dinsdag 24 februari 2015

Column - Sporen

“De zesde editie van MTB Ameland is op zaterdag 7 en zondag 8 maart. Het mountainbike evenement in de uitdagende en ongerepte natuur van het Waddengebied biedt een programma voor alle leeftijden en niveaus.” Dat roept de organisatie van MTB Ameland trots van de daken. Fietsen in de ongerepte natuur bestaat natuurlijk niet. Zodra je je MTB pakt en een rondje over de duinen rost is die natuur niet ongerept meer. De organisatie zou het evenement moeten aanpassen en anders in ieder geval de juichende tekst op website en in nieuwsbrieven. Maak eens een wandeling en zie welke paden er gemaakt worden door wildfietsers, welke diepe sporen er achterblijven als resultaat van een rondje in de frisse lucht.

De Kunstmaand maakt zich er helaas ook schuldig aan. Kunst en natuur verdragen zich uitstekend. Vooral als het om een steketsel gaat met zakjes water die schitteren in de zon, of een raamwerk met duizenden draadjes die waaien in de wind. Of reusachtige beelden in het weiland langs de Ballumerweg. Maar dat is verleden tijd. Tegenwoordig gaat het allemaal wat kleiner en minder imponerend èn met schade aan het eiland. Soms nodigt de Kunstmaandorganisatie prutsers uit, die niet goed hebben nagedacht over hun werk. Ze vragen medewerking aan de brandweer en die vriendelijke jongens voldoen graag aan een verzoek. Het is weer eens wat anders. Het resultaat was een mislukt geval van lappen die kapot waaiden en buizen waarbij het maar niet lukte om de kleurstof de vrije loop te laten. Maanden nadien zit het eiland nog met diepe sporen van de zware brandweerwagen; ze zijn nog altijd te zien. Als ze worden gemaakt om een meisje te redden dat in een put in de duinen is gevallen, dan maalt niemand om de sporen, maar als het onder het mom van kunst gaat, dan moet de Kunstmaand zich toch echt eens achter de oren krabben of dit de weg is. Wat mij betreft in ieder geval niet. Schade aan de natuur verknoeit elk plezier aan welk kunstwerk dan ook en een mislukt kunstwerk hoort al helemaal niet thuis in de duinen. Zoiets noemen we een aanfluiting, maar dat is niet zo erg. Dat verdwijnt weer.
Nu de sporen die niet gemaakt hadden mogen worden nog.

J.F. de Jong 

maandag 16 februari 2015

Walvisvaarders - De noodlottige reis van de Jonge Eva

Maart 1725. Tijs van Texel weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren. Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien? Een ijzingwekkende historische jeugdroman over hoop en wanhoop, vertrouwen en wantrouwen, vriendschap en verraad.

Tijs en Maarten zijn jongens van Texel. In het boek wordt een aantal keren Ameland genoemd: op reis van de Jonge Eva voeren ook Amelander commandeurs mee. Het verhaal van Tijs en Maarten en hun belevenissen tijdens de walvisjacht kent grote overeenkomsten met het verhaal zoals Hidde Dirks Kat dat in zijn dagboek heeft beschreven. Dit boek van Bianca Mastenbroek is speciaal geschreven voor de jeugd, maar is voor volwassen ook prima lectuur. Voor mijn doen is het iets te godvruchtig, maar gezien de tijd waar de geschiedenis speelt past dat wel.

Koop het boek in de eilander boekhandel of bestel het via deze link.

  • Walvisvaarders - De noodlottige reis van de Jonge Eva
  • Bianca Mastenbroek
  • De Vier Windstreken
  • ISBN 9789051163902
  • 16 februari 2015
  • € 17,99


maandag 9 februari 2015

Zonnestroom en cultureel erfgoed

Studenten van de NHL zochten uit wat er kan met zonnestroom in het beschermd dorpsgezicht. Ze kwamen onder meer met de oplossing van een zonnelaan, zonnepanelen boven de kruin van iepen. De Burenlaan in Hollum verandert dan Zonnelaan.

Opdrachtgevers voor het onderzoek waren Provincie Fryslân, Secretariaat De Waddeneilanden en gemeente Leeuwarden.

  • Zonnestroom en cultureel erfgoed
  • De toepassing van PV op monumenten erin beschermde stads- en dorpsgezichten
  • Nils Treffers en Theun ter Velde
  • Uitgegeven door Provincie Fryslân
  • Februari 2015




maandag 2 februari 2015

Ameland InZicht 9

Ameland InZicht 9
Ameland inZicht 9 is een nummer boordevol lentekriebels, gele klokken, Derk Bolt, milieujutters, Plastic Soup Surfer, bruinvis, old chaps en nog veel, veel meer.

Koop hem voor jezelf, schaf hem aan om hem in je vakantiehuis te leggen.
Zo lang de voorraad strekt zijn ook de nummers 1 tot en met 8 nog verkrijgbaar. Dat is inmiddels een prachtige stapel glossy's geworden met Ameland als glanzend middelpunt.

  • Ameland InZicht 9
  • Lente 2015
  • Uitgever Henk Huizinga
  • € 4,95