donderdag 27 februari 2020

De Vuurtoren van Ameland

De Vuurtoren van Ameland
Peter Kouwenhoven schreef een boek over de 
vuurtoren van Ameland. Hij sprak met betrokkenen en speurde in archieven. Hij haalt de bouwgeschiedenis boven tafel en beschrijft de betonnen vuurtoren Westhoofd op Goeree in Zeeland. Die betonnen toren overleefde de oorlog niet maar het optiek wel. Dat werd in de toren van Ameland geplaatst, zodat die prachtige slanke Zeeuwse toren voortleeft in het licht van Ameland. Kouwenhoven ontrafelt ook de naam van de Amelander vuurtoren en schrijft voor eens en voor altijd op dat de vuurtoren aan de Oranjeweg geen naam heeft. Wel is het door zijn decoratieve kracht een van de mooiste vuurtorens van het land.
De gietijzeren vuurtoren is sinds 1880 een baken voor de scheepvaart. Tegenwoordig  kijken er geen vuurtorenwachters meer uit naar schepen in nood, maar is de toren een toeristische attractie van de eerste orde. Zelfs de toren als kunstobject komt aan de orde. In 2016 werd de toren van onder tot boven beschilderd en kreeg tijdens de Kunstmaand nog meer bekijken dan anders.

Al deze elementen en meer over de vuurtoren stelde Peter Kouwenhoven te boek is een zeer lezenswaardig werk. Te koop in de vuurtoren zelf en in Museum Sorgdrager in Hollum
  • De Vuurtoren van Ameland
  • Uitgave van Stichting Amelander Musea
  • € 6,50
  • 2020




Geen opmerkingen: