vrijdag 20 oktober 2023

Herfsttip

Ameland aan Tafel € 21,50

Van de boeken die in deze post te koop staan, licht ik er eentje uit. De herfsttip. Het is 'Ameland aan Tafel' van Ria Evers-Dokter. Ria heeft bij elk seizoen verhalen waar eten en drinken en Amelander gewoontes belicht worden. 


In het deel over de herfst belicht ze onder meer het dominijstikje. Wat is het, hoe komt het aan zijn naam en hoe maak je dat? Ria legt het allemaal uit. Ze vertelt ook over de cranberry's, de veenbessen die in de Amelander duinen zijn te vinden en die in de herfst zo prachtig mooi rood kleuren. Haar Tante Aafke had een speciaal plekje, dat ze kon vinden door de Hollumer kerktoren als oriënteringspunt te gebruiken. Ria schrijft ook over vis, wat er gevangen werd en hoe de visjes in haar jeugd gebakken werden. Visbakken deed je niet in huis, schrijft Ria. Haar familie had daar een speciaal plekje voor. Als alle vis was gebakken, werd op een heel eenvoudige en doeltreffende manier de lucht gezuiverd. Er kwam geen luchtverfrisser uit de supermarkt aan te pas. Hoe ze dat vroeger deden? Lees het op bladzijde 81 van 'Ameland aan Tafel'.

Het boek is voor € 21,50 te koop in de Amelander boekhandels en bij de uitgever op Westerlaan 8 in Hollum. Daar graag contant afrekenen.

Geen opmerkingen: