maandag 21 augustus 2023

Hotel De jutter

Hotel De jutter
‘Hotel De jutter’ van Martin Scherstra is een sfeervolle familieroman die de lezers meeneemt naar het mooie Ameland. Tweelingbroers Sietse en Germ leren voor het eerst van elkaars bestaan als ze een telefoontje krijgen van een notaris; hun biologische moeder, die hen ter adoptie heeft afgestaan, is overleden en heeft hun flink geld nagelaten. Er zit wel een addertje onder het gras: de broers moeten samen het familiehotel De jutter op Ameland weer tot een succes maken.

Hotel De jutter leest tot op zekere hoogte lekker weg. Het verhaal van de tweelingbroers, die niet samen zijn opgegroeid omdat ze ter adoptie zijn afgestaan aan twee verschillende families, stimuleert tot doorlezen. Wat gaat er nog meer gebeuren? Hoe loopt het af? Wie is er op het eind gelukkig met wie? Je wilt het als lezer graag weten en daarom lees je door. Het hotel staat op Ameland en helaas heeft de schrijver daar wat fouten gemaakt. De veerboot vanuit Holwerd gaat niet 'op volle zee' en het hotel, dat tussen Buren en Nes in de duinen ligt kan niet uitkijken op de het strand langs de Waddenzee. Hotel De jutter staat tussen Nes en Buren in de Bramerduinen. Ook heeft de schrijver het over een belboei, die vanuit het hotel te horen zou zijn. Rond Ameland liggen geen belboeien, toch? We lezen het vaker in romans die op Ameland gesitueerd zijn, dat de schrijver de situatie ter plekke niet voldoende heeft bestudeerd. Hotel De jutter heeft dat helaas ook.
Wat me verder stoorde is de schrijfwijze van Scherstra. Belangwekkende situaties worden keer op keer herhaald, in iets andere bewoordingen. Het stoorde me dat ik drie, vier, vijf keer op een iets andere manier moest lezen hoe de mensen van Hotel Zeezicht en de familie van Hotel De jutter vroeger tegen elkaar streden en elkaars concurrenten waren. Hetzelfde geldt voor de beschrijving van de twee broers, de ene arrogant en een bullebak en de andere invoelend en aardig. Zo zitten er talloze beschrijvingen in het boek die wat mij betreft veel te vaak herhaald worden. Het ontlokt mij een "Ja, dat weet ik nu wel."
Ik heb het wel uitgelezen, dat wel, want ik was nieuwsgierig naar de afloop. 

  • Hotel De jutter
  • Martin Scherstra
  • Uitgeverij Zomer & Keuning
  • ISBN 9789020552294
  • €18,50
  • 21 augustus 2023


Geen opmerkingen: