dinsdag 7 november 2023

Column - Feuerspuren

Afgelopen weekend was ik in Bremen voor het vertelfestival Feuerspuren. De stad van de stadsmuzikanten heeft een wijk die Gröpelingen heet waar heel veel nationaliteiten samenwonen. Het heeft zijn eigen dynamiek met bakkerijen vol lekkernijen, restaurants waar je voor 8 euro de verrukkelijkste falafel krijgt en waar je ook nog eens de Turkse thee van de waard krijgt aangeboden. In 2018 was ik al eens in Gröpelingen, toen samen met leden van Ameland Vertel! We stonden met onze verhalen op het programma en hadden een geweldig weekend. Dit jaar is er een uitwisseling tussen Ameland en Bremen. Vertellers van Feuerspuren komen op 15 november naar Ameland om op 17 november tijdens de Verhalentocht door Hollum in De Plaats, de Heerskamer, het reddingbootmuseum en de molen te vertellen op Expeditie Ameland, a storytelling adventure.

In Gröpelingen stond ik samen met Hans-Jürgen van Feuerspuren in een wasserette in de Lindenhofstraße ons tweetalig verhaal ‘Een feestmaal met muziek’ te vertellen. Achter ons draaide een wasdroger, rechts in de ruimte piepte om de zoveel minuten een machine om te laten weten dat de was gedaan was. Met die achtergrondgeluiden deden wij ons verhaal, hij in het Duits en ik op z’n Amelands, voor een honderdkoppig publiek. Alle bankjes waren tot op het laatste plekje bezet. Op 17 november doen we dat verhaal nog een keer, op Ameland in de molen aan de Molenweg van Hollum.


In Bremen kwam ik een handvol bekenden tegen: Julia, Karin, Lena, Christian, Luise en Hans-Jürgen. Het zijn de mensen die Feuerspuren organiseren en eraan bijdragen. Daar werd verteld in de fietsenwinkel, in de witgoed speciaalzaak, in een kleine oude bus die middenin de Lindenhofstrasse geparkeerd stond, in de Bibliotheek, de nagelstudio, bij de kapper, in een café, de Recyclingbörse, de moskee, slijterij, het arbeidsbureau, op de boerderij en in de vertelyurt, De straat was versierd met kunstige lichtobjecten en als afsluiter was er een optocht met trommels en lampionnen. 


Het was wederom een geweldig weekend, met fijne mensen, mooie verhalen in een inspirerende omgeving. Op het perron waar de trein stopte die me richting Leer zou brengen hoorde een stel me afscheid nemen van mijn vertelpartner en praten over Ameland. “Kom je van Ameland?” vroegen ze wat later. Zij bleken van Texel te zijn en hielden een korte vakantie in de buurt. Ze hadden over Feuerspuren gelezen en waren dit weekend naar Bremen gegaan om dat eens mee te maken. Ze hadden verschillende verhalen gehoord en genoten. In de wasserette konden ze niet meer naar binnen, die was vol. Deze leuke ontmoeting stapelde op alle andere leuke ontmoetingen van dit weekend. Verhalen verbinden. Tot 17 november! (Verhalen in de Wind op Texel is ook een fijn festival. Het is om de twee jaar, volgend jaar augustus weer.)


Jeanet F. de Jong



Expeditie Ameland, a storytelling adventure

  • 16 november Avond vol Verhalen in Sier aan Zee
  • 17 november Verhalentocht door Hollum - De Plaats, De Zwaan, de molen en Maritiem Centrum
  • 18 november Verteldiner in Sier aan Zee

www.expeditie-ameland.nl

Geen opmerkingen: