viaducten en bij op- en afritten – maar waarom eigenlijk? En wanneer mag een serie hete dagen een hittegolf heten? Hoe komen de metingen van het KNMI eigenlijk tot stand? Wat is een orkaan of cycloon precies?"

Harry Geurts (1952) is van jongs af aan geboeid door het weer. Op de middelbare school won hij al een prijs met het idee om net als schoolprestaties ook het weer een rapportcijfer te geven (en in dit boek legt hij uit hoe dat weer-rapportcijfer tot stand komt). Jarenlang was Harry als persvoorlichter van het KNMI een spil in het web van alles en iedereen die met weer te maken heeft. Zo groeide hij uit tot een unieke bruggenbouwer tussen de meteorologie en de gewone weer-geïnteresseerde. Het boek is volledig in kleur geïllustreerd met weerkunst uit de collectie van het Rijksmuseum."

De messing vuurtoren van Ameland
Waddenweer
In 'Weerspiegeld' is een hoofdstuk opgenomen over het waddenweer en het messing model uit 1880 van de Amelander vuurtoren staat erbij als illustratie. De Waddeneilanden zijn een heerlijke plek voor hittehaters en voor mensen die van fris houden en mooi in de winter wanneer er sneeuw is gevallen. Kortom: op de Waddeneilanden zit je wel goed.

Vuurtoren
Het bijzondere weer van de eilanden wordt aangehaald met voorbeelden: Texel krijgt de meeste zon, boven Vlieland en Terschelling zie je de mooiste wolkenstraten en op Schiermonnikoog kan het het heetst worden van alle Waddeneilanden. Bij de extremen wordt Ameland niet aangehaald, maar van dit eiland staat dan weer de messing vuurtoren als illustratie bij het Waddenweer hoofdstuk.

Koop het boek in de Amelander boekhandel of bestel het via deze link. 
  1. Lees ook hier over Waddenweer. 
  2. Lees hier over het Lake-Effect op de Waddeneilanden.
  3. Lees hier over de Russische Beer.

  • Weerspiegeld - Het weer nader verklaard
  • Harry Geurts
  • Uitgeverij van Wijnen
  • ISBN 9789051945706
  • November 2021
  • € 29,50

vrijdag 5 november 2021

In Eigen Land - Waddengebied

In Eigen Land
'In Eigen Land - Reisinspiratie van Columbus Travel | Roots | Fietsarchief - 101 Tips voor een vakantie of uitje in het Waddengebied' is een dik magazine over de Wadden. Dit 154 pagina's dikke nummer bevat reisverhalen, reistips, wandel- & fiets suggesties, behandelt slapen, eten & drinken, kunst & cultuur in het Waddengebied en schrijft over kinderuitjes en nog wat extra's. Kortom, een blad vol wad. Natuurlijk wordt er uitgebreid stilgestaan bij wat Ameland te bieden heeft. Mooie stranden, fijne accommodaties, Amelands Produkt met de smaken van de Wadden, het ultieme uitwaaien op 't Oerd en het hogerop zoeken op de vuurtoren, wadlopen, wad varen, wad wandelen, een nat pak halen bij Ameland Adventure en dan nog wat Wadden puzzeltjes. Een heerlijk nummer In Eigen Land dat overloopt van liefde voor het Wad.

Het blad is voor € 4,99 te koop, maar op Westerlaan 8 in Hollum ligt een stapeltje dat we mogen weggeven. Meld even of je een nummer wilt, dan regelen we dat je er een krijgt. (Er zijn nog een paar over - 22 november 2021).

  • In Eigen Land
  • Nummer 3 2021
  • Uitgegeven door Pim Osterhaus
  • € 4,99



maandag 1 november 2021

Kunstmaand Ameland agenda 2022

Kunstmaand agenda 2022
De kunstagenda 2022 is te koop in Galerie November aan de Bureweg in Nes. In de agenda staat bij elke maand een kunstwerk dat tijdens Kunstmaand Ameland te zien is.

  • Kunstagenda 2022
  • Uitgegeven door Kunstmaand Ameland
  • November 2021
  • € 13,00