Van Kwak tot Pasta |
Het woord Kwak trekt een reservoir aan beelden open. Kwak met stroop en kaantjes. Kwak, dat zo lekker aan de opscheplepel blijft plakken. Hoe lang is het geleden dat ik dat heb gegeten? Vijfendertig, veertig jaar. Wij aten het thuis met enige regelmaat. Nog hoor ik Pappe een brul geven toen hij z’n borst verbrandde aan de hete kwak. Moeke kwakte de kwak met geweld in het bord; het moest toch van de lepel. Kwak heet niet voor niets kwak. Kwak plakt en houdt warmte goed vast. Die ene keer kwam het hete eten niet op het bord maar in het openstaande overhemd van Pappe terecht.
De leden van de Plattelandsvrouwen hebben recepten gesprokkeld. Het heeft een inspirerend boekje opgeleverd en een initiatief dat navolging verdient. Er is vast meer lekkers te vinden waarbij er een culinaire link naar eiland en zee ligt, te beginnen bij Stormsoep die op de Willem Barends werd gegeten.
Van Kwak tot pasta is voor € 7,50 te koop bij een drietal Plattelandsvrouwen. In Nes bij Else Koster, in Ballum bij Augusta Jepma en in Hollum bij Jo Lodewijks. De eerste oplage bestaat uit vierhonderd exemplaren en het ziet er naar uit dat een herdruk onvermijdelijk is.