Er staan bijzonder interessante wetenswaardigheden in het boekje, zoals die over de beurs, bij de kerk, de plek waar mannen en jongens hun praatplek hadden. In 1875 werd er geklaagd over vandalisme en in die tijd zijn er enkele ruitjes gesneuveld. Kapotte ruitjes werden vervangen door blank glas; er was geen geld voor herstel. Vanwege geldgebrek verkocht de hervormde kerkvoogdij eind 19e eeuw alle wapenglazen.
Nog een leuke anekdote is dat Ameland begin 19e goed beglaasd werd, na berging van een schip vol glas. Amelander vissers wisten, eerder dan de Terschellingers, de lading van het bij West-Terschelling gestrande schip te bergen.
Waar de gebrandschilderde glazen zijn gebleven en wat erop stond; het is te lezen in het boekje van Hakman. Het is een bijzonder interessant werk, waar eigenlijk voor uitgave nog wel wat redacteursogen over hadden mogen gaan. Er staan wat fouten in, maar, eerlijk is eerlijk, dat doet aan de inhoud niks af.
Burgemeester Roel Cazemier schreef als voorzitter van Stichting De Ouwe Pôlle het voorwoord.
In het tweedehands circuit is er nog wel eens een exemplaar te scoren.
Bekijk hier een diavoorstelling van de raampjes die in 1975 in Parijs werden geveild- De gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk te Hollum op Ameland
- Drs. Arend Jan Hakman
- Uitgegeven door Stichting De Ouwe Pôlle Ameland
- 1995