zaterdag 3 januari 1970

1842 - Verhaal van de verrigtingen der Jezuieten in Friesland

Verhaal van de Jezuïeten in Friesland
Verhaal van de verrigtingen der Jezuieten in Friesland werd in het Latijn geschreven dor p
ater Willebrordus van der Heijden. Hij was Lid der orde der Jezuïeten. Het werd uit het latijn vertaald en van aantekeningen voorzien in 1842 door Dr. H. Amersfoort en Mr. U.A. Evertsz.

Het oorspronkelijk verhaal speelt zich af vanaf 1550 en daarna. De beeldenstorm, de vernietiging van alles wat naar 'het paapse bijgeloof' leek te zwemen, de overgang naar het protestantisme. Een uitgebreide beschrijving hoe de overblijvende katholieken zich ondergronds organiseerden in verschillende Friese plaatsen met een omschrijving van de priesters die in het geheim rondtrokken.

In juni 1627 is de Antwerpse priester Carbonnelli naar Ameland overgestoken. Het eiland telt ongeveer 600 huizen, die over drie dorpen verdeeld zijn. Het is een afzonderlijke Heerlijkheid, en staat niet onder de Staten van Friesland, die het echter ontziet als vermogende naburen; meestal leeft men er van vischvangst en is men ten opzichte van het geloof grotendeels toegedaan de leer der Mennonieten.

De predikatiën in het openbaar door Carbonnelli gehouden, hebben, naar dat elk gezind was, den enen meer, den anderen minder behaagd; voor het overige was hij, sprekende over de onzijdigheid, door Hare Hoogheid Isabella, Infante van Spanje, aan het eiland te vergunnen, en dien ten gevolge over de vrije visscherij, bij allen welgevallig, en heeft men hem verzocht, dat hij zelve zijne moeite daartoe zoude aanwenden. Hij heeft dit ook beloofd, onder voorwaarde, dat de vrije uitoefening der Catholieke godsdienst zou worden toegestaan.
Met dank aan Anne de Jong.

  • Verhaal van de verrigtingen der Jezuieten in Friesland
  • Pater Willebrordus van der Heijden
  • Uitgegeven door J.W. Brouwer Leeuwarden
  • 1842

Geen opmerkingen: