vrijdag 31 mei 2024

1870 - Bijlagen van het verslag der handelingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 1869-1870

In deze bijlagen komt Ameland een aantal keren voor. Onder meer de concessies voor de aanleg van de dijk van Holwerd naar Ameland staat erin. Het boek is een echte pil, met een lederen kaft en opdruk op de rugkant. In het boek is te lezen dat jonkheer. mr. Teding van Berkhout concessie kreeg voor de inpoldering en bedijking van een deel van het Friesche Wad, nodig voor het aanleggen van de dam, nodig voor de "aanhechting van het eiland Ameland aan de vaste wal". De begrenzing van de inpoldering en bedijking wordt aangegeven in het stuk. Op het eiland kreeg de jonkheer concessie voor aanplanting of andere werken, in het belang van kustverdediging en duinaanwinning.

In het voorjaar van 2024 kreeg Stichting De Ouwe Pôlle een exemplaar geschonken. Het werk in leer ligt in het archief van de stichting.

De aanloop naar de bouw van dam naar Ameland en hoe het ermee afliep werd beschreven in de historische roman 'Waddenwolf - De opzienbarende geschiedenis van een jonkheer die de Waddenzee wilde droogleggen'. Dat boek, een aanrader, werd geschreven door Corine Nijenhuis. Lees hier meer over dat boek.

Bekijk via deze link een foto van restanten van de dam.

  • Bijlagen van het verslag der handelingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 1869-1870
  • 1870


Geen opmerkingen: