dinsdag 5 december 2006

Ameland kalender 2007

De Ameland activiteiten kalender 2007 kwam in december 2006 uit. De notitiekalender is een uitgave van Faber-Wijnberg Installatietechniek BV.

  • Ameland kalender 2007
  • Faber-Wijnberg Installatietechniek BV
  • December 2006

woensdag 18 oktober 2006

Jij en ik en alles daartussen

Jij en ik en alles daartussen
Loslaten is niet eenvoudig. Zeker niet voor de zwijgzame gitaarbouwer Max Herder. Nadat zijn grote liefde hem in de steek heeft gelaten, blijft hij haar geobsedeerd volgen. Van nabij, maar ongezien. 

Totdat zij op een sneeuwwit Ameland een romantisch kerstweekend beleeft met haar nieuwe vlam. Alles wat ze daar zegt en doet confronteert Max met zijn dromen en de realiteit. Heen en weer geslingerd tussen verlangen en afkeer doolt hij door zijn herinneringen, die langzaam ondermijnd worden. Een dramatische ontknoping kan niet uitblijven. 
Jij en ik en alles daartussenin is een intense roman over onmacht en obsessie, liefde en seks, illusie en werkelijkheid. Een poëtisch en hypnotiserend debuut, dat door het verrassende perspectief en thema. Een meeslepend boek.

Koop het boek in de boekhandel of kijk eens op boekwinkeltjes.nl
  • Jij en ik en alles daartussen
  • Auke Hulst
  • Uitgeverij J.M. Meulenhoff
  • ISBN 9789029078221
  • Oktober 2006
  • € 9,95/€11,99

donderdag 5 oktober 2006

Column - Honderd procent

Amelanders zoeken hun vakantiebestemming buiten de begroeide wadplaat. Sommigen blijven thuis, in het waddengebied met honderd procent robbengarantie en prachtige zonnige zomerweken. Deze zomer was het af en toe erg warm en droog maar verder hoor je niemand klagen over de julimaand. Zeker de thuisblijvers niet. 

Het was de maand waarin mijn koffertje was gepakt. Wij hadden besloten voor korte tijd het eiland te verlaten. Drie weken Noorwegen in een camper. Ik was er nog nooit geweest. Het land stond al jaren op mijn verlanglijstje. De plannen waren groots. Noordkaap, Lofoten, walvissen zien, Sognefjord, Preekstoel. We wilden dolfijnen ontdekken in een fjord, zwemmen in fjorden, rivieren, bergmeren en stroomversnellingen, verstoppertje spelen achter watervallen en elanden aaien of op z’n minst zien. 
Hoe dichter we de datum van vertrek naderden, hoe bescheidener de plannen werden. Ameland kun je in één dag rondlopen, maar Noorwegen? Dan spreken we over andere maten en een heel ander landschap. Wegen hebben haarspeldbochten en stijgen bovendien 12 of meer procenten en hebben dan ook nog grit in de bochten en een tegenligger die van boven komt en je niet ziet aankomen zodat je in die bocht nog moet stoppen ook en door de handrem schiet en op die helling achteruit glijdt. Noorwegen is spannend en groot. Het landschap biedt schuilplaatsen voor mythische wezens. Alles is heel anders dan op Ameland waar de vuurtorenwachter, toen hij nog in de toren zat, je kon zien ook al was het gras twee kontjes hoog. Wegen hebben hier nul procent helling behalve bij de strandopgang van Hollum. 
Die ene vervelende helling in Noorwegen hebben we genomen. Heel veel andere bergen hebben we laten liggen. Geen Noordkaap, geen Lofoten. Niet naar Bergen en Stavanger. We hebben wel gezwommen in fjorden, bergmeren, rivieren en bij stroomversnellingen in zoet, brak en zout water dat lang niet zo zout is als ons Noordzeewater. We waren weg, heel ver weg. 
En we hebben een elandsafari gedaan. Het heet safari, maar het is een tripje in een minibus over wegen waar je zelf van z’n levensdagen niet zou durven rijden. We hebben ze gezien, de koninginnen van het bos. Drie keer zagen we een wijfje met een jong. De koningen hadden kennelijk geen trek in gras en bleven voor ons onzichtbaar tussen de bomen staan. Elandsafari, met honderd procent eland garantie, beveelt onze Noorse blond gewenkbrauwde elandgids zijn safari van harte aan. Met die klantenwervende kreet was Ameland opeens weer heel dichtbij. 

Jeanet de Jong

vrijdag 22 september 2006

Tussen zin en zijn - Gaandeweg - Dichter bij nu

'Tussen zin en zijn (1999)- Gaandeweg (2002) - Dichter bij nu (2006)' zijn drie gedichtenbundeltjes 

Inmiddels (september 2022) is deel 2 uitverkocht en misschien nog via het tweedehands circuit te verkrijgen. Deeltjes 1 en 3 zijn via Hetty te koop: Van der Stratenweg 14, 9163HT Nes Ameland, www.poulicoaching.nl

Hetty Pouli uit Nes schreef meer bundels en boeken. Klik op Hetty Pouli bij Labels om ze allemaal op een rij te zien.
  • Tussen zin en zijn 
  • Gaandeweg
  • Dichter bij nu
  • Hetty Pouli
  • Uitgegeven in eigen beheer
  • € 9,50

maandag 11 september 2006

Liefde op de wadden

Tamara Bosch is met haar familie verhuisd naar Ameland. Ze krijgt werk als serveerster op de veerboot en ontmoet daar Floris, die een meer dan gewone belangstelling voor haar heeft. Ook Taco, een eilandbewoner, raakt gecharmeerd van haar; maar als hij zijn gevoelens tegenover haar uit, wijst ze hem af. Tamara krijgt een relatie met Floris, maar dat valt bij haar moeder niet in goede aarde. Ze accepteert hem niet en laat dat duidelijk blijken. Ze had haar dochter liever met Taco gezien. Als Tamara's broer met Rosanne, een ongelovig meisje uit een probleemgezin thuiskomt, brengt dat moeilijkheden met zich mee. Na een ingrijpende gebeurtenis kom Rosanne bij Floris op de boerderij terecht. Daar komt ze tot rust en ontdekt ze dat er een God is die haar Vader wil zijn. Intussen kampt Floris - inmiddels verloofd met Tamara - met een enorm schuldgevoel. Hij heeft een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij Tamara bijna om het leven kwam. Hij is bang dat ze met hem zal breken als ze hier achter komt. Als hij haar opzoekt in het ziekenhuis, treft hij haar slapend aan, zonder ring... Hij schrikt hevig. Zal zijn vermoeden waarheid worden? 

Saskia Schouten schreef het boek in haar tienerjaren. Het is een roman met een christelijke inslag.

  • Liefde op de Wadden
  • Saskia Schouten
  • Uitgeverij Vision
  • ISBN 9789075613353
  • 11 september 2006
  • € 16,95
Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.

donderdag 24 augustus 2006

Inventaris van de archieven van de Doopsgezinden gemeenten

Inventaris van de archieven
'Inventaris van de archieven van de Doopsgezinden gemeenten Nes, Ballum en Hollum op het eiland Ameland 1659-1992' is een online te raadplegen overzicht van de archieven, met een historisch overzicht erbij en de geschiedenis van de archieven. 

Lees hier de Inventaris van de archieven

  • Inventaris van de archieven van de Doopsgezinden gemeenten Nes, Ballum en Hollum op het eiland Ameland 1659-1992
  • S.Koorn, J. Roosma en A. Nobel
  • 2006

dinsdag 4 juli 2006

Over 't Wad - 2-2006

Over 't Wad
'Over 't Wad' is een krant met drie tot vier nummers per jaar, uitgegeven door Henk Tameling van Stichting Over 't Wad. Met een redactie van journalisten van elk eiland wordt er over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog geschreven. Het blad moet het hebben van de advertenties, want de krant zelf is gratis op alle eilanden en op de veerboten verkrijgbaar.

Voor Ameland was ik jarenlang de redacteur en ik heb goede herinneringen aan de redactievergadering in een dorpje op het Friese platteland. Gedreven mensen met een groot hart voor het Wad, dat was de redactie van Over 't Wad. In mijn archief kwam ik nog één krant tegen, maar er wordt gespeurd naar eerdere en volgende edities. Deze is uit 2006, het jaar dat er nog een zydeco en cajun festival was in de strandtent op het badstrand van Hollum. Wat een feest was dat elk jaar. Het festival moest wijken voor het volleybalcircuit. Gelukkig heeft Sier aan Zee het festival later opgepakt. Op de foto is Lil'Jim te zien, een virtuoze cajuntrekzakspeler.

  • Over 't Wad - 2-2006
  • Uitgegeven door Stichting Over 't Wad - Henk Tameling
  • Redactieleden van elk eiland
  • Jaargang 2 - Juli 2006
  • Gratis


donderdag 15 juni 2006

Adios Ameland

'Adios Ameland' is de titel van de doctoraalscriptie bij de vakgroep Algemene Geschiedenis van de Universiteit Leiden van José G. van Tol-Kamerman uit Zwijndrecht. De scriptie gaat over een groep aanhangers van Franco die tijdens de Spaanse Burgeroorlog in Nederland verbleven. Ook op Ameland zat een groep. Van Tol beschrijft de vluchtelingenkwestie die politiek gevoelig lag en onderzocht de katholieke betrokkenheid. 

Het verblijf op Ameland is een paragraaf in de scriptie. José van Tol deed enige maanden onderzoek in tal van archieven. Ze bezocht het archief van de gemeente Ameland niet, maar liet het deel dat over de Spaanse vluchtelingen handelt kopiëren en opsturen. Dat scheelde een tijdrovende reis, schrijft ze in het voorwoord.

In 2005 maakte Andere Tijden er een televisie aflevering van in de serie over gebeurtenissen in de geschiedenis.

In 2011 kwam het boek 'Spaans meisje op Ameland' van Rita Knijff-Pot uit. Zij schrijft over Annelies, die geboren is uit een relatie van een van de Spanjaarden met een Amelandse jonge vrouw.

In 2005 maakte Andere Tijden een documentaire over Spaanse vluchtelingen in Nederland.

  • Adios Ameland
  • José van Tol-Kamerman
  • Doctoraalscriptie
  • 15 juni 2006

maandag 5 juni 2006

Zeven vette jaren

'Zeven vette jaren op de walvisvaarder Willem Barendsz' is het boek dat Anton Schols schreef over zijn belevenissen op de naoorlogse Nederlandse walvisvaart. Die ervaring heeft hij gemeen met Cor Gransbergen, die zijn herinneringen verwerkte in het boek 'Een walvis als boterham'.

Nederland ging na de Tweede Wereldoorlog ter walvisvaart, omdat het oliën en vetten nodig had. Anton Schols was chemisch technoloog en hij nam deel aan zeven reizen. Het waren avontuurlijke reizen temidden van ijsbergen, sneeuw en vreselijke stormen. Schols beschrijft zijn eigen belevenissen, omschrijft wat er aan boord plaatsvond en geeft informatie over walvissen en de naoorlogse walvisvaart. Het is een bijzonder interessant boek, op een informatieve en ook geestige manier geschreven. Het boek is zeer de moeite waard.

Met veel mazzel is het nog in het tweedehands circuit te vinden. 

Anton Schols schreef ook 'Ter walvisvaart'.

  • Zeven vette jaren op de walvisvaarder Willem Barendsz
  • Anton Schols
  • Uitgeverij Free Musketeers Woerden
  • ISBN 90-8539-441-4
  • Juni 2006




dinsdag 9 mei 2006

GeoSaison - Ameland Nordsee zum durchatmen: Auf der Insel der Seligen

In het Duitse magazine GeoSaison van mei 2006 staat een artikel over Ameland. 'Ameland Nordsee zum durchatmen: Auf der Insel der Seligen' is een rijkelijk met foto's geïllustreerd artikel over de geneugten van het eiland. Strand, zee, dorpen, paarden en wijdse blikken waaien de kop leeg en jagen de stress weg. Dat schrijft Katja Senjor. Gooi Visser is geportretteerd en natuurlijk staat er een bladvullende foto van de vuurtoren in. Timo Mank, Klaas Hofker, Richard Kiewiet en Pieter Jan Borsch zijn ook geïnterviewd. Het artikel geeft daarna op een pagina tips die een bezoek waard zijn. 

  • GeoSaison - Ameland Nordsee zum durchatmen: Auf der Insel der Seligen
  • Katja Senjor - Tekst
  • Joachim Ellerbrock - Foto's
  • Mei 2006
  • € 4,80 (in Duitsland) 

maandag 8 mei 2006

Polar News - Der Walfänger

'Der Walfänger', aangekondigd op de voorpagina, is een artikel in Polar News, een Duitstalig magazine dat bij een website hoort waarmee het samen een platform vormt van nieuws over Poolgebieden. Polar News werd in 2004 opgericht. Het blad waar een artikel over walvisvaarder Cor Gransbergen in staat is van mei 2006. Elk jaar verschijn één magazine. De website is te vinden op www.polar-news.com.

In het artikel 'Der Jäger und sein Schützling' vertelt Cor Gransbergen uit Nes over zijn ervaringen op de Willem Barentsz, waarop hij in de jaren '50 voer naar de Zuidelijke Oceaan. Cor was aangesteld in de kombuis, om voor de bemanning te bakken een koken. Hij ontpopte zich na zijn Willem Barentsz tijd als beschermer van de walvissen. 

  • Polar News - Der Walfänger
  • Uitgegeven door Polar News
  • Mei 2006




zaterdag 6 mei 2006

Column - Politiek en pers

Een Amelander politieke groepering is boos op verslaggevers. De helft van de Nieuwsbrief nummer 5 van Ameland ’82 werd volgeschreven over vermeende onzorgvuldige praktijken van journalisten. De inhoud van het artikel ‘Pers en politiek’ trekt ten strijde tegen de pers. De journalisten die over de Amelander gemeentepolitiek schrijven zouden moeite hebben met de waarheid en zich soms zelfs bezondigen aan waardeoordelen. 

De Nieuwsbrief noemt voorbeelden die zijn aangepast om in het verhaal van A’82 te passen. Citaten worden veranderd, artikelen worden verdraaid. Onduidelijk is welk citaat waar vandaan komt waardoor suggestieve combinaties worden gemaakt. Wat raadsleden tegen elkaar zeggen en elkaar aandoen wordt de journalist aangerekend. 
A’82 zit bovenop de verslaggeving. Journalisten worden benaderd om de plannen van hun partij eens door te spreken. Bij elke kritische opmerking of minder positief naar voren komend citaat volgen mailberichten en telefoontjes ter verklaring, verduidelijking en rechtzetting. De partij predikt dat reageren op persberichten zonde van de tijd is terwijl er geen politieke stroming op Ameland is te noemen die meer tijd steekt in het bewerken van de pers. 
Discussiëren over persberichten kan waardevol zijn. Fouten kunnen worden rechtgezet en informatie kan worden aangevuld. Reageren op persberichten is dus alles behalve zonde van de tijd. Woorden die zijn gezegd kunnen worden herhaald, afgezwakt of teruggenomen waardoor we dichter bij de waarheid komen. 
Wethouders en raadsleden houden zich met het besturen van de gemeente bezig. Kritisch volgen van de wethouders is niet een taak van één raadslid. De hele gemeenschap, die met hart en verstand in maart gestemd heeft, let op de ontwikkelingen en de pers zit daar bovenop. Als de politiek bovenop de pers gaat zitten, wordt het diffuus wie zich met het besturen van de gemeente bezighoudt. 

Jeanet de Jong

woensdag 3 mei 2006

Column - Hollum en het verenbombardement

Tijden veranderen. Jaren geleden zaten wij met kinderen uit de buurt met Koninginnedag op de feestwagen. In de avondoptocht reden we met verlichting. Lampionnen, lampjes en jampotten met waxinelichtjes verlichtten de wagens. Dat is nu anders. Kinderen gaan georganiseerd met de eigen klas op de wagen en verlichting is er niet meer bij.

De optocht van 2006 gaat de boeken in als de optocht van het verenbombardement. Het hele dorp ligt vol met witte kippenveren. Tijdens de Koninginnedagoptocht blies het confettikanon 300 kilo veren van een feestwagen over de menigte kijkers. Hollum zal daar nog maanden plezier van hebben. Leuk, denk je eerst. Leuk bedacht. Het kleedt de optocht ook een beetje aan. Vaak is die toch wat aan de saaie kant. De jongens van de kar brengen wat leven in de brouwerij.
Behalve veren wordt er hooi van de wagens naar de kijkers gegooid. Iets minder leuk. Behalve veren en hooi worden er bierflesjes op straat gekeild. Helemaal niet leuk. Dronken jongelui hangen op hun wagen. Ze maken een genante vertoning van een optocht die een uiting van een feestelijk gevoel hoort te zijn. Weinig feestelijks blijft over van het mengsel van hooi en veren dat ’s nachts door jongens die boven hun theewater zijn op straat, tussen huizen, in brand wordt gestoken.
Het wordt tijd voor een nieuwe tijd. Het wordt tijd om nieuwe regels aan de optocht te verbinden. Geen bier en geen gelal en wie rotzooi maakt ruimt het zelf weer op. Laten we eens kijken hoeveel dappere dodo’s er dan een feest van weten te maken. En de verlichting willen we ook terug.

Jeanet de Jong

zondag 19 maart 2006

Ameland van Oost tot West

Ameland van Oost naar West
Hans Bakker bracht in zijn jeugd alle vakanties door op Ameland en hij is van het eiland gaan houden. Geen wonder, want zijn voorouders komen hier vandaan. Tijdens de oorlog heeft hij zelfs enkele jaren op het eiland gewoond. 

Zijn liefde voor Ameland is altijd gebleven.
Dit moge blijken uit het grote enthousiasme waarmee hij aan dit boek heeft gewerkt.
Hans Bakker is 25 jaar journalist geweest bij Het Vrije Volk. Daarna werkte hij 15 jaar bij de gemeente Leeuwarden, onder andere als hoofd afdeling voorlichting. 
Na zijn pensionering was er volop tijd om dit boek over Ameland te schrijven.

  • Ameland van Oost naar West
  • Hans Bakker
  • Uitgave Boekhandel Van den Brink 
  • 2006 
  • € 14,95


dinsdag 7 maart 2006

Friesland Post - Ameland centraal

In deze Friesland Post staat Ameland centraal. Beeldhouwer Theo Oud uit Nes komt uitgebreid in beeld. Daarnaast worden de mosterdmolen, aardappelboer en kaasboerderij bezocht. 

  • Friesland Post - Ameland centraal
  • Martijn Bakker - Tekst
  • Robert Posthumus - Foto's
  • Maart 2006
  • € 3,30

maandag 13 februari 2006

De Vondeling van Ameland

Op het strand van Ameland was hij als zuigeling aangespoeld

Overboord gegooid, op een reddingsboei gebonden

Hij had zich op de golven als in de baarmoeder gevoeld

En schreeuwde tot hij door een jutter werd gevonden

 

Ameland sprak schande van de jutter

Een zonderling die leefde van de wind

Die al de raarste dingen had gevonden

Hoe kwam die jutter nu weer aan dat kind

 

Als hij er daags op uitging om te jutten

Moest de vondeling altijd met hem mee

En toen die na een jaar begon te praten

Was zijn eerste woordje: zee

 

Op het strand van Ameland speelde de kleuter jarenlang

De jutter was zijn meester die hem wijze lessen leerde

Hij stond wijdbeens in het zand, was voor de woeste zee niet bang

En schreeuwde net zo lang tot de vloed zich keerde

 

Ameland sprak schande van de kleuter

De vondeling die schreeuwde als de wind

Hoe was het in vredesnaam toch mogelijk

Dat de zee zich terugtrok voor een kind

 

Wat hij riep zou niemand kunnen zeggen

Dat was uit de verte moeilijk te verstaan

En toen ze het de jutter vroegen zei die:

Volgens mij roept hij: ik kom eraan

 

Ik kom eraan, ik kom eraan

Zee, wind, zon, oceaan

Ik kom eraan

 

Op het strand van Ameland stond hij als knaap in de avondzon

Hij zei geen woord, begon zich langzaam uit te kleden

De vloed kwam hem tegemoet, hij zag alleen de horizon

Nog eenmaal draaide hij zich om, liep toen de zee in

 

Ameland sprak schande van de jongen

Die naakte zonderlinge vondeling

Men had zich boven op het duin verzameld

Omdat men voelde dat er iets gebeuren ging

 

En toen begon hij plotseling te schreeuwen

Zo hard dat het tot aan de duinen klonk

Nog even zag men hem op het water lopen

Voor hij in de diepte zakte en verdronk

 

Ik kom eraan, ik kom eraan

Zee, wind, zon, oceaan

Ik kom eraan


Klik hier voor video van Boudewijn de Groot die De Vondeling van Ameland zingt

vrijdag 3 februari 2006

Bij het standbeeld van ... Ritskemooi

Dit boekje is ontstaan naar een idee van A.J. Beijaard uit Buren. Hij was oud-bestuurslid van Dorpsbelang Buren, overleden in 2003. Voor het boek project werd een commissie opgericht die zich op de inhoud, vormgeving en uitgave stortte. Dirk Brouwer, Tjeerd Molenaar, Janke Kooiker, Anita Kiewied-Mosterman, Hermy Humer, Hetty van Rijn
  • Bij het standbeeld van ... Ritskemooi
  • A.J. Beijaard en Werkgroep van Vereniging Dorpsbelang Buren
  • Uitgegeven door Charoon Buren
  • ISBN 9789080920941
  • 2006

woensdag 25 januari 2006

Column - Steen

“Ameland deinde vroeger onder je voeten”, zei een Amelander die alweer een tijdje niet meer in levende lijve op de pôlle rondloopt. Hij kon het weten. Hij was van begin vorige eeuw. Wij weten dat niet meer en we weten dat steeds minder. Wij houden niet van deinen. Wij houden tegenwoordig veel meer van steen.

Ameland versteent. Metertje bij metertje komt er meer steen te liggen op het eens licht onder je voeten meebewegende duinzand. Carports, parkeerstroken, inritten, parkeerpleinen, bermen, terrassen, opritten, complete voortuinen, paden, loopjes, verbreding van straten. Het is een niet te stoppen oprukken van steen.

De Amelander die al een tijdje niet meer leeft heeft het nog gevoeld. Soms denk ik dat ik het nog weet. Ik ben immers ook van de vorige eeuw. Niet van het begin natuurlijk. Ik ben er één van iets na het midden van de vorige eeuw. Toen moet het begonnen zijn, de verstening. Was ik maar ouder, dan had ik de deining nog echt in de benen.

Jeanet F. de Jong