dinsdag 8 februari 2022

Vooroorlogse zomerhuizen van Duinoord Ameland

Vooroorlogse zomerhuizen van Duinoord
Jan Beukema zocht een heleboel uit over vooroorlogse zomerhuizen van Duinoord op Ameland en hij zet in 2022 de derde versie van 'Vooroorlogse zomerhuizen van Duinoord Ameland' online. De eerste versie verscheen in april 2016, de tweede versie een maand later.  Baukema heeft inmiddels meer informatie achterhaald en heeft een derde versie gemaakt.

Hij beschrijft de geschiedenis van toen tot nu. 

Jan Beukema: "Aan de rand van het Zuidlaardermeer in de buurt van Kropswolde/ Meerwijck in de provincie Groningen staat een houten zomerhuisje op het hoofdterrein, naast een haventje uit de jaren dertig van de vorige eeuw met twee rijen botenhuizen op het water. Aan het eind van het haventje staat nog een, iets groter, huis met rieten dak op een hoge stenen fundering. Het bijzondere van deze huisjes is dat ze hier in 1943 zijn geplaatst en afkomstig zijn van ‘Duinoord’, Ameland.

Sinds april 2013 zijn mijn vrouw en ik eigenaar van het houten zomerhuisje nr. 92 bij WSV Klein Scheveningen. We horen van de verkopers dat dit huisje van Ameland zou zijn gehaald tijdens de oorlog en op de huidige plek binnen enkele weken is neergezet. Verder was hun niets bekend. Zelf vind ik ondertussen op internet een oude zwart-wit foto uit 1944 van ‘ons huisje’. Rond 1970 is het huisje overigens pas voorzien van een rieten dak.

In oktober 2013 begin ik een zoektocht naar de geschiedenis van ‘ons huisje’. Na het plaatsen van een berichtje in de rubriek ‘Ik zoek’ van het Dagblad van het Noorden op maandag 4 november 2013 komen er interessante e-mails binnen over oud-bewoners van ons huisje.

Met dank aan velen lukt het mij uiteindelijk om, met redelijke zekerheid, de ‘roots’ van ons huisje terug te vinden. De familie Bodewes uit Sappemeer bezit vanaf 1933 een huisje met de naam 'Marco' in de duinen bij Nes, Ameland. De bouwtekening is identiek aan de bouwmaten van ons eigen huis. In 2021 is er nog een doorbraak doordat ik via www.Delpher.nl advertenties vind van ‘Marco’’. Van 1933 tot de zomer van 1939 wordt dit huisje namelijk nog verhuurd als zomerhuisje door C.B. Bodewes.

Maar ik krijg ook interessante informatie over andere vakantiehuisjes van voor de oorlog op Ameland. Verrassend veel Groningers uit de stad en provincie (veelal winkeliers) blijken er een huis te hebben gehad. En na het plaatsen van een artikel op twee Amelander websites komen er ook reacties uit de rest van het land. Zo blijkt er een vooroorlogs huis van Ameland in Renkum te staan. En met hulp van een lokale historische vereniging vind ik nog een zomerhuis in heel goede staat in Angerlo. Helaas is de oorsprong van ‘huisje 75’ (nog) niet gevonden.

In dit verslag wordt eerst de situatie van de zomerhuizen op Ameland beschreven van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Daarna de geschiedenis van een aantal specifieke vakantiehuisjes. De informatie is gebaseerd op een zoektocht op internet, e-mailcontact, persoonlijke gesprekken en ook bezoeken aan bestaande ‘zomerhuizen’.

Graag hoor ik correcties en nieuwe informatie over en foto’s van vooroorlogse zomerhuizen van Nes, Ameland. Veel leesplezier."

Het online album is via deze link te bekijken.

Wie het in boekvorm wil hebben kan contact opnemen met Jan Beukema via janbeukema63@gmail.com

  • Vooroorlogse zomerhuizen van Duinoord Ameland
  • Jan Beukema
  • Versie 3.6, 21 januari 2022
  • Online album
  • Afdruk via Jan Beukema is € 50,--


Geen opmerkingen: