dinsdag 3 mei 2022

De Hollander

De Hollander
Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper, aangespoeld op de drooggevallen zandplaat De Hond. Voordat de vloed het lichaam meesleurt, bergt de bemanning het en neemt het mee naar Delfzijl. Het slachtoffer heeft de Duitse nationaliteit, de zandplaat bevindt zich in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren. Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.

Is het een boek dat in dit Ameland Boeken blog past? Nou, met wat hangen en wurgen en wat goede wil wel. Het is een magere link met het eiland, maar hij zit er in. Voorin het boek zit een kaart van het Nederlandse en Duitse waddengebied. Ameland staat er vanzelfsprekend bij, maar... het is het enige eiland dat niet omlijnd is. Zit daar een betekenis achter, vroeg ik Mathijs Deen. "Het is een kaartje, gemaakt door een Duitse tekenaar voor de Duitse uitgave die door Alfabet is overgenomen. Misschien vindt de Duitse illustrator het een grenzeloos eiland." Dat zou kunnen, het kan natuurlijk ook gewoon een foutje zijn.

In het boek komt een drenkeling voor en een zoektocht door vissersboten. Dat doet heel erg aan het bij Ameland verdronken Duitse meisje denken. In juli 2020 zochten twintig garnalenkotters naar haar lichaam. Zo'n zoektocht op zee, waarbij de kotters samenwerken, komt ook in 'De Hollander 'voor. De schrijver zal dat geïnspireerd hebben op de dramatische gebeurtenis op Ameland (dat klopt, heeft Mathijs Deen al laten weten). Ameland wordt in het verhaal verder niet genoemd, maar de beschrijving van het wad en het wadlopen en de dynamiek van de Waddenzee zijn net zo Amelands als dat ze Borkums zijn. Het is een heerlijk boek. De uitgever noemt het de allereerste literaire Waddenthriller. We hebben al eerder een politiethriller die op Ameland speelt in dit blog besproken. Waar het bij 'Getuige' aan alle kanten wringt, is het bij De Hollander genieten. Genieten van de taal, van de omschrijvingen, de sfeertekeningen, van de Waddenzee en van de geschiedenis.

Voor iedere waddenliefhebber biedt het verhaal heel veel herkenning. De op te lossen moord tegen de achtergrond van Waddenzee en Waddeneilanden, de Eems en de kust van Duitsland biedt voor Nederlanders en Duitsers een paar heerlijke uren leesplezier. 

Het waddenthriller is ook in het Duits verschenen en heet dan 'Der Holländer'.

Mathijs Deen kennen we ook van het boek De Wadden.

  • De Hollander
  • Mathijs Deen
  • Alfabet Uitgevers
  • ISBN 978 90 213 4014
  • 10 mei 2022
  • € 19,99

Beleef je plezier aan dit blog en helpen de posts je op weg uitgaven over Ameland te vinden? Doneer dan op Ko-fi een kopje koffie van € 2,-- als waardering voor de blogger 💜.  Klik hier voor de link.


Geen opmerkingen: