vrijdag 6 mei 2022

Rugzakroute Wandel mee en word ook een echte Junior Boswachter


'Rugzakroute Wandel mee en word ook een echte Junior Boswachter' is een boekje dat Natuurcentrum Ameland heeft ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer Ameland en dat mede mogelijk is gemaakt door De Schepper Delft Stichting. In het boekje maak je kennis met Sprokkel en Jutter, die van alles vertellen over het Nesser bos. De tekeningen en teksten zijn van Peter Kienstra, die we kennen van Schateiland. Het boekje is te huur in het Natuurcentrum Ameland aan de Strandweg in Nes. Het is een onderdeel van de Rugzakroute voor Junior Boswachters. Je huurt een rugzak in het Natuurcentrum voor € 15,00 met nog € 10,00 borg en gaat in kleine groepjes onder begeleiding van een volwassene het Nesser bos in om van alles te ontdekken over bomen, schutkleuren, kriebeldiertjes en vogels. De rugzak bevat, behalve het boekje, meer handige hulpmiddelen om optimaal te leren over het bosleven. En wie meer van bomen en dieren weet ziet meer en geniet nog meer. Samen met Sprokkel en Jutter, de hoofdfiguren uit het routeboekje, die Groene groetjes uit het Amelander bos overbrengen.

De Duitse versie
Er is een route kaart, die vanaf het Natuurcentrum de Rugzakroute lopers naar het bos leidt. Daar zijn via een bosroute tien nummers te ontdekken waar iets over het bos wordt verteld, waar een opdracht wordt gegeven of een spelletje wordt voorgesteld. Het gaat bijvoorbeeld over prikkende bomen en over rust en stilte in het bos. 'Ga er maar eens rustig bij zitten en doe dan een tijdje je ogen dicht. Wat hoor je allemaal?' Van die dingen en nog veel meer. Leerzaam, leuk en gezellig. En goed voor het bos en de dieren, want het gaat ook over prulletjes van snoepjes en drinkpakjes meenemen en weggooien in een afvalbak, over opruimen van het bos en er geen flessen achterlaten. 'Troep is slecht voor de natuur.' Dat leren de kinderen en hun begeleiders ook tijdens deze Rugzakroute. Onderweg ontdekken de kinderen, als ze goed om zich heen kijken, een kronkelpaadje van wit zand en dan legt het bij de Rugzakroute behorende boekje van alles uit over wit zand en zwarte aarde. 

Het Rugzakrouteboekje ziet er fantastisch uit, met mooie foto's, duidelijke kaartjes en grappige tekeningen van Sprokkel en Jutter. Halen, die rugzak! Hij is te huur in Natuurcentrum Ameland, Strandweg 38 in Nes.
De Rugzakroute is in het Nederlands en in het Duits.

Lees hier meer over de Rugzakroute voor Junior Boswachters. Van elke geboekte Rugzakroute gaat ook nog eens een euro naar Staatsbosbeheer voor het onderhoud van het Amelander bos.

  • Rugzakroute Wandel mee en word ook een echte Junior Boswachter
  • Tekeningen en teksten van Peter Kienstra
  • In het Nederlands en in het Duits
  • Uitgegeven door Amelander Musea
  • Mei 2022
  • Te huur inclusief rugzak met toebehoren voor € 15,00 met nog een borg
Opdrachten en weetjes

Geen opmerkingen: