maandag 2 september 2002

Weerzien op de Wadden

Weerzien op de Wadden
'Weerzien op de Wadden - Dertig jaar weer en klimaatonderzoek in het Waddengebied’ is de weerslag van dertig jaar weer- en klimaatonderzoek. Op de Waddeneilanden heb je direct contact met het weer. Het zand is heet op een warme en zonnige dag, de storm stuwt de golven op, de wind is overal aanwezig. Eilanders leven met de elementen en badgasten merken dat ze doorlopend worden geconfronteerd met weer en wind. In Weerzien op de Wadden worden aan de hand van temperatuur, neerslag, wind en zonneschijn, alle aspecten van het weer en klimaat belicht. Daarnaast biedt het boek 'Uitstapjes' over de invloed van een weerelement op mens, dier en landschap aan. 

Van Ameland staan er verschillende foto's in van windhozen die over het eiland zijn getrokken en die enorme schade hebben veroorzaakt en zelfs slachtoffers hebben gemaakt, zoals de windhoos die in 1972 over Duinoord raasde.
Ook wordt het ongeluk tijdens de lancering van de paardenreddingboot, waarbij acht paarden verdronken, in het boek genoemd. 

Vanaf 1966 tot 1970 staan er bijzonderheden over het weer in die jaren vermeld en van januari 1972 tot en met december 2001 staat er van elke maand in die jaren karakteristieken vermeld. Was het een koud jaar of een warm, was het droog of juist nat, viel er veel sneeuw en kon er geschaatst worden, was het een gemiddelde maand of een uitschieter. Voor wie van weer en Waddeneilanden houdt is het een waardevolle uitgave.

Het boek is uitgegeven in samenwerking met het KNMI.

  • Weerzien op de Wadden
  • Hans F. Vugts
  • Uitgever Pirola, Schoorl
  • ISBN 9789064553851 
  • September 2002