maandag 21 december 2009

Gedeelde ruimte - het Waddengebied in dertig ontmoetingen

Gedeelde ruimte
In de bundel zijn dertig interviews te lezen met als thema de Wadden. De interviews zijn a
fgenomen door een bestuurslid van de Waddenacademie in maart en april van 2009. De dominee van Bedum, een historisch geograaf, boeren, burgemeester van De Marne, twee vrijwillige molenaars op Ameland, de directeur van Seafoods, een medewerkster van de vismarkt in Den Oever en een badgast op Terschelling en meer. Via die gesprekken krijgt de lezer informatie over het gebied. De interviews zijn beknopt. De lezer krijgt de positieve ontwikkelingen en de problematiek op historisch, cultureel, politiek, economisch en ecologisch gebied kort onder ogen. De toegankelijke tekst staat steeds in drie kolommen per pagina. Van de geïnterviewde personen zijn foto's in eigen omgeving toegevoegd. Het boek is een boeiende uitnodiging tot het doen van meer onderzoek naar een duurzame toekomst van het waddengebied. Voor iedereen die zich het lot van dit unieke gebied aantrekt. Met de interviewlocaties op een satellietfoto aangegeven.

  • Gedeelde ruimte - het Waddengebied in dertig ontmoetingen
  • Jos Bazelmans
  • Van Wijnen Uitgeverij
  • ISBN 9789051943672
  • December 2009

maandag 7 december 2009

Ameland kalender 2010

In december 2009 komt de Ameland activiteitenkalender van Faber-Wijnberg Installatietechniek BV voor het jaar 2010 uit. Op de voorkant staan foto's van projecten waar het bedrijf heeft gewerkt en binnenin staan op de maandbladen vele activiteiten die op Ameland georganiseerd worden. Er is daarnaast nog ruimte voor eigen notities. Kalender 2010 is de vijfde editie.

  • Ameland kalender 2010
  • Faber-Wijnberg Installatietechniek BV
  • December 2009

dinsdag 24 november 2009

Bruiloft op Ameland

‘Bruiloft op Ameland’ is een kort verhaal van Marion Pauw. Het werd uitgegeven in de Literaire Juweeltjes serie. Het is een heel spannend verhaal dat zich afspeelt op Ameland. Het verhaal is ook gepubliceerd in de Libelle.

Marion Pauw werd geboren in Tasmanië. Ze emigreerde op haar zesde naar Nederland en werkte onder meer als freelance journaliste voor het dagblad Amigoe (Curaçao) en als columniste voor Flair. Ze is copywriter voor reclamebureaus. 

  • Bruiloft op Ameland
  • Marion Pauw
  • 2009



vrijdag 13 november 2009

Column - Ron Jans houdt het voor gezien

Ron Jans op een sportdag op Ameland
Het moet er maar weer eens van komen. Ameland heeft het een hele tijd zonder column moeten stellen en dat kan eigenlijk niet. Waar moet je over kletsen als er niet een column is om over te bomen? We gaan er wat aan doen.

FC Groningen is een dankbaar onderwerp.
De club moet zo langzamerhand wanhopig zijn.
Eerst moeten ze Suárez missen die intussen bij Ajax de sterren van de hemel speelt, toen vertelde Ameland dat het niet meer wilde sponsoren, daarna werd er bijna geen wedstrijd meer gewonnen en als klap op de vuurpijl zegt Ron Jans dat hij er mee stopt. De sympathieke trainer van de FC, die nog met Amelander Ignatia in de klas heeft gezeten, houdt het na dit seizoen voor gezien. Tegelijk met Ameland neemt hij afscheid.

Vanaf volgend seizoen rollen er geen tonnen meer naar de voetbalclub van de Euroborg. Voor Ameland is die iets minder dan twee ton per jaar een aderlating waarvan slechts in marketing termen voor te spiegelen is hoeveel baat het eiland er bij heeft. Zoveel seconden televisie met Ameland in beeld heeft een reclamewaarde van zoveel euro, zeggen de marktmeesters. Daar heb ik zo mijn twijfels bij. Die ene keer dat Ameland echt breed en duidelijk in beeld was, zag je de iets gebogen rug van een uit het veld gestuurde speler. Na een grove overtreding kreeg hij rood. Met het hoofd tussen de schouders en een gekromde rug liep hij het veld uit. Het paarse shirtje zat prachtig strak om zijn bovenlijf. Ameland was seconden lang in beeld en stond er gekleurd op. De weg naar de catacomben was lang.

Intussen is het eiland bij zinnen gekomen na het kwajongensavontuur vol euforie en dromen die wensen werden.
Laten we eerlijk zijn, het sponsorcontract had zijn leuke kanten. We zagen Ron Jans en Koen van de Laak en de andere jongens regelmatig op het eiland. Het heeft een paar centen gekost, maar die ontmoetingen nemen ze ons niet meer af.
Ameland kan uit de catacomben kruipen en haar pijlen op een ander doel gaan richten.
FC Groningen wensen we heel veel sterkte en Ron Jans alle geluk van de wereld.

Jeanet F. de Jong


zondag 8 november 2009

Van Zuidland tot Ameland

'Van Zuidland tot Ameland - Een tocht door de geschiedenis van de landinrichting' geeft een persoonlijke kijk op de geschiedenis van de inrichting van het Nederlandse landschap. Het boek beschrijft een wandeltocht van zes auteurs, in dertien etappes. De tocht voert hen dwars door Nederland, van Zuidland naar Ameland. Etappebeschrijvingen worden afgewisseld met herkenbare impressies, herinneringen en vakmatige beschouwingen op de inrichting van het landelijk gebied. De auteurs studeerden allen cultuurtechniek aan Wageningen Universiteit.

Van Ameland wordt een hoofdstuk gewijd aan de ruilverkaveling. 'Ruilverkaveling en de Moderniteit' wordt het genoemd.

Het boek is nog (november 2022) bij de uitgever te koop en is af en toe in het tweedehands circuit te vinden. 

  • Van Zuidland tot Ameland Een tocht door de geschiedenis van de landinrichting
  • Wim de Haas, Ben Hermans, Rob Heldens, Kees Muilwijk, Otto Westerink en Helmer Wieringa
  • Uitgeverij Landwerk
  • ISBN 789077824122
  • 2009
  • € 12,50
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

woensdag 7 oktober 2009

Geel Wit

In de bloei van zijn leven, is de ondertitel van het boek over 75 jaar Geel Wit. Koos Molenaar stelde het boek samen dat in mei tijdens de viering van het 75-jarige bestaan van de voetbalclub werd uitgereikt aan ereleden. Het boek is te koop via de vereniging of via de auteur en kost 15 euro.

dinsdag 28 juli 2009

Rob de Zeehond

Recreatiepark Boomhiemke heeft een mascotte, Rob de Zeehond. De grote blauwe zeehond loopt regelmatig over het park en maakt plezier met de kinderen. Boomhiemke heeft tevens een boekje uitgegeven waarin deze Rob de Zeehond de hoofdril speelt. Het verhaal begint zo.. “Nog niet zo lang geleden werd er in de Grote Diepzee een zeehondje geboren. Vader en moeder trakteerden de andere zeehonden uit de grote familie op broodjes met blauwvis. “Want het is een jongetje,” zei pa Wallie. “We noemen hem Rob!” Het jonge zeehondje kon meteen al heel goed zwemmen en duiken. Dat merkte ook opa Robert die lekker lui op het strand lag te zonnebaden. “Plons!”, Rob maakte hem met één sprong in het water kliedernat. “Brrr grrr,” brieste de geschrokken oude, grijze zeehond, “kwajongen, zal ik jou eens met je kop in het zand stoppen?” Maar Rob was al lachend weggezwommen …” Rob ontmoet Willem de Walvis, speelt tikkertje onder water en ontdekt een rood-wit gestreept ding boven water. Hij gaat op reis naar Ameland. Wat Rob daar allemaal beleeft …??? Rob de zeehond heeft zelfs een eigen website waar binnenkort verhaaltjes en spelletjes op komen te staan zodat de vakantievierders van Ameland thuis verder kunnen spelen met Rob.

dinsdag 5 mei 2009

75 jaar Dorpsbelang Buren

75 jaar Dorpsbelang Buren is een boek over de vereniging van 1934 tot 2009. Het is een rijk geïllustreerd jubileumboek van 40 pagina's, samengesteld door Werkgroep Jubileumboek.

  • 75 jaar Dorpsbelang Buren 1934 - 2009
  • Werkgroep Jubileumboek
  • Uitgegeven door Vereniging Dorpsbelang Buren
  • ISBN 9789090241982
  • 2009

maandag 6 april 2009

Ut Moaiste Woa'd - Ammerijke

Ammerijke

Een ogenblikje.

Dokter Straatsma vulde aan: Ammerijke komt van Ave Maria, het gebed dat bij het opzeggen maar korte tijde in beslag nam. Een ammerijke is dus een kort ogenblikje.

dinsdag 31 maart 2009

Wild Geraas

'Wild Geraas - Mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas en kerstman' van Arnold-Jan Scheer. De journalist, televisiemaker en schrijver onderzocht het Sinterklaasfeest en reisde de rituelen rondom Sinterklaas en de kerstman achterna. Hij kwam ook op de Waddeneilanden terecht.

Een interessant boek, zeker ook in het licht van de discussie rond Zwarte Piet. Scheer laat zien waar de zwarte man vandaan komt. 

donderdag 19 maart 2009

Het Sinterklaas boek

Het Sinterklaasboek
'Het Sinterklaasboek' behandelt het volksfeest in al zijn aspecten: Van heilige bisschop Nicolaas, naar Sinterklaas zoals die zich in Nederland manifesteert, inclusief Zwarte Piet. Zelfs Santa Claus wordt genoemd. Meer dan zeventien eeuwen geschiedenis van Sinterklaas. 'Het Sinterklaas Boek' vertelt het hele verhaal, met veel afbeeldingen. Het ontstaan van de tradities komt aan de orde, de glorietijd van de heilige en ook de bedreigingen die dit volksfeest gekend heeft. Bovendien worden de vieringen uit het verre en nabije verleden, in huiselijke en openbare kring en in allerlei uithoeken van het koninkrijk op ontroerende en hilarische wijze in beeld gebracht. De vieringen op de Waddeneilanden ontbreken niet.

'Het Sinterklaas boek' richt zich tot iedereen die wezenlijk geïnteresseerd is in dit zo typische feest.
  • Het Sinterklaas boek
  • Eugenie Boer en John Helsloot 
  • Uitgeverij Waanders
  • ISBN 978-90-400-8648-9
  • 2009
Het Sinterklaas boek


maandag 9 maart 2009

zaterdag 7 maart 2009

Stichting Paardenreddingboot Ameland - Maart 2009

Stichting Paardenreddingboot Ameland Informatieblad voor donateurs - Uitgave no. 18 - April 2009'. Elk jaar geeft de stichting een blad uit. In dit nummer naast een voorwoord van voorzitter Albert de Hoop:

  • Museumnieuws
  • Beeldverslag van de bouw van het Maritiem Centrum
  • Schipper Botte Neij
  • Demonstratieverslag 2008
  • Demonstratieschema 2009

  • Informatieblad voor donateurs
  • Uitgave van Stichting Paardenreddingboot Ameland
  • Uitgave nummer 18
  • Maart 2009

woensdag 28 januari 2009

Ameland in 2008

Twaalf maanden lang haalde het eiland vele malen het nieuws. Het Waddeneiland is een klein eiland met een grote nieuwswaarde. Wie op Ameland woont of wie er voor werk of vakantie naartoe reist wil weten wat er gebeurt. De ene keer is het klein nieuws van een kleine gemeente, dan weer is Ameland wereldnieuws waar zowel de filmende als de schrijvende en fotograferende pers op afkomt. 

Ameland Pers uitgeverij verzamelde de nieuwsfeiten en zocht er de foto’s bij. Vele fotografen werkten mee aan dit boek. Foto’s van ondermeer Jan van Os, Jantina Scheltema, Martha Appelman en Dirk Visser zijn er in terug te vinden. Mon Amour verleende medewerking en de NAM stelde haar foto ter beschikking. Daar kwam een diversiteit aan foto’s uit voort die per maand zijn ingedeeld. We noemen een aantal nieuwsfeiten uit 2008 die in deze uitgave terug te vinden zijn: Kunstmaand Natuurlijk November, Scoren voor Gezondheid met FC Groningen, de tijgerspin en de welriekende nachtorchis, staatssecretarissen, Amelandia, Geel Wit en Rôggefeest, onweer, maansverduistering en zonsverduistering, Rondje Ameland en MadNes, de Buckfastbij en diverse strandvondsten. 

Het is slechts een greep uit de vele nieuwsonderwerpen die worden teruggehaald en hier en daar droogkomisch door de Amelander zussen Antje & Betje worden becommentarieerd. In 2008 was dat overwegend leuk en aardig nieuws met een enkele treurige noot ertussen. Ameland in 2008 laat gelukkig veel positieve ontwikkelingen zien. Het opent en sluit met vreugdevuren. De tekst op de achterkant: “De gebeurtenissen die in het boek worden beschreven vormen een neerslag van twaalf maanden die we met elkaar hebben beleefd. Intussen zijn we met z’n allen aan het vervolg begonnen.” 
  • Ameland in 2008
  • Ameland Pers uitgeverij
  • ISBN 978-90-79945-02-3
  • € 19,95
  • Januari 2009

Kerkschatten

Negen leden van de Doopsgezinde en de Gereformeerde gemeente van Ameland staan gebundeld als 'Kerk-schatten. 'Baukje van der Meer en Bertine Workel interviewden en fotografeer-den in de zomer van 2008 deze zeer trouwe kerkgangers. Aan de hand van de thema's "geloof, hoop en liefde" vertelden zij hun levensverhaal. Het resulteerde in een boekje en een expositie.De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van dichterlijke teksten, foto's en geluidsfragmenten. 

Na de opening op 28 maart 2009, is de tentoonstelling elke zaterdag tot november 2009 te bezichtigen in de Doopsgezinde kerk aan de Herenweg in Hollum, van 14.00-16.00 uur.