maandag 16 december 2013

De tijd zal het leren

De tijd zal het leren
Klaas Kolk kwam eind jaren '50 naar Ameland, na een jeugd die in het teken stond van oorlog, het gemis van zijn moeder en het zoeken naar een eigen weg. Op Ameland viel hij op door zijn recht voor de raap uitspraken en zijn korte lontje. 

In dit boek beschrijft hij een groot deel van zijn bewogen leven. De lezer maakt tegelijk kennis met een Ameland door de ogen van Klaas. Hij neemt je mee naar een eiland dat steeds drukker werd door het opkomende toerisme. Die drukte deed wat met de mensen, het ging er vroeger anders aan toe. 'De tijd zal het leren' is een uniek stukje geschiedenis van het eiland.

Het boek is uitverkocht en ook in het tweedehands circuit nauwelijks te vinden. Een herdruk wordt overwogen. Wie graag een boek zou willen kopen kan zich melden bij Helma Kolk (maart 2023).

  • De tijd zal het leren - Een kleine geschiedenis op Ameland
  • Klaas Kolk
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • ISBN 978 90 817522 2 0
  • December 2013



zaterdag 7 december 2013

Ameland kalender 2014

In december 2013 valt de Ameland kalender 2014 op de mat bij alle Amelander postadressen. Het is voor de 9e keer dat Faber-Wijnberg Installatietechniek deze notitiekalender uitgeeft. Op de kalender zijn vele activiteiten die op Ameland georganiseerd worden al aangegeven. Verder is er ruimte voor eigen notities. De kalender is gratis op te halen in de winkel aan de Fabrieksweg in Hollum.

  • Ameland kalender 2014
  • Faber-Wijnberg Installatietechniek BV
  • December 2013

maandag 11 november 2013

Wandelgids Wandelroutes over Zes waddeneilanden

WaddenWandelen
Geheel nieuwe wandelgids voor de Waddeneilanden, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Borkum bij onze oosterburen in het Duitse gedeelte van de Waddenzee. Waddenwandelen is ruim 1200km wandelplezier aan weerszijde van werelderfgoed Waddenzee.

Het Streekpad WaddenWandelen (276km) maakt deel uit van Waddenwandelen en bestaat uit zes wandellussen over de Waddeneilanden. Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes; Streekpad WaddenWandelen laat de eilanden in ruim 300km aan routes in al hun variatie zien.

De wandellussen beginnen en eindigen bij de veerboot. Niets staat u in de weg om op Texel de oversteek te maken naar Vlieland. Of om vanaf Ameland terug te keren naar de vaste wal om vervolgens in Lauwersoog de boot naar Schiermonnikoog te pakken. WaddenWandelen is een nieuw wandelnetwerk op de Waddeneilanden en de Waddenkust op de vaste wal. Zo krijgt het begrip Waddenhoppen een nieuwe betekenis: hop van het eiland naar de vaste wal of omgekeerd. Beleef het Waddengebied en geniet met volle teugen van dit prachtige stukje Nederland.

  • Wandelgids Wandelroutes over Zes waddeneilanden 
  • Uitgegeven door Wandelnet
  • ISBN 9789071068874
  • 2013
  • € 17,45
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de li

 

zondag 10 november 2013

Het geheugen van Herman Blauw

Het mooiste meisje van de klas verdwijnt spoorloos tijdens een schoolreisje naar Ameland. Twee klasgenoten worden daar 25 jaar na dato mee geconfronteerd als een misdaadjournalist de vermissing als cold case oprakelt. Wat is er destijds precies voorgevallen? Een van de klasgenoten is de inmiddels gefortuneerde publicist Herman Blauw. Bij hem staat op een dag misdaadverslaggever Karel L. van Gelderen voor de deur met een cameraman aan zijn zijde. De televisieman blijkt niet te twijfelen aan de betrokkenheid van Herman bij de verdwijning van Dorien. Herman stuurt de misdaadverslaggever weg en zoekt steun bij zijn beste vriendin Antoinette. Om te achterhalen wat er in de jaren tachtig met Dorien is gebeurd, besluiten Herman en Antoinette op onderzoek uit te gaan. Dit brengt hen uiteindelijk in Istanbul. Het geheugen van Herman Blauw is een meeslepende literaire thriller over de rol van herinneringen, vriendschap en verraad, onmogelijke liefde en de terreur van misdaadjournalistiek. 

De Boekenbalie schrijft over het boek: "Het is een meesterlijk geschreven boek vol verrassende wendingen en tragische, soms tragikomische climaxen met een bijzonder spannende ontknoping." 

Ronald Ohlsen is dichter en romanschrijver. Het geheugen van Herman Blauw is zijn derde roman.

Het is via het tweedehands circuit nog wel te vinden (november 2022).

  • Het geheugen van Herman Blauw
  • Ronald Ohlsen
  • Passage Uitgeverij
  • ISBN 9789054522799
  • 2013

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

zondag 3 november 2013

Column Allerzielen

Foto Jeanet de Jong
Het is 2 november 2013, Allerzielen. In de kerk worden de mensen die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen herdacht. Hun namen klinken onder de gewelven, de naamkaarsen branden.

Diezelfde middag is in Delft de Koninklijke Familie met een schare vrienden en goede bekenden bijeen om prins Friso te gedenken. De camera’s staan discreet opgesteld en laten wel de foto van de prins maar niet de gezichten van Mabel, de kinderen en prinses Beatrix zien. We zien de zwarte hoed van een moeder die rouwt om het verlies van haar kind.

De dag daarvoor droeg ze een bronsbruine en vloog ze per heli naar Ameland om daar in een uur tijd een school te openen, een foto van haar vader op de rug van een Amelander in ontvangst te nemen en een loopje door de nieuwe school te maken. Ameland verheugt zich dat de prinses, haar voormalig Erf- en Vrijvrouwe, naar het eiland heeft willen komen voor de openingshandeling. In het licht van Allerzielen is dat bezoek extra bijzonder.
Niemand denkt op dat feestelijke moment van die eerste november aan de volgende dag.
Op Ameland is de stemming blij en vrolijk en vol trots.

De prinses wist maar al te goed welke hoed ze de volgende dag zou dragen. Ze dacht er misschien wel aan toen ze boven Ameland vloog. Ze realiseerde het zich wellicht op het moment dat ze de enthousiaste gezichten zag van de aanwezigen in de school. Ze wist het op het moment dat ze aan een leerling in het scheikundelokaal vroeg welke opleiding hij hierna ging volgen. En toch kwam ze en had ze belangstelling en toch vroeg ze het aan de jongen.

Jeanet F.de Jong

maandag 14 oktober 2013

Ameland InZicht 5

Ameland In Zicht 5
Ameland InZicht magazine nummer 5 staat vol met verhalen over het eiland. Ameland In Zicht 5 is het derde nummer van 2013. Uitgever is Henk Huizinga van restaurant Boerenbont.

  • Ronde van Ameland met Bauke Mollema
  • Het wrakkenkerkhof rondom Ameland
  • Kunst, door stilte betoverd
  • Een varend kantoor op de Waddenzee
  • Verborgen zeeschatten
  • Mannenmoed, paardenkracht
  • Eilandvondsten
  • Het eiland als inspiratiebron

Ameland InZicht is in de winkels op het eiland en bij VVV Ameland te koop.

  • Ameland InZicht 5
  • Najaar 2013
  • € 4,95


dinsdag 1 oktober 2013

De Wadden - een geschiedenis

Journalist en auteur Mathijs Deen schreef 'De Wadden – een geschiedenis’ over een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. Deen beschrijft heel goed dat wie er wil wonen of verblijven, zich moet aanpassen. Het boek verhaalt over boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die allemaal niet anders konden dan zich schikken naar de wetten van water, wind en zand. De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden. 

Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.

Koop het boek in de boekhandel op het eiland of bestel het via deze link.

  • De Wadden
  • Mathijs Deen
  • ISBN 9789400401877
  • Thomas Rap uitgevers
  • 1 oktober 2013
  • €24,99



Waddenkust

Vijfentwintig wandelingen tussen de 10 en 25 km in het Waddengebied. Zowel op de Waddeneilanden als in de Waddenkustprovincies Noord-Holland, Groningen en Friesland. Vooral landelijke rondwandelingen met een dorp of parkeerplaats als begin en eindpunt. Voor iedere wandeling zijn er meerdere pagina’s ingeruimd. Na wat achtergrondinformatie over het specifieke gebied, met aandacht voor de bezienswaardigheden onderweg, volgt een routebeschrijving, voorzien van een duidelijk kaartje. De wandelingen maken gebruik van het nieuwe netwerk Waddenwandelen met genummerde wandelknooppunten. Bij iedere wandeling wordt een onderwerp uitgelicht in een kadertekst. Bijvoorbeeld over de terpen in Friesland, de vikingen op Wieringen en de walvisvaarders op Ameland. Aantrekkelijke vormgeving in full colour. Met adressen voor koffie- en lunchstops en veel foto’s.

Dit boek is tweedehands nog wel te verkrijgen (oktober 20223).

  • Waddenkust - 25 wandeling 10-20 km
  • Nina van den Broek
  • Uitgegeven door ANWB
  • ISBN 9789018036935
  • € 2013

maandag 16 september 2013

Snuf en de verborgen schat

Snuf en de verborgen schat
'Snuf en de verborgen schat' is een speciale uitgave voor kinderen met dyslexie.

De zee, de duinen en een oud jachthuis vormen het decor voor de avonturen van Snuf de hond en zijn drie vrienden Karel van Doorn, Tom Sanders en Bertus Verhoef. De vrienden logeren bij een 'oom' die veel heeft gereisd, en... wie verre reizen maakt, kan veel verhalen.
Oom Nol kan dan ook prachtig vertellen over zijn reisbelevenissen, maar ook over de geschiedenis van zijn huis Het Oude Jachthuis en over het kasteel waarbij dit jachthuis hoorde. Dit kasteel ligt al eeuwen onder duinzand bedolven. Het verhaal gaat dat er een kostbare schat in de kelders van het kasteel ligt. Dan gaan de drie vrienden met hun slimme hond Snuf natuurlijk op zoek. Het levert spannende avonturen op. 

  • Snuf en de verborgen schat
  • Piet Prins
  • Dyslexion Uitgeverij
  • ISBN 9789491638299
  • September 2013
  • € 19,95

vrijdag 6 september 2013

Familie de Bruin

Deze familie uitgave gaat over het verborgen leven van Pieter Frits de Bruin.

Meer gegevens over deze uitgave zijn welkom.

  • Familie de Bruin
  • Uitgave van familie De Bruin
  • 6 september 2013

A bifacial tool of the Neanderthals from Ameland, the Netherlands

A bifacial tool of the Neanderthals from Ameland, the Netherlands
'A bifacial tool of the Neanderthals from Ameland, the Netherlands' is een artikel in Netherlands Journal of Geosciences / Geologie en Mijnbouw Vol. 92; pagina’s 181-192. Met foto’s en illustraties. Een interessant artikel over het leven van Neanderthalers in het Waddengebied en de vondst van artefacten zoals vuistbijlen. Het artikel werd gepubliceerd in het kader van het project ‘ Middle Palaeolithic Northern Netherlands’.

Het artikel is online te lezen

  • D. Stapert, L. Johansen en  M.J.L.Th. Niekus
  • Netherlands Journal of Geosciences
  • September 2013

vrijdag 9 augustus 2013

Donald Duck op de Wadden

Donald Duck op de Wadden is een speciale editie van de Donald Duck die helemaal gewijd is aan de Waddeneilanden. Het is nr. 33 van 9 augustus 2013. Donald Duck is een wekelijks verschijnend stripblad en dit nummer was een eenmalige uitstap naar de Wadden.  

Donald Duck is gespannen en van de dokter moet hij de rust opzoeken op de Waddeneilanden. Hij pakt zijn TVTAS en hopt langs het rijtje van vijf. 

De hoofdredacteur, een man met de op Ameland bekende naam Roep, zwaait af en ter ere daarvan is een Waddeneditie gemaakt met Thom Roep op een veerboot. Niet die van Ameland, helaas, maar weten ze daar in Hoofddorp veel.

  • Donald Duck op de Wadden
  • Uitgave van Sanoma
  • 9 augustus 2013 
  • € 2,40




donderdag 25 juli 2013

Litepit en Kikelnoot


Het heet Litepit en Kikelnoot aan zee en gaat over twee kinderen die het strand en de zee ontdekken. Nicole van Barneveld – ze is de zus van Zee van Tijd-Van Barneveld en dochter van marktmeester Ambachtelijke Dag in Ballum - Van Barneveld – maakte de schilderijen voor de platen in het boek en bedacht het verhaal. Het prentenboek is in eigen beheer uitgegeven en kost € 14,95.
  • Titel: Litepit en Kikelnoot aan zee
  • Tekst en illustraties: Nicole van Barneveld
  • ISBN 978-90-820685-1-1
  • Prijs: € 14,95

woensdag 24 juli 2013

Reisgids Ameland voor Duitse eilandgasten


Vanaf deze zomer kan ook de Duitse badgast de weg vinden op z’n favoriete vakantie-eiland. Vanaf eind juli ligt “Ameland, eine andere Welt” in de winkels, “derkomplette Reiseführer”. Het is de eerste officiële reisgids bestemd voor de grote groep Duitse gasten die Ameland jaarlijks over de vloer krijgt.

Het reisboek (144 pagina’s, paperback) is een kleurrijke verzameling feiten, verhalen en foto’s over Ameland. Een uitgave van FennArt Reclame-Marketing en tekstschrijversduo Roelof Tienkamp en Jolanda de Kruyf. Het team uit de Kop van Overijssel is ook verantwoordelijk voor de Nederlandstalige versie van de reisgids “Ameland, ander land”, die al in de zomer van 2008 verscheen en inmiddels z’n vierde, herziene druk beleeft.
‘Ameland’ was de eerste in een serie van vijf reisboeken over de Nederlandse Waddeneilanden, alle uitgegeven door Friese Pers Boekerij.


vrijdag 28 juni 2013

Kinderen van het Ruige Land


‘Kinderen van het Ruige land is het allerbeste verhaal dat ik in huis heb’, en het persoonlijkste verhaal van Auke Hulst, zijn eigen jeugd is namelijk het onderwerp en die is op zijn zachts bijzonder te noemen. Hulst groeide op in een vervallen huis in het bos in Noord Groningen in een gebied dat Het Ruige Land wordt genoemd. Zijn vader overlijdt twee dagen voor zijn achtste verjaardag een laat vier kinderen en zijn moeder, een levenslustige maar ook leugenachtige vrouw die achtervolgd wordt door schuldeisers, achter.  Terwijl moeder steeds vaker de hort op is en soms hele nachten wegblijft, vervuilt het huis. Rekeningen verdwijnen ongeopend in de kofferbak van een oude, met mos begroeide, deux chevaux in de tuin;  de vier kinderen houden zich in leven met diepvriespizza en patat.  Kinderen van het Ruige Land is een familiekroniek die de oorzaken en de gevolgen van een ontspoorde jeugd genadeloos blootlegt.
Ameland speelt een prachtige rol in Hulst jeugd en daarom onvermijdelijk ook in Kinderen van het Ruige Land.


donderdag 20 juni 2013

Ameland InZicht 4

Ameland InZicht 4
De vierde editie van Ameland InZicht magazine is het zomernummer van 2013. Uitgever is Henk Huizinga, fotograaf is Jantina Scheltema en de opmaak is van Mark Kiewiet. Aan dit nummer werden Jolanda de Kruyf, Roelof Tienkamp, Richard Kiewiet, Will Bakema, Marjan Veenendaal, Ingrid Fischer, Johan van der Wielen en Jeanet de Jong mee. 

In dit nummer:

  • Witte elegantie op Oost-Ameland
  • Brigitte Kaandorp op de Wadden
  • Ameland en de walvisvaart
  • Memory Lane in Nostalgisch Museum
  • Droomdecor voor mooiste dag
Ameland InZicht is in de winkels op het eiland en bij VVV Ameland te koop.
  • Ameland InZicht 4
  • Zomer 2013
  • Uitgever Henk Huizinga
  • € 4,95


maandag 3 juni 2013

Ameland Boeit

Ameland Boeit
'Ameland Boeit - Omdat gastvrijheid er zo gewoon is' is een blad waarmee Gerard van Gulijk het eiland wilde veroveren. Begonnen met Ameland In Zicht magazine, wilde hij met Ameland Boeit een concurrent opzetten van het blad waar hij zelf met eilander uitgever Henk Huizinga mee begonnen was. Duo Van Gulijk en Huizinga ging uit elkaar toen de eerste geen betrouwbare zakenpartner bleek te zijn. Van Gulijk, geen eilander maar uit de regio Oldenzaal, poogde een klapper te maken met Ameland Boeit. Die klapper werd het niet, uiteindelijk verscheen er slechts dat ene nummer. Van uitgever Van Gulijk is op het eiland sindsdien niets meer vernomen.

In dit nummer: Op de fiets over het eiland, Catherine Keyl "Het wordt alleen maar beter", lokale bedrijven en Thijs Visser over De Toren als getuige

  • Ameland Boeit
  • Uitgegeven door Seng media
  • Zomer 2013
  • € 3,95

Gedichtenbundel over Heerlijkheid Ameland


Lenze L. Bouwers (73) uit Dalfsen schreef  bundel met gedichten over de Heerlijkheid Ameland. In het 60-pagina dikke boekje zijn drie reeksen in één bundel gepubliceerd.
Bouwers is auteur. Van 2007 tot 2009 was hij Stadsdichter van Zwolle. Hij schreef inmiddels 25 boeken: kinder- en jeugdboeken, romans en vooral poëzie.

Ameland is al zo’n dertig jaar de favoriete vakantiestek van de familie Bouwers. In voor- en naseizoen zitten ze op Roosduinen. Lenze Bouwers is niet zo’n strandzitter. Hij wandelt veel en is vooral een strandjutter op zoek naar woorden. In de loop der jaren maakte hij allerlei gedichten en nu heeft hij er een totaaloverzicht van laten maken.
De bundel bestaat uit drie delen. Het eerste gaat over de historie van de walvisvaart en de Cammingha’s met het indrukwekkende bouwwerk:

Zo warm de gobelins,
als blokken op het vuur,
een bellekoord verjaagt
de angst in duister uur.           
           
Er zitten ook gedichten in die in het Amelands zijn vertaald en bewerkingen van legendes.
Deel twee heeft 12 gedichten in de rondeelvorm over wad en zee, eb en vloed, de biotoop van duin en strand.
In het derde deel  is er de wisselwerking van de natuur en het leven van de mens, met ondermeer een gedicht over de vuurtoren en de slotregel:
nooit was de lucht zo zuiver als op Ameland.

De bundel is een lofzang op het eiland.

De vrije heerlijkheid
Lenze L. Bouwers
Uitgeverij De Contrabas-Utrecht
ISBN 978-90-79432-83-7

zondag 12 mei 2013

Pietje zet het bos op zijn kop!


Pietje, de vuurtoren van Ameland, verveelt zich als hij niet aan het werk is als vuurtoren.
Dit kinderboek met tekeningen en tekst is geschreven voor Madelon van Amerongen-Klaus. De illustraties zijn van Evert van Amerongen. Het is leuk om te zien en om voor te lezen, alleen jammer dat de schrijfster een eekhoorn heeft gekozen als een van de figuren. Eekhoorns komen op Ameland helemaal niet voor. Die valse informatie moet bij de kinderen wel even worden verduidelijkt als een vorm van dichterlijke vrijheid.

Schrijver: Madelon van Amerongen - Klaus
Illustraties: Evert van Amerongen
Titel boek: Pietje zet het bos op zijn kop!
Genre: Kinderboek
Jaar: 2013
ISBN: 978-94-6108-567-2

Prijs: € 6,95

zaterdag 11 mei 2013

De toren als getuige

Thijs Visser uit Steenbergen, zoon van Thijs Visser van Onder het torenlicht, maakte een vervolg op zijn debuut roman Terug naar de toren. De titel is De toren als getuige en ook dit verhaal heeft Ameland als decor.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en is in de boekhandels op Ameland voor € 19.90 te koop.

Lees hier meer over De toren als getuige
  • De toren als getuige
  • Thijs Visser
  • Uitgegeven door Arendsnest
  • ISBN: 978 90 815330 0 3
  • Mei 2013
  • € 19,90

dinsdag 30 april 2013

Column - Hou je veilig

Er is heel veel af te dingen op de tekst van het Koningslied, maar niets op de bedoeling. Het steekt de Koning een hart onder de riem en dat met een melodie die na één keer beluisteren in je hoofd blijft hangen. Dat is toch een knappe prestatie van die Ewbank. En als je dan het gezin van de Koning ziet glunderen tijdens de uitvoering van het lied dat in Ahoy wordt ingezet door heel veel Nederlandse artiesten, dan ben je toch echt om. “Het klonk toch heel aardig. Dat we met z’n allen op iets afduiken, dat verbindt ons.” Dát was het commentaar tijdens de nationale evenement voorafgaand aan de Koningsvaart. Waar maken we ons druk over, zelfs zo druk, dat we wensen dat mensen vanwege het lied gestenigd worden? We mogen ons met onze constitutionele monarchie gelukkig prijzen dat steniging niet in ons arsenaal zit. En Ameland … Ameland is nadrukkelijk aanwezig in onze monarchie. En Ameland? Ameland sloeg de plank vandaag volledig mis. 

Ameland heeft zich niets gelegen laten liggen aan het protocol rond het Koningslied. Het eiland, dat zich fier de Heerlijkheid Ameland noemt omdat de vorst Erf- en Vrijheer van het eiland is, heeft zijn respect volledig verloren door niet alleen de Beatrixboom te verwaarlozen, maar ook door een optocht te organiseren die voor 75% gevuld is met balkende jongelui die om 9.00 uur in de ochtend al vol trots met een bierflesje in de hand op een abominabel aangeklede feestwagen de mensen aan de kant vervelen. Gelukkig voor het publiek zijn er een paar pareltjes in de stoet die het wachten en het aanschouwen van de optocht te pruimen maken. Het is een gotspe dat juist de Heerlijkheid Ameland zijn tweede optocht van versierde wagens laat starten op het moment dat de Koning wordt toegezongen met het nationale Koningslied.

Ameland sloeg op de laatste Koninginnedag de plank behoorlijk mis. De Heerlijkheid heeft laks ingespeeld op het historische moment. Ameland hield zich verre van veilig.

Jeanet de Jong
 

zondag 28 april 2013

Stichting Paardenreddingboot Ameland - April 2013

No 22
'Stichting Paardenreddingboot Ameland Informatieblad voor donateurs - Uitgave no. 22 - April 2013'. Elk jaar geeft de stichting een blad uit. In dit nummer naast een voorwoord van voorzitter Albert de Hoop:

  • Museumverslag 2012
  • Christel Koning
  • Demonstratieverslagen 2012
  • Verslag van de reis met de brug van de Rottum van Delfzijl naar Ameland
  • Jacob (Iewes) de Vries 1834 - 1935

maandag 15 april 2013

Kaarten voor de kerk

Om geld op te halen voor de restauratie van de Sint Clemenskerk, gaf Ameland Pers Uitgeverij een setje kaarten uit.
















maandag 8 april 2013

Met je klas op Kamp


Hetty van Rijn uit Buren schreef het Handboek Met Je Klas Op Kamp. Van Rijn werkt in het onderwijs en heeft al eerder een boek geschreven: Handboek Invallers Basisonderwijs.
Vanuit haar vak als onderwijzeres maakte ze de nodige schoolkampen mee. Die ervaringen bouwde ze uit tot een boek vol tips onder het motto: Een kamp is pas geslaagd als je zelf als begeleider ook ontspannen kunt meegenieten.

Het Handboek Met je Klas op Kamp heeft als ondertitel: met supertips op Ameland. 
De tips omvatten ondermeer de volgende onderwerpen:
-                  Hoe krijg je de kinderen ’s avonds stil
-                  Omgaan met heimwee
-                  Geen mobieltjes mee ter bevordering van het groepsgevoel
-                  Moeilijke eters: hoe ga je daarmee om
-                  Hoe krijg je en hou je een goede sfeer
-                  Warm weer: wat te doen
-                  Activiteiten bij regen, ook buiten

Ze verwerkte de ervaringen van accommodatiehouders in haar boek en legde haar oor te luisteren bij leiding van kampen. Het boek kost € 15,95.

Hetty van Rijn geeft via Cursus op Ameland ondersteunende cursussen voor leerkrachten, groepen kinderen en volwassen, maatwerktrainingen en begeleidingsprocessen en houdt lezingen.
Ze heeft een speluitleen in ontwikkeling.
Cursus op Ameland organiseert cursussen en workshops voor mensen in het onderwijs en leiding van kampen. Het is een initiatief van Hetty van Rijn en Henk Hospes.

donderdag 4 april 2013

Kaarten voor de kerk

Begin 2013 brandde de Sint Clemeskerk in Nes af. In april van dat jaar gaf Ameland Pers uitgeverij kaarten uit met afbeeldingen van de kerk.

De actie Kaart voor de Kerk steunde de herbouw. Verschillende mensen waren na de brand zó begaan met de Clemenskerk dat ze één of meer foto's en tekeningen beschikbaar stelden om te laten drukken. Dertien afbeeldingen werden geselecteerd om er een kaart van te maken.

De kaarten werden per vijf stuks in een mapje gedaan en elk mapje met vijf verschillende kaarten koste vijf euro. 

De mapjes waren bestellen via info@persbureau-ameland.nl en ze waren op diverse andere plekken op het eiland te koop. In totaal bracht de actie zo'n 800 euro op, dat is overgemaakt naar het herstelfonds van de Sint Clemenskerk. 

Kaarsjes - Foto Nanne Nicolai

Schaapjes - Foto Jeanet de Jong

Kerkramen - Foto Nanne Nicolai

Aquarel van Marijke Meinema-Visser

Ganzen voor de kerk - Foto Jan van Os

Kerkbanken - Foto Wierd de Haan

Potloodtekening van Wierd de Haan

Gele kerk - André Metz

Luchtfoto na de brand - Foto Jantina Scheltema

De brand - Foto Anneke Wapstra

Avondlucht - Foto Peter Höckels

Altaar - Foto Nanne Nicolai

Schilderij door Reinier Knol