vrijdag 25 juni 2021

Ameland Huuske 1 t/m 9

 

De 9 Ameland Huuskes van serie 1 zijn opgeleverd. De A5 kaarten met bouwplaatjes, die als prentbriefkaart zijn te versturen, kosten € 3, -- per stuk. Verkrijgbaar bij Ameland Pers uitgeverij op Westerlaan 8 in Hollum en op diverse verkoopadressen, zoals Enjoy Books in Hollum, vuurtoren en Museum Sorgdrager.

Opsturen en betalen via Tikkie is mogelijk.










Ameland Huuskes opgeleverd

De eerste serie van negen Ameland Huuskes is opgeleverd. Ze zijn te bestellen via info@persbureau-ameland.nl
Je kunt ze afhalen op de Westerlaan 8 in Hollum, maar we willen ze ook wel opsturen.

dinsdag 22 juni 2021

Ameland InZicht 26

Ameland InZicht 26
Ameland In Zicht nummer 26 is uit. Het is door omstandigheden de eerste van 2021 en de eerste sinds een lange tijd. Maar hij ligt er! En hoe! Het blad staat weer bol van de mooie verhalen, tips en oogstrelende foto's; de specialiteit van dit magazine. Het is weer dik als een boek en dat voor de prijs van een magazine. Ameland InZicht nummer 26 is weer een mooi exemplaar om toe te voegen aan de verzameling, want het zijn stuk voor stuk verzamelnummers. 

Het blad wordt uitgegeven door Kevin Kiewiet uit Nes. In de redactie zitten Jolanda de Kruyf, Roelof Tienkamp en Jeanet de Jong (de schrijfster van dit blog, dus een beetje bevooroordeeld is ze wel), die voor hun verhalen kunnen steunen op het fotomateriaal van Jantina Scheltema en de illustraties van Mark Kiewiet. De redactie wordt daarnaast bijgestaan door legertje van schrijvers van het eiland en eilandliefhebbers.

In dit nummer:

  • Bossen tegen zeewinden en zandverstuivingen
  • Johan Kiewiet: 'Nog een wereld te winnen, maar we zijn op de goede weg'
  • De adellijke grafkelder van Ballum
  • Operatie Hagedoornveld
  • De Drie: Niemandsland achter de waddendijk
  • Amelands dialekt
  • Joop de Jong: 'Onze boodschap door de jaren heen: wees zuinig op het eiland'
  • William Beijaard: 'Over Ameland raak je nooit uitverteld'
  • Verhalenschrijfster van "Ameland Wonderland"
  • Amelander Canon
  • Aangespoeld
  • Rimpeling: Zeepaardje

Rimpeling
Editie 26 heeft het motto 'Veerkracht' meegekregen, iets waarvan we allemaal hopen dat we er na de sores van het afgelopen anderhalf jaar genoeg van hebben om voort te kunnen. Ameland InZicht laat zien dat het veerkracht heeft. De uitgever schrijft in zijn voorwoord dat 2021 een veelbelovend jaar wordt vol nieuwe kansen. Ik bedoel maar, hoe veerkrachtig wil je het hebben.

Te koop in de Amelander boekhandels, bij de VVV en  online in de VVV webshop.

  • Ameland InZicht 26
  • Uitgever Kevin Kiewiet
  • Juni 2021
  • € 6,99


maandag 14 juni 2021

De Amelander Juni/Juli 2021 / 06

De Amelander juni/ juli 2021
De Amelander, het vrijetijdsmagazine van en voor Ameland' van juni/ juli is weer aardig gevuld met verhalen van Ameland.

- De Feugelpôlle
- Predikant Anne-Meta Kobes
- De Waker en Wachter
- Klein Vaarwater 60 jaar
- Waarom het donker moet blijven
- Amelander archiefschatten
- Nanne van der Meulen
- Silver Lining Kunstmaand
- Amelands Miss Beauty
- Enjoy Books opende de deuren
- Dit ben ik in 14 vragen
- Voedselbos
- Op pad met Theo Kiewiet

De Amelander is te koop in de winkels op Ameland.

  • De Amelander
  • Uitgever Klaas Touwen
  • Juni/ juli 2021
  • Jaargang 57 nummer 5
  • € 2,40

vrijdag 11 juni 2021

Bestemming Reykjavik

Bestemming Reykjavik gaat voor maar een klein stukje over Ameland. De grootste link met het eiland is dat het is geschreven door oud-burgemeester van Ameland Gerard van Klaveren. Hij was er al mee bezig toen hij nog op Ameland zat - hij was er tussenpaus van 2018 tot 2020 - en schreef het na zijn vertrek van Ameland af.

Het is een roman over IJsland ten tijde van de financiële crisis. Gerard van Klaveren - sinds 2003 honorair consul van IJsland - deed veel onderzoek om de fictie te ondersteunen met feiten over wat er zich op IJsland in 2008 heeft afgespeeld in de financiële wereld.

Het boek, van 224 pagina's dik, is te bestellen in de boekhandel.

Het is een interessant verhaal, vlot geschreven, maar niet virtuoos. Nergens is een zin waarvan ik denk dat ik hem op moet schrijven om hem nooit meer te vergeten. Nergens een bloemrijke beschrijving van de IJslandse natuur of het Amelander Oerd. Hier en daar wordt wat aangestipt en worden vogel- en vissoorten vermeld of rotspartijen benoemd, maar zonder literaire beschrijvingen. Het is een boek dat verteld wordt via dialogen. Dialogen die, behalve over de bankencrisis in IJsland, nergens de diepte in gaan. En laat dat hele financiële gedoe nou net niet mijn grootste interesse hebben. Er zitten wat teveel herhalingen in de gesprekken en hier en daar vind ik het zelfs wat kinderachtig. Telkens maar dat mantelpakje, blauw met een bloesje, is aan mij niet besteed. Van de herhaaldelijk voorkomende oproep van Lilja aan Erik "Kus Erik!...kus!" krijg ik al helemaal de kriebels. Dat heeft een wat te hoog bakvissen gehalte. En dan de uitstap naar Ameland. Erik en Lilja gaan een paar daagjes naar Ameland. Het is maar een paar bladzijden en doet wat geforceerd aan. Kennelijk moest Ameland erin en op zich is dat een leuk gegeven, maar doe het dan niet zo vluchtig!

Ik heb het uitgelezen en het boek heeft me een paar uur (ik ben niet zo'n snelle lezer) van de straat gehouden. Het leerde me diverse zaken over IJsland en over IJslandse paarden. Ik ben geen paardenmeisje en had nog nooit van tölt gehoord. Mooi dat ik nu weet wat dat is en zo'n tocht door het ruige IJslandse landschap lijkt me fantastisch! Kortom: er is veel interessants aan het boek en het is de moeite waard, maar ik ben er niet zo van onder de indruk dat ik het nog een keer ga lezen. Wel komt er een Jeanet in voor, maar dat ben ik niet, hoor!

  • Bestemming Reykjavik
  • Gerard van Klaveren 
  • Uitgeverij Noordboek
  • ISBN 978 90 5615 760 9 
  • € 19,90
  • Juni 2021

woensdag 9 juni 2021

Taxateur komt naar Ameland

Arie Molendijk
Heb je een oud boek en wil je dat laten taxeren, dan kan dat op 24 juni in Nes op Ameland.

Taxateur Arie Molendijk van Molendijk Boeken komt dan naar Hotel Nes en site daar van 13:00 - 15:00 om boeken en kaarten te beoordelen.

Of het nu gaat om eerste editie Onder het Torenlicht of statenbijbels, oude handingekleurde atlassen of andere mooie plaatwerken. Ook kijkt Molendijk graag naar prentbriefkaarten, handschriften en oude brieven. Wie weet wat een pareltjes er in de kast staan of op zolder liggen. Molendijk geeft ook antwoorden op vragen over restauratie van oude werken. Een taxatie kost € 5,--.

  • Hotel Nes
  • Strandweg 39
  • Donderdag 24 juni 2021
  • 13.00 tot 15.00 uur vrije inloop zonder afspraak

dinsdag 8 juni 2021

Martijn van der Zande - Kade van Nes


De over-overgrootouders van Martijn
Martijn van der Zande maakt een lied over een geliefd familielid. Over zijn oma. Hij is een songschrijver uit Groningen met Friese roots. Door een samenloop van omstandigheden schreef hij dit lied voor de mensen op Ameland. Het nummer dat 'Kade van Nes' heet, is onlangs uitgekomen en inmiddels via verschillende radiostations in Nederland te horen.
 Ameland wordt op een kleurrijke manier beschreven. DJ Eric Bats van Radio Noord noemt het 'Een ode aan het eiland'. Omrop Fryslân en Radio Drenthe draaien de single inmiddels ook.

Martijn zingt onder meer over Ut Skoalhuus in Hollum. "Dit was de eerste school voor Christelijk onderwijs op Ameland en mede-opgericht door mijn over-overgrootvader. Hierbij een foto van mijn overgrootouders Tjeerd en Grietje de Boer, die begraven liggen naast de kerk in Hollum."

De cd hoes
Martijn van der Zande zou het fantastisch vinden als het lied bekend wordt op Ameland en via de afspeellijsten in winkels, cafés en restaurants te horen is. 

Wat het Ameland Boeken blog betreft verdient dit lied het om gehoord te worden. En dat begint bij delen van deze post. Delen dus, en luisteren.

  • Kade van Nes
  • Martijn van der Zande



maandag 7 juni 2021

Boek met vuurtorenkaartje

Een school op Ameland had twee boeken besteld; ze lagen klaar op het uitgeversadres. Nu zijn de boeken naar de school gebracht en kunnen de leerlingen gaan genieten van het verhaal. De boeken hebben ook nog een verrassing voor ze in petto. In één van die boeken zit een voucher voor de vuurtoren. Dat wordt een prijsvraag of loterij: wie mag er gratis de vuurtoren op? En het kan weer, want de toren is sinds dit weekend weer open. Wij zijn benieuwd naar het verslag en een leuke foto.

Er is ook een boek te winnen, want Charming Stories heeft een winactie opgezet. Maak kans op je eigen Tim! heet de actie op de Facebookpagina van Charming Stories. Schrijf je leukste Ameland herinnering onder de post en like de pagina en je maakt kans op een boek. Een als je hem nu niet wint, dan kun je hem in de boekwinkel halen. Kost maar € 12,50.


zondag 6 juni 2021

100 jaar Fe'noat op Ameland

'100 jaar Fe'noat op Ameland' is het jubileumboek van de Vennoot. In 1921 opgericht op 6 juni. Op 6 juni honderd jaar later opent de tentoonstelling in Museum Swartwoude in Buren en wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Gep Kienstra en Willem Kooiker. Voorzitter Rudolf Beijaard gaf hun de eerste exemplaren omdat Gep 25 jaar secretaris was geweest en Willem dertig jaar bestuurslid van De Vennoot was, de Maatschappij tot exploitatie van onroerende goederen op het Oosteinde, Oerd en Neerlands Reid. 

Gep Kienstra, Rudolf Beyaard en Willem Kooiker
Het is helemaal niet zo'n groot en dik boek. Het is een boekje geworden met veel foto's, waarvan bij het merendeel geen foto-onderschrift staat. Dat is wel wat jammer, want hoe leuk is het om te kunnen lezen wie er op die oude foto's staan. Zeker voor de verslaglegging, voor de toekomstige generaties, is dat van belang. Dat hoort eigenlijk in een jubileumeditie. Die moet niet al te veel vragen oproepen en vooral heel veel vragen beantwoorden, informatie geven en mooie verhalen bieden. Daarin is deze uitgave niet helemaal geslaagd. Het honderdjarig jubileum van zoiets bijzonders als Ut Fe'noat op het oosteind van Ameland had wat meer verdiend.

Lees hier over het overhandigen van de eerste exemplaren.

Het boekje is te koop in Museum Swartwoude en in de Amelander boekhandels.

  • 100 jaar Fe'noat op Ameland
  • Douwe Molenaar, Martijn Beijaard en Aleida Mosterman
  • € 15,--
  • 6 juni 2021