zondag 26 juni 2005

Spaanse vluchtelingen op Ameland

'Spaanse vluchtelingen op Ameland' is een aflevering van Andere Tijden, het geschiedenis-programma van de NTR en de VPRO.

In de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vochten linkse Nederlanders mee tegen de fascisten van generaal Franco - dat is een al vaak verteld verhaal. Maar een ander en vrijwel onbekend verhaal is dat van een groep aanhangers van Franco, die politiek asiel kregen in ons land en op Ameland een warm onthaal vonden. Ze werden ondergebracht in Hotel de Boer, hoefden niet te werken, hun verblijf werd betaald en de Spanjaarden konden gaan en staan waar ze wilden. Kosten voor het Rijk: twee gulden per persoon per dag. Ze mochten alleen niet het eiland af, uit angst dat ze weer naar Spanje zouden afreizen om daar met Franco te strijden in de burgeroorlog en aldus Nederland te compromitteren. De vluchtelingen kwamen uit de Nederlandse ambassade in Madrid.

De journalisten van Andere Tijden ontdekten dat tijdens het verblijf van de Spanjaarden op Ameland  een jonge vrouw, Riemke die zich later Rika noemde, verliefd werd op Pedro en hij op haar. Op 13 februari 1939 moesten alle Spanjaarden en dus ook Pedro weer terug, Riemke op het eiland achterlatend. Zwanger. Uit de verhouding wordt Annelies geboren. Zij zal pas veel later haar twee Spaanse halfzussen leren kennen, haar vader is dan al overleden.

Lees hier Adios Ameland.

Lees hier Spaans meisje op Ameland.

Lees hier Franco naar Ameland.

Via deze link is de uitzending van Andere Tijden te bekijken.

  • Spaanse vluchtelingen op Ameland
  • Andere Tijden
  • 28 minuten 
  • 26 juni 2005

Geen opmerkingen: