zondag 29 maart 2020

Corona - Coronaspanning

Hebben jullie daar nou ook last van? Van coronaspanning? Ik wel. Linksachter mijn nek, hoog in de rug, in mijn schouder, zit een spiertje al dagen dwars. Het is er niet uit te gymnastieken, het laat zich niet soepel masseren en blijft ook na een warme douche pijnlijk zeuren. Een spiertje met coronaspanning. We zouden het allemaal voelen, lees ik in de Leeuwarder Courant. Ton Voermans schrijft erover. En ooit komt er een ontlading. De vraag is, zegt Voermans, 'ontkomt het je of stuur je het'. Want ontlading kan me toch een gedoe geven! Bonje, huilbuien, uitputtingsverschijnselen en op z’n allerberoerdst relatiebreuken.

We maken ons allemaal tamelijk druk. Ik ook. Om de gezondheid van mijn dierbaren en mijzelf, om mijn huisje dat nog steeds in de verbouwing zit, om het nieuws dat niet altijd leuk is maar wel gepubliceerd moet worden, om mijn broer in De Stelp die geen bezoek meer kan ontvangen, om hoe het met het eiland komt als corona eenmaal uitbreekt. Een echte rangorde zit er niet in, ze schreeuwen allemaal om voorrang. En daar komt de coronastress uit voort, al zijn mijn druktemakers niet allemaal COVID-19 gerelateerd.

Vannacht is een vriendin uit Assen overleden. Ze was al een tijdje ziek en vlak voor de coronabom barstte kwam ze uit het ziekenhuis weer thuis. Om te sterven, zoveel was wel duidelijk. Niet aan corona, maar aan een andere ziekte die tamelijk dodelijk is. Vooral de variant die zij had. Naar de uitvaart gaan zit er niet in en condoleren moet van afstand.

Ik wilde zo graag mijn beer, minstens zo oud als die van Asing, voor het raam zetten, maar Pompidon zit ingepakt in een verhuisdoos, in de opslag. Die bruine beer, waarvan opoe ooit het hoofd op de romp vastnaaide. De beer met het gele jasje dat tante Eeke had gebreid. En die kon fantastisch breien. De beer die ik in bad stopte, waarna hij geen geluid meer gaf. Die beer met zijn lieve snuit. Die had me nu wat troost kunnen geven. Pompidon had dat ene spiertje, linksachter mijn nek, hoog op mijn schouder, vast goed gedaan.

Doe voorzichtig, lieve lezers, houd afstand, (zoals een ondernemer in Hollum doorlopend roept: “Anderhalve meter, maar twee is beter!”). Ga nu even niet naar ‘de stille knip’, maar pas op elkaar en blijf gezond.

Jeanet de Jong

donderdag 26 maart 2020

De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden

'De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden - Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottum' is een uitgave in de Historische Waddenreeks. Oorspronkelijk is het een uitgave van 1870, heruitgegeven in 2020. 

Franciscus Holkema (1841-1870) was de eerste botanicus die de flora van de Wadden-eilanden in kaart heeft gebracht. Hiertoe bezocht hij in de jaren 1868 en 1869 meerdere keren in een seizoen alle Waddeneilanden (inclusief Griend). Hij bracht hierbij niet alleen de afzonderlijke soorten in kaart, maar keek ook naar de totale vegetatie van het terrein. Ook legde hij een verband met de bodemgesteldheid. Om deze reden wordt hij wel de eerste plantensocioloog genoemd. Holkema deed zijn onderzoek met het plan om in 1870 te promoveren. Tijdens het corrigeren van de drukproeven van zijn dissertatie overleed hij onverwachts. Zijn promotor prof. Van Hall verzorgde daarop postuum zijn proefschrift. Na Holkema is het onderzoek verder gegaan, maar zijn proefschrift blijft een referentiepunt. Het geeft een inzicht in de oorspronkelijk aanwezige flora, voordat er bossen geplant en duinen beheerd werden. Vanuit dit belang heeft het een plek gekregen in de Historische Waddenreeks.

  • De plantengroei der Nederlandsche Noordzee-eilanden
  • Franciscus Holkema en H.C. van Hall
  • Historische Waddenreeks
  • ISBN 9789066595088
  • Maart 2020
  • € 22,45

maandag 23 maart 2020

Het eiland Ameland en zijn bewoners

De interesse in de eilanden groeide en de badgasten wilde meer weten over het eiland en de bewoners. Francis Allan stapte in dat gat en begon met een reeks. Allan beschrijft de geschiedenis, dorpen, gewoonten, badinrichting, taal en andere specifieke zaken van het 19de eeuwse Ameland.


De uitgave van maart 2020 in de Historische Waddenreeks is een heruitgave van 1969, van een facsimile van het boek dat in 1857 uitkwam. De versie van 1969 was door P. v.d. Brink in Nes uitgeven. Dat boekje was een luxe gebonden hardcover. 

Een soortgelijk boekje over Schiermonnikoog kwam een jaar eerder uit. Het werd uiteindelijk een serie.

Francis Allan werd op 12 oktober 1826 in Helvoort geboren en hij stierf op 31 juli 1908 in Haarlem. 


Koop het in de boekwinkel op het eiland of bestel het via deze link.

  • Het eiland Ameland en zijn bewoners
  • Francis Allan
  • ISBN 9789066595026
  • € 14,75
  • Maart 2020

Versie 1969


dinsdag 17 maart 2020

Ameland Guide 2020

'Ameland Guide' is een boekje in broeizakformaat. Editie 2020 is de tiende in de reeks, uitgegeven door VVV Ameland samen met De Amelander. In de gids staan tips over wat er te doen is, plattegronden van de dorpen, waar te winkelen en heel veel advertenties. Met ook nog een uitklapkaartje va het hele eiland.
De Ameland Guide is gratis op te halen bij de VVV kantoren van VVV Ameland en ligt in de vertrekhal van Wagenborg in Holwerd.
  • Ameland Guide
  • VVV Ameland en De Amelander
  • 2020
  • Gratis

dinsdag 3 maart 2020

Verslag over de aansluiting van Ameland aan den Vrieschen wal en de opslijking van het wad

Dit boekje hoort in de Historische Waddenreeks thuis: 'Verslag over de aansluiting van Ameland aan den Vrieschen wal en de opslijking van het wad'. Ameland met een dam verbinden met de vaste wal. In de 19de eeuw werden hier serieus plannen voor gemaakt. In 1850 werd het plan van Worp van Peyma (1795-1880) gepubliceerd. Van Peyma had als jonge wiskundige al de nodige bekendheid in Friesland. In 1825 bekritiseerde hij de structuur van dijken en berekende een nieuw model, waarbij de golven hun kracht verspillen. 

In 1849 emigreerde Van Peyma naar New York. Na zijn vertrek naar het Verre Westen werd zijn Verslag over de aansluiting van Ameland aan den Vrieschen wal en de opslijking van het wad gepubliceerd. Het plan werd nooit gerealiseerd. Echter P.J.W. Teding van Berkhout bedacht een ander plan, dat wel tot uitvoering werd gebracht. Over die geschiedenis kwam in augustus 2020 het boek Waddenwolf van Corine Neijenhuis uit.

Ondanks dat het Van Peyma plan nooit tot uitvoering is gebracht hoort dit boek in de Historische Waddenreeks. Het is het eerste plan waar serieus naar gekeken is.

  • Verslag over de aansluiting van Ameland aan den Vrieschen wal en de opslijking van het wad
  • Worp van Peyma
  • Maart 2020
  • € 19,95

Koop het in de Amelander boekhandel of bestel het via deze link.

Versie 1850
Het origineel is van 1850 en dat is sporadisch antiquarisch te vinden. In november 2022 staat er hier nog een te koop.

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

De kracht van het lokale

De kracht van het lokale
'De kracht van het lokale - Zicht op het Friese medialandschap' is een boek van Peter Boomsma.

Bestaat de papieren Leeuwarder Courant over
vijf jaar nog? Is Omrop Fryslân een evenementenzender? Is hyperlocaliteit de redding van de Friese media? In De kracht van het lokale geven veertien spelers uit het Friese medialandschap hun mening. Zij blikken terug, beschrijven het heden en kijken vooruit. Een van de mediamensen is Jeanet de Jong van Persbureau Ameland.

  • De kracht van het lokale
  • Peter Boomsma
  • Uitgeverij Louise
  • ISBN 9789491536663
  • Maart 2020
  • €19,50

Koop het boek in de boekhandel of bestel het via deze link.

Jeanet de Jong van Persbureau Ameland


maandag 2 maart 2020

Nordseeinsel Ameland 2020

Nordseeinsel Ameland 2020
'Nordseeinsel Ameland 2020 - Ameland Jedes Mal Anders' is een Duitstalige gids van VVV Ameland. In de gids op magazine formaat staat veel informatie over het eiland en de evenementen en natuurlijk staan er veel te boeken vakantieaccommodaties in. Het eerste deel van de 90 pagina's dikke gids staat vol eiland informatie en het tweede deel is gevuld met accommodaties. 

Te verkrijgen in de VVV kantoren.

  • Nordseeinsel Ameland 2020
  • Uitgegeven door VVV Ameland
  • 2020

De Amelander maart/ april 2020