dinsdag 31 maart 1970

1946 - Ameland door alle tijden

Ameland door alle tijden
O. Haverkamp schreef het boekje 'Ameland door alle tijden'. Het was een deel uit de serie over de Waddeneilanden. Het voorwoord is van VVV Ameland, dat besluit met: "Gij, die er nog nimmer waart en dit boekje hebt ter hand genomen, proeft zelf ook eens de zeelucht bij ons! De secretaris van VVV zal U gaarne alle verlangde bijzonderheden meer berichten.Wij roepen U dus een: Tot ziens! toe." Bedoeld als gids voor de badgasten. 

Uitgeverij Oisterwijk uit Oisterwijk in Noord-Brabant gaf het uit in mei 1946, een jaar na de oorlog. Burgemeester Roel Walda schrijft er ook een woordje in. Het is verluchtigd met mooie illustraties. 

Het boekje begint met de reis vanuit Leeuwarden. Geschiedenis, Cammingha's, walvisvaart, de dorpen, de natuur, het dialect en de oudheidkamer, het staat er allemaal in. Het oudste huis van Nes is afgebeeld en er staat correct bij dat dit het oudste huis van Nes is en niet van het eiland. Het is een mooi compleet boekje, met interessante kaarten van dorpen en het gehele eiland. 

Achterin staat nog een literatuurlijst van werken die elke geïnteresseerde nog meer kan lezen over het eiland. Helemaal achterin staan advertenties en ook die zijn de moeite van het bekijken en lezen waard. Hotel Hofker heeft telefoonnummer 2, dag en nacht bereikbaar, Hotel de Boer is een bondshotel, D.D. Bakker verkoopt aardappelen, groenten, fruit en suikerwerken vanuit zijn winkel aan het Zwaanplein en G. Barf heeft Amelander plattekoeken in de aanbieding. En wie geknipt wil worden kan naar F. Kienstra in Nes (t.o. hotel De Boer). Het enige adres ter plaatse, staat er nog bij. Kortom, dit boekje is een juweeltje en een kostbaar kleinood voor elke verzamelaar van Ameland boeken.

  • Ameland door alle tijden
  • O. Haverkamp
  • Uitgeverij Oisterwijk uit Oisterwijk
  • Mei 1946

Geen opmerkingen: