vrijdag 16 januari 2015

Met de MS Cheetah zuidwaarts

MS Cheetah
Zon, zee en strand, velen dromen ervan en zeker als de vakanties in aantocht zijn. Een mooie strandwandeling of liggen bakken op een handdoek in de zon, allerlei schelpjes zoeken of verbaasd kijken naar het dierlijk leven in de muien en plassen die bij laag water achterblijven op het strand. Een veel kleinere groep, waarvan veel jongeren, kijken verder en zien in de verte die streep, de horizon en worden bevangen door een stil verlangen om toch ooit eens achter die plek te kijken waar hemel en water elkaar raken. 

Nieuwsgierig naar waar de grote wereld begint. Slechts enkelen trekken de stoute schoenen aan en zetten door. Deze doorzetters regelen hun zaken en gaan die innerlijke onrust tot bedaren brengen door een dienstverband op een schip aan te gaan en te ontdekken wat die onrust heeft opgewekt. 

Zo ook Erik, die het geluk ten deel viel om een plekje te veroveren op het prachtige schip, de Cheetah, een splinternieuwe kustvaarder met een laadvermogen van duizend ton. Erik mocht aanmonsteren als lichtmatroos, de laagste in rang en jongste aan boord van de elf koppige bemanning. Hij ging totaal uit zijn dak van blijdschap. Zestien jaar oud, kennis gemaakt met de zee op Ameland en verslingerd geraakt aan die zoute waterplas, mede door het werk van zijn stiefvader die daar vuurtorenwachter was. Hoe vaak heeft hij niet door de grote verrekijker boven in het wachtlokaal naar de grote zeeschepen gekeken, als hij vader koffie bracht, die bij storm regelmatig verdwenen in een wolk van overkomend buiswater als ze in een golf doken. Daar kreeg hij nooit genoeg van. 
De schrijver van dit boek, Erik in het verhaal, denkt met dankbaarheid terug aan die jaren dat hij dit heeft mogen beleven. Het heeft zijn verwachtingen ver overtroffen. 
Zomaar wandelen langs het Empire States Building in New York, carnaval in Rio de Janeiro, paardrijden met de Vaqueros in Paraguay. Hij beschrijft het allemaal in zijn boek. 
  • Met de MS Cheetah zuidwaarts
  • Egbert Hoogland
  • In eigen beheer uitgegeven
  • ISBN 9789491439926
  • 2015
  • € 26,50

vrijdag 2 januari 2015

Wildernis, woongebied en wingewest

In ‘Wildernis, woongebied en wingewest’ beschrijft Louwrens Hacquebord hoe de bewoners van het poolgebied door de eeuwen heen onder barre omstandigheden hebben overleefd. Hij vertelt over de jacht op walvissen en ijsberen, walrussen en zeehonden, over hoe men steenkool uit de bevroren grond haalde en hoe men er tegenwoordig olie en gas wil winnen. En ook hoe natuurbeschermingsorganisaties de gebieden proberen te beschermen. Voor de één is het een bijna ontoegankelijke ijswoestijn vol uitdagingen, voor de ander de plek waar grondstoffen en fossiele brandstoffen vandaan gehaald kunnen worden, en voor weer een ander is het poolgebied gewoon een gelukzalig woon- en leefgebied. De exploitatiegeschiedenis van de poolgebieden behoort tot de meest fascinerende hoofdstukken uit de geschiedenis van de mensheid. Louwrens Hacquebord deed vijfendertig jaar lang onderzoek naar de exploitatie van de poolgebieden.

Van Ameland worden de commandeurs ter walvisvaart genoemd en met name Marten Jansen met zijn Witte Paard.

  • Wildernis, woongebied en wingewest
  • Louwrens Hacquebord
  • Atlas Contact Uitgeverij
  • ISBN 9789045027890
  • 2 januari 2015
  • € 17,50