vrijdag 26 mei 1989

Das größte Unglück de Grönlandfahrt

Das größte Unglück de Grönlandfahrt

'Das größte Unglück de Grönlandfahrt - Das Katastrophenjahr 1777' is een Duits boek van Frits Joachim Falk over het rampjaar 1777. De Groenlandvaart in dat jaar eiste vele levens en schepen. Hidde Dirks Kat van Ameland kan daar over meepraten. Aan hem is een hoofdstuk in dit boek gewijd.


Falk draagt dit boek op aan Anders Mikkelsen List, een twaalfjarige van Rømø die in dat jaar voor het eerst meevoer op een walvisvaarder. Scheepsjongen Anders is de overoverover-grootvader van Frits Joachim. 

De geschiedenis is dezelfde zoals die in het boekje over 'Schiffsjunge Anders Mikkelsen List von Rømø' wordt beschreven. Hoofdpersoon is dezelfde jongen van Rømø.


Von dem größten Unglück in der langen Geschichte der Grönlandfahrt waren 1777 etwa 439 Seeleute betroffen. Fritz Joachim Falk bespricht das große Risiko des Wal- und Robbenfangs bei Grönland/Spitzbergen und zeichnet anhand authentischer Dokumente den Hergang der Ereignisse nach.


Met een hoofdstuk over Hidde Kat
Het boek is antiquarisch nog wel te vinden (mei 2023).

  • Das größte Unglück de Grönlandfahrt - Das Katastrophenjahr 1777
  • Frits Joachim Falk
  • Siegel Verlag 
  • Duits
  • ISBN 3 7793 6902 8
  • 1989


vrijdag 5 mei 1989

Kardinaal de Jong - verhalen rond een standbeeld te Nes op Ameland

Kardinaal de Jong
'Kardinaal de Jong - verhalen rond een standbeeld te Nes op Ameland' is een boekwerkje geschreven door Johanna de Jong en Ben Edes. De Jong en Edes vertellen over Jan de Jong die op Ameland werd geboren en Jan van Jan de Bakker werd. Een foto van zijn geboortehuis staat in het boekje afgedrukt. Ze vertellen over zijn jeugd en zijn loopbaan binnen de katholieke kerk tot en met zijn kardinaalschap. In het boek staan ook brieven afgedrukt van Wilhelmina en Juliana, waarin ze de kardinaal te bedanken voor zijn standvastigheid in de Tweede Wereldoorlog en hem een rustige oude dag wensen. Hoe het beeld tot stand kwam en het evenement van de onthulling wordt ook beschreven. Ben Edes en Johanna de Jong hopen dat de herinneringen aan de man die van priester aartsbisschop werd en daarna kardinaal levend blijven. Ze schrijven in maart 1989: "Want nu, zoveel jaren na zijn leven kun je met afgrijzen waarnemen dat het gif van het nazi-dom nog altijd niet de wereld uit is."

Het beeld is te bekijken aan de Kardinaal de Jong in Nes.

In boekwinkeltje MorgensterAmeland staat nog een exemplaar te koop. Klik hier om er meer over te lezen.

  • Kardinaal de Jong - verhalen rond een standbeeld te Nes op Ameland
  • Johanna de Jong en Ben Edes
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • Maart 1989